Sobotainfo podkast #5, gost: David Klobasa, župan občine Sveta Trojica v Slovenskih goricah.

David Klobasa, župan občine Sveta Trojica, je v Sobotainfo podkastu na začetku odgovoril na vprašanje, zakaj si želi v Bruselj, ali mu vodenje občine več ni v izziv?  

V svoji karieri je sicer počel različne stvari. Katere izkušnje pa mu kot politiku pridejo bolj prav? Iz časov, ko je bil član fantovske skupine Casanova, ali iz časov, ko je delal v družinskem podjetju, ki se ukvarja s kmetijsko in gradbeno mehanizacijo?

»Največji kapital vsakega so ljudje, ki si jih naberemo na življenjski poti in res sem ponosen predvsem na to, da imam v svoji bližini in v svojih krogih strokovnjake iz vseh področij. To mi je tudi vedno vir navdiha ali pa kompas, po katerem se navigiram. 

Zagotovo nisem eden tistih županov, ki vse ve. Večkrat se tudi pošalim, da brez težav priznam, če česa ne vem.«

Bilo je veliko dokazovanja

Pred skoraj dvajsetimi leti se je tako preizkusil kot pevec v fantovski skupini, in pravi, da je to bilo eno obdobje, ki je bilo super, odlično »še vedno se mi zdi prav malo neverjetno, da se vračamo toliko let nazaj, ker imel sem eno obdobje vmes, ko se mi je zdelo, da bi moral ta 'šov biznis' del malo pozabit, sem ga hotel celo malo skriti.«

Zdelo se mu je, da ga bodo jemali resno, zato je bilo veliko dokazovanja, da je sposoben in da lahko dela resne stvari. Pravi, da je bilo sproščeno obdobje, ki mu je pa tudi veliko dalo. Pri svojih 36-ih letih ima že tako 17 let delovne dobe. 

Želel si je biti profesionalni politik

Pričakovanja, da bo ostal doma, v domačem podjetju, pravi, da so bila prej ovira, kot pa prednost, zato je tudi pred sedmimi leti zapustil družinsko podjetje.

»Od 22 leta naprej sem ves čas imel željo, da bom od 30. leta naprej delal samo profesionalno še v politiki.«

Manjka spoštljivosti

Pravi, da je povezovalen, da nikoli ni ljudi delil po ideoloških prepričanjih, da se trudi z vsemi političnimi skupinami komunicirati spoštljivo, saj po njegovem tega v politiki manjka.

»Če politik ne zna s svojo najbolj nasprotno politično opcijo najti vsaj treh skupnih točk, v katerih lahko skupaj ustvari nekaj dobrega za sočloveka, potem mora menjati službo.«

»Zelenega prehoda se lotevamo na napačen način«

Nova Slovenija se na evropske volitve podaja s programom Evropa blizu našim ljudem. Sam izpostavlja kulturne in družbene izzive, gospodarstvo - zeleni prehod.

»Še vedno menim, da se Slovenija zelenega prehoda loteva na napačen način. Tudi zaradi tega, ker menim, da naši evropski odločevalci, se pravi slovenska ekipa v Bruslju, ne zna dovolj dobro izpogajati specifik naše države.«

»Vedno mi je malo nerodno«

V Sobotainfo podkastu nam je župan David Klobasa še zaupal, ali je priljubljenost med občani na evropskih volitvah lahko dvorezen meč, kakšne priložnosti za Slovenijo vidi v Evropski uniji, pa tudi, ali meni, da bo v Bruslju večja konkurenca, glede na to, da so ga slovenski mediji razglasili za najlepšega slovenskega župana.

»Vsake oči imajo svojega malarja, vedno mi je malo nerodno, ko mi kdo postavi kakšno tako vprašanje,« pove v smehu.

Več pa v Sobotainfo podkastu #5.

Komentarji (1)

tuncika

No, tale gospod pa si je zagotovo zaslužil veliko začetnico pred imenom in priimkom. Prav v vsem ima prav. Žal pa takih SLO politika " ne mara", zato ker ni barabin.
Vse dobro spoštovani župan.

Starejše novice