Vse več grobov okoli dneva mrtvih ne krasijo le nagrobne sveče, temveč tudi ročno izdelane zastavice sočutja. Včeraj se je začela letošnja ekološko-humanitarna akcija Manj svečk za manj grobov.

Že 11. ekološko-humanitarno akcijo Manj svečk za manj grobov organizira dobrodelno društvo Fundacija Svečka v sodelovanju z okoli 140 organizacijami iz vse države in več kot 500 prostovoljci.

»S projektom želimo na eni strani zmanjšati pretirano okraševanje grobov ob prvem novembru, na drugi strani pa zbrati sredstva za nakup opreme, ki rešuje življenja,« so pojasnili v Fundaciji Svečka.

Prostovoljci bodo od danes, 26. oktobra, do sobote, 2. novembra, s stojnicami prisotni na pokopališčih v sodelujočih občinah in krajih. Letos se akciji pridružuje 20 krajev: Maribor, Murska Sobota, Litija, Zagorje ob Savi, Trbovlje, Hrastnik, Celje, Dobrepolje, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Ivančna Gorica, Sava, Šentjur, Škofja Loka, Logatec, Šmartno pri Litiji, Vojnik, Koper in Vuzenica.

Doslej zbrali že okoli 300.000 evrov

Obiskovalci pokopališč imajo možnost prižgati virtualne svečke s poslanim sms sporočilom s ključno besedo SVECKA na 1919 in tako prispevajo pet evrov. V zameno za prostovoljni dar darovalci prejmejo ročno izdelano zastavico sočutja, s katero se lahko na okolju prijazen način poklonijo spominu na preminule. Fundacija Svečka bo zbrana sredstva namenila prejemnikom iz krajev, ki sodelujejo v projektu.

Akcija Manj svečk za manj grobov, ki so jo leta 2009 zasnovali mladi, je prejela priznanje Mladinskega sveta Slovenije za posebne dosežke in nagrado za naj prostovoljca, ki jo podeljuje Državni svet. V preteklih letih so z akcijo Manj svečk za manj grobov v dobrodelne namene zbrali že skoraj 300.000 evrov.

»Svečke na grobu so močan simbol spomina na naše najdražje in z akcijo ne želimo rušiti tradicije. Tega spomina pa ne smemo okrniti s pretiravanjem. Svoje pokojne nosimo v mislih in srcih vsak dan, s sodelovanjem v akciji Manj svečk za manj grobov pa naredimo še nekaj dobrega za tiste, ki nas najbolj potrebujejo,« so pojasnili v Fundaciji Svečka.

V Mariboru bodo sredstva namenili za otroke s posebnimi potrebami

V Murski Soboti bo zastavice sočutja mogoče prevzeti na Trgu kulture, in sicer med 28. in 31. oktobrom, od 9. do 17. ure. Podrobnejše informacije so na voljo na spletni strani akcije.

Prostovoljci iz društva Namesto pike vejica bodo v Mariboru zbrana sredstva namenili za plačilo nevrofizioterapevtskih obravnav za otroke s posebnimi potrebami. Želijo zbrati vsaj 3.500 evrov, da bi tako vsakemu od njihovih otrok omogočili kakovostnejše življenje brez bolečin in jim pomagali postaviti novo vejico na poti do cilja.

Komentarji (20)

Orbitrek (ni preverjeno)

Še pravi čas sem se zbudil iz nočnih mor,že sem sanjal da me pelajo po brutove do zadnjega počivališča..
Zgodilo se je ko mi je zlata ribica ponudila 3želje..
Ampak že po prvi sem obupal,hotel sem spremeniti spol v ženskega,žal se ni izšlo..
Nauk..bodi to kar si,ne spreminjaj se in okolico ne pripravljaj da te bo morala spoznavat na novo..
Živi tukaj in v sedanjosti,življenje je enkratno in prekratko.

Hmmmm (ni preverjeno)

No, super la se opaza trend upadanja stevila nagrobnih svec. Podpejran. Itak nikdar nejsan razmo, zakoj lidgej vsakic, kda idejo na britof, vuzgejo navsakon grobi najmenje tri svece. Ges kda iden na grob dd svojih starih starsov in oceta, mogoce na vsak tretji obisk prinesen sveco. Ze ker znan, ka bi (ce bi se ziveli) vsakon dosta vec pomenilo, ka se jih doma veckrat spominjan in ka priden na grob kak pa ena vuzgana sveca. Svece so, posebej na 1.11., pac neke vrste emocionalni statusni simbol. S ten pokazes sosedon pa drugin, “kak mas pokojnoga rad“.
In seveda vec svec na grobi pomeni vec. Ker kaze, ka toga cloveka vec lidij ma radih. Blesarija... Seveda pa s ten tudi pozitivno vplivamo na okolje in si prisparamo peneze za druge stvari (recimo roze, prave seveda).

Sto pa mi nameravle pisariti zaljivke, kak ges svojih pokojnih s ten ne spostuvlen pa kak san taksnoga mnenja, ker me pac nisce nema rad (taksnih komentarov san lani dobivo kar dosta, predvsem od tistih “vernih in vrlih krscanov“), pa se naj komentarov vzdrzi....

thetrurgh (ni preverjeno)

po tej logiki bi lahko bil doma in bi prisparal ne dizlu in vplival na okolje. Doma tudi lahko spotujes pokojne ali ne? ali se moras iti kazat na pokopalisce? saj pokojni te ne vidijo, in potem spet naj te vsaj sosedje vidijo. ideja iz skajnosti, imejte kar doma pokopane najblizje, bo za vse bolj kao eko.

In reply to by Hmmmm (ni preverjeno)

niksoon (ni preverjeno)

ojoj, palik eden od casov ge se lejko eni pametnega delate:)
vsako leto ista pesem.

Pieta (ni preverjeno)

Vsakdo lahko izbere kar bo storil , samo ne posiljujte ljudi z nekimi bedastimi kampanjami in argumenti .

dfsfgdsgd (ni preverjeno)

Saj, zakoj bi probo neka argumentejrano doseči. Argumenti so za intelekturalne luzere... Totalno bedasto... Rajše se sklicujemo na tradicijo, štera je bila izumlena pred 2000 leti...

In reply to by Pieta (ni preverjeno)

hnnnnurgh (ni preverjeno)

ce bi se tij skliceval na tradicijo izpred 2000 let, potem ne bi uporabljal plastike in plasticne svece. ni sevca problem, problem je plastika, ki je ne reciklirajo.

In reply to by dfsfgdsgd (ni preverjeno)

dfsfgdsgd (ni preverjeno)

Pa v bistvi bi bilo najboukše, ka tehnologije sploj ne nucamo. Je v Bibliji nej omenjena. Pa seveda seksa pred poroko tudi nebi smeli meti. Je po Bibliji, knjigi, napisani pred 2000, "prepovedano"...

In reply to by Pieta (ni preverjeno)

df (ni preverjeno)

DF ka či bi tij za spremembo enjal komentejrati pa se pametnoga delati. Se vijdi ka ti je dosadno ka si san s seuf pijses. Budalo prizadeto.

In reply to by dfsfgdsgd (ni preverjeno)

fhrthth (ni preverjeno)

Se strinjan. 99% lidij sploj na grob nejde čez leto, za prve november pa trbej vužgate gor 50 svejč ka je grob kak ringišpul. Bedarija čijsta. Ges vužgen gor svejčo park krat na leto pa za 1 november tudi vužgen eno.

df (ni preverjeno)

ti si bedak

In reply to by fhrthth (ni preverjeno)

ZASTAVICA NA GROB (ni preverjeno)

Vij ki to želite si lahko zastavice vstavite sebi v rit, budala, več kot 100 letno tradicijo bi nekaj nasilno spreminjali in vsiljevali. Sveča je pravi simbol na grobu in še dolgo časa bo, res pa da jih je preveč ravno okrog praznikov

Gledalecc (ni preverjeno)

Dragi moji,
NE NASEDAJTE TEM DRUSTVOM...

Gondor (ni preverjeno)

Vau kak ste eni pametni , ka se mene tiče bom letos prižgal še več sveč in se mi prav prisrčno j.... za neke zastavice .

Pikanogavička (ni preverjeno)

Kaj vam ni jasno, tistim, ki ste proti kampanji? Tu ne gre za društva in ne za tradicijo. Plastika! Obnašate se, kot da vam je vseeno, če boste svojim otrokom in vnukom pustili puščavo za sabo. Plastika, škropiva, umetna gnojila.......vsi strupi se seštevajo in tudi vaša telesa niso iz jekla. Če vam že za druga živa bitja in naravo ni mar, bi vam lahko bilo vsaj za sebe. Ko bo prepozno, bo prepozno.

JAO PIKANOGAVIČKA (ni preverjeno)

Kak si ti za sebe pametno dete, preseli se v Amzonski pragozd, tam lahko uveljavljaš svoje bolezenske ideje, ki so te napačno naučili v tej jebeni šoli. ZAKAJ TI BOM NAPISAL:
Vsak dan preleti čez Prekmurje približno 100 potniških letal (malo opazuj) en prelet takega letala čez Prekmurje z svojim izpuhom bolj onesnaži okolje kot vsi dimniki v M. Soboti (izračunov ti ne bom navajal) preleti pa jih vsak dan 100. Pa kam misliš, da ti strupeni plini grejo v vesolje NE ampak na zemljo in veš kako so strupeni ?. Pa kdaj pridete ti in tebi podobni na idejo, da bi se prevoz z letali omejil ker najbolj onesnažujejo Zemljo, NE na take ideje ne pridete ker ste napačno poučeni in zavedeni od ljudi, ki vas grobo izkoriščajo v svoje namene. Pa jebenti razmišljajte z svojo glavo.

In reply to by Pikanogavička (ni preverjeno)

df (ni preverjeno)

ali si predstavljate, da prinesem na Titof grob na Dedinje namesto sveče zastavico
Pa ovi Srbi bi mi jo u rit nabili

VsiSvejci (ni preverjeno)

Ge že man 5 x po 10 svejč za naše tri grobe, nete vij meni toga lesa zasoljenega odavali. San na Trejzinon fal svejče küjpo, pa mogoče še kakšen paket ali dva na tržnici zemen.

Dead three (ni preverjeno)

teško je nepismene prekmurce doj s svejče obrniti. Bole nepismeni in neizobraženi, več svejč na grobi. Večina komentarov pa po načeli "što de meni pamet solil s svejčami". Btw, kakšna pamet, nega tu pameti pri nepismenih.

Gondor (ni preverjeno)

V tem je glih problem ka " vij kao pametni in izobraženi " non stop nekaj pametujete in solite pamet navadnim ljudem , a z vso svojo silno pametjo niste gor prišli , ka vas ma narod že poln k....

Starejše novice