Sobotainfo podkast #1, gost: Danilo Kacijan, podpredsednik Nogometne zveze Slovenije in predsednik Medobčinske nogometna zveza Murska Sobota.

Nedelja. Nogometni praznik. Ki pa to ni bil. Topovski udar in sedem poškodovanih. Od teh eden otrok - pobiralec žog.

Danilo Kacijan, podpredsednik Nogometne zveze Slovenije, predsednik Medobčinske nogometna zveza Murska Sobota in trenutni župan občine Cankova, se je v Sobotainfo podkastu #1 dotaknil pomislekov o tem, kateri starš si bo še upal brez skrbi poslati otroka na zelenico - ali kot pobiralca žog ali kot mladega nogometaša.

»Bojim se, da tega otroka več tako hitro na stadion ne bo,« je jasen Kacijan in med drugim dodaja: »Razočaran sem, da imajo huligani prednost pred normalnimi navijači in navijačicami.«

Storilca se mora najti

Incident, navijaški izgred, huliganizem ... Nobena beseda se ne zdi dovolj ali pa ravno prav 'močna' za to, kar smo videli v nedeljo na Fazaneriji.

Si predstavljate, da nekdo stopi na ulico in stori to med ljudmi na tržnici? Kako bi ga označili? Verjetno bi slišali tudi besedo: napadalec.

Kaj pravi Kacijan, upoštevajoč svoje policijske izkušnje? »To niso frustracije. Bojim se - pa naj mi nihče ne zameri - da je to lahko tudi poskus umora, uboja. Če ti prineseš pirotehniko v takem obsegu na stadion, jo prineseš z nekim namenom, da jo boš uporabil in si tudi jo.«

Storilca se mora najti, je jasen. Ker če ne ... 

»Če bo ostalo pri dvomu, ali so to storili navijači Maribora ali Mure, bomo še vedno v slepi ulici in bomo še vedno v dvomu, kaj se je dejansko zgodilo. Zgodilo se pa je, da je bila uporabljena pirotehnika, ki v nobenem primeru ne sme na stadion priti. Nedopustno. 

Ampak če bomo imeli navijače, ki bodo te slepe potnike izločili sami, nam ne bo treba imeti na stadionu na koncu več varnostnikov in policistov kot pa gledalcev. To nam pa verjetno v športu ni cilj.«

»Navijaške skupine morajo negativce same izločiti«

Je to lahko prelomni dogodek? Je to moment, ko se vsi ne lahko, ampak moramo strezniti? »Navijaške skupine morajo negativce same izločiti. To je najlažji, najbolj transparentni in tudi najboljši ukrep v športu.«

Dogajanje je obsodil ves politični vrh. Bo ostalo le pri tem? Obsojanju. In če ne ... Kje torej začeti, kar se tiče odstranjevanja nasilja, tudi verbalnega, s stadionov?

»Klubi bodo morali nekaj ugotoviti. Da rabijo prave navijače. Ne pa tiste, zaradi katerih plačajo po tekmi toliko in toliko denarnih kazni zaradi metanja bakel. To niso navijači, to so škodljivci. In je boljše, da je en del tribune prazen.«

Ko govorimo o varnosti na stadionih, misli bežijo k evropskemu prvenstvu. Tudi v luči globalnih geopolitičnih tveganj, predvsem v Evropi in bližnji okolici. V naši neposredni bližini sta dva vojaška konflikta ... Neumno bi bilo, da ne bi govorili o varnosti.

Predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin je že večkrat ponovil, da bo ali je varnost »največja skrb« med poletnim evropskim prvenstvom v nogometu v Nemčiji - ne le na stadionih, tudi izven. Kaj pravi Kacijan?

Sre, 19.6.2024
Inovativni sistemi omogočajo naravno osvetlitev tudi v prostorih brez oken. Z njimi lahko učinkovito razsvetlite temne kotičke vašega doma ali delovnega prostora.

Komentarji (17)

nasi (ni preverjeno)

NESPOSOBNA POLICIJA. ALI PA NOČE NAJTI STORILCA KER JE IZ MARIBORA !

Ffjst Hrušico (ni preverjeno)

Ali pa iz Sobote!

In reply to by nasi (ni preverjeno)

Replika (ni preverjeno)

Glavno ka si tij spisoben vsi drujgi pa nej, majster pa nej je to tv, malo tij prevec zijas te zadeve.

In reply to by nasi (ni preverjeno)

Dosadno (ni preverjeno)

300x isto

boa (ni preverjeno)

isti skodljivci kot sd

Sanchez Gonzales (ni preverjeno)

NZS to odgovarja, ker klubom, ki nimajo nobenega pravnega vzvoda odstranit takšne škodljivce iz tedna v teden pošilja visoke kazni. Huligani se pa smejijo saj ne plačajo oni.
To sedaj ni naloga klubov, ampak politike in NZS, da z ustreznim zakonom klube reši pred nasilneži.
Dovolj je bilo izgovorov, ker prav v nobenem zakonu o kazenskem postopku ali prekrških ne piše, da imajo klubi pristojnost kaznovanja posameznikov.

kuda (ni preverjeno)

Sobotainfo be milkin that bomba de viola

. (ni preverjeno)

Ja kacijan NZS je sramota vej pa ste nika nej napravli v smeri ka se tou ne bi dogajalo.

realnooo (ni preverjeno)

KOGA BRIGA!!! PREZVECENA TEMA

Ffjst Hrušico (ni preverjeno)

Hahaha, pa nehajte več ednouk Lagati vi pokvarjenci, zaj so še otroka not povlekli v te zgodbe...,Prosim vse Lažove da henjajte izmišljevati toplo vodo, to so že drugi izmislili!

Replika (ni preverjeno)

Pobiralec zog je tude poskodovane in ja to je otrok…ce nejsi biu na tekmi in nejsi vido dogodka ne komentejraj.

In reply to by Ffjst Hrušico (ni preverjeno)

Hahahahaha vzhodu (ni preverjeno)

Poškodovana ti je tudi mamica ko se mi je na kurzi skakala.

In reply to by Replika (ni preverjeno)

Papežovpolitik (ni preverjeno)

Niti škof pa niti golob pa niti han, pa fsi ostali niso bili tan pa vseeno so komentejrali dogajanje. Idi pa njin povej ka naj ne komentejrajo če nej so bilij pouleg majmun zarukani. San bil tan in san vido ka je Sobočanec vrgo na igrišče to petardo ker ste nej mogli prenesti poraza na en lejpo sončno nedelo!

In reply to by Replika (ni preverjeno)

Zdrava Pamet (ni preverjeno)

Gnusne viole na gnoj!!!
Nzs in država ali metek pa je rešeno štajersko govno!

Žužika (ni preverjeno)

Vsaka čast Policije.. zdaj gda so zajebali pa iščejo tega človeka z pomočjo publike. ČE zdaj vodilni ne bodo spraznile svojih pisarn potem pa res nevem kdo jim ščiti hrbte leta in leta..

Kar (ni preverjeno)

sramota od sramote za policijo, fuuuj

Zlica012 (ni preverjeno)

Pa ka policija je kontrolerala lidi pred vstopom? Ali ka bi naj policija napravila? Mene bole zanima zakoj so varnostniki tan. To področje trbej poostriti. Ker vsaki šteri nema dela je lejko varnostnik. Poglednite okoliške prireditve..

Starejše novice