Slika je simbolična.
Epidemija koronavirusa je močno poglobila stiske ljudi, vse več jih potrebuje materialno pomoč, slabša pa se tudi duševno zdravje.

V času epidemije in izrednih ukrepov so se stiske najšibkejših le še poglobile, posledice pa se kažejo tudi v splošnem duševnem zdravju otrok, mladostnikov, odraslih in starejših.

Kljub temu da smo koronavirus na videz premagali, pa se bomo še kar nekaj časa soočali z njegovimi posledicami. O teh nam je danes kaj več povedala direktorica Centra za socialno delo Pomurje Sandra Fekonja.

»Sedaj, ko ni več takšnih ukrepov, je izbruh toliko večji«  

Na Centru za socialno delo Pomurje ugotavljajo, da je koronavirus in omejitve povezane z njim, zlasti omejevanje socialnih stikov, vplivalo tudi na duševne stiske ljudi.

»Stiki z drugimi so res pomemben dejavnik tudi za področje duševnega zdravja.

Sicer lahko trdimo, da je covid in z njim povezane omejitve vplival na duševno zdravje vseh nas, vendarle pa ugotavljamo, da so te posledice dosti hujše pri tisti populaciji, ki so zaposleni in imajo razvito neko socialno mrežo, kot pa pri tistih, kjer so bile težave na področju duševnega zdravja prisotne že prej,« pravi Fekonja, ki nam je izdala tudi zakaj je tako.

»Zdi se nam, da so te osebe, ki so že prej imele težave z duševnim zdravjem, sedaj v času epidemije potrpele. Niso želeli skozi vsa ta preverjanja pogojev in omejitve in so se raje zadrževali doma. Je pa res, da je sedaj ko ni več ukrepov, izbruh toliko večji,« še dodaja Fekonja.

Pri otrocih in mladostnikih že med epidemijo porast težav

Šolanje na daljavo, odpadle ekskurzije in pomanjkanje druženja pa so pustili posledice tudi na otrocih in mladostnikih.

»Težave so se pojavljale tako na čustvenem kot na vedenjskem področju, kazala pa se je tudi neka simptomatika kot posledica vseh teh stisk. Tako smo recimo pri otrocih opažali, da so bili precej apatični, brez energije, ne motivirani, žalostni in depresivni, več pa je bilo tudi samopoškodbenih ravnanj,« pravi Sandra Fekonja.

Pomembna je dostopnost

Na Centru za socialno delo Pomurje pravijo, da so se sicer ves čas epidemije trudili, da bi bili dostopni vsem tistim, ki so njihovo pomoč potrebovali, direktorica centra pa poudarja, da so se kljub temu stiske skoraj povsod poglobile.

»Zlasti pri tistih, ki so bili pred epidemijo vključeni v najrazličnejše programe, ki so namenjeni ravno socialnemu vključevanju, tudi tisti, ki so v socialnovarstvenih zavodih, in so se zaradi okrnjenosti stikov počutili nekoliko zavrženo,« še pove. 

Vsi smo bili s to epidemijo postavljeni pred nove izzive, soočali smo se z novimi dilemami, zato je zdaj čas za tehten razmislek, kako v prihodnje ravnati v podobni situaciji.
 

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tuncika

IT tehnologija in zombi ideologija zastruplja mlade. Starši potrebna bo kontrola nad otroci. Za zdravljenje pa ne skrbite : ena po riti odžene deset psihologov stran. Izogibajte se psihologov in uporabljajte ZKP (zdravo kmečko pamet).

Ukrajinskinate… (nepreverjen)

NAJ IDEJO DELAT IN DE DEPRESIJA HITRO MIJNULA!

In reply to by tuncika

069886996 (nepreverjen)

TAKO JE IZOGIBAJTE SE PODKUPLJENE LAŽNIVE STROKE KATERI NAMENSKO ZASTRUPLJAJO UBIJAJO LJUDI ZA SVOJ ZASLUŽEK VSI SODELUJOČI V TEJ PREVARI BOSTE KAZENSKO ODGOVARJALI!!
PODKUPLJENI mediji vam lažejo 24ur 10x na dan! PREHLAD NATEG in PREVARA po celem svetu!
NOBENE NEVARNOSTI NI RAZEN ZDRAVJU ŠKODLJIVIH MASK KATERE POVZOČAJO BAKTERIJSKO PLJUČNICO IN SMRTONOSTNIH CEPIV!
https://www.facebook.com/100055981178962/videos/939050340295424/

Prudence (nepreverjen)

ne vse verjeti csdju ker izjavaljajo vse živo samo da dobijo nek denar za nek projekt četudi ni nobenega haska iz njega.

čarni vrag (nepreverjen)

Predlagam učinkovito terapijo. Izobesijo se velike slike Janše, Beovićke, Kacina in Kreka. Ti štirje so z zapiranjem šol, nabijanjem mask in nepotrebnim testiranjem povzročili največ gorja mladi generaciji. Nato pa pacienti 15 minut dnevno pljuvajo po slikah. Uspeh terapije vsaj 99%.

gtt (nepreverjen)

Ti pa tvoj kolega nateg in prevara sta dokaz ka tudi odprete sole ( vupan ka mata vsaj osnovno ?) nika ne hasnejo… Vuva sta isti kaliber cloveka, verjetno tak ena in ista oseba… dvomim ka ge telko bedakov v prekmurji

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Ka si ti še zdaj nej prišo k pameti.

In reply to by gtt (nepreverjen)

huehue (nepreverjen)

ej novinare, kama so pa zginule dnevne grožnje s številom pozitivnih/hospitalizirnih/umrlih? kam se je virus skrio? aja točno, vi je pobegno, osto je še samo rus

Starejše novice