Satelit Trisat bo prvi slovenski nanosatelit, ki bo poletel v vesolje, od koder bo z izjemno zmogljivo kamero pomagal spremljati dogajanje na Zemlji.

Podjetje Skylabs je v sodelovanju s Fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru razvil nanosatelit, imenovan Trisat. Ekipa približno 20 ljudi ga je razvijala dobrih pet let. Gre za prvi satelit, ki je v celoti plod slovenskega znanja, kar je izjemnega pomena za internacionalizacijo slovenske vesoljske industrije. Satelit bi sicer v vesolje moral poleteti že leta 2019, a je zaradi težav z izstrelitvijo rakete Vega, podjetja Arianespace, s katero bi moral Trisat poleteti v nebo, njegovo lansiranje prestavljeno. Kot kaže, bo Trisat na pot med zvezde odšel marca letos.

Iz vesolja bo ugotavljal tudi zasedenost letališč

Glavni element satelita Trisat predstavlja izjemno majhna multrispektralna kamera v kratkovalovnem infrardečem področju, torej v svetlobnem spektru, ki ga človeško oko ne zaznava. Tovrstne kamere v vesolju še ni. Z njeno pomočjo bo satelit na oddaljenosti približno 530 km od Zemlje zajemal infrardeče posnetke z zemeljskega površja, računalnik, ki je vgrajen v satelit, pa bo podatke iz posnetkov obdeloval že kar v samem satelitu, na Zemljo pa bo vračal že obdelane podatke. Tako bo denimo lahko satelit s pomočjo svoje infrardeče kamere razbral koliko in kakšna letala se trenutno nahajajo na posameznem letališču, na zemljo pa bo vrnil le podatek o zasedenosti letališča, ki ga je posnel.

»S satelitom Trisat postavljamo Slovenijo na zemljevid vesoljskih tehnologij,« je pomen projekta za državo poudaril direktor podjetja Skylabs Tomaž Rotovnik.

Seveda pa bo z njegovo pomočjo mogoče spremljati številne druge dejavnike, ki močno vplivajo na vsakdanje življenje. Tako bo mogoče denimo zaznavanje različnih vegetacijskih vzorcev, kot je denimo širjenje ali krčenje zelenih površin, beleženje posledic naravnih nesreč, kot so suša, potresi, poplave, zaznavanje oljnih madežev na morju, zaznavanje požarov, zaznavanje višje ležečih oblakov ali pa zaznavanje vulkanskega prahu, kar je pombembno za letalski promet.

Majhen, a pomemben za Evropsko vesoljsko agencijo

Kljub temu, da gre za izjemno majhen satelit, ki tehta le 5 kg, bo pomembno prispeval k različnim programom Evropske vesoljske agencije (ESA). S svojo majhnostjo in tehnološkimi zmožnostmi izkazuje, da je koncept zmanjševanja satelitov, ki lahko kljub temu zagotavljajo zadovoljive aplikativne rezultate, pravilen.

»To je eden izmed tovrstnih dosežkov, kjer smo v velikost 30 krat 10 krat 10 centimetrov uspeli nekako zintegrirati nekaj, kar je drugače težko 75 kilogramov in več,« je izpostavil vodja projekta Trisat Iztok Kramberger.

Končni uporabniki informacij in podatkov, ki jih bo zagotavljal satelit Trisat, bodo številni. Med njimi bodo, poleg ESA, zagotovo tudi ostale evropske inštitucije in državne službe. Avtorji projekta računajo na to, da bodo pridobljene podatke oddaljenega opazovanja uporabljali Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS, Agencija RS za okolje, zavarovalnice ter številne druge državne službe.

Kljub temu, da projekti podprti v okviru evropske kohezijske politike predstavljajo enega izmed bolj oprijemljiv dokazov vpliva Evropske unije na vsakdanje življenje državljank in državljanov, pa se očitno tega, vsaj glede na raziskave, zaveda relativno malo Evropejcev. Namreč le dobra tretjina evropskih državljanov pozna projekte, ki so bili v njihovi regiji sofinancirani s strani različnih skladov v okviru evropske kohezijske politike. Tisti, ki pa te projekte poznajo, pa imajo do njih v veliki večini pozitiven odnos.

Konzorcij medijev TV IDEA, Sobotainfo.com, Mariborinfo.com in Ptujinfo.com izvaja projekt »Kohezijske zgodbe«, v okviru katerega predstavljamo zgodbe ljudi, ki jim je evropska kohezijska politika spremenila življenje.
 
Več informacij o evropski kohezijski politiki v Sloveniji je na voljo na naslovu https://www.eu-skladi.si/.

Vsebina filma ne odraža nujno uradnega mnenja Evropske unije. Za navedene informacije in mnenja so odgovorni izključno avtorji filma.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Agent007 (nepreverjen)

Srečan božič pravoslavnim vernikom!
Mir božiji Hristos se rodi!

df (nepreverjen)

Ja DF tebi pa vože okrog šinjeka.

In reply to by Agent007 (nepreverjen)

Starejše novice