Sobotainfo podkast #3, gost: Matej Grah, mladi politik, ki v kampanji pred evropskimi volitvami deli rizle, in soboškemu županu podeljuje oceno 7.

Matej Grah je pred nekaj dnevi dobil drugi mandat na čelu podmladka Gibanja Svoboda. Po študiju v Madridu, delo na veleposlaništvu na Dunaju in trenutni službi v Ljubljani, zdaj cilja na poslanski stolček v evropskem parlamentu v Bruslju in Strasbourgu.

»TikTok ni nekaj, kar bi mene veselilo, lahko pa povem, da bom tudi o tem zdaj razmišljam, oziroma da me podočujejo, kako se mogoče tudi usmeriti v te kanale in pa širiti predvsem tisti pozitivni vidik politike,« je v podcastu povedal Grah.

Njegov 'screentime' na telefonu se je, odkar je vstopil v aktivno politiko, precej povečal, a ne na račun socialnih omrežjih. »Bolj na kakih komunikacijskih kanalih, kot je na primer Signal ali Telegram. Tam sem in moram biti že zaradi samega poklica zelo, zelo aktiven,« je razložil predsednik podmladka Gibanja Svoboda.

Če ne bi bil šofer na veleposlaništvu, verjetno ne bi bil politik

Matej Grah je med študijem nekaj časa preživel na izmenjavi v Madridu, za katerega pravi, da je bilo to eno najlepših obdobij v njegovem življenju, predvsem zaradi mentalitete tamkajšnjih ljudi. 

Po magisteriju se je odpravil na Dunaj, kjer je bil šofer na veleposlaništvu Slovenije.

»Prepričan sem, da danes ne bi tu sedel ali pa delal to, kar delam, če ne bi imel te izkušnje. Ta izkušnja je bila, prav dobim kocine včasih v po rokah, ena najlepših,« je dejal Grah.

Nagovarjal volivce in delil rizle

Vrstni red kandidatov za evropske volitve na listi Gibanja Svobode še ni določen in tako še tudi Matej Grah ne ve, katero številko bodo lahko pred njegovim imenom obkrožili volivci. 

Na nedavnem Marihuana maršu v Ljubljani je volivce prepričeval tako, da jim je razdeljeval rizle.

»To se nam je zdela zelo simpatična ideja. Nenazadnje, čeprav moram reči na žalost mediji še tega niso povzeli, smo mi tisti, ki se borimo in smo pobudniki v tem mandatu za legalizacijo konoplje tudi za osebno rabo,« je v podkastu za Sobotainfo povedal Grah.

Tina Gaber svetovala na fotografiranju

Na fotografiranju kandidatov Svobode za evropske poslance je bila, sodeč po objavah na družbenih omrežjih, prisotna tudi partnerka Roberta Goloba Tina Gaber, ki je ravno Mateju Grahu podeljevala nekaj nasvetov med poziranjem.

»Tine Gaber zelo dobro vseeno ne poznam, seveda pa sva se spoznala. Bila je zraven tudi na fotografiranju in sem ji rekel, da bi bilo fajn, če še meni tudi kakšno piarovsko podobo naredi. Tako, da sem na nek način hvaležen. Zakaj pa ne,« je razložil Grah.

Anželju podeluje 'sedmico'

Čeprav je kot mestni svetnik tudi predsednik komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, zase ne pravi, da je prvi kadrovnik murskosoboške občine.

»Kadrovski bazen v Murski Soboti, moramo biti iskreni, je zelo prazen in želim si, da ga razširimo tudi na druge občine, na celotno regijo in poskušamo dobiti najboljši možni kader za posamezno pozicijo,« je dejal Grah.

In kako bi na lestvici ena do deset ocenil delo murskosoboškega župana?

»Mogoče župan ne bo najbolj zadovoljen, ampak bom rekel sedem. Zakaj? Zato, ker se mi zdi, da je stopil v velike čevlje, nima lahkih izzivov, predvsem pri sestavljanju proračuna. Tukaj sem jaz tudi v mestnem svetu včasih kritičen. Zapuščina ni bila najboljša, to se moramo zavedati in to je zdaj ravno stanje, ki ga imamo. Po drugi strani pa menim, da je vedno možnost napredka v komunikaciji tudi s koalicijskimi partnerji,« je povedal Grah.

Starejše novice