Slika je simbolična.
Po ukinitvi birmanskih botrov v Beltincih in novici o odhodu minoritov v Turnišču, se številni sprašujejo, v katero smer sploh gre Cerkev s svojimi pravili. Zdaj se je o botrih in vlogi vernikov razpisal tudi novinar Časnika.

V zadnjem času smo poročali o številnih spremembah, ki se dogajajo po župnijah v Prekmurju.

Sprva je odjeknila novica o ukinjanju birmanskih botrov v Župniji Beltinci, nato je presenetil še odhod duhovnika in minoritov iz Župnije Turnišče. 

»Včeraj Beltinci, danes Turnišče, jutri vi«

Številni so bili zaradi teh sprememb mnenja, da bo tako Cerkev izgubila še več pripadnikov, zvrstile so se kritike in neodobravanja, tudi s strani duhovnikov in cerkvenega prava.

Zdaj se je o tej temi razpisal tudi Jakob Primožič, sicer novinar Časnika, medija s konservativno, katoliško in klasično liberalno usmeritvijo.

»Včeraj Beltinci, danes Turnišče, jutri vi! O prihodnosti Cerkve se ne sprašujemo od zadnje sinode o sinodalnosti ali pa zadnje desetletje od pastoralnega načrta, sprašujemo se že tam nekje od Petra in Pavla naprej,« je svoje razmišljanje začel Primožič. 

Poudaril je, da se bo Cerkev kljub tem 'škandalom' zagotovo obdržala tudi v prihodnje, saj »se časi menjajo, križ pa ostane,« vendarle pa bi se morali vprašati o tem, kaj bo z verniki in družbo, ki živi s Cerkvijo.

»Če nas za prihodnost Cerkve ni treba skrbeti in ni v naših rokah, pa je v naših rokah nekoliko bolj družba, ki živi z ali ob tej Cerkvi,« je dodal.

»Toliko let smo zbijali funkcijo botra, da je prišla na nivo obredne maškarade«

Po njegovem mnenju bi različni časi potrebovali različne pristope Cerkve do različnih družbenih vprašanj.

V ključnih časih, kot so zdaj, bi se tako morala Cerkev postaviti za družbo ali narod ter jih postaviti na pravo mesto ne pa delovati proti njej.

»Cerkev je zadnja, ki opozarja na pomen družine v njeni tradicionalni sestavi in vlogi. Morda bo kmalu zadnja, ki bo opozarjala na identiteto človeka (spolno, narodnostno …) kot njegov ključni in neodtujljiv sestavni del,« je poudaril Primožič.

Ampak kljub temu da so v Cerkvi potrebne določene spremembe, se mu zdi problematika glede ukinjanja birmanskih botrov, ki se trenutno dogaja v beltinski župniji skorajda kot neka šala, ki smo si jo zakuhali kar sami.

»Natakar bi rad bil boter in obljubi, da bo birmancu kupil motor, kar ni všeč kaplanu. S partnerko in tremi nekrščenimi otroki živi neporočeno skupaj že deset let, kar ni všeč župniku. Njegov birmanec nima nikogar bolj primernega za mesto birmanskega botra, kar ni všeč škofu. Slednji se nato odloči, da je bolje, da birmanec botra sploh nima. In zgodijo se Beltinci,« je problem v Beltincih povzel novinar Časnika.

Ob tem dodaja, da se ta problem vleče že vrsto let, da je funkcija botra razvrednotena in bo tudi na tak način ostala kot takšna. 

»Ampak kdo je kriv za to? Katekizem, ki daje pogoje? Duhovnik, ki se drži zapisanega v katekizmu? Oprostite, ne prvi, ne drugi. Krivi smo farani sami. Toliko let smo zbijali funkcijo botra, da je prišla na nivo obredne maškarade (upam trditi, da v večini primerov, gotovo ne v vseh),« je še dodal.

Škof nam ni vzel botrov, samo poskrbel je, da se pohujšanje konča

Ravno zaradi tega se Primožiču zdi, da je soboški škof Peter Štumpf v tem primeru po nepotrebnem na udaru, poskrbel je samo, da se te težave enkrat za vselej končajo.

»Grdi grdi škof nam je vzel botre. Ne, zapravili smo si jih. Škof je samo poskrbel, da se pohujšanje konča. In če bi sam bil škof, bi dovolil botre pod pogojem, da birmanec in boter napišeta motivacijsko pismo. Konec koncev je botrstvo služba.

O osnovnih pogojih iz katekizma se sploh ne bi pogajal. Pa naj imajo botra samo dva ali trije birmanci od tridesetih. In skupne duhovne vaje, da se vzpostavita vez in zaupanje. Če je boter res tako pomemben, kot pravijo spletni komentatorji, potem se zadeve lotimo z dolžnim spoštovanjem,« je poudaril.

Odhod minoritov je po njegovem mnenju težak tudi za škofa

Prav tako nesmiselno se mu zdi, da se nad škofa zliva vsa krivda in jeza glede odhoda pojočega duhovnika in minoritov iz Župnije Turnišče.

»Razumem, da je Peter Štumpf lahka tarča za vse vrste jeze, me pa čudi, ko 2440 podpisanih faranov od njega zahteva, da patrom ne pusti oditi. Naj jih s palico straži pri vratih, da ne bodo odšli?

Njihov red, ki so mu obljubili pokorščino, si organizacijsko ne more več privoščiti, da bi duhovno oskrboval župnijo. Odhajajo, ker jih je v redu premalo. To je težko tudi za škofa, ki mora od ne vem kje vzeti novega duhovnika za to župnijo,« je dejal novinar Časnika.

»Sprejmimo odgovornosti, molimo za duhovne poklice in spodbujajmo tiste, ki se za to odločijo«

Dodal je, da je, kljub temu da so Beltinci ostali brez botrov in Turnišče brez duhovnika, pomembno, da verniki stopijo skupaj.

»Zato iščimo in bodimo dobri botri, dajmo se na razpolago drugim faranom in župniku, sprejmimo odgovornosti, molimo za duhovne poklice in spodbujajmo tiste, ki se za to odločijo. Da bomo čez x let še praznovali veliko noč s procesijo in mašo, ne samo s pirhi in neblagoslovljeno šunko,« je zaključil Primožič.

Komentarji (60)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
kuntakinte (ni preverjeno)

...podpunoma se strinjan z naslovon članka (tou je verjetno prvič) ...botrstvo je zgüjbilo bistveni pomejn...tou je kak prvi nadomestni stariš či se... Boug ne daj ...pravin starišon kaj slaboga zgodij... gnjes den biti kuma pri bermi vala samo ...šteri kumič se bole vö ličij ...pa bermanci vekši gešenk küjpi...

kuntakinte (ni preverjeno)

... pa tou neje samo v Böltincaj...tomi je tak vse posedi...samo prestijž pa ples...

In reply to by kuntakinte (ni preverjeno)

dejan svijnskoglavi (ni preverjeno)

vsem ki ste podpisali peticijo proti botrstvu
Želim
da se cvrete v peklenskem ognju
na veke vekov
Amen
Da ne pozabim povedati
Jaz sem za birmo dobil
partijsko knjižico
botra pa mi je bila Jovanka
dobil pa sem rdeči moped

In reply to by kuntakinte (ni preverjeno)

jannči (ni preverjeno)

Ja. Birmansko botrstvo je bilo lepa tradicija, ki pa se je pokvarila tako daleč, da več ni bilo mogoče popraviti zadeve. Ukinitev botrstva je bila edina razumna opcija, ker birma je možna tudi brez tega. To so že storile mnoge škofije po Evropi. Tako je manj komplikacij, slabe volje in nepotrebnih bremen za vse. Bodo to tudi tisti jeznoriti "anti-štumpf" uporniki enkrat ugotovili. Če drugo ne takrat, ko jim ne bo treba odpirati denarnice za brezvzezna darila.

In reply to by kuntakinte (ni preverjeno)

Medved jaka (ni preverjeno)

Anti stumfovce je treba jebat
In nic jesti dati

In reply to by jannči (ni preverjeno)

Marija!PaFego (ni preverjeno)

NEJE KRIV KOT ZGODBA GUCI… NE KELNAR.. Ne TISTI KI BI MOTOR KUPIL… JE PA RES DA JE BIL NEKDO KI NI VSEC SKOFU STRUMPU…. BIVSA BENKOVICEVA BI DADA BILA BOTRA IN SO NAREDILI VSE DA BI TO PREPRECILI…. HINAVCI EJ 🤣🤣🤣

In reply to by kuntakinte (ni preverjeno)

jannči (ni preverjeno)

"Razumem, da je dr. Peter Štumpf lahka tarča za vse vrste jeze, me pa čudi, ko 2440 podpisanih faranov od njega zahteva, da patrom ne pusti oditi. Naj jih s palico straži pri vratih, da ne bodo odšli?"
---
To so ti pač zdraharski marki. V svoje trde glave so si vtepli idejo ka je škof vse kriv in odganja patre in zdaj jih ne premakne nič. Tipični slaboumneži.

pamet (ni preverjeno)

PRI MLINI SE DVAKRAT GUČIJ.

Opaja (ni preverjeno)

Peneze rajši dajte v geton trade..mate v Beltincih zastopnika

ee33 (ni preverjeno)

Jakob Primožič, kdo je on, razen da je novinar (ali je psloh poklicni ali amaterski)!? kje je zaposlen, kaj je po izobrazbi ali še piše za kakšen časopis, kdo ga plačuje. Vprašanje, na katerem iščem vedno odgovore, preden preberem članke.

Lažni Kuščar (ni preverjeno)

Se strinjam, da je botrstvo zgüjbilo bistveni pomen. Me pa zanima kaj je Beltinska župnija drugačna od ostalih župnij v Škofiji (razen posebnoga župnika in kaplana)? Če dr. Peter Štumf podpira in zagovarja ukinitev botrov, jih naj ukine v vseh župnijah ali pa v nobeni!

opaoopa (ni preverjeno)

Saj jih bo, samo ti si neučakana in prehitevaš, Ukinjeno bo v vsej škofiji.

In reply to by Lažni Kuščar (ni preverjeno)

inšpektorbrenko (ni preverjeno)

Saj bodo ukinili po vsej soboški škofiji. Beltinci so bili samo začetek.

In reply to by Lažni Kuščar (ni preverjeno)

3a (ni preverjeno)

Moral bi veljati enak kriterij za vse SLO škofuje. Bilo bi pravično in pošteno. Potem bi tudi verniki to drugače razumeli. Sicer se pa s tem botrstvom že preveč komplicira.

In reply to by Lažni Kuščar (ni preverjeno)

onejanj (ni preverjeno)

A mi lahko kdo razloži fenomen, da obstaja nevladna organizacija, ki ima hkrati obvezno, prisilno članarino za vse, ki se posedujejo kmetijske površine, kot ne npr. kgzs?

lukčev mesec (ni preverjeno)

Hmmm, in se najde en Primožič in stopi v bran Soboškemu škofu.

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Dobro bi bilo, če si ta Primožič prebere, kaj je na to temo napisal prof. dr. Stanislav Slatinek !

No, dvomim, da pisec in škof sploh razumeta kaj je Slatinek pisal.

Mu ne sežeta do gležnjev !!!

Jannči (ni preverjeno)

Slatinekovo osebno mnenje je eno veliko moralno relativiziranje in potuha botrom, ki živijo nasprotno evangeliju. Botri morajo biti krščanski zgled in trdna opora birmancem, ne pa problem s katerim se je treba več ukvarjati kot z birmancem in botra učiti to, kar bi že moral dobro vedeti.

In reply to by lukčev mesec (ni preverjeno)

lukčev mesec (ni preverjeno)

Preplitev si, da bi sploh razumel, kaj je Slatinek pisal.

Za razumevanje njegovega pisanja je pač potreben nek intelektualni nivo.

In reply to by Jannči (ni preverjeno)

Jannči (ni preverjeno)

To je ves tvoj argument? Aroganca in ad-hominem. Ti pri prof. Slatineku ne bi dobil niti 6.

In reply to by lukčev mesec (ni preverjeno)

Lukčev Mesec (ni preverjeno)

Ne bluzi brez veze.

Tak si plitev, da se prepiraš tukaj za oslovo senco.

Če imaš kak dober argument in sposobnost nekaj konkretnega napisati, potem pojdi gor, kjer je Slatinek pisal in mu napiši kaj te moti.

In reply to by Jannči (ni preverjeno)

69 (ni preverjeno)

No, no!

In reply to by lukčev mesec (ni preverjeno)

69 (ni preverjeno)

No, no!

In reply to by lukčev mesec (ni preverjeno)

Plantave (ni preverjeno)

Glavno, da ti razumeš... Napuh, oholost, prevzetnost. Pa ti še Pitagorovega izreka ne razumeš kot je treba, kaj šele, da bi ga znal uporabljat...

In reply to by lukčev mesec (ni preverjeno)

Tumpek (ni preverjeno)

Lukec, a si ti mogoče ta kelnar?

In reply to by lukčev mesec (ni preverjeno)

….. (ni preverjeno)

Ni kelnar, je pa SDSovski mladinec!

In reply to by Tumpek (ni preverjeno)

649 (ni preverjeno)

Še kar naprej je to botrstvom tako aktualno. Vsi ki kaj pomenijo si dajejo duška s svojimi "študijami". Ali ni že čas, da se zaključi s to že izpeto melodijo?

Navy seal (ni preverjeno)

Priporočam branje knjige: Nigel Cawthorne: Spolno življenje papežev.

4r (ni preverjeno)

In kaj bi kdo imel od tega!?

In reply to by Navy seal (ni preverjeno)

.........mm (ni preverjeno)

In kdo je Nigel Cawthorne:?? A je bil zraven?? Ocitno en z bujno domisljijo in neizivetimi sanjami, glede na te knjige, ki jih je pisal.
Sex Lives of the Popes
Sex Lives of the US Presidents
Sex Lives of the Great Dictators
Sex Lives of the Kings and Queens of England
Sex Lives of the Hollywood Goddesses
Sex Lives of the Hollywood Goddesses 2
Sex Lives of the Hollywood Idols
Sex Lives of the Great Artists
Sex Lives of the Great Composers
Sex Lives of the Famous Gays
Sex Lives of the Famous Lesbians
Sex Lives of the Roman Emperors

In reply to by Navy seal (ni preverjeno)

Lidlen (ni preverjeno)

Ta knjiga je navaden šund.

In reply to by Navy seal (ni preverjeno)

4r (ni preverjeno)

Pa saj drugo tudi ne more biti!

In reply to by Lidlen (ni preverjeno)

BEDRANJAK (ni preverjeno)

dr bedernjaka v türnisce za zupnika dr sraka v pisarno za pastoralno nacrtovalko

FKFV (ni preverjeno)

Pederi imajo botre kaj pravi papež?

vodka (ni preverjeno)

Ni problem, da se ukinejo botri kar je prav. Problem je, da to stori ena župnija ali ena škofija v Sloveniji. Kot, da je v Prekmurju drugačna cerkev in drugačen Bog kot drugje po Sloveniji.

vaščan2 (ni preverjeno)

Ta članek ni noben komentar liki čijsta apologetika. Zakoj se avtor neje pijtao, zakoj so se minoriti odloučili, ka idejo glij s Turnišča? Kelko san jes čüu, so se na tiston zbori odloučali o trej lokacijaj, in glej ga zlomka, odloučili so se glij za Törnišče. Oni idejo iz Törnišča. Zakoj? Za škofa, pa Küčkoja, pa drujge okoliške pope so bilij preveč dobri in so jin zatou metali polena pod noge. In so ocenili, da so nej sprejeti v toj škofiji in so povedali rajši adijo. Takši razmislek je pa za mnoge avtorje in komentatorje že preveč. Pa ka kaj več ne naštejvlen...

Vernica (ni preverjeno)

Gospod Primožič,pihate v isti rogel kot škof,gotovo imate koristi od njega.O nobenem škofu ni toliko slabega slišati,kot o o soboškem.Kjer je dim,je tudi ogenj.Ne pišite na pamet.

Lidlen (ni preverjeno)

Roko na srce: o vernicah in vernikih določenih župnij tudi ni mogoče kaj dobrega slišati. Rajši se prvo zamislite nad seboj in pred svojim pragom pometite. Že ste dosadni s tem vašim škofom. Kot so levi dosadni z janšo, desni pa s kučanom. Vse so skos drugi krivi. Idi rajši zmoli zdravomarijo za tvojega škofa, gospa vernica.

In reply to by Vernica (ni preverjeno)

Lukčev Mesec (ni preverjeno)

Ne bluzi !!!!!!!

In reply to by Lidlen (ni preverjeno)

realnoo (ni preverjeno)

bluzi ti
mama
ko ji Šiptar
šari po guzi

In reply to by Lukčev Mesec (ni preverjeno)

451 (ni preverjeno)

Res se eni obnašajo, kot da nimajo svojega praga, pa tudi ogledala ne. Potešitev iščejo v ugovarjanju drugih. No, takim tudi molitev ne diši,saj so motivirani za čisto nekaj drugega. Kaj pomaga ponarejena slinasta drža takih vernikov, vernic, v cerkvi, ko pa je potem zunaj vse drugače.

In reply to by Lidlen (ni preverjeno)

Severna meja (ni preverjeno)

sereš

In reply to by 451 (ni preverjeno)

4975 (ni preverjeno)

Torej igrata, pihata v rog skupaj ob dimu in ognju!? Če se slabo sliši, je pač treba stopiti bližje. Kdor igra, pa celo na pamet, slabo ne misli.

In reply to by Vernica (ni preverjeno)

Marjan Horvat (ni preverjeno)

Primožič! Komu tij maskara pa pojoči duhovnik? Tebi pa strijci stumfu! Se mi je zdelo!

In reply to by Vernica (ni preverjeno)

Marjan Horvat (ni preverjeno)

Primožič! Komu tij maskara pa pojoči duhovnik? Tebi pa strijci stumfu! Se mi je zdelo!

In reply to by Vernica (ni preverjeno)

Virusitalia (ni preverjeno)

Tile cerkveni pogani samo terjajo dale dečjo pedofilijo, ,Mrš!

JE TO KRŠČANSKO? (ni preverjeno)

Beltinci so vedno bili ena najboljših župnij od pokojnega Škrabana naprej, dokler ni prevzel škofije, kako zanimivo ŠTUMF, in dokler se nista svadila med sabo najboljša prijatelja ŠTUMF in Benkovič, še več Benkovič je bil vrsto let pri škofiji in Štumfu financ minister. Naenkrat sta se njeva med sabo na smrt svadila ZAKAJ? to naj javno pove ŠTUMF, da bo narod vedel, pa nej zaradi bab, babe so bile že 10 let prej in vse je bilo Štumfu še kako dobro znano, vendar več kot 5,let ni ukrepal, ukrepal je šele takrat ko se je njemu kot sokrivemu začel stolpec lugati. Popolnoma je uničil in hotel dati Benkoviča v samostan, ta je bil seveda po pameti vedno pred Štumfum in je odšel po svoji poti. ŠTUMF je rasporedil v Beltinci kazensko ekspedicijo Kučkota in Lažeto, ki sta od prvega dneva, začela izvajati prisilo in ustrahovanje vernikov predvsem pa otrok, za vse je bil ŠTUMF dobro seznanjen, vendar ni ukrepal ZAKAJ? Rezultat tega je bila prazna cerkev saj je dosti ljudi začelo hoditi k mašam pa tudi k zakramentov v Turnišče kjer pa je vladalo v cerkvi pravo krščansko in človeško vzdušje, zato tudi teh 2400 podpisov, ko je prišlo na dan da enkratni patri kar naenkrat zapuščajo župnijo in mislim, da vam je vsem jasno ZAKAJ? bili so enostavno preveč priljubljeni pri ljudeh. Zdaj pa se vsi zamislite in se vsi vprašajmo ali smo kristjani na tom sveti zaradi teke duhovščine, ali pa MORA duhovščina biti in delovati, ter oznanjevati BOGA, zaradi nas kristjanov ne pa zaradi svojih rasprtij. JE TO ŠE KRŠČANSTVO?

Lidlen (ni preverjeno)

Pa koga brigajo vaše čenče o župnikih? Je to krščanstvo, da samo obračunavate po komentarjih? Isti ste kot tipični komentatorji politike in fuzbalski navijači.

In reply to by JE TO KRŠČANSKO? (ni preverjeno)

45 (ni preverjeno)

Iz katere knjige je ta odlomek? Če se imate za kristjana v pravem pomenu, živite v veliki zmoti.

In reply to by JE TO KRŠČANSKO? (ni preverjeno)

Lukčev Mesec (ni preverjeno)

ODLIČNO NAPISANO !!!!!!

👍👍👍👍👍

Leteći Aladar (ni preverjeno)

Ukiniti pingvinsko - zdraharsko bando in jih nagnati delati ne pa, da prosjačijo za denar.

Urška zabuhla (ni preverjeno)

jaz sem se pri birmi tako nažrla pasulja
da sem še gnes zabuhla

Wolfi (ni preverjeno)

Prave "funkcija botra je razvrednotena", a cerkev ni razvrednotena, a kardinal Rode ni razvrednoten, a soboški škof ni razvrednoten, a župnik kateri se ne drži celibata??? a porast pedofilije v cerkvi?? a kraje premoženja zvon 1, 2, nabiranje in "grabež" bogastva cerkve to je vse ok???, sam so problem botri????
A sploh, mora moj otrok iti birmi???
pri taki cerkvi Nej!!!

realnoo (ni preverjeno)

razvrednotena
ti je
mama

In reply to by Wolfi (ni preverjeno)

4r (ni preverjeno)

Po napisanem sodeč, zagotovo kot človek posedujete certifikat, ali pisno potrdilo o brezhibnosti!? Malo vas je takih, če niste kar edini.

In reply to by Wolfi (ni preverjeno)

45 (ni preverjeno)

Seveda, razlika je, ali greš v cerkev iskat Boga, ali pa iskat tisto, kar je v njej narobe!

Vili76 (ni preverjeno)

Da srečno in zadovoljno živiš, ne rabiš cerkve.

3753 (ni preverjeno)

Pride čas, ko sreča in zadovoljstvo izpuhtita in ti ostane le bolezen.

In reply to by Vili76 (ni preverjeno)

sandi 1 (ni preverjeno)

Vili76 (nepreverjen) ... tu ti pa dam zelo prav ... in tudi, če si sam pomagaš od boga in cerkve ne rabiš pomoči in je TUDI, ne boš dobil.

Medved jaka (ni preverjeno)

Anti stumfovce je treba odstraniti in nič jesti dati
In jebati 3 sati

Cici1234 (ni preverjeno)

Tak kak botre ukiniti cerkev, ker je tudi ta odraz napuha, kar se očita botrstvu.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice