Foto: Jure Banfi
»Doseči želimo ničelno toleranco do nasilja v družbi.«

Na delovnem sestanku, ki sta ga vodila državna sekretarja Dejan Židan in Helga Dobrin, so se sestali strokovnjaki iz Ministrstva za notranje zadeve, Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, Olimpijskega komiteja Slovenije in Nogometne zveze Slovenije. 

Razpravljali so o dodatnih ukrepih in rešitvah za večjo varnost na športnih prireditvah.

»Predlogi in rešitve, s katerimi želimo doseči ničelno toleranco do nasilja v družbi, so se nanašali tako na kaznovalno politiko kot preventivne dejavnosti. Ključno pri tem pa je, so menili sodelujoči, da se dogovorjene ukrepe tudi dosledno izvaja.«

V pripravi nacionalni program športa

Predloge Ministrstva za notranje zadeve je predstavil Dobrin.

»Prvotno gre za predloge dopolnitev in sprememb kazenskega zakonika in zakona o nalogah in pooblastilih policije.«

Po besedah Židana je na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport v pripravi nacionalni program športa za naslednje desetletno obdobje, ki bo v državnem zboru sprejet do konca leta 2024. 

Predstavniki Olimpijskega komiteja Slovenije in Nogometne zveze Slovenije so predstavili predloge na področju izobraževanja in preventivnega dela s klubi in navijaškimi skupinami. Med drugim so poudarili, da bodo tudi v prihodnje dosledno izvajali ukrepe v okviru disciplinske politike.

Dolgoročno in učinkovito preprečiti najhujše oblike navijaškega nasilja

Notranje ministrstvo je Ministrstvu za pravosodje posredovalo pobudo, da v kazenski zakonik umesti nov člen s področja ogrožanja varnosti na športnih prireditvah in v zvezi s športnimi prireditvami. 

Tako želijo dolgoročno in učinkovito preprečiti najhujše oblike navijaškega nasilja. 

Pripravljajo se spremembe in dopolnitve členov zakona o nalogah in pooblastilih policije, s katerimi se širijo pogoji za izrek prepovedi udeležbe na športnih prireditvah tudi v primeru uporabe pirotehničnega izdelka na športni prireditvi in v primeru, ko je storilec z izvrševanjem dejanja ob prihodu policistov že prenehal ali pa s kraja pobegnil.

Ukrep prepovedi udeležbe bi se podaljšal na deset let in bi zajemal tudi prepoved približevanja športnemu objektu v času izvajanja športne prireditve.

Zvišanje glob

Predlagano je tudi zvišanje globe v primerih, če kršitelj ne upošteva prepovedi udeležbe na športni prireditvi ali če ne upošteva odredbe preiskovalnega sodnika. 

Policiji bo omogočeno tudi, da bo lahko zasegla nevarne predmete upravljavcu prevoznega sredstva, s katerim se prevažajo navijači in lastništvo teh predmetov ni znano, kar je vezano na obstoječe pooblastilo prekinitev potovanja.

Bomo imeli personalizirane vstopnice?

Ministrstvo za notranje zadeve je oblikovalo tudi priporočila športnim zvezam za večjo varnost na športnih prireditvah, vezana na odgovornost organizatorjev prireditev in izvajanje konkretnih ukrepov v okviru varovanja športnih prireditev. 

Kot na primer personalizacija vstopnic, zagotovitev ustreznega videonadzora, predhodni pregled športnega objekta in okolice, dosledno izvajanje spoštovanja prepovedi udeležbe.

Nogometna zveza Slovenije je za večjo varnost predlagala določitev osebe v posameznih športnih klubih, ki bi bila odgovorna za varnost in bo sodelovala z navijaškimi skupinami ter usklajevala ukrepe za varno izvedbo prireditev.

Spomnimo

V Murski Soboti je v dvoboju 21. kroga Prve lige Telemach med nogometnima kluboma Mura in Maribor, bilo več oseb poškodovanih zaradi prepovedane uporabe pirotehnike. Eksplozivno telo je poškodovalo šest članov domačega nogometnega kluba Mura. 

Komentarji (14)

realnooo (ni preverjeno)

SORRY, MEDIJI DELATE CIRKUS, KER SE VAM IDE ZA KLIKE!
POLITIKI PA PASE KER SE PREUSMERJA POZORNOST OD DEJANSKIH PROBLEMOV!

CE BI MEDIJI VSAJ PAU TE ENERGIJE KERO ZAPRAVLATE ZA NOGOMET PONUCALI ZA TEME KERE TANGEJRAJO ZVISANJE RAZNIH STROSKOV, KI JIH DOLOAJO OBCINE...

mekekek (ni preverjeno)

Prepovedati fuzbal, ka to itak neje nič pametnoga. Samo za maloumneže, isto tak kak cerkev...

Cirankussoc (ni preverjeno)

Cerkev ima definitivno več pametnega in plemenitega.

In reply to by mekekek (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

a je tebi bik v glavo prdnil
ali pa te je administrator nategnil
da si tako fuknjeni

In reply to by Cirankussoc (ni preverjeno)

Hex (ni preverjeno)

Saj pa je policija do zdaj vedno uporabljala (audio) video nadzor. In kje so zdaj ti posnetki, pa sploh njena osnovna dejavnost v tem primeru, varovanje itd.? Tako je bilo, kot če je ne bi bilo tam! Seveda pa ne bo priznala svoje nestrokovnosti in nesposobnosti. Če tu ni znala opraviti svojega dela, kot bi morala, le kaj pričakovati od nje v bodoče! Ni čudno, da se ustrelijo med seboj, oh my dear Lord!

njiva

Tak je Hex, maš čisto vse si prav povedo.
Policija in varnostna služba moreta zagotoviti varnost in zaščito vseh udeležencev dogodka, zato so uni tan in so za to plačani in strokovno usposobljeni.Ali so res?
Zakonodajo ti leko spreminjaš, oblekuvleš kak ščeš, če tij ne najdeš storilce ali povzročitelje je se zabadaš, kazen dobivlejo samo organizatorji in klubi.
Ali je kazen že dobila kdaj Policija, za slabo opravljeno delo ali kaka Varnostna služba?

In reply to by Hex (ni preverjeno)

snops1 (ni preverjeno)

Ne strinjan se s ten, ka se varovanje izpostavla kak krivec pri ton. Krivec je navijaška skupina Viole in tou trbej preprečevati že na primarnon nivoje. Drakonske kazni so način, ka se tou prepreči, či si eni ne dajo dopovedati načik.

In reply to by Hex (ni preverjeno)

tutu (ni preverjeno)

Kak pa znaš, ka posnetkov nega? Vejpa to so njihovi interni posnetki, nej jin trbej nika ven davati. To, ka pa so odgovornoga nej mogli najti, pa ne povej ničesar. Kelko ges znan, tej "navijači" znajo, kak delati sranje ka se jih pri ton ne prepozna: se prekrijejo z masko; zakurijo bakle pa te vržejo petarde itd. V grupi je možno marsikaj, predvsem te, kda grupa med sebov sodeluvle. Dokaz je tudi to, ka se do zdaj neje nišče javo kak priča, čeprav jih je sigurno več kak zadosta

In reply to by Hex (ni preverjeno)

Labod (ni preverjeno)

Že vsaj 10 let prepozno za takšni ukrep. Zraven tega še obvezna povrnitev narejene škode klubu s strani kluba ali od izgrednika iz katerega prihaja

trg zmage

Mura je dobila zaradi tekme z Mariborom okrog 3.700 eur kazni... varovanje, metanje petard in bakel pa še... Če so pametni, naj zadeve iztožijo od varnostne službe in kazen izrečena zaradi bakel, druge pirotehnike in še česa, skasirajo tudi od svojih organiziranih navijačev.
Pa ni vrag, da nič ne bi zaleglo???

In reply to by Labod (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

Čudno, čudno. Ne vem kakšne zakone bi radi? Kako boš metalcu topovskega udara prepovedal obiskovati tekme, če pa ne moreš ugotoviti kdo je vrgel. Pa še vse osumljene ste izpustili.

Ograček (ni preverjeno)

Vsa igrišča gor zorate. De vsaj neka pametnoga na toj hektarske parcele.

Anon23 (ni preverjeno)

Kakšna personalizacija? Zaradi par debilof naj zdaj vsi klubon davlemo naše osebne podatke? Pa ka je z vami?

čarni vrag (ni preverjeno)

jebeš tekmo brez topovskuh udarov in bakel

Starejše novice