Foto: Bobo
Poslanec Dejan Židan je zaradi včerajšnjega nastopa in izjav direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milana Kreka na slednjega in na vlado naslovil poslansko vprašanje.

Direktor NIJZ Milan Krek je na zadnji novinarski konferenci predstavljal umrljivost v Sloveniji, ki je v lanskem letu precej izstopala. Število smrti v letu 2019 je bilo 21.112, v letu 2020 pa je bilo vseh smrti 24.265.

Revščina in umrljivost

Presežna vrednost v letu 2020 je bila torej 3153 smrtnih primerov, od katerih jih je 2891 zaradi covida-19, 262 pa je primerov drugih presežnih smrti, kar je osem odstotkov vseh takih smrti.

Ob tem je Krek predstavil tudi podatke o umrljivosti s covidom po posameznih regijah glede na 100.000 prebivalcev, kjer pa izstopa Pomurje. 

"Žal tudi tu velja staro pravilo v javnem zdravju, da so tam, kjer je revščina in je manj možnosti razvoja, tudi smrti bolj pogoste. Tudi predčasne smrti. Tako je tudi tukaj. Pomurska regija je ena najmanj razvitih in ima tudi največjo gostoto umrlih," je dejal prvi mož NIJZ in s to izjavo sprožil tudi precej neodobravanja. 
 

VIR: Vlada RS

Povezave med zdravjem in načinom življenja ter statusom posameznika

Buren odziv je Krek sprožil tudi pri poslancu socialnih demokratov Dejanu Židanu, ki prihaja ravno iz pomurske regije.

"Besede direktorja NIJZ v javnosti niso bile dobro sprejete, rečemo lahko, da so bile tudi žaljive in neutemeljene. Je že res, da lahko naredimo določene primerjave in povezave med zdravjem in načinom življenja ter statusom posameznika, a nikakor tega ne moremo narediti pri nalezljivih boleznih, kot je bolezen Covid-19," opozarja Židan in dodaja, da se iz teh besed lahko sklepa tudi, da se ljudje, ki prihajajo iz finančno šibkejših oziroma po njegovih besedah revnih regijah, ne držijo ukrepov in jih ne upoštevajo, in da so le ti deležni slabše zdravstvene oskrbe, temu pa posledično sledi višja umrljivost.

Židan v besedilu poslanskega vprašanje še izraža upanje, da v Sloveniji ne bomo imeli zdravstvenega sistema kot v Ameriki, kjer je kvaliteta zdravstvene storitve odvisna izključno od finančne moči posameznika.

Vprašanje vpliva revščine na umrljivost in spoštovanje ukrepov

Obenem pa še poudarja, da ne verjame, da se posameznice in posamezniki, ki po besedah gospoda Kreka prihajajo iz revnejših delov Slovenije, bolj množično odpravljajo na bolj turistične in druge destinacije ali da zaradi svojega finančnega položaja manj upoštevajo preventivne ukrepe

Nekdanji prvak socialnih demokratov tako postavlja naslednji vprašanji:

  • "Ali direktor NIJZ kot eden izmed uradnih govorcev na vaši novinarski konferenci in Vlada menite, da je spoštovanje oz. nespoštovanje ukrepov povezano s finančnim statusom posameznic in posameznikov? 
  • Prosim da mi razložite, kako je po vašem mnenju povezana umrljivost zaradi bolezni Covid-19 s šibkejšim finančnim statusom ljudi v Sloveniji oziroma kako po vašem mnenju revščina vpliva na stopnjo umrljivosti zaradi omenjene bolezni?"
     

Umrljivost v Pomurju visoka

Visoko umrljivost in obolelost s covidom v Pomurju so sicer v preteklem obdobju že večkrat komentirali zdravstveni strokovnjaki v regiji.

Direktor soboške bolnišnice Daniel Grabar je tako denimo nedavno dejal, da "gre za težave socialno ekonomske perspektive, govorimo tudi o dostopu do zdravstva in podobno. Tukaj pa je tudi sociološki faktor, preprosto način življenja. Pomurci smo znani po tem, da se radi družimo".

Tudi če pogledamo uradne podatke o splošni umrljivosti, lahko vidimo, da pomurska regija močno izstopa. 

VIR: NIJZ

Gospodarski kazalniki, ki niso na naši strani

Zdravstveno stanje je nedvomno povezano z materialnim stanjem posameznika, revni trpijo za slabšim zdravjem in umirajo prej, kar opozarjajo tudi v Svetovni zdravstveni organizaciji in številnih drugih organizacijah že vrsto let.

Obenem je v Pomurju povprečna starost prebivalcev najvišja na ravni regij, ravno tako je starostna sestava prebivalstva, z najnižjim deležem mladih prebivalcev, najmanj ugodna.

Glede na podatke državnega urada za statistiko je bila v letu 2018 stopnja tveganja revščine najvišja v pomurski, če pa pogledamo denimo zadnjih deset občin po višini povprečnega dohodka na prebivalca, je med desetimi 'najslabšimi' kar sedem pomurskih (Kuzma, Rogašovci, Grad, Hodoš, Apače, Sveta Ana, Solčava, Osilnica, Cankova in Šalovci).

Pomurje tradicionalno pesti tudi najvišja stopnja brezposelnosti, po zadnjih podatkih za oktober je ta bila v naši regiji 11,9 odstotna, po bruto domačem proizvodu na prebivalca in zaposlenega pa imajo slabše številke le v Zasavski regiji.

VIR: SURS
VIR: SURS

S spleta

Komentarji (58)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
potica (nepreverjen)

Vidite dragi moji "Pomurci" vse slabo nam tam v Ljubljani naprtijo, pa brez vsakih analiz! Smo že razdeljeni, mi pa oddaljeni od Ljubljane! In najverjetneje nas bodo zato podarili prijatelju Orbanu!! Ali ste mogoče vi koga iz SDS avgusta 2019 videli v Beltincih??

Rtzopp (nepreverjen)

Že tvoj komentar je tak sa deli. Zakaj pa bi morali videti v Beltincih? Saj je niso organizirali. A si ti videl Sarca in ostalo falango v Beltincih pref cerkvijo? Ali samo zvečer na pojedino. A si ti kdaj videl levo vlado na delovnem.obisku v prekmurju? Nikoli. Vedno so v lj.

In reply to by potica (nepreverjen)

tanja flaškon (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Sem se strašno razpizdila na mojega Dejana Svinjskoglavega,
Prokleti kurčevič on bo branil prekmurce, sam pa je štajec zapiti in nagniti
Še nisem videla zelenega psa in pametnega štajerca

In reply to by Rtzopp (nepreverjen)

Alenka Buzerantovšek (nepreverjen)

vžgi prasca zabuhlega z valjarjem po buči
da bo prišel k pameti
in ne bo bluzil neumnosti.
Po mojem ga je naguzil striček iz Čakovca
bi rekel Čarni vrag
da piše take gljuposti

In reply to by tanja flaškon (nepreverjen)

1919 (nepreverjen)

Lp potica

Ledavski župan J. Magyar, župan Moravski toplic A. Glavač. Pozneje ti naštejem še druge. O.K.
Glede izjave Kreka pa so to dejstva. (največje število mrtvih je v Pomurski regiji).
Rdečeburžujski Židan je pa en običen POLITIKANT. On in njegovi so 3/4 časa na oblasti v samostojni Sloveniji, pa za Pomurje niso naredili NIČ, NULA, ZERO. Kot primer; Mura kot največja tovarna je šla v qrac pod njihovo oblastjo, prav tako Pomurka, Nafta Lendava, Radenska(hvala bogu še dela). Pomursko banko prodali v času oblasti Židanovih pajdašov. Panonka ena največjih kmetijskih zadrugo zapravili Rdečeburžujski Tolvaji...itd.

Lvečer

In reply to by potica (nepreverjen)

gostek (nepreverjen)

Te osemenjevalec samo fejst jezik vrti.

In reply to by potica (nepreverjen)

p3p (nepreverjen)

a ima rad semana v gobci

In reply to by gostek (nepreverjen)

SSSSobočanec (nepreverjen)

Bravo bravo Dejan tak se dela! Trbej za vsaki dr.k postavit poslansko vprašanja. Da pa si bil minister pa je tou Prekmurje najbolj zaostalo za ostalo Slovenijo. To je odraz tvojega "uspešnega" dela kot ministra. Zdaj pa boš postavlo poslanska vprašanja? Koga maš tij za norca?

In reply to by potica (nepreverjen)

Tajjja (nepreverjen)

In kaj bi ti manjkalo pod Orbanom?

In reply to by potica (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Mladi odhajajo, ostajajo starejši in umrljivost je visoka. A gospod Dr. Krek tega ne ve. Značilno za naše doktore je, da imajo nekšni tunelski vid in poznajo samo svoje področje. O drugih stvareh navadno nimajo pojma. Mogoče tale Krek na zemljevidu ne bi znal pokazati niti kje je Prekmurje.

Ddde (nepreverjen)

Kot da , gospod kraški teran to ve.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

gost6444 (nepreverjen)

kak je pravo eden od županov?....najbokša riba je svinjska ribica

andrejs (nepreverjen)

Tega mojzesa ni za resno jemati, živi v svojem "balončku in naklada¨-prerokuje.
Zakaj moramo plačevati za zdravje enako kot osrednja slovenija, ki ima na voljo kvalitetnejšo zdravljenje, medtem ko mi obiskujemo Rakičansko, kjer je znano da imamo zdravnike z manj izkušnjami, srečo moraš imeti, da te ne ubijejo, če ne z dejanji, pa z besedo.
Pa poglejmo še našega Židana, kako je mogoče , da ni seznanjen z slabšo razvitostjo, zaposlenostjo v pomurju. Kje oziroma za koga je delal več kot 20 let?
Vsi vküper se polijte z gnojnico in zakopljite globoko pod zemljo.

Gost56435 (nepreverjen)

Ajde soboška stroka navalite

Lucifuge Rofocale (nepreverjen)

Nej samo ka je revščina pa viska umrljivost. Tude viska zanemarjenost pa nizka higiena je. Vij ete gor profesore filofotelof nemate blage veze ka se okoule vas dogaja. Tiste kere delamo vone na terene pa odemo dejansko po kucaj vijdemo marsikaj. Sploj malo što se trikrat na den rokej zaperej ale pa preoblečej sake den spodnje lače. Lidgej so gnilobe. Mene je ta statistika neka povsem normalna pa sprejemljiva, ker pojge dejansko je pri nas tak. Doj nan visi higiena pa virus.

gostja (nepreverjen)

Židan: Krekove besede o revščini in umrljivosti v Pomurju žaljive ter neutemeljene ?
Vsaka Židanova beseda v Prekmurju je neutemeljena in žaljiva !!

mastro.. (nepreverjen)

Tako je. Živelo prekmurje.

In reply to by gostja (nepreverjen)

Markod (nepreverjen)

Kako dolgo ste Židan, Horvat, Jurša in ostali pomurci , ki so ali so bili v parlamentu, v vladi, nekateri tudi ministri, pa niste naredili nič konkretno za razvoj pomurja. Nekdanja anju mariška, g. Požonec vas je povozila po celi črti, od nje bi se učili.

gost6444 (nepreverjen)

keri horvat....ka je spokradno pejneze za razvoj pomurja?

In reply to by Markod (nepreverjen)

bralka (nepreverjen)

Tocno tak.dobro si
napijsau

In reply to by Markod (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Križanje podatkov smrti in podatkov o okužbah, prinese število smrti povezanih s covid-19, razlaga Krek. Vsi, ki so bili v zadnih 28 dnevih okuženi s covidom, se tako smatrajo kot umrli za posledicami covida.

To je šalabajzerstvo naših doktorov. Bi lejko izvedeli što jim je dal takšno komando. Ne pozabimo: Priporočila, ki jih daje WHO, so nej obveza, ampak samo neobvezna navodila. Velko pitanje je kelko od teh umrlih je sploj melo korono, ali pa so jim samo s PCR testom stestirali korono. Krek ali pa što ka pozna številk, bi nam lejko napiso, kelko več mani manija dobi bolnica za korona bolnika, kak za nekoga la umre recimo zaradi možganske krvavitve brez pozitivnega testa. Je to mogoče kakšna tajna, ka jo nesmimo znati. Plačamo pa lejko.

S-love-nija (nepreverjen)

Praf ma Krek! In za to revščino in umrljivost si krif ti in tvoj nekdanji delodajalec, ki te je spravo v politiko, tebe nesposobneža, keri si pleso kak ti je un pravo!

Ce ne bo Erjavec (nepreverjen)

gospod bo se vec nestrpnosti, revscine, kriminala in vojna proti muslimanom

..24ur novice/slovenija/erjavec-pricakuje-podpise-poslancev-desus-pod-predlog-nezaupnice-vladi.html

stanet62 se (nepreverjen)
Sobotainf.. (nepreverjen)

Moški se je 'podelal' pred prostori LMŠ.... To je bil zadetek v polno.

barcelona (nepreverjen)

Morda se je g. Krek nerodno izrazil. Povedal je pa resnico, da tam kjer je revščina je umrljivost večja. Mislim, da se v Pomurju ne moremo pohvaliti z razvitostjo. Da smo še zmeraj precej za razvitimi centri je pa močno zaslužen tudi g. Židan. Mnoga leta je imel v rokah močne vzvode. Koliko nas je pripeljal naprej pa lahko vsi presodimo.

POPOLNA RESNICA (nepreverjen)

VSE KAR JE POVEDAL POPOLNOMA DRŽI. ČE TI ŽIDAN TEGA NE VIDIŠ (ČUTIŠ TAKO NE, KER SPADAŠ MED PRIVILIGIRANE) TE JE LAHKO KOT POSLANCA SRAM. JA KAJ SI PA TI NAREDIL ZA PREKMURJE - POPOLNOMA NIČ.

Gde sfc fk jnojbcd (nepreverjen)

Hahaha, eden bole laže od drugoga... Če bi denar bil pošteno razdeljen, bi v prekmurji nej bilou tolko revščine, to da pa imamo takšno revščino v prekmurji pa se lejko van pohlepnim politikom zahvalimo, Mrš izdajalci, lažovi, lopovi!

fgg (nepreverjen)

Idiot je te krek

trojas (nepreverjen)

Mogoče pa tukaj še težje pridemo do doktorja oziroma prave diagnoze kot v Ljubljani. Ko pa nam že uspe je pa ponavadi prepozno...tudi to bi znal biti razlog visoke umrljivosti

Banda. . (nepreverjen)

Tega kreka so privlekli iz pragozda.

1919 (nepreverjen)

Rdečeburžujskega ŽIDANA je Polanič stiral, zgonil, izgnal, odpikal iz KG RAKIČAN-Panvita, ker mu je s svojim amaterizmom uničil prašičerejo. Kot kmetijski minister škoda besed...KATASTROFA (Teran), predsednik parlamenta KATASTROFA, kar je pa najhuje, kot predsednik stranke SD je le to, pripeljal do nerazpoznavnosti (socialna demokracija zahodnoevropskega tipa je za Slovenski SD samo "mokre sanje"). Namesto, da bi SD postal lider na levem politične polu, se že leta šlepajo na druge stranke (SMC....LMŠ), še malo pa se bojo šlepali na aktivistično Levico. Na zadnjih volitvah za predsednika stranke (Fajon&Prednik) zamudili priložnost, da bi se lahko do naslednjih državnozborskih volitev konsolidirali....tako da????

Lipa3 (nepreverjen)

Krek je na drogi,njega nemres jemati resno.Tak kak psihopata Janusa.

ah (nepreverjen)

A niso v Lipi 3 psihopati doma?

In reply to by Lipa3 (nepreverjen)

Kako pa drugače (nepreverjen)

Temu, ko se je po....l, bi moral Pahor podeliti jabolko navdiha, če ne nagrado za življenjsko delo, tebi,
komentator pa hvala, ker si me dobro nasmejal.

tanja flaškon (nepreverjen)

menjam Dejana Svinjskoglavega za en voz gnoja
Ja bomo počasi štihali in zemlja nuca gnoj

100-100 (nepreverjen)

Za takšoga izobraženoga človeka bi človik pričaküvo ka de znau bole diplomatsko pogučavati. Dejstvo je ka je smrtnost med starimi v Prekmurji najvekša, trbej pa povedati zakoj. In od Kreka bi pričaküvo ka to on zna. Mislim pa ka zna, samo neven kakšen je cilj takšoga guča. Zakoj je Prekmurje najbole ogroženo, smrtnost najvekša. Ednostavno, naša deca se z teško prisluženin krujon svojij starišov šolajo v Lublani, Maribori, Kopri, Dunaji. Malo šteri od te dice pride nazaj domov. Zakoj ne pridejo, zatou ka nemamo služb za njih. Pridejo pa te da gratajo stari. Te nucajo mer, nucajo domačnost pa ka v meri mergejo. V Prekmurji mamo tüj puno domov za starejše, tan je malo Prekmurcof, je pa dosta lidi z drujgij regij. Ka se pa tiče srmaštva, pa je sploj nej istina ka smo srmaki, bole bi pravo NIMAKI. Vse jin in tou že od inda radi porinemo v njihove gospodske riti. Zakoj se prinas tak širijo okužbe, pa tou je znankar logično, kelko našij lidi se vozi v Avstrijo, dnevno v drujge predele Slovenije-ogromno. Istina pa je tüj ka se lidge, tak kak v drujgij regijaj ne držijo. Samo tak pač je, zato pa pravin BOJMO PONOSNI KA SMO PREKMURCI. in
nedajmo ten levonjan , desonjan ka nan predge držijo.

Prlekus (nepreverjen)

Dobro napisano👍🏻

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

keramichar (nepreverjen)

mojster svinjskih cepiv se oglaso

Grk (nepreverjen)

Tanja Flaškon, če bila tak debela, kak si nora, nega takše vage na sveti, ka bi te lajko zvagali.

car (nepreverjen)

POŠČIJEN SE GES NA KREKA IN ŽIDANA TER NA VSE OSTALE KUMONAJZARE.

ah (nepreverjen)

Car ti si car....

In reply to by car (nepreverjen)

Vik.or (nepreverjen)

Krek ima prav: Mladi iz Pomurja odhajajo v regije z večjo možnostjo zaposlitve, ali pa v tujino. Doma ostajajo
starejši, katerih dohodek je bistveno nižji od razvitejših regij (razen nekaterih, ki so v svoji aktivni dobi bili
na položajih, zaposleni v javnem sektorju ...). Da so pa mnogi med njimi dočakali visoko starost, gre zahvala
trdemu delu od ranega otroštva, skromni prehrani brez prenajedanja ..., česar sicer Krek ne izpostavlja.
Veliki mastni trebuhi, visoki položaji, brezdelje ob modrovanju, milijoni na računih pa tudi niso najboljši garant
za dolgo življenje, veste, g. Židan!

Goričanec 2 (nepreverjen)

Tao ka pa mamo največ domov za ostarele v Sloveniji tao pa nikome ne spadne na pomet.

srmak (nepreverjen)

Ste pozabili danes praznuje Jančijov Kekec !!!

čarni vrag (nepreverjen)

židan de se boro za prekmursko šmarnico, te de zmago. Kraški teran in prekmursko prasico pa je na žalost zapravo.

Luna 2 (nepreverjen)

Se pravi,da se pri nas dobro živi,če ljudje,ki so umrli od "covida" so dosegli starosti od 80 pa še naprej do 100 pa še čez......tako da dragi VI VSI POLITIKI,NE SERITE MI DA SE PRI NAS SLABO ŽIVI.....HVALA BOGU ZA NAS PREKMURCE,DA LEPO LAGANO ŽIVIMO....VI PA SI V BOGATI REGIJI STAROSTI NE BOSTE MOGLI PRIVOŠČITI!!!!!!!
DOMOVI STAREJŠIH: RAKIČAN,LENDAVA,POLANA,BELTINCI,......POVEJTE ŠTEVILO UMRLIH PA POTEM PAMETUJTE!!!!!!
ČE SMO TAK REVNI IN ZAOSTALI PA HVALA LEPA ZA VAŠE DOPUSTE PRI NAS......TAKIH GOSTOV MI NE RABIMO IN NOČEMO!!!!!!
ŽIVELO PREKMURJE IN HVALA BOGU ZA TROMEJO!!!!!!!!

Tisti (nepreverjen)

Ka je pa te prokleti zidan napravo za prekmurje? Samo drek mesa, kmet!

Izoliran (nepreverjen)

Še en v vrsti faliranih levičarskih mandatarjev, ki se javljajo kot jokice. Še enkrat več poskuša z besednimi manipulacijami izigravati velikega borca za Prekmurje in malega človeka. Krekove trditve bi raje obrnil v svoj prid in izkoristil za to, da država nameni več denarja za opremljenost zdravstva v Prekmurju. Za to je seveda potrebno prižgati sive celice in imeti malo pretkanosti. Na ta "globokoumna" vprašanja napisana na nivoju japijev bo tudi dobil generične odgovore. Veliko prdenja za nič efekta.

Hibco92 (nepreverjen)

V Prekmurji majo najslabše službe pa najmenše plače.

Korouna (nepreverjen)

Prokleti bedanec bole si naj picike vo s kece spuca ka se škrable pred kamero

nagicigan (nepreverjen)

NA COVID ODDELKI V RAKIČANI SO STARCI NA APARATAJ IZ DRUGIH REGIJ, MB, LJ itd PA TU UMREJO IN TO SEVEDA PRIPIŠEJO ZA POMURSKO REGIJO UMRLJIVOSTI.

1919 (nepreverjen)

Lp nagicigan

Mimo si udaril 100%. Smrt pacienta v bolnišnici se pripiše kraju bivanja umrle osebe. V kolikor je v bolnišnici Murska Sobota umrla oseba iz Ljubljane, se ta smrt statistično vodi k Osrednjeslovenski regiji. Če npr. občan Beltinec umre v UKC Ljubljana je smrt statistično vodi k Pomursku regiji.
Upam, da sem bil dovolj jasen.

Ldan

In reply to by nagicigan (nepreverjen)

Simo 74 (nepreverjen)

Tjah Žid, sicer ne živimo v revščini, a stanje ni tako rožnato, če nebi takrat z Andrejem horvatom pokradli denar namenjen za Pomurje bi mogoče danes lahko bil glasen. Predvsem, če tvoja rdeča falanga nebi Sloveniji vladala 70let.

Fonzekk (nepreverjen)

Kaj pa je storil, da bi se Prekmurje dvignilo iz dna? Zdaj je pameten, ko je bil v vladi pa nič od njega!

nagicigan (nepreverjen)

Lp 1919
OK, samo to vem, da so v Rakičanu bolniki iz drugih regij, če se šteje smrt za tisto regijo je v redu, da ne bodo vse Prekmurci krivi.

Prekmurec67 (nepreverjen)

Prekmurci nej biti užaljeni ,če kdo pove resnico o nas.
Nobeden se ni nič zlagal.Samo okoli se ozrimo in vidimo kako se spoštujejo ukrepi pa tudi koline so bile da ne govorimo o prehranjevanju.Resnica nas ne sme boleti,tako pač je.

jaj (nepreverjen)

Židan spet lovi ribe na Muri, zato ka ga narod naj voli . Pa še izda ne vidiš, ka te Prekmurci ne marajo?

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice