Foto: Bobo
Vlada je na seji 19. maja ustanovila strateški svet za debirokratizacijo in za njegovo vodjo določila davčnega strokovnjaka Ivana Simiča.

Slovenski premier Janez Janša je na družbenem omrežju Twitter ob ustanovitvi strateškega sveta dejal, da je "Več kot 20.000 predpisov enostavno preveč" in tako na kratko utemeljil ustanovitev sveta pod vodstvom nekdanjega prvega dacarja Ivana Simiča, sicer strokovnjaka prekmurskega rodu, ki je pred tem bil član strokovne skupine za pripravo protikoronskih paketov.

Simič ima za sabo bogato kariero in kopica izkušenj, od leta 2006 in do 2008 je bil generalni direktor davčne uprave, od 2012 do 2013 je bil posebni svetovalec finančnega ministra Srbije in od februarja 2013 do konca leta 2013 tudi direktor srbske davčne uprave. V obdobju 2009 do 2010 pa je sedel še na stolčku predsednika Nogometne zveze Slovenije.

Debirokratizacija je bila zastavljena kot ena izmed prednostnih nalog obstoječe koalicije, nazadnje je pomurski poslanec Jožef Horvat navedel prednostne naloge na tem področju, ki zajemajo predvsem večji poudarek na elektronskem poslovanju in poenostavitev postopkov pri gradbeni ter prostorski zakonodaji in na področju javnega naročanja. Velik poudarek naj bi bil tudi na digitalizaciji, Janša pa je napovedal še spremembe na področju davčne politike.

Mož, ki je po novem zadolžen za to zahtevno nalogo, Ivan Simič je ekskluzivno za Sobotainfo spregovoril o svoji novi vlogi in prednostnih nalogah na novo ustanovljenega strateškega sveta, ki je sicer vezan na mandat obstoječe vlade. Dotaknil se je še aktualnih razmer, spregovoril o preteklem delu, načrtih v prihodnosti in tudi razkril razloge, zakaj je zapustil Twitter, kjer je veljal za enega najbolj prepoznavnih uporabnikov.

Zakaj ste se odločili, da sprejmete tako odgovorno vlogo? 

To vlogo sem prevzel predvsem zaradi tega, ker želim, da bi odpravili čim več birokratskih ovir, ki dušijo gospodarstvo in posameznike ter jim povzročajo nepotrebne ovire oziroma težave. Do sedaj sem že nekajkrat dokazal, da znam odpravljati birokratske ovire in upam, da jih bomo tudi tokrat uspeli odpraviti čim več. 

Koliko članov pravzaprav šteje starateški svet za debirokratizacijo?

Strateški svet za debirokratizacijo na davčnem, gospodarskem in okoljskem področju šteje osem članov. Na prvi seji smo ustanovili še tri ožje delovne skupine za vsako od prej navedenih področij, ki skupaj štejejo 34 članov. Vključeni so tako predstavniki pristojnih ministrstev, kot tudi predstavniki gospodarstva, kot so GZS, OZS, SBC, informatiki, Davčno svetovalna zbornica Slovenije, Zveza računovodij, finančnikov in revizorjev Slovenije, AmCham in predstavniki občin.

Kaj konkretno bo vaša poglavitna naloga?

Poskušali bomo odpraviti čim več ovir na teh področjih. Ne želim napovedovati, kaj bodo naši prvi predlogi, toda ocenjujem, da bodo olajšali poslovanje uporabnikom.

V javnosti velja prepričanje, da je Slovenija prežeta z birokracijo. Se strinjate s to oceno? Kje vidite največ rezerve? 

V Sloveniji je kar nekaj birokratskih ovir in mnoge so nepotrebne. Ne bi želel trditi, da je Slovenija prežeta z birokracijo. Vsaka država ima svoja pravila, ki so lahko birokratska ali pa ne. Veliko je odvisno tudi od kulture obnašanja državljanov. Menim, da imamo kar nekaj neživljenjskih predpisov, ki otežujejo poslovanje subjektov. Veliko birokratskih ovir je tudi posledica strahu državnih uradnikov, da ne bi naredili kaj narobe. Imamo pa tudi primere, ko se birokratske ovire ustvarjajo zaradi osebnega odnosa državnega uradnika do določene zadeve. 

Imate zastavljeno časovnico, do kdaj bi morali biti vidni prvi rezultati? Kako debirokratizacija dejansko deluje v praksi? 

Nimamo posebne časovnice, toda sestava strateškega sveta in ožjih skupin kaže na to, da si želimo čimprejšnje izboljšave. Obstoječi predpisi se bodo dopolnili, spremenili ali ukinili. Cilj je poenostavitev postopkov, se pa zavedamo, da bo lahko prišlo do nasprotovanj pri posameznih predlogih.

Sodelovali ste pri pripravi protikorona paketov. Gre za obsežne zakone, toda predvsem v turizmu je bilo slišati, da so si v zadnjem paketu želeli podaljšanje ukrepa čakanja na delo vse do konca leta. Zakaj do tega ni prišlo?

Moje osebno mnenje je, da se moramo čim prej vrniti na delo, povečati aktivnosti in predvsem vnesti več optimizma v naše delo. Verjamem, da bi bilo bolje, če bi država ukrepe podaljšala do konca leta, toda to ne bi bilo dobro za ponovni zagon gospodarstva. Reši nas le delo. Trdo delo. Čim prej se moramo vrniti v stare tirnice.

Kaj bo Ivan Simič počel po debirokratizaciji Slovenije? Se boste vrnili nazaj v lastno podjetje, ali imate ambicijo za novo funkcijo v državni upravi?

Nikamor se ne bom vračal, saj sem še zmeraj zaposlen v svojem podjetju in še zmeraj delam v svojem podjetju. Delo na debirokratizaciji je dodatno delo. Razlika je le v tem, da je moj delovnik prej znašal v povprečju 12 ur, sedaj pa še več. V to so vključene tudi sobote, nedelje in prazniki. Tako pač je, to sem si izbral in s tem živim. Zmeraj sem se sam preživljal. Delo mi je bilo zmeraj izziv. Imam več podjetij, v katerih je dvanajst zaposlenih, ki se ukvarjajo z davčnim svetovanjem, računovodstvom, organizacijo izobraževanj, imamo davčno akademijo in izgrajeno franšizno skupino računovodskih servisov po celi Sloveniji. Ker mi debirokratizacija leži in ker je povabilo prišlo od predsednika vlade, nisem mogel reči ne. Delo za državo štejem kot prenašanje mojega znanja in izkušenj v delo države. Da so spremembe možne sem dokazal že v času, ko sem bil direktor Dursa. Takrat smo najprej uvedli predizpolnjene dohodninske napovedi, pa nato informativni izračun dohodnine, ukinili plačevanje upravne takse v davčnih zadevah, poenostavili druge postopke in spremenili odnos davčnih uradnikov do davkoplačevalcev. Ko sem bil leta 2013 direktor srbske davčne uprave smo v enajstih mesecih uvedli tako velike spremembe, da sem konec leta prejel nagrado reformator leta v srbski državni upravi.

Na družbenem omrežju Twitter ste veljali za spoštljivega in pronicljivega 'tviteraša'. Zakaj ste se odločili, da več ne boste prisotni na tem družbenem omrežju, ki je priljubljeno tudi med politiki in visokimi funkcionarji? 

Razlogov je več, toda glavni je ta, da ne prenašam sovražnosti med posamezniki, ki je na tviterju vse bolj prisotna. Ko bereš vse tiste zapise, nehote postaneš slabe volje, kar pa ni dobro. Življenje je prekratko za takšne zadeve in zaradi tega ne razumem vse tiste negativce, ki so prisotni na tviterju. Z mojimi zapisi sem poskušal vplivati na posameznike, da bi se sovražnost zmanjšala, toda ni šlo. Imam občutek, da mnogi sovražijo samo zato, ker pač morajo nekoga sovražiti. Škoda. Smo majhna država z velikim potencialom, kar ne znamo in ne moremo izkoristiti predvsem zaradi nasprotnikov, ki nasprotujejo samo zato, da nasprotujejo. Na koncu pa sta mi tudi sinova predlagala, da je bolje, da zapustim tviter. Priznam, da mi je sedaj bolje. Na splošno ne berem oziroma ne želim brati slabih novic.

Komentarji (28)

. (ni preverjeno)

Delovati treba pozitivno in povezovalno ne razdiralno. Spet bojo luknje v zakonih za nekatere?

čarni vrag (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

a s i ti vedno tak fuknjeni
ali samo takrat ko ti pride striček iz Čakovca na obisk
in ti po risanki zvečer vtakne banano v tvoja usteca

In reply to by . (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

vsi ki ste mi dali minus ste sigurno pedri
in to ne obični pedri
temveč ta pravi nagnusni pedri

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

Svetlana Maka… (ni preverjeno)

zaklinjam se u ime leskovačkih čevapa
da ja tega gore nisam napisala

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

tuncika

Gospod Simič je davčni CAR v Sloveniji. Korekten , pošten, profesionalec. Verjamem , da mu bo uspelo izpeljati glavnino birokratskih ovir. Še bo bolelo...………..

slvkos (ni preverjeno)

v osnovni šoli smo ga klicali IVO Simič

In reply to by tuncika

Ivan Simič (ni preverjeno)

Res, za Prekmurce sem Ivo.

In reply to by slvkos (ni preverjeno)

Polika (ni preverjeno)

Tuncika, ka pa ti znaš o davkaj?

In reply to by tuncika

Busybee (ni preverjeno)

Prav je tak....do eni ka malo cecajo davkoplačevalski penaz za nedelo drugje mogli molzne krave iskati....

čarni vrag (ni preverjeno)

Ivanu Simiču se lahko zahvalimo, da nam ni treba vsako pomlad z obrazci za dohodnino na FURS in tam stati v dolgih vrstah. Te podatke na FURSu že imajo.

Gost MS (ni preverjeno)

Gospod Simič je človek na mestu.
Žal mi je edino, da je sprejel sodelovanje s pokvarjeno Janševo vlado.

S samostojno potjo ima uspeh zagotovljen.

Kojinko (ni preverjeno)

Z katero vlado bi pa potem naj sprejel... ?

In reply to by Gost MS (ni preverjeno)

Busybee (ni preverjeno)

Levuharski delomrzneži raznorazni samooklicani kulturniki in agencije za mešanje dreka odklenkalo vam je počasi...bo treba kramp in lopato v roke vzeti!!! Bravo Jj prav je tako. Kdor ne dela nima jela!!!!

bandit leljak (ni preverjeno)

desnuhare, vi si rajše ogledalo pred sebe postavite. takšne ka vsen talate levnuhare, delomrzneže pa podobno s kerime se ne strinjate, ste najhujše. vi glij nič ne delate in še socialno vlečete, te pa isto očitate drugen.

poznan eno par takšnej desnuharskej "bolnikov" kere še v živote nejso delale, so na socialne cele čas, študerajo nezposljive smeri, povrh pa se ščejo biznismena ite in na bolhe zbijajo cene pa te kupijo to stvar in jo kesnej za drakše odavlejo. v iste sape pa okole vsen talajo levnuhare pa delomrzneže s kerime se ne strinjajo.

DESNUHARE STE NAJHUJŠE!!! HINAVSKE, LAŽNIVE PA ŠE KRADNETE: TE PA SE SKRIVATE ZA KRINKO DOMOLJUBJA. FUUUUJ.

In reply to by Busybee (ni preverjeno)

Gost30 (ni preverjeno)

Pazi ka neboš tij enkrat pristal na cesti, ali ka misliš ka te tebi nedo dali krampa v roke, zato ka janši lijžeš rit?

In reply to by Busybee (ni preverjeno)

Resnica prasica (ni preverjeno)

-Mogoče bi nucali rajše svet keri bi pogrunto kak bi pripravili velka podjetja, ka plačajo tau ka so dužni - davek?!

- Ka de zdaj dotičen gospod napravo za debirokratizacijo, če je bil poleg pri protikorona paketih, keri so bili IZJEMNO neuspešni gli zaradi svoje prezakompliceranosti (poleg toga, ka so seveda bili prekesni in vsebinsko premili)?! Naj da vlada v analizo kak uspešni so bli te paketi? Aja nede, razen kakšni seljak Lahovnik de palik moto, ka so bli vladni ukrepi prispevali k zmanjšanji padca BDP v prvi četrtini, čegli je prvi paket začo valati aprila, četrtina pa se končala z marcon. Tragikomično.

"Sodelovali ste pri pripravi protikorona paketov. Gre za obsežne zakone, toda predvsem v turizmu je bilo slišati, da so si v zadnjem paketu želeli podaljšanje ukrepa čakanja na delo vse do konca leta. Zakaj do tega ni prišlo?

Moje osebno mnenje je, da se moramo čim prej vrniti na delo, povečati aktivnosti in predvsem vnesti več optimizma v naše delo. Verjamem, da bi bilo bolje, če bi država ukrepe podaljšala do konca leta, toda to ne bi bilo dobro za ponovni zagon gospodarstva. Reši nas le delo. Trdo delo. Čim prej se moramo vrniti v stare tire"-

Lepi primer natučevnaja površinskoga. Ka boš ti šau na delo, če nega povpraševanja? Pitanje je kak boš pogno agregatno povpraševanje, nej pa debilne floskole "je treba dela". Tau ka je majster Prekmurec žal ne hasni nika.

Bucikalica (ni preverjeno)

Klasične neoliberalne pravljice za lahko noč. Bruh.

Polika (ni preverjeno)

Nazaj v stare tirnice prej...hehe, Covid-19 sporoča "guten morgen"

Karl Marx (ni preverjeno)

Strinjam se s predhodnikom. Ivan Simič je neoliberalec in to dejstvo težko skrije. Neoliberalizem je sistem v katerem najbolj prefrigani in najmanj empatični posamezniki vedno zmagajo. tem ljudem se ne smilijo reveži, ne motijo jih krivice, njihovo edino vodilo je denar. Neoliberalizem je sistem v katerem najbogatejši ne plačujejo davkov ker jim to dovoli državni vrh, ki je podkupljen s strani teh istih najbogatejših. Pod pojmom najbogatejši mislim lastnike Interspara, Lidla, Hoferja, Renaulta, Audija, Mercedesa, NLB-ja, bank, zavarovalnic, Novartisa, Mercatorja, . Generator neoliberalizma so davčne oaze v katerih velike korporacije skrivajo nakraden denar, ki se kopiči z izogibanjem plačila davka. Neoliberalizem povzroča velikanske socialne razlike, na eni strani peščico lastnikov in milijarderjev ter njihovih služabnikov kakršen je Simič, na drugi strani pa veliko večino prebivalstva (90 odstotkov), ki je iz dneva v dan boj revna. Pošten človek ne more podpirati neoliberalizma. Žal pa je danes po svetu, v evropi in Sloveniji večina političnih strank (levih in desnih) neoliberalnih. V Sloveniji so neoliberalne stranke SDS, SD, NSI, Desus, SMC, LMŠ, SAB, SNS, SLS, DD. Ker je tako se v Sloveniji še dolgo ne bo nič bistvenega spremenilo. Med skrajno desnico (SDS in NSI) ter levo sredino (SMC, Desus, SD, LMŠ, SAB) ni bistvenih razlik, vse te stranke zagovarjajo derfegulacijo kapitala, umik države in demokratičnih institucij iz nadzora nad kapitalskimi tokovi, prekarne oblike zaposlitve za naše otroke, članstvo v Natu.

...... (ni preverjeno)

Karel, ka si že doma iz bolnice?

In reply to by Karl Marx (ni preverjeno)

Karl Marx (ni preverjeno)

sem še vedno na psihiatriji
je šel dohtar natepavat sestro
pa sedaj sedim v njegovi ordinaciji
in sem ta glavni pisec na dohtarjevem računalniki

In reply to by ...... (ni preverjeno)

Ivan Simič (ni preverjeno)

Spoštovani Karl Marx, vaš tekst potrjuje naslov tega članka. Zakaj niste prijazni, spoštljivi do drugih in seveda z manj obtoževanja tistih, ki jih ne poznate. Življenje je prekratko za tovrstna početja. Želim vam vse dobro. Pozdrav. Ivan Simič

In reply to by Karl Marx (ni preverjeno)

12 (ni preverjeno)

Upam da mu bodo pustili delat.Volja in znanje je.Srecno in cimprej naj se vidijo rezultati v praksi

smrkci (ni preverjeno)

Prekmurci sovražijo sami sebe kaj še le druge v Prekmurju je sama zavist,sovraštvo,prešuštvo,malikovanje in največ pa blebetanje,ni čudno da so Prekmurci zaostali ljudje za vso populacijo zaostajajo za 50 let ali pa še več.

Človekoljub (ni preverjeno)

Ne posplošuj!

In reply to by smrkci (ni preverjeno)

bandit leljak (ni preverjeno)

desnuhare, vi si rajše ogledalo pred sebe postavite. takšne ka vsen talate levnuhare, delomrzneže pa podobno s kerime se ne strinjate, ste najhujše. vi glij nič ne delate in še socialno vlečete, te pa isto očitate drugen.

poznan eno par takšnej desnuharskej "bolnikov" kere še v živote nejso delale, so na socialne cele čas, študerajo nezposljive smeri, povrh pa se ščejo biznismena ite in na bolhe zbijajo cene pa te kupijo to stvar in jo kesnej za drakše odavlejo. v iste sape pa okole vsen talajo levnuhare pa delomrzneže s kerime se ne strinjajo.

DESNUHARE STE NAJHUJŠE!!! HINAVSKE, LAŽNIVE PA ŠE KRADNETE: TE PA SE SKRIVATE ZA KRINKO DOMOLJUBJA. FUUUUJ.

Karl Marx (ni preverjeno)

tako je
se strinjam s teboj
ta rdeči komunajzerji
bi pa samo kradli
Poglejte vsaki den
zmanjka v murski soboti enih par biciklov
Ja kdo hudiča jih je ukradel
ta rdeči smrdljivi komunajzerji

In reply to by bandit leljak (ni preverjeno)

dopust (ni preverjeno)

g. Simič, ne ukvarjajte se s temi in podobnimi komentarji, ki so predvsem izraz sovraštva, pa tudi nerazgledanosti oz. slabega dosedanjega učnega programa.
Samo hrabro in pošteno ter kot tudi vi znate, strokovno naprej!

Starejše novice