Prekmurje je ob stoti obletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom dobilo svoj trg v prestolnici. Ta pa še ni povsem končan, saj se čaka še postavitev spomenika.

Pomurje in Slovenija sta lani obeležila izjemno pomemben zgodovinski dogodek. Ob stoletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom smo bili priča številnim slovesnostim, v Ljubljani pa so se temu dogodku poklonili tudi s trgom, ki je posvečen Prekmurju.

Spomenik bodo postavili najkasneje aprila

Sam trg pa še ni dokončan, saj na njemu manjka spomenik. Kot so nam sporočili iz oddelka za kulturo na mestni upravi Mestne občine Ljubljana, je rok za izvedbo in postavitev spomenika april 2020. 

Kdaj točno bodo spomenik potem tudi uradno predstavili javnosti, za zdaj še ni znano, je pa znano kje bo le ta našel svoje mesto. 

Spomenik bodo postavili na ploščadi, ki se ureja v sklopu Poljanske ceste ob Ambroževem trgu. Kot je razvidno iz prostorske predstavitve razpisa, je mesto postavitve predvideno v izteku tribune, ob robu ploščadi. 

Delo kiparja Zorana Srdića Janežiča

Spomnimo, da je za spomenik potekal tudi natečaj, na katerem je najbolj prepričal predlog akademskega kiparja Zorana Srdića Janežiča. Spomenik ob 100 letnici priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom je v idejni rešitvi zasnovan kot prostorski element, ki daje vtis serije lončenega posodja, ulit v beton.

"Za oblikovane kipe je značilna oblika lončenine, ki je ključen dokaz za razumevanje slovanske naselitve med 6. in 12. stoletjem na področju Prekmurja ter sodoben kiparski način oblikovanja z združevanjem in podvajanjem oblik. Spomenik sestavlja okoli 340 lončeninastih oblik, ki so različno razporejene po podstavku. Podstavek je na delu poglobljen in lončene oblike jo prehajajo tako, da stojijo v zraku. Prehod pomeni odločitev samostojnih Prekmurcev, da se združijo z matičnim narodom, ki jih je sprejel kot enakovredne.

Prostorska kompozicija v idejni zasnovi zaseda prostor, ki je bil določen na razpisu, in sicer 5 x 15 metrov ter v višino 50 centimetrov. Material je v idejni rešitvi zamišljen kot ulit beton," so zapisali zmagovalnem predlogu.

Je trg res nevaren?

Se je pa v zadnjih tednih že lahko slišalo pritožbe nekaterih občanov, ki so dejali, da naj bi bil trg v stanju, v kakršnem je trenutno, nevaren za obiskovalce.

"Ne vemo, zakaj bi lahko bil trg nevaren za obiskovalce. V zvezi s tem nismo prejeli nobene pritožbe," pa na te navedbe odgovarjajo na ljubljanski občini.

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
žabica- (ni preverjeno)

Ni povsem končan? To že zgleda par let zapuščeno..

Vipko
Truplo

Meni je lokacija trga kar všeč. Bil sem na otvoritvi. Na eni strani Ljubljanica in zelo blizu most, na drugi sicer prometna cesta, naokoli pa nekaj blokov... in trgovin. Tako, da se tu giblje precej ljudi. Sčasoma bo verjetno dobil kakšno vsebino, na spomenik še čakamo. Edino, kar mi ni všeč je ta majceni napis ob strani na stopnicah. Po mojem mnenju... popolnoma zgrešeno.
Takrat ob otvoritvi se nas je zbralo kar precej ljudi in to ne samo Prekmurk in Prekmurcev. Čeprav je bil link že objavljen, še enkrat, kako je izgledala otvoritev preko mojega objektiva:
https://mojalbum.com/truplo/2019-0819-otvoritev-prekmurskega-trga

In reply to by žabica- (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

No ja kakšen de te spomenik? Slabši od soboškoga že nemre biti.

. (ni preverjeno)

V glavnem mestu, nej v prestolnici.

nikaloo (ni preverjeno)

Tau je Kucan zrihto!

pikalooo (ni preverjeno)

a sam sebi??

In reply to by nikaloo (ni preverjeno)

belimlp (ni preverjeno)

prekmurski trg, ki je ves v betonu. Zelo podobno prekmurju, not in simbolno vse pove. Hvala za takšen trg.

PepG (ni preverjeno)

Točno tak zgledne kak prekmurci! - "Prazen"

NIČ VIDETI (ni preverjeno)

Ja ka pa te imete tu za videti ?

kanžor

Prestolnica česa ? Kriminala in korupcije ter bogatenje lopovih

Starejše novice