V prestolnici namenu predali Prekmurski trg, ki bo predvidoma še letos dobil tudi spomenik.

Potem ko smo stoto obletnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom minulo soboto obeležili z osrednjo državno proslavo v Beltincih, so jubilej danes zaznamovali še v Ljubljani. Ob Ambroževem trgu so namreč namenu slovesno predali Prekmurski trg, na katerem bo še letos prostor našel tudi spomenik, posvečen stoletnici.

Odprtja Prekmurskega trga v križišču Poljanske ceste, Poljanskega nasipa in Rozmanove ulice so se med drugim udeležili predsednik države Borut Pahor, prvi predsednik Slovenije Milan Kučan, župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković, župan Mestne občine Murska Sobota Aleksander Jevšek, škof slovenske Evangeličanske cerkve Geza Filo, nekdanji škof Evangeličanske cerkve Geza Erniša in Vlado Kreslin, ki je na slovesnosti tudi zaigral.

Ni Prekmurja brez Slovenije, ni Slovenije brez Prekmurja

Prvi predsednik samostojne države je v govoru pred polnim trgom poudaril pomen narodne, kulturne in jezikovne pripadnosti slovenstvu med Prekmurci, ocenil pa je tudi, da je Prekmurje z letošnjim obeleževanjem okrogle obletnice vstopilo v zavest Slovencev močneje kot kadarkoli v preteklih sto letih. 

"Zbudilo je zanimanje za svojo posebno kulturo, jezik, zgodovino, za trdo življenje na prekmurski zemlji in za svojo posebno pot v skupno slovensko domovino," besede Kučana navaja STA.

Kot ugotavlja, v Ljubljani zdaj dobro vedo, kje je Prekmurje in da tam živijo Slovenci – tudi po zaslugi mnogih prebivalcev naše regije, ki jih je glavno mesto slovenske države s svojo odprtostjo ljubeznivo sprejelo medse.

Ljubljanski župan pričakuje, da bo trg živel in bo primeren za številne prireditve. Obenem si šteje v posebno čast, da smo praznik lahko obeležili skupaj in tako pokazali, kako sobivati.

Soboški župan se je medtem zahvalil ljubljanski občini, da smo tudi Prekmurci po vzoru Primorske v Ljubljani prejeli svoje obeležje, s čimer je obletnica bila zaznamovana kot slovenski praznik. 

"Prekmurja ni brez Slovenije in Slovenije ni brez Prekmurja," je dejal Jevšek.

Združitev bo zaznamovana z lončenino

Spomnimo, da je ljubljanska občina z javnim natečajem že aprila letos pozvala tudi k pripravi idejne rešitve za spominsko obeležje. 

Na natečaj je v roku prispelo dvanajst predlogov, komisija pa je izbrala predlog akademskega kiparja Zorana Srdića Janežiča. Njegov spomenik ob 100-letnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom je v idejni rešitvi zasnovan kot prostorski element, ki daje vtis serije lončenega posodja, ulit v beton. 

»Za oblikovane kipe je značilna oblika lončenine, ki je ključen dokaz za razumevanje slovanske naselitve med 6. in 12. stoletjem na področju Prekmurja ter sodoben kiparski način oblikovanja z združevanjem in podvajanjem oblik. Spomenik sestavlja okoli 340 lončeninastih oblik, ki so različno razporejene po podstavku. Podstavek je na delu poglobljen in lončene oblike jo prehajajo tako, da stojijo v zraku. Prehod pomeni odločitev samostojnih Prekmurcev, da se združijo z matičnim narodom, ki jih je sprejel kot enakovredne,« so zmagovalni predlog pred časom predstavili v MOL.

Prostorska kompozicija v idejni zasnovi zaseda prostor, ki je bil določen na razpisu, in sicer 5 x 15 metrov ter v višino 50 centimetrov. Material je v idejni rešitvi zamišljen kot ulit beton.

Postavitev spomenika je predvidena v izteku tribune, ob robu ploščadi, ki so jo uredili v sklopu Poljanske ceste ob Ambroževem trgu. Prvotno je sicer tudi odprtje spominskega obeležja bilo predvideno ob državnem prazniku, 17. avgusta, vendar bo, kot kaže, nanj treba še nekoliko počakati. Vsekakor pa naj bi po naših informacijah na Prekmurskem trgu stal še pred iztekom leta.

FOTO: Foto Bobo

Komentarji (54)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
SerecD (ni preverjeno)

Z denarjem za Prekmursko 100-letnico so uredili še malo Ljubljane, nje?. :) Izvajalec del? Cena? Novinari res ste prima :)

Še kipar ki bo poslal račun je Ljubljanski Srb. In kje je kip? Mudel pač nima cajta, ne težit! BO ŽE. Sam da je bla otvoritev ploščadi.

No ka mo čedni: S temi pejnezi bi lejko kaj v Prekmurji napravili.

veleprodaja (ni preverjeno)

Tebi kilo pameti küjpili naprimer...

In reply to by SerecD (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

čuj ti tele zabito z drisko polito
ali si vedno tak fuknjeni
ali si tak zelo fuknjeni samo ob ponedeljkih

In reply to by veleprodaja (ni preverjeno)

Če bi jo uredi… (ni preverjeno)
Mun (ni preverjeno)

Nemreš vorvati kak si tej rdejči prisvajajo Prekmurje. Najbrž se je pa gelo pa pilau zašenki.

REGRES PRAV IMAŠ (ni preverjeno)

Eni in isti osebki na vseh možnih slikah pa naj bo prireditev v Prekmurju ali Ljubljani. Veži jih skupna pripadnost do rdeče barve kar se vidi na sliki. Zdaj mi ni jasno ali res nimajo koga drugega za slikati iz Prekmurja, ki jih družijo mogoče kake druge vrline kot samo rdeča barva.

.... (ni preverjeno)

Čudno bi bilo če ne bi bil beton za prekmurce.

majkomila (ni preverjeno)

Hujjuujjjuuuuujjjj!!! kakša banda komunistička, jao Bože mili.
Kva prauš?
Kurc, sm Lublanski Prekmurc...

In reply to by .... (ni preverjeno)

Carni vrag (ni preverjeno)

Naj se imenuje Kucanov trg

čarni vrag (ni preverjeno)

trg malega murgeljskega prdca

In reply to by Carni vrag (ni preverjeno)

Ne, ... (ni preverjeno)

Brezmurski trg

gost2 (ni preverjeno)

Gledajo pa čüdijo se "eti bi naj stal te spomenik? ge pa je?". Nega ga pa nede ga, pejnezi so že nekomi v žep odišli. Of soboški kekec pa tüdi nevej svojega govora pripraviti, ka more dobesedno druge koperati.

Čudo (ni preverjeno)

Otvoritev gradbišča. Sicer pa, kaje to 100 letnica Kreslina? On je super, samo nej tak super, ka bi ga nenehno poslušo, pa vsepovsod.

Lol lol (ni preverjeno)

KOMUNISTIČNI GNOJ NA KUPU !!! PRODANE LITERANSKE DUŠE PA Z NJIMI !!!

luc-ifer (ni preverjeno)

Kakšen gnoj si pa ti domobranski in katoliški?

In reply to by Lol lol (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

čuj ti tele zabito z drisko polito
ali si vedno tak fuknjeni
ali si tak zelo fuknjeni samo ob ponedeljkih

In reply to by luc-ifer (ni preverjeno)

šandor (ni preverjeno)

Dajte že Kreslijni nekši pejnez,od te proslave ,ka si nouvo jakno pa krščak küjpi....

slavko19 (ni preverjeno)

Samo Ljubljana, kaj pa drugi?

jakob19 (ni preverjeno)

Jevšek in Židan nista Prekmurca

sokomentator (ni preverjeno)

slika 3 : 3:1 pojge.to je zvejzalo...

Vend (ni preverjeno)

Kaj je ta mali naredil za prekmurje..... Nič samo se je hodil slikat in jest v Prekmurje.

Fainšček Ekolog (ni preverjeno)

Ljubim Ljubljano!

rosenkrantz (ni preverjeno)

Prvo, to niso nobeni "rdeči", vsi so oni kapitalisti v dno duše, samo vedo da obstaja pol volilcev in ljudi, ki je levo usmerjen pa ga pač "tržijo", drugega ima Janša pod kontrolo, patetičen je ta Jankovici, dobi volitve pa klavrno propade zaradi svoje nesposobnosti, Kreslin je dosaden ko proliv, samo zaradi njega ne poslušam Murski val, ker so abonirali vsako uro z neko njegovo umotvorino

čarni vrag (ni preverjeno)

tako je

In reply to by rosenkrantz (ni preverjeno)

Dead three (ni preverjeno)

Papinski popi pa nejso meli časa prijti v LJubljano na otvoritev, samo dva literanskiva?

balounar (ni preverjeno)

Rejsan ste bedaki, namesto ka bi bili ponosni ka mamo v glavnom mesti svoj Prekmurski trg iščete vse mogoče gluposti, što je tan, je tan, če so papinci ali literani, ali bejli rdeči ali vijolčasti. Dobro ka šče vas blisnjenih komentatorov nega tan, van se tak nika ne vijdi, pa nika ne paše!

čarni vrag (ni preverjeno)

čuj ti tele zabito z drisko polito
ali si vedno tak fuknjeni
ali si tak zelo fuknjeni samo ob ponedeljkih

In reply to by balounar (ni preverjeno)

Vipko
Truplo

Bil sem tam in nimam nobenega razloga, da kaj komentiram negativno. Vse je potekalo v sproščenem vzdušju. Predsednik države je prispel tako potiho, tudi varnostnikov nisem opazil, čeprav so po mojem tam bili. Visokim gostom in drugim povabljencem sem se lahko s fotoaparatom približal dobesedno na meter, kar me je pozitivno presenetilo.
Nekega rompompoma ni bilo, igralec Dario Varga je odlično vodil prireditev, res je Kreslin že stalnica na takih prireditvah, pa tudi v redu, poslušali smo tri govore in mislim, da nič o levih in desnih. Janković s svojim, nekoliko šaljivim stilom, Jevšek je bil bolj uraden. Kučan še bolj, vendar se to tudi od slavnostnega govornika pričakuje. Zame sprejemljivi govori, kajti kot sem napisal, pa tudi neprimerno bi bilo, nič o levih in desnih.
Mene malce tudi čudi, ne vem pa razloga, zakaj ni bilo nikogar iz soboške škofije? Je pa bil tam predstavnik Vatikana, torej nuncij.
Zdaj šimfali nekateri, kdo vse je bil tam in koga ni bilo je po mojem mnenju brezpredmetno. Kar precej "Obmurcev" sem videl, seveda pa vseh niti ne poznam. Marsikateri je prišel, kot da bi bila to obveza. Še se čuti "prejkmürska dujša"! Kot npr. pevec Orlekov, kateri je prispel samo zaradi prireditve iz Trbovelj.
Naše potovanje z avtobusom je bilo, milo rečeno izredno: tja grede smo velik del poti poslušali zgodovinsko predavanje, več ali manj nazaj, pa poslušali vice in opisovanje šaljivih dogodivščin o marsičemu. Imen "predavateljev" ne bom navajal, da ne bo kdo jezen.
Trg sicer še ni končan, tam bi naj stal tudi neki spomenik, na veliko tudi obnavljajo cesto. Seveda bodo tudi moje fotografije na voljo za ogled, bo pa trajalo kakšen dan, da jih "obdelam, uredim" po svoje.

In reply to by balounar (ni preverjeno)

diagnostik (ni preverjeno)

Mejne samo zanima ka te janšovci delali gda Küčan merje? Verjetno te tüdi vi napravili kolektivni samomor, saj de z njin izgino vaš smisel obstoja. Prav paptetični ste že s temi vašimi nebulozami okoli Küčana. Tip je nej za nikoj, samo vij janšovci ste pa ka se toga tiče totalni imbecili.

fuckmesatan666 (ni preverjeno)

domobranske gizdavce se palek petelüjskajo etek. jah jebiga, zgibili ste. sprijaznite se s ten.

aja vej nekšnoga duhovnika v prve vrste ste mele na otvoritve v lj. pa v beltincaj ste mele sveto mešo. neje van tou folgalo?

fuckjusatan (ni preverjeno)

Tij fuckmesatan - tij si rejsan inbecil. Vsi ki nimamo radi komuniste smo zate domobranci-čeprav z njimi nimamo nič. Pa največ slovencev je bilo ubitih prav od komunistov 8mlao si preberi literaturo-tujo, ki realno pišejo o komunizmu - tij jih pa samo poveličuj. Kučan je bil šef komunistov in s tem udbašev, ki so ljudi preganjali. Zato si ne zasluži, da se ga sploh omenja. Njegovo ime bo že na pravem mestu v zgodovini. Njemu samostojna Slovenija "ni intimna opcija".

In reply to by fuckmesatan666 (ni preverjeno)

fuckmesatan666 (ni preverjeno)

kelko pa jih je komunizem v sloveniji bujo? triljon lidi? mogoče gaziljon? rajše se pijtaj kelko je nacifašizem v sloveniji bujo lidi... pa njihovi priveski. na tou pa se pozabla, ker ščete takšne kak si tij na novo napisati zgodovino. nede van uspelo.

prihodnost je satanistični komunizem. ave satan in marx, ave!

In reply to by fuckjusatan (ni preverjeno)

rodric camela (ni preverjeno)

To je pričevanje, ki ga morajo vsi brati. Tu sem, da bi ves svet spoznal človeka, ki mi je rešil razmerje, in tega velikega moža imenujejo dr. IZOYA. Dejansko je naredil veliko delo zame, saj je vrnil svojega bivšega ljubimca, ki me je zapustil, in obljubil, da se ne bo več vrnil k meni. S tem sem spoznal, da bo posredovanje podrobnosti dr. IZOYA svetu veliko koristilo tistim, ki imajo zlomljene domove ali razmerje zanj, da vam bo pomagal vzpostaviti vaš porušen odnos ali poroko. Do njega lahko pridete po njegovem e-poštnem naslovu: [email protected]. Pokličite se z njim in poglejte, kako se bo v roku 24 ur rešil vaš problem. Specializiran je tudi za naslednje zadeve ...
(1) Bi radi nazaj svojega bivšega.
(2) Želite se napredovati v svoji pisarni.
(3) želite, da vam moški / ženske sledijo.
(4) Želite otroka.
(5) Ste podjetnik in želite pridobiti pogodbe..
(6) Želite, da je mož za vedno vaš
(7) Potrebujete duhovno pomoč.
(8) Bili ste prevarani in želite povrniti izgubljeni denar.
(9) Preneha ločitev
(10) Razpisovanje denarnih obredov
(11) Zmagajte na volitvah

rodric camela (ni preverjeno)

To je pričevanje, ki ga morajo vsi brati. Tu sem, da bi ves svet spoznal človeka, ki mi je rešil razmerje, in tega velikega moža imenujejo dr. IZOYA. Dejansko je naredil veliko delo zame, saj je vrnil svojega bivšega ljubimca, ki me je zapustil, in obljubil, da se ne bo več vrnil k meni. S tem sem spoznal, da bo posredovanje podrobnosti dr. IZOYA svetu veliko koristilo tistim, ki imajo zlomljene domove ali razmerje zanj, da vam bo pomagal vzpostaviti vaš porušen odnos ali poroko. Do njega lahko pridete po njegovem e-poštnem naslovu: [email protected]. Pokličite se z njim in poglejte, kako se bo v roku 24 ur rešil vaš problem. Specializiran je tudi za naslednje zadeve ...
(1) Bi radi nazaj svojega bivšega.
(2) Želite se napredovati v svoji pisarni.
(3) želite, da vam moški / ženske sledijo.
(4) Želite otroka.
(5) Ste podjetnik in želite pridobiti pogodbe
(6) Želite, da je mož za vedno vaš
(7) Potrebujete duhovno pomoč.
(8) Bili ste prevarani in želite povrniti izgubljeni denar.
(9) Preneha ločitev.
(10) Razpisovanje denarnih obredov.
(11) Zmagajte na volitvah.

rodric camela (ni preverjeno)

To je pričevanje, ki ga morajo vsi brati. Tu sem, da bi ves svet spoznal človeka, ki mi je rešil razmerje, in tega velikega moža imenujejo dr. IZOYA. Dejansko je naredil veliko delo zame, saj je vrnil svojega bivšega ljubimca, ki me je zapustil, in obljubil, da se ne bo več vrnil k meni. S tem sem spoznal, da bo posredovanje podrobnosti dr. IZOYA svetu veliko koristilo tistim, ki imajo zlomljene domove ali razmerje zanj, da vam bo pomagal vzpostaviti vaš porušen odnos ali poroko. Do njega lahko pridete po njegovem e-poštnem naslovu: [email protected]. Pokličite se z njim in poglejte, kako se bo v roku 24 ur rešil vaš problem. Specializiran je tudi za naslednje zadeve ...
(1) Bi radi nazaj svojega bivšega.
(2) Želite se napredovati v svoji pisarni.
(3) želite, da vam moški / ženske sledijo.
(4) Želite otroka.
(5) Ste podjetnik in želite pridobiti pogodbe
(6) Želite, da je mož za vedno vaš
(7) Potrebujete duhovno pomoč.
(8) Bili ste prevarani in želite povrniti izgubljeni denar.
(9) Preneha ločitev
(10) Razpisovanje denarnih obredov
(11) Zmagajte na volitvah

čarni vrag (ni preverjeno)

čuj ti tele zabito z drisko polito
ali si vedno tak fuknjeni
ali si tak zelo fuknjeni samo obtorkih

In reply to by rodric camela (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

Sigurno so odvzeli del Madžarskega trga da so dobili Prekmurski trg
Ali je kdo pomislil kateremu trgu so odvzeli del prostora in ga preimenovali
Pomeni sedaj je tisti trg manjši na račun Prekmurskega
Zopet so nekomu nekaj ukradli
In sedaj morajo vsi prebivalci tega trga spremeniti hišne številke, vozniške, ter vse ostale dokumente
in to vse stane,, ubogogi ljudje ki bodo imeli dodatne stroške

kliptotronix (ni preverjeno)

Glavno ka JJ nej bil tan.

truba (ni preverjeno)

škoda

In reply to by kliptotronix (ni preverjeno)

luc-ifer (ni preverjeno)

Ja zastava jje bila rdeča pa Jevškova kravata drugo ne vidin rdeče, mogoče štera ma menstruacijo se ne vidi?

karči1234 (ni preverjeno)

Glavna slika. Maratonci tečejo zadnji krog.

vinci123 (ni preverjeno)

Zanimivo ka najbole slavijo tisti šteri so zgodovinsko dokazano bilij proti priključitvi in bi rajši ostali pod Madžarsko in pa rdeči, ki so po vojni napravili Prekmurje multikulturno (brez Nemcov štere so nagnali in Židovov šterin so šče sinagogo porujšili) Tiste ka so bilij zaslužni pa za nagrado 5 let v zatvori držali (Jerijča). Za Kreslina pa škoda guča. V Beltincaj je poulek, da se dobro zaslujži in dobro jej pa pije.

walter (ni preverjeno)

In to bi naj bili predstavniki Prekmurja??

žalostno (ni preverjeno)

Za Böltinsko proslavo je Prekmurci Ekarte scenarij napijsau Prekmurec Küčan, ka mijslite....... ka tou of mali spistij z rouk, rejsan je že fejst črvate, samo malo še bou *rek mejšau, te vidle!!

febo (ni preverjeno)

Kak pa te to ka Jevšek nej sebov pelal svojih kolegov kot sta Rudaš pa Muc .Tudi v Beltincih jih ni bilo videti

Vipko
Truplo

Muc je bil prisoten! Pa zaklel bi se, da je bil tudi v Beltincih?

In reply to by febo (ni preverjeno)

naši (ni preverjeno)

Za stou lejt te vidli de oblejtnica eti na Pišči pa mo se brezi vas meli boukše kak ste meli se vi marki prokletni

naši (ni preverjeno)

marki feijst koupi lüdi

Za novo dobo (ni preverjeno)

Proti Kucan Mafiji !

stric vili (ni preverjeno)

Lepo, da sta oba evangeličanska škofa bila prisotna. Oba Geza. Me pa zanima zakaj nikogar ni bilo iz sobočke škofije? Na sliki kjer sta Geza in Boris je videti, kot bi predsednik škofa vprašal, kje so pa papinci. In Škof z rokami pove, da NE VE. In spet se bodo papinci bunili, da jih i zraven. Saj se pa sami izločajo.
Za tiste, ki pa ste nekaj na račun srbov imeli povedati pa samo to. Pred 100 leti so Srbi imeli veliko vlogo in zasluge, da so v Parizu Prekmurje vzelo Madžarski in ga priključili Kraljevini SHS. Sem mislil o tem napisati že pri ostalih dogodkih pa namerno nisem, ker večina ne pozna zgodovine kaj še, da bi jo poznala in bi bilo treba pisat obsežno besedilo kaj se je dogajalo pred, med in po 1. svetovni vojni.

kliptotronix (ni preverjeno)

zdravo pederisti

fuckmesatan666 (ni preverjeno)

AVE SATAN, MARX INU MASTERMIND KUČAN, AVE!

Vipko
Truplo
..... (ni preverjeno)

Bojo ljubljančani s tem imeli spomin na prekmurje, na veliko slovenijo ?

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice