*Fotografija je simbolična
Letos bomo, kot kaže, dopustovali v Sloveniji, saj bomo prejeli turistične bone za koriščenje v domačih turističnih nastanitvah, ampak vprašanje ostaja, ali bo to dovolj za najbolj prizadeto panogo v koronakrizi.

O prizadetosti turizma zaradi koronakrize je bilo že veliko govora. Svetovna pandemija je namreč pomenila velik udarec za to panogo, ki prispeva okoli 12 odstotkov slovenskega bruto domačega proizvoda, za letos pa se pričakuje celo do 70-odstotni upad glede na prejšnje leto. Od minulega ponedeljka je sicer prišlo do sproščanja ukrepov tudi na področju turizma, saj so svoja vrata lahko odprle manjše nastanitve do 30 sob, toda večji hotelski kompleksi in zdravilišča še ostajajo zaprta. 

Vlada RS je pred dnevi presenetila s predlogom turističnih vačverjev oziroma bonov, ki naj bi jih prejeli vsi državljani za koriščenje v Sloveniji, da bi na ta način pomagali slovenskemu turizmu. Preverili smo, kako na to rešitev gledajo nekateri pomurski turistični ponudniki in strokovnjaki.

Metod Grah

Grah predlagal bone, ampak tudi podaljšanje čakanja na delo

Metod Grah iz Term Vivat nam je zaupal, da je ideja za turistične bone pravzaprav zrasla na njegovem zelniku in jo je tudi argumentirano posredoval strokovni vladni skupini, ki je predlog ocenila za kakovosten ter ga navsezadnje vključila v tretji sveženj ukrepov. To je za Sobotainfo potrdil tudi član strokovne skupine Ivan Simič, kateremu je Grah posredoval predlog.

"Predlog gre v smeri povečanja agregatnega povpraševanje, ljudje bomo doma trošili in tudi tisti, ki ne dopustujejo, bodo sedaj izkoristili to priložnost," pojasnjuje Grah in dodaja, da je to dobro za državo, ki bo pobrala več davka na dodano vrednost in po drugi strani tudi za ponudnike, saj bodo lahko vrnili zaposlene iz čakanja na delo, ko se bodo njihove kapacitete ponovno zasedle. 

Ob tem Grah, podobno kot veliko akterjev iz turističnega gospodarstva, opozarja, da bi morali tudi ukrep sofinanciranja čakanja na delo podaljšati vsaj za štiri mesece, če že ne do konca leta, saj ga shema skrajšanega delovnega časa ne more nadomestiti.

"Subvencioniranje skrajšanega delovnega časa za turizem ne pride v poštev, saj gre za specifično dejavnost. Mi ob 20 odstotni zasedenosti potrebujemo zgolj pet natakarjev in tako desetim ne moremo dati delo niti na način skrajšanega delovnega časa," zatrjuje prvi mož term v Moravskih Toplicah, ki od države pričakuje še, da bi se odpovedala določenim dajatvam za namen premostitve likvidnostnih težav ponudnikov.

Terme Vivat

Je na vidiku črn scenarij?

Grah ocenjuje, da turizem brez podaljšanja ukrepa čakanja na delo ne bo preživel, po njegovih besedah lahko govorimo celo o milijardnih izgubah in več tisočih brezposelnih.

"Turizem ne potrebuje nepovratnih sredstev. Mi potrebujemo zagon skozi povpraševanje in likvidnostno pomoč države," razlaga in še dodaja, da kot primerno pomoč vidi na primer subvencioniranje tržne obrestne mere.

Odprto vprašanje pa ostaja še prihod tujih gostov, ki v slovenskem turizmu predstavljajo več kot 70 odstotkov vseh turistov, v Pomurju pa je delež tujih turistov dobrih 42-odstoten.

"Vsaka država ščiti svoje gospodarske interese, zato tudi Avstrijci še niso odprli mej z nami. Ne bi polemiziral, zakaj smo mi mejo s Hrvaško odprli, ampak nam mora biti v interesu, da rešimo naše turistično gospodarstvo," meni lastnik Vivata, ki pričakuje tudi na tem področju jasen signal naše vlade.

Ocenjuje, da bi bilo smotrno, da naše turistično gospodarstvo odpremo za tuje trge do 20.6, v Termah Vivat pa načrtujejo, da bodo za lokalne trge bazenske komplekse odprli s prvim junijem, če bo to dopuščala epidemiološka situacija v Sloveniji. 

Terme Banovci

Za podaljšanje čakanja na delo tudi v Banovcih

Podobnega menja so tudi v Termah Banovci, ki sicer ravno tako pozdravljajo ukrep turističnih bonov, ki bodo zagotovo pozitivno vplivali na pomurski turizem.

"Mi to pozdravljamo, gre za dober ukrep, ampak to turizma ne bo rešilo. Upamo pa, da se bo čakanje na delu za turizem podaljšalo, saj turizem potrebuje ta ukrep še kar nekaj mesecev," nam je povedala direktorica Lea Hofman in še dodala, da bi bile obenem za področje turizma potrebne še določene dodatne državne subvencije.

Miran Blagovič, Foto: Mediaspeed

Se bo zaradi zasedenosti vrnil tudi kader?

Miran Blagovič iz Bioterm Mala Nedelja pa je za Sobotainfo povedal, da bo ta ukrep prinesel veliko multiplikativnih učinkov in meni, da je tovrstna pomoč turizmu bistveno boljša rešitev kot, če bi država neposredno dala denar za potrošnjo.

"Na ta način si bomo lahko v pomurskih hotelih zapolnili kapacitete, saj tujih gostov verjetno v večjem obsegu še ne bo tako htro. Pomembno pa je tudi to, da bomo to koristili samo v Sloveniji, saj ni na nas, da rešujemo hrvaški turizem," pravi Blagovič.

Glede podaljšanja ukrepa čakanja na delu, pa je prvi mož bioterm nekoliko drugačnega mnenja od večine kolegov, saj meni, da čakanja na delo ne bo, v kolikor bo prišlo do zapolnitve kapacitet in bo kader potreben.

"Subvencioniranje ljudi na čakanju je bil sicer nujen ukrep, ampak dolgoročno ne prinaša dodatnega dela. Od tega na dolgi rok nima nič ne država, in niti ne mi, zato kot rešitev vidim predvsem turistične bone" ocenjuje in še dodaja, da bi boni morali biti v veljavi že od 15. junija za njihov maksimalni izkoristek

V Biotermah Mala Nedelja sicer načrtujejo ponoven zagon s petim junijem, čakajo pa še na zeleno luč pristojnih glede bazenskega kompleksa, ki predstavlja njihovo ključno ponudbo. Njihove kapacitete pa niso v popolni osami, saj trenutno gostijo študente medicine, ki nudijo pomoč v Domu starejših Ljutomer. 

Bioterme Mala Nedelja, Foto: bioterme.si

Od vlade pričakovali več

Za mnenje smo povprašali še Uroša Kamenška, predsednika Pomurske turistične zveze, ki napoveduje dolgotrajno in negotovo oživljanje turizma. Po njegovem mnenju je vlada s tretjim svežnjem ukrepom le delno odgovorila na težave slovenskega turizma, obenem pa še vedno ni znana časovnica odpiranja večine namestitvenih kapacitet, niti smernice njihovega delovanja, predvsem pa je prisotna velika negotovost glede odpiranja državnih mej.

Uroš Kamenšek

Delež domačih gostov v Pomurju bo še večji

Tudi Kamenšek je mnenja, da bi bilo treba podaljšati ukrep čakanja na delo za dlje časa, saj bo na račun počasnega zagona turizma ogroženih veliko delovnih mest, poleg tega pa je zaradi vladnih ukrepov odpovedanih tudi večina prireditev in festivalov, ki so predstavljali dodano vrednost pomurski turistični ponudbi.

"Kot zelo pozitivno pa pozdravljamo uvedbo turističnih bonov, s pomočjo katerih se bo pospeševal obisk domačih gostov in njihova turistična potrošnja. Pomurje je že v preteklih letih beležilo čez 50 odstotkov ustvarjenih nočitev s strani domačih gostov, zato smo optimistični v želji, da se ta odstotek še poveča," je še povedal predsednik PTZ, ki upa, da bodo ukrepi čim prej dosegli svoj namen in se bodo zaposleni lahko vrnili na svoja delovna mesta. Kot pravi, se turistični rezultati sicer merijo v številkah, ampak še vedno velja rek "Turizem smo ljudje".

Boni bodo prinesli 5 milijonov nočitev

Vodja strokovna skupine, ki je sestavljala protikorona ukrepe, Matej Lahovnik je sicer potrdil, da se bo ukrep čakanja na delo za turistično panogo podaljšal zgolj za en mesec.

Po njegovem mnenju so pričakovanja turističnih delavcev bila glede tega nerealna, saj je namen vladnih ukrepov, da se spodbudi potrošnja "Ne pa, da v celoti zamudimo turistično sezono, ki vrhunec doseže julija, avgusta in tudi septembra".

Turistične bone pa bodo dobili vsi državljani, polnoletni 200 evrov in otroci 50 evrov. Iz tega naslova pričakujejo dodatnih 5 milijonov nočitev v slovenskem turizmu, ki je sicer v lanskem letu zabeležil dobrih 15 milijonov nočitev, od tega so turisti v Pomurju ustvarili dober milijon nočitev

S spleta

Komentarji (65)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Akanta (nepreverjen)

Avtor ideje o vavčerjih je pomurski ekonomist JOŽE P. DAMIJAN.
Njegov predlog je tudi vseboval znesek 400eur, kar je dosti bolj smiselno, kot drobiž od 200eur, ki bo zadostoval kvečjemu za eno nočitev, po tem ko "naši" hotelirji navijejo cene za domače goste

Križevski (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Ja, Damijan s Šarcem na čelu je predlagal to, kda je vlada že obravnavala predlog. S ten, da oni bi dali več, normalno! :)))

In reply to by Akanta (nepreverjen)

Akanta (nepreverjen)

Ne drži. Preberi kak njegov blog izpred več mesecev.
Ampak očitno eni dalje od rumenih občil poptvja in sobotainfo ne vidite.

In reply to by Križevski (nepreverjen)

Križevski (nepreverjen)

Redno spremljam njegov blog, pred časom je govoril o t.i. inovacijskih vavčerjih za podjetništvo. Nikoli pa ni vladi posredoval svojega predloga turističnega vavčerja, glasen je postal zdaj s Šarcem. Poleg tega pa je še popolnoma nekonsistenten ekonomist, svoje ekonomsko znanje pa je pokazal s tem, da se je opekel pri valutnem tveganju (švicarski franki)....zelo neoliberalno od njega, bi rekel.

In reply to by Akanta (nepreverjen)

kek (nepreverjen)

damijanDOTorg/2020/04/23/kako-resevati-gostinstvo-in-turizem-z-dodatkom-za-dopust/

In reply to by Križevski (nepreverjen)

heh... (nepreverjen)

če ti "pomoč" v vrednosti 200€ ni ok pol nerabiš nič . Več maš več bi rad.

In reply to by Akanta (nepreverjen)

Ilus (nepreverjen)

heh - Popolnoma se strinjam steboj, ampak kolesarjem protestnikom pa nebi dal, ker si bonov ne zaslužijo, kriza za njih ne obstaja.

In reply to by heh... (nepreverjen)

alkimist

Razmin, za tebe obstaja samo en Veliki vodja, si med zlatimi 20% in bi mel za sebe.

In reply to by Ilus (nepreverjen)

p3p (nepreverjen)

Ne ker si ti isti kot JJ, ki je izbrisal 25000 državljanov, če ne bi tujina in Evropsko sodišče pritisnilo na Slovenijo bi jih likvidirali enako bi zdaj naredil z kolesarji in protesstniki a za tiste Janševe protesnike pa vavčerji so ali kako, pred sodišči, za otroke gre kovačič in njegovi referendumi itd?

In reply to by Ilus (nepreverjen)

pomoč123 (nepreverjen)

No te pa razloži kakšna je tou pomoč? 200€ dobimo vsi polnoletni.... torej tudi študentje, brezposelni, tisti na minimalci in upokojenci. Vavčer nede prenosljiv na drugo osebo. Dobilo bi jih naj 1,5mio Slovencov ampak kelko si jih je zmožno privoščiti vikend počitnice tudi s ten vavčeron? Mogoče ena tretjina. Brezposelen in upokojenec z najižjo pokojnino (teh je največ) si neta mogla privoščiti niti prevoza na destinacijo, če že kak najdeta možnost za krajši oddih za 200€. Pa ka nemo gučo kelko de koštalo ka natisnejo 1,5mio vavčerov tak ka se nedo dali ponarediti, pa še pošiljanje na dom. Na konci de s ten pa več stroškov kak koristi. Že vidin kak de se pa pojavila nova afera vavčeri. To je samo pa ena navadna populistična fora vlade, kera nede mejla nič haska niti za turizem niti za lidij.

In reply to by heh... (nepreverjen)

alkimist

Žalostno je ka komentejraš temo o keri očitno neveš dosta. Boni so prenosljivi med družinskimi člani, 200€ dobiš na osebo in jih lejko koristiš pri vseh ponudnikih namestitve. Apartma za 2, 3 ali 4 osebe v Sloveniji dobiš za cca. 10 dni = 400€. To pomeni ka družina z enin otrokon lejko preživej lejpe počitnice in še ostane jin. Lejko se boni razdelijo po vikendih. Pride pa do problema pri luksuzi, očitno ti cilaš na Palace v Portoroži, ampak si letvico žal previsko postavo.
Kradnilo de se pa itak, ampak to smo zadnje mejsece že vajeni, saj znaš dober stari rek “za hlapce rojeni za hlapce vzgojeni,” mo pač na konci prešteli razliko in se v ožjon krogi dale pogučavali kak je vse v kurci.

In reply to by pomoč123 (nepreverjen)

pomoč123 (nepreverjen)

No ja, glede na to ka so malo prlej po TV pravli ka boni nejso prenosljivi niti med družinskimi člani. Če do to omogočili, da potrebno spremeniti odlok. Tak ka ja, neven dosti.

In reply to by alkimist

alkimist

Neven na keron kanali si to glejdo in v bistvi niti nema veze. Več medijov poroča ka naj bi bili prenosljivi med ožjimi družinskimi člani, zdaj kakše vire majo neven. Tudi s ten odlokon si mimo vdaro. Boni so v tretjon paketi, keri je komaj gnes na preizkušnji pred koalicijo in omenjeni zakon je do toga momenta še nej sprejeti. Se pravi se lejko še spreminja. To ka ti gučiš je nej odlok, ampak sprememba/dopolnitev zakona pred izdajo v Uradnon listi.

In reply to by pomoč123 (nepreverjen)

ena pač (nepreverjen)

Pa dobro, kaj je z vami? Za eno noč 200 €? Predobro vam gre, očitno vas je kar nekaj, ki porabljate več, kot imate. Enostavno ne razumem in se mi zdi, da niste prav z ničemer zadovoljni. POkrij se tako daleč, kako veliko/dolgo imaš odejo, so rekli že naši dedki in babice. Vračali pa bomo itak mi, mi, ki delamo!

In reply to by Akanta (nepreverjen)

Ikzekli (nepreverjen)

Tocno tak. To ni ideja Graha. Sicer pa, to ka vsi dobimo bone je popoln nesmisel...eni do jih zavrgli, eni niti nemajo moznosti dopustovanja, enin se nede dalo, eni do jih preprodajali, skratka od teh 300 mio de slo v k 1/3 keša. Če se vlada že ide resevanja turizma naj to naredi z direktnim olajsanjem nej pa s posranimi boni za turiste, kere lejko itak koristis samo za spanje.

Je sploh kdo pomislo ka vsaj, pa se to mo premalo cifro povedo, 100.000 lidij keri do bone dobili enostavno nemrejo na dopust, nej nescejo ampak nemrejo? To je metanje denarja skozi okno. To je minimalno 20 mio, kere do mogli se deca od moje dece davati nazaj.

Zgube do, turizem de faso najvecje sranje, ampak boni toga nedo resili. Stvar de se pa zakomplicerala. Mark my words 😉

In reply to by Akanta (nepreverjen)

kuntakinte (nepreverjen)

... J.P. Damjani je lejko gučati ... un nede tisti šteri de prevzeu odgovornost ... lapati je lejko ... zakoj pa že nej 2018 tou predlagal Šarci ... kda bouta vladala ... če bouta? ... te lejko bluzita ... trenutno je puška v kukarci ...

In reply to by Akanta (nepreverjen)

mošapijade židov (nepreverjen)

Boni so pogruntavščina titeka iz Kumrovca, poleg bona si moral bencin tudi plačati. Bon je samo dajal privilegij nakupa.
https://www.alter.si/tema/bon-za.255630/

In reply to by Akanta (nepreverjen)

Kristusuva blanja (nepreverjen)

Nej istina Židove jedan. Titek je bi pri bonih že v grobi. Tou je pogruntavščina Pepce Kardeljeve.

In reply to by mošapijade židov (nepreverjen)

AAAAAAAAA (nepreverjen)

Akanta Ne pijši či nemaš pojma za 200 evrov je 3 x polpenzion ,nej trbej iti v Najdrakši hotel. Sakšo leto iden bar 2x v terme za par dnij pa mo še letos isto šau pa či mi dajo kaj ali pa nej. Či do dali mo itak koristo ka vačik še tou spokradnejo.

In reply to by Akanta (nepreverjen)

kek (nepreverjen)

Mene 200 eurof ne preprica ka iden na prenagužvano slovensko kilometersko plažo ali precenjeno blejsko jezero...

500eur vreden bon bi že bila druga stvar

In reply to by AAAAAAAAA (nepreverjen)

dflčskj (nepreverjen)

V Sloveniji je še toliko lepih krajev, ki se jih splača videti in niso nabiti z ljudmi. Je pač treba guglati ali se kako drugače informirati. 200 evrov ni malo - kaj bi rad, da se ti cel dopust plača ali kaj? Če ti bodo napolnili en žep, ti bodo najmanj toliko vzeli iz drugega.

In reply to by kek (nepreverjen)

Mirkanov (nepreverjen)

Zakoj več?Neje 450 evro zadosti za terme 4 dni polpenzijon za 3 🤔 Drugod pa za ta denar dobiš en teden brez problemov apartma. Idino hoteli so malo dražji. Tak ,da ne bluzite z premalo denarja. Nobena država do zaj ni povedala ,da dobijo državljani kake bone. Ampak najbolj neumen narod na svetu ( Slovenistanci) se bodo preprekali,da raje nič kot pa 200 evrov 🤦 Sramota ste ljudje, res sramota. Kaj smo res tak neumni? Ite kolesarit 🚴😂🚴😂🚴 neumen in nikoli zadovoljen folk...

AAAAAAAAA (nepreverjen)

Mirkanov Ja tej ka dale od Hrvaške v življenji nejso bilij bi radi meli Hrvaške bone, naj jin Hrvati dajo.

In reply to by Mirkanov (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Potem ko so požgali gospodarstvo, zdaj poskušajo požigalci z razmetavanjem denarja popraviti ogromno škodo. V Nemčiji se med vojno se proizvodnja ni ustavila niti, ko so padale bombe in so ljudje umirali kot muhe. Zanimivo pa je, da se takšni pretresi dogajajo vedno po srečanju svetovne smetane v Davosu.

bonge (nepreverjen)

Požgani in pretreseni so tvoji možgani , baraba pokvarjena rdejča. Škoda te je sploj kaj dopovedavate , ka se tak ne daš nika dopovedate. Prineste nazaj pokradene milijarde ka jih mate v davčnih oazah! Samo v termoelektrarni ste 700 milijonov pobasale.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Znebite se polžev (nepreverjen)

Daj čarni vrag , oglasi se malo , saj veš kje , rabiš pomoč .

Amigo (nepreverjen)

Pa še določijo ti kje moraš potrošiti?! Bogatim še več denarja, kdor ga pa res potrebuje bo vesel tudi dnevnega gosta!

. (nepreverjen)

Rajsi nan dajte 200€ fcuj k minimalce . Mo bole srecne .

Moravcan (nepreverjen)

Lejko se samo nasmejim navedbam gospoda

Mimi123 (nepreverjen)

So ljudje (polnoletni državljani), ki so bolni, so državljani, ki nimajo službe, so državljani, ki imajo službe, pa imajo minimalno plačo (ali tam okrog), na koncu koncev so ljudje, ki ne želijo iti na dopust ali ne morejo iz drugih razlogov (živali, negovanje bolnih sorodnikov, doma jim je čisto ok) in tudi tisti, ki jih dopsutovanje v sloveniji ne zanima.
Kar pa pri teh bonih ni bilo povedano ali bodo ti boni prenosljivi? kako se bo kontroliralo, kdo in kje je izkoristil ta bon. Če je dovolj podatek npr. EMŠO ali davčna številka, ki jo nekdo napiše, da se sprosti ta denar? Bom jaz kot občan, ki ima pravico do koriščenja bona lahko pogledal, kakšno je stanje "mojega" bona, če se ni slučajno z njim okoristil kdo drug?

Vipko
Truplo

Večkrat je bilo napisano, da boni niso prenosljivi! Ne vem pa, v kakšni obliki jih bomo dobili: kot neki papir, kjer bo gor napisano vse glede podatkov, morda bo to zabeleženo v kakšni aplikaciji in se bo koristil na podlagi davčne, emša? Tudi ne vem, če se lahko koristi tako, da se eno noč npr. prespi nekje, za ostanek zneska pa potem ob priliki drugje? Ker so bile zaprte tudi restavracije, pa gostilne... bi lahko komot dali na izbiro, da koristiš vavčar tudi za hrano (ajd, morda res ne za pijačo), morda za kakšno avtobusno potepanje po Sloveniji. Marsikatera turistična agencija bi to organizirala... vsaj verjamem! Da je samo za spanje pa se samo favorizirajo hoteli in podobne reči.
Osebno imam plačan predujem za neko kolesarjenje po Madžarskem z ogledom starta Gira in to je seveda odpadlo. Če se bo dal vavčar vnovčiti za prenočitve na kakšni turistični kmetiji v Sloveniji in bi tam kolesarili, bom seveda zadevo z veseljem izkoristil. Zakaj pa ne... če ti se konj pokloni, mu ja ne boš gledal še zobe?
Sicer pa, kdor ni zadovoljen z zastonje prejetim, pač ne bo tega koristil... tudi taki, kateri si ne morejo privoščiti letovanja in še bi se našlo.

In reply to by Mimi123 (nepreverjen)

zastonjkar (nepreverjen)

Kdor ni zdovoljen z zastonj prejetim? Halo majster ka bluziš? Kakši zastonj? To ide naš denar iz proračuna. Zdaj se neboš buno glede davkoplačevalskoga denarja? Mogoče je pa to tisti denar ka nan ga je EU dala? Tudi tisto je davkoplačevalski denar. Ali pa se je celo vzeo nekši kredit in se je država še bole zadolžila zaradi toga in do še naša deca tej zgrešene poteze plačevali. Zastonj ja. Pri Janši nega nič zastonj. Tudi de sigurno še 4.5 njegovih masno zaslužilo s tiskon vavčerov. In kakšen je hasek tej podpore turizmi, če ljudje nedo toga koristili? Pripravljenih majo 300 milijonov in če do jih ljudje izkoristili samo 200, kama de šlo tistih 100 ka de ostalo? Ge znan kama, ti pa si oči doj držiš. Namesto ka bi 300 milojonov direkt dali v turizem, plus še tistih pa milijonov kelko de sigurno košto tisk teh vavčerov pa njihiva distribucija. Tak ka ja, zdaj je vse zastonj in vse nan Janša davle iz svojoga žepa. Zakon je to gelibar?

In reply to by Truplo

funek (nepreverjen)

Te bone raj raztrgam ,kot pa da nesem temu Grahu in podobnim. Kje so sedaj tiste Arabkinje ,ki so se oblečene lahko kopale ? Sedaj smo Slovenci dobro došli ? Za kaj Blejski župan vabi domače goste sedaj ? Lansko leto je rekel da Slovenci naj pridejo na Bled v jeseni in zimi ,ker da prednost imajo tuji gosti .Boljše je ,da bi ,dali bone za trgovino .

urugvaj (nepreverjen)

še mesec nazaj je blejski župan tistih nekaj družinic in posameznikov preganjal po medijih kot največje hudodelce!

zdaj jih pa prosi da se poleti vrnejo in tam zapravijo svoj težko prigaran denar za pregrešno drage kremšnite

njemu podobni in razne hotelirske toplice, ki od nekdaj ZAPOSTAVLJAJO domačega gosta pred VELECENJENIMI avstrijskimi penzionerji, mojega denarja ne vidijo!

raje nesem ta šenkan vavčer eni turistični kmetiji, nekje bogu za hrbtom. dobiš mnogo več za isti denar in še dejansko so te veseli.

In reply to by funek (nepreverjen)

Kakič (nepreverjen)

Točno tak! Poleg tega pa sem prejšnji vikend z družino po dolgem času obiskal par točk v Pomurju, pa pridem k Romanski Rotundi v Selu, ka jo bojo deca videli , pa mi tam povejo ka je že od sredine novembra totalno zapreta. Pa to ti je turizem! Ka mislijo ka de SLO gost samo v termah zapreti? Tudi ostali kak je TIC se naj malo premekne, nej ka samo riti v Moravci na toplom Majo pa plačo z občine.

In reply to by funek (nepreverjen)

Olosh (nepreverjen)

Ja ka pa ma to veze z oblečenimi arabkinjami primitivec en. Če je on aroganten, so za to Arabke nej krive. To svojo prepotentnost in aroganco trosi ger drugje.

In reply to by funek (nepreverjen)

˘$$$$ (nepreverjen)

Olosh............. Tebi ne razumnemu je seveda teško ,kaj razumeti .Sedaj vabi domačine v hotel ,ko pa ni bilo virusa pa so bili glavni tujci in arabkinje katere je zagovarjal .Naj sedaj pridejo arabci za kaj bi sedaj bili dobri gosti z boni tudi Slovenci ?Sinoči je tudi slinavi Lahovnik vabil ljudi v hotele in hinavsko rekel ,da računajo tudi na veliko trošnjo gostov .

In reply to by Olosh (nepreverjen)

Glanping (nepreverjen)

Mene zanima koji idioti mislijo ka do eni boni rešili slovenski turizem adijo slovenska pamet😂😂😂in

Vipko
Truplo

Razmišljaš po mojem zelo ozko, čeprav v globalu, da ti boni ne bodo rešili turizma seveda držijo. Ampak, če bo te vavčarje koristila samo tretjina prebivalcev, bo poleg tega zneska še nekaj potrošila, marsikateri kuhar bo imel delo, tudi natakar... pa še vmes se bo vrgel kakšen evro. Gre se enostavno zato, da se začne nekaj gibati... upajmo, da ne bo nekih večjih omejitev in da ponovno spravimo življenje v neke kolikor-toliko normalne okvirje. Da ne bo več nič, kot je bilo, bo itak držalo še dosti časa... če ne za vedno?

In reply to by Glanping (nepreverjen)

repinclin u salat (nepreverjen)

Truplo ,daj tak pošteno napiši ,kje ti dopustuješ vsako leto in koliko potrošiš tak pošteno .Isti si kak Lahovnik ,ki računa koliko bi naj zraven teh vavčarjev še ljudje potrošili .Napiši kam lahko gre z temi boni 4 članska družina in tam troši ko pa mož in žena nimata zaposlitve

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Saj sem napisal, da bo to koristila morda tretjina prebivalcev? Žal, vsi res nimajo denarja, nekateri tudi nismo za neke "avanture"! Tisti pa, kateri bodo letovali, bodo morali kaj jesti, kje kaj kupiti, avti tudi ne grejo na zrak in še bi se našlo. Še enkrat žal... vsi tega ne bodo ne mogli, ne hoteli koristiti... tako pač je!
In še nekaj je, kar pozabljate pri komentarjih, ko pišete maščevalno do županov, direktorjev... v teh hotelih, izletniških kmetijah in ostalem delajo naši ljudje, naši kuharji, natakarice, kateri ravno nimajo neke besede, ko se našteti vodilni izražajo tako ali drugače za medije...!
Tako, da se čisto po nepotrebnem spravljaš name!

In reply to by repinclin u salat (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Ti si velki pesimist. Zdaj de se zavolo te korone življenje spremenilo za vedno. Pa na Hirošimo so vrgli atomsko bombo, pa se je življenje nej spremenilo za vedno. Do zdaj san še nej uspel najti osebo, ka bi poznala koga, ka je zbolel za korono. Ravno gnes je bil pri meni serviser iz Maribora, človek ka je nonstop na tereni. Tudi on ne pozna nikoga. Mogoče Janša pa Kacin poznata koga. Počivalšek nema časa ka kupuje maske pa ventilatore. Mogoče ti poznaš koga? Včasi mi javi, ka meni se od toga iskanja že meša.

In reply to by Truplo

afta he (nepreverjen)

Ni treba iti daleč za 200 EUR dobiš lahko že 4 polpenzione v hotelu s 4 zvezdicami in če je to komur malo, velikega ni vreden. Bolje išta ne go ništa. Samo če bodo to ljudje masovno koristili kar upam da bodo, potem se zna zgoditi, da ne bo prostora za vse, ali pa ti bodo ponujali pakete za med tednom.

Vipko
Truplo

Odlično razmišljanje... Če bodo vavčarji veljali tudi za kakšne turistične kmetije in podobne reči, bo marsikdo res verjetno šel. In upokojenci, brezposelni... lahko tudi med tednom!

In reply to by afta he (nepreverjen)

DC99 (nepreverjen)

A zdaj de pa domači gost, kar naenkrat cenjeni?

hh (nepreverjen)

nede, cenjeni do pejnezi, gostje do se vseeno smeti, hijene kere pridejo po “zasenki” stvar. taksen odnos mo
dobili celo v Vivati.

In reply to by DC99 (nepreverjen)

SPUSTITI CENE (nepreverjen)

Če ne bodo primerno znižali cene, potem, klic gleda njih in njihove bone. Mislijo, da smo Slovenci tako nori, da bomo zdaj drli v te drage objekte, na Hrvaškem pa 100 % ceneje, pa tudi druge destinacije so cenejše tudi še z letalskim prevozom. Mislim, da mnogi teh bonov sploh ne bodo koristili.

afta he (nepreverjen)

Če ti je polpenzion v hotelu s 3 ali 4 zvezdicami v Sloveniji za dan za 50 EUR predragi, potem je s tabo nekaj narobe. Ni ti treba hoditi v hotel de luks kategorije.

In reply to by SPUSTITI CENE (nepreverjen)

Sobočanec123 (nepreverjen)

Brez znižanja cen za nočitve in vse druge storitve bo ta vavčer pri meni romal direktno v koš, ker si tudi s tem dopusta ne morem privoščiti.

Sobočanec123 (nepreverjen)

Sploh pa je problem, ker je vavčer vezan samo na nočitve in ga ni možno uporabiti za druge turistične storitve, kar bi pa seveda z veseljem izkoristil v lastni regiji.

In reply to by Sobočanec123 (nepreverjen)

njiva

Niti eden je nej napiso,kelko pa še mi zraven 200€ potrošimo svojega denarja.In ravno v tem je štos da pustimo še nekaj svojega denarja tam.Saj je prav tako,ampak veliko jih ne bo tega izkoristilo

Znebite se polžev (nepreverjen)

Ideja sploh ni slaba , zadeva je tudi prenosljiva kar je ok. , kar pa se tiče teh velikih teoretikov-ekonomije , pa so že imeli priložnost , da bi se izkazali , ampak nič od nič , in zdaj nekaj na veliko pametujejo , no " praznega bazena " pa rajši niti ne bom omenjal , kaj moreš , človek se zgublja .

Pa jebem mu sunce , (nepreverjen)

vej pa zdaj ne razmin , dosti vas piše ka te poleg tega ( bona ) morali še svoje pejneze trošiti na dopusti , ja kak ste pa te do zdaj odili na dopust , nej ste nika svojega potrošili , ali kak , rejsan eni ste z nikin nej zadovoljni.

moravčan (nepreverjen)

TOTI PREDLOGI SO ZA PREDLAGATELJA DOBRI KATERI BO SPUSTIL CENE DA BO LEJKO NAPUNIL HOTEL

hh (nepreverjen)

Vse lepo in prav ampak kak do pa se obnasali do lidi ka pridejo s temi boni pa je cistak druga stvar. Nekaj casa nazaj so odavali bone na kuponkoji ale neka posobnoga in kda si priso s tistim bonon si bil menje vreden kak smet... Pejneze bi ze meli na te nacin ale kak do te znali tiste lidi ceniti?

Ne laži (nepreverjen)

hh ne filozofejraj san že večkrat koristo megabon pa san nej nika menje vrejden v hoteli. Edijno ka je mogouče soba brez balkona, pa niti tou nej mus.

hh (nepreverjen)

saj do gostje sami vidli kak do se zaposleni obnasali :D pa te mo vidli sto laze :D

In reply to by Ne laži (nepreverjen)

stric feri (nepreverjen)

Kaj se ta Grah nekaj dela pametnega? To so že davno prdlagali drugi. Sploh ni pomembno kateri se je prvi spomnil.
Bistvo je, da gre za v začetku dobro idejo, ki pa jo je, kot ponavadi vlada slabo realizirala. Oziroma za realizacijo ubrala zelo slabo pot.
Ne gre za podporo turizmu, kot takemu ampak strogo za podporo določenemu lobiju, ki ponuja prenočišča. Ampak turizem je veliko več, kot nočitve.
V tujini to dobro vedo, le pri nas očitno to politikom ni znano. Ali pa jim je znano in delajo za določen lobi. Ko se rešuje hotele se takoj vidi, da ima Počivalšek prste vmes. Radi bi si razdelili stotine milijonov brez dela.
Na žalost bo veliko teh bonov ostalo neizkoriščenih, če bo obveljal sedanji način porabe.

Margejca (nepreverjen)

Grah je fejst velki poštenjak pa spoštuvle svoje delavce, kere davle plače nad slo povprečjem. Mij mo šli s familijo v vivat🐒vavčere njeme tan pistimo🐒takšne lidij spoštuvate🤣

šalovčar (nepreverjen)

Margejtica ................. Pa ka tu razlagaš in se hvališ ,da boš šel tja z družino .Koga briga .Saj če ne bi dobil teh posrtanih bonov tij tja ne bi šel garant .Tij kar spoštűvli Graha lahko se še zaposliš tam

In reply to by Margejca (nepreverjen)

kontra šalovčar (nepreverjen)

budalo,zakoj si vzel moj nick.

In reply to by šalovčar (nepreverjen)

200 € je nič (nepreverjen)

Posergen se na vavčarje .So znoreli ka mo spal eno noč in za zajtrik dobin eno đajce kuhano mali mini med in mini puter ter šalico čaja in da mi vzame 50 € .Slinavi Počivalšek gučij da kosilo in večerjo boste morali plačati iz lastnih žepov .Mi eni nimamo takih pokojnin in eni nimajo takih plač kot Počivalšek in ostali .Čudno kak nas zdaj hotelirji in vsi vabijo ,da bi trošili a še lansko leto smo bili Slovenci ne zaželjeni gosti

nevenneven (nepreverjen)

grah naj si zdaj vozi svoje kamelare v terme, lani se je gor proso, gda so bile poslikane babe v cotah v bazeni...k njemi nejden, če de polovična cena, rajši sem v Banovcih.

stric feri (nepreverjen)

Najboljše od vsega tukaj gor so tiste nogice, ki se namakajo v bazenu. Bi tako lepo počasi med nje priplaval in ......

23 (nepreverjen)

Smem samo vprasati ce se da glede na to da nocitev stane manj kot 200€ prenesti preostanek denarja na drugo nocitev ali gre vse ostalo iz bona v nic?
hvala za vse odgovore

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice