Noč čarovnic smo sicer prevzeli iz Amerike, ampak tudi v Pomurju imamo staro tradicijo strašenja z bučami. Iz buč pa pridobivamo tudi vse bolj cenjeno olje.

Ob prihajajoči noči čarovnic se moramo spomniti tudi na slovensko tradicijo strašenja z izrezljanimi bučami. Te so hkrati zelo pomemben del kulinarike, kar opažajo tudi v tujini.

Noč čarovnic po "goričko"

Jelka Pšajd iz Pomurskega muzeja v Murski Soboti je za STA povedala, da je v Pomurju tradicija izrezovanja buč stara že skoraj 60 let, saj imajo podatke z Goričkega:

"Mi bi morali govoriti o naših bučah, tistih, iz katerih so že nekoč pridelovali bučno olje, na severovzhodu Slovenije pa imamo tudi podatke o izrezovanju buč iz 60. let 20. stoletja. Na zadnji dan oktobra, na večer pred vsemi svetimi, so predvsem otroci, seveda ob pomoči starejših, izrezljali bučo, dali vanjo svečko in to postavili na vidno mesto pred vhod ali na ograjo. Seveda predvsem z otroškim navdušenjem in norčavim namenom, da bi druge prestrašili," kar pa nima povezave z nočjo čarovnic, je še pojasnila Pšajdova.

Običaj ima sicer keltske korenine, saj so ti verjeli, da je 1. november začetek novega leta in na predvečer tega prehoda pridejo na zemljo vsi duhovi in mrtvi ter v njihovi družbi naokoli letajo čarovnice. Buče najdemo v tem obdobju praktično povsod, le pri Gradu na Goričkem, kjer je bila nekoč največja tovrstna prireditev, jih ni več. So pa tradicijo prevzeli na Dvorcu Rakičan, kjer ravno te dni poteka festival Ples - noč čarovnic, pišejo na STA.

Bučno olje kot specialiteta Pomurja in Podravja

Ravno v severovzhodni Sloveniji prednjačimo po količini buč, ki smo jih lahko nedavno občudovali, kako so krasila naša polja. Iz njih se stiska zelo cenjeno bučno olje, ki ga v Evropi pridelujemo predvsem v Pomurju, pa tudi na slovenskem in avstrijskem Štajerskem, zahodnem delu Madžarske in severozahodnem delu Hrvaške.

Bučno olje vse bolj pridobiva vrednost in prepoznavnost, saj je izredno kakovostno in tudi zdravo. Štajersko-prekmursko bučno olje je zaščiteno z geografsko označbo in spada med najbolj nadzorovane specialitete Pomurja in Podravja, ob tem pa dobiva slovenska avtohtona sorta golica pomemben ugled v zdravi kulinariki, poročajo STA.

3 ali 6 kilogramov za liter bučnega olja

Cena litra bučnega olja se giblje nekje okoli 15 evrov, odvisno od vrste stiskanja, potrebnih pa je od 2,5 do 3 kilograme posušenih bučnic iz 30 do 40 buč. Ločimo toplo in hladno stiskanje, pri slednjem največja temperatura obdelave ne sme presegati 40 stopinj, za liter takega olja pa je potrebnih vsaj šest kilogramov semen.

V večino oljarn lahko še vedno prinesete svoje seme, pomagate pri stiskanju in odnesete svoje olje. Letošnja letina buč je bila slaba, pridelka je malo, je pa pri nekaterih zelo kakovosten. Letošnje seme bodo začeli stiskati šele okoli novega leta, takrat je kakovost najboljša.

Svetovno znana Oljarna Kocbek

V Pomurju in Podravju je veliko majhnih in precej velikih, zadružnih oljarn. Tu velja izpostaviti predvsem Oljarno Kocbek s Stare Gore pri Svetem Juriju ob Ščavnici, ki so s svojim bučnim oljem uspeli prodreti v kuhinjo restavracije Atmosphere v najvišjo stavbi na svetu v Dubaju. Njihovo olje poleg domačih kuharjev uporabljajo po vsem svetu, tudi v restavracijah z Michelinovo zvezdico.  

Bučna semena in bučno olje sta sestavini številnih jedi, od bučnih semen za grizljanje, namazov, semen, oblitih s čokolado, bučnega pesta, likerjev, marmelade, rezancev, masla, peciva, testenin, salam, vloženega paradižnika in mil do sladoleda, pa še kaj bi se našlo.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Putin (nepreverjen)

Nehajte ze z temi tradicijami, vse smo kopirali in pika!
Prekmurci so znani po tem da vse ptekopirajo od drugih te pa za nekaj let pravijo ka je tradicija...
tradicija,my ass!

Starejše novice