Število brezposelnih se je v koronskem letu 2020 povečalo, saj je bilo konec decembra na zavodu prijavljenih več kot 87 tisoč iskalcev zaposlitve, kar je slabih 16 odstotkov več kot decembra 2019. Do upada je lani prišlo edino v soboški območni službi.

Kot kažejo podatki Zavoda RS za zaposlovanje, je bilo konec decembra v Sloveniji registriranih 3,7 odstotka več brezposelnih kot novembra in 15,9 odstotka več kot decembra 2019. 

Državna pomoč preprečila najhujše

Ob tem beležijo 7.735 novih prijav v evidenco brezposelnih in le 2.913 odjav zaradi zaposlitve, kar je 36,5 odstotka manj kot novembra. Povprečna brezposelnost je sicer v letu 2020 štela 85.003 brezposelne osebe, kar je za 14,6 odstotka več kot v letu 2019. 

Po mnenju strokovnjakov bi bila rast brezposelnosti še višja, a so višjo rast preprečili številni vladni ukrepi zajeti v protikoronskih paketih, kot sta denimo subvencioniranje čakanja na delu in skrajšanega delovnega časa.

Po zadnjih podatkih Eurostata za november je bila sicer registrirana brezposelnost v Evropski uniji pri 7,5 odstotkih, v Sloveniji pa je ta bila 4,9 odstotna, kar nas uvršča zelo blizu vrha EU glede nizke stopnje brezposelnosti.

Pozitivno odstopanje Pomurja

Zanimivo, soboška območna služba zavoda je edina, ki je imela decembra manj brezposelnih kot pred enim letom, na zavodu je bilo konec leta 2020 prijavljenih 6011 brezposelnih oseb, kar je 3 odstotke manj kot konec 2019. V vseh ostalih območnih službah je prišlo do zvišanja na letni ravni, najbolj v koprski (+ 28,6 odstotka) in v ptujski (+27,6 odstotka).

V celem letu 2020 se je na zavodu v Murski Soboti sicer prijavilo 6.718 oseb, kar je v primerjavi z lanskim letom za 15,3 odstotka več, na državni ravni pa je bilo lani za 31,3 odstotka več prijav kot v letu 2019. V celem letu 2019 se je sicer v evidenco brezposelnih oseb na soboški območni službi prijavilo 5.829 oseb.

Razlogi za  (boljše) stanje v Pomurju

Po besedah direktorice Stanislave Perčič, ima soboška območna služba že vsa leta od osamosvojitve eno najvišjih stopenj brezposelnosti v državi.

"Brezposelnost je torej v Pomurju konstantno pereč problem, tudi v obdobjih, ko se je drugje po Sloveniji situacija glede brezposelnosti že spreminjala. Rast zaposlovanja in padec brezposelnosti smo v Pomurju tako v večjem obsegu zaznavali šele po letu 2018," pojasnjuje Perčičeva. 

Ocenjuje, da so razlogi za upad brezposelnosti edino v soboški območni službi naslednji:

  • "Epidemija je očitno bolj prizadela zaposlovanje v preostalem delu Slovenije.
  • Prebivalci Pomurja so v večjem delu zaposlenih v dejavnostih, ki so normalno potekale tudi v času korone – kmetijstvo, gradbeništvo, predelovalne dejavnosti, živilska industrija, trgovina, tudi nekatere storitvene dejavnosti in podobno. Ocena je, da je številčno največ delovnih mest ogroženih na področju turizma in gostinstva – v teh dejavnostih so delodajalci, vsaj do sedaj, še ohranjali delovna mesta s pomočjo ukrepov države; veliko pa je tukaj zaposlovanja v drugih oblikah zaposlitev (študentsko delo, podjemne pogodbe in tako dalje), ki se v naših evidencah seveda ne zazna. Seveda pa je vprašanje časa, kako dolgo še bodo oziroma, saj so se prenehanja delovnega razmerja iz gostinskih dejavnosti že začela.
  • Veliko zaposlovanja čez mejo v Avstriji – v prvem valu epidemije je bilo kar nekaj začasnih prenehanj zaposlitev, ki pa so se kar hitro ponovno nadaljevale. V drugem valu je tega bilo že veliko manj. Pričakujemo pa prijavo teh delavcev tudi v teh dneh, sploh tistih, ki delajo v sezonsko pogojenih panogah. Kako hitro bo vračanje na delovna mesta v teh primerih, pa je seveda še neznanka."

Dela manj, zaposlitev več

Velike spremembe na trgu dela nakazuje že podatek, da so v letu 2019 delodajalci v Pomurju objavili 6.326 prostih delovnih mest, v letu 2020 pa 4.995, kar pomeni zmanjšanje obsega za kar petino.

Pozitiven vidik pa je, da je zaposlovanje kljub temu ohranilo obseg lanskega leta oziroma se je to celo povečalo, v letu 2020 se je tako zaradi zaposlitve iz evidence soboškega zavoda odjavilo 4.999 oseb, kar je za 13,3 odstotke več kot leto prej. 

"Moramo pa se zavedati, da je bilo v letu 2020 veliko primerov, ko so se iste brezposelne osebe dvakrat zaposlile na isto delovno mesto – takoj po novem letu prvič, potem je sledil prvi val epidemije, ko se je veliko teh zaposlitev prekinilo in nadaljevalo v kasnejših mesecih. Veliko zaposlitev, ki so sezonskega značaja, se je odvijalo na ta način, veliko takšnih primerov se je zgodilo v primeru zaposlovanja čez mejo," opozarja direktorica soboškega zavoda in še dodaja, da je koronavirus zagotovo kriv za to, da do kakšnih zaposlitev (še) ni prišlo. 

Sezonska narava pomurskega gospodarstva

Na soboškem zavodu sicer ocenjujejo, da je praviloma prišlo do tistih zaposlitev, ki se zgodijo vsako leto zaradi sezonskega značaja dela v večjem delu pomurskega gospodarstva. Pri tem kot primer navajajo zaposlitve v kmetijstvu, gradbeništvu, predelovalni dejavnosti in v živilski industriji. 

S spleta

Komentarji (23)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
87David (nepreverjen)

Avstrija nekatere od nas rešuje, FURS pa si že fajn mane roke z novimi položnicami, ne glede na to ka se avstrijska plača prinese domov in zapravi v Sloveniji... Kapo dol Ljubljana ♥

Naj Bo (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Če ti kaj ne paše pa se odseli v Avstrijo...dokler pa živiš v Sloveniji pa boš spoštoval slovenske zakone in plačeval dohodnino kot vsi Slovenci.

In reply to by 87David (nepreverjen)

Jajajaja (nepreverjen)

Idiot zabiti...

In reply to by Naj Bo (nepreverjen)

opanković zoki (nepreverjen)

a je tebi bik v glavo prdnul
da pišeš take gljuposti

In reply to by Naj Bo (nepreverjen)

đako (nepreverjen)

Klasično slovensko tele

In reply to by Naj Bo (nepreverjen)

******* (nepreverjen)

Naj bo....fajn te to pece ka majo eni vecje place kak ti, no pac vec kak tij dobijs na socialje za nič dela....hm, naj ti poven ka si se itak na bokson, ge si pa tij to vido ka za nic dela dobijs €€€€, aja v slovenije. Tak ka naj ti poven ka od davka keroga mij placamo dobijs tij podporo.

In reply to by Naj Bo (nepreverjen)

julai (nepreverjen)

mladi šolani in sposobni morajo v Avstrijo, doma pa take kure v dobrih službah:

https://twitter.com/andrejhoivik/status/1235843714079059968

In reply to by 87David (nepreverjen)

gostja (nepreverjen)

Saj sem povedala in še vedno trdim, da moramo nazaj v habsburško pokrajino in prepustiti ljubljansko pokrajino njim samim !!

In reply to by 87David (nepreverjen)

df. (nepreverjen)

ljubljansko pokrajino je treba prepustiti Italijanom
lahko bi jo tudi Hrvatom
mi je ne potrebujemo

In reply to by gostja (nepreverjen)

So pa zaradi tega (nepreverjen)

oe24 at/oesterreich/politik/kocher-533-000-menschen-derzeit-arbeitslos/460826705

Avstrijci brez sluzb !!

In reply to by 87David (nepreverjen)

slvkos (nepreverjen)

bravo Hojs zdaj se vidi da so policisti kar dobro plačani še posebej tisti pri koritu
takoj v pokoj tisti ki izpolnjujejo pogoje če pa noče v penzijo pa si lahko poišče novo službo

JOJ, JOJ POLICUJA (nepreverjen)

POLICISTOV OGROMNO NA PLAČILNI LISTI SAMO ZA DELO JIH NI 80 policistov ima višjo plačo kot minister (ni važen priimek), pa to so vsi policijski oficirji ki sedijo v toplih pisarnah in takih je več kot onih ki delajo na terenu. PREMESTITI POLOVICO TAKOJ NA DELO NA TERENU jebenti pa tako državo IN ONI ŠE STAVKAJO. V Sloveniji res nimamo nikogar ki bi po mizi udaril in nateral take delomrzneže na teren.

Vestni_opazovalec

Hmh, osebno priznam, da me fantje in dekleta kar "fajn" prehitevajo s plačami in odkrito povedano, večina si jih zasluži plače, ki jih imajo (dežurstva, prazniki,..., poogji dela..). Vedno , ko je "sranje" so dobri, ko se gre za plače, imajo kao prevelike. Osebno sem mnenja, da bi policisti morali imeti dobre plače, sploh tisti izpostavljeni in da ne bi bili podkupljivi. Trenutno sem mnenja, d abi si podobno zaslužile medicinske sestre v covid conah. Kot sem nekje prebral, pa se zdaj še "lopovi" smejejo policistom, ko vidijo kakšne plače imajo policsti. Bolj me žalosti dejstvo, da zaposleni v privatnem sektorju ne dobivajo takšnih plač, pa si jih prav gotovo zaslužijo...tu pa meni "poka film", ampak kot bi v kapitalizmu povedali "saj pa imaš prosto izbiro" in si najdi podjetje, kjer te bodo bolje plačali. In? ...začenjam razmišljati, ali kaj takega še obstaja pri nas ali je treba v Avstrijo po "ojre".

In reply to by JOJ, JOJ POLICUJA (nepreverjen)

******* (nepreverjen)

Si tij pravi oficir :)

In reply to by JOJ, JOJ POLICUJA (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Če ne bi bilo Avstro Ogerske
bi bili mi lačni
in bi se potikali okoli
kot kakšen rahitični kureci

parsifal (nepreverjen)

rahitični kureci
ti
je
mama

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

df. (nepreverjen)

to si pa tak lepo napisal
da so mi kanule suze sa oba oka
naenkrat

In reply to by parsifal (nepreverjen)

micikaaa (nepreverjen)

Mladi niso za delo......imela nekaj na preiskusu.......samo čik in telefon......Avstrijci jih hitro pošlihtajo......

tridvahopsasa (nepreverjen)

Mene rešuje javni sektor, predvsem tisti z višjo plačo. Vedno plačajo toliko za koitus, da je za hrano, pijačo, najemnino in obleko. Pa še kaj tudi ostane.

Cato the Censor

Seveda, od razpada YU dalje je biti konjušar Avstrijcem edina opcija da nisi socialni primer, če ne bi bilo Avstrije bi se jedla trava. V Pomurju pa še posebej, če ne bi bilo Avstrije, bi Goričko bilo manj razvito od Sandžaka na Kosovu.

Vestni_opazovalec

Žalostno, toda resnično! Beograd smo zamenjali z Ljubljano, ta pa nas je "prodala" Bruslju/Berlinu...niti ne več Dunaju (pod Marijo Terezijo, "bećki konjušari"). Sicer pa, kljub pijanosti (ali ravno zaradi nje), je že Cankar pred skoraj 100 leti napisal "...za hlapce rojeni"! Ne levi, ne desni, manjkajo nam pametni in nekorumpirani za suvereno bodočnost!

In reply to by Cato the Censor

Hmmmmmm (nepreverjen)

Če se vlada že tak fejst hvali s svojimi ukrepi in temi številkami, bi me bole veselilo, če bi pokazali brezposelnost pred marcon 2020 in po ton. Ka se sploj vidi kak je primerjava. Ker če se je brezposelnost recimo v vseh državah EU zdignila za 10%, zdajšnja številka ne prikazuje uspešnost tej vlade, štera dela tak dobro kak vsaka v EU, ampak uspešnost prejšnjih vlad, štere so to številko potisnile na pod 5%. Sicer pa so takšne primerjave več ali menje brezvezne, ker smo na sredi pandemije in vsaka država se valda načik spopada z brezposelnimi. Eni mogoče v turizmi lid ne davlejo na čakanje in so zato trenutno le-ti brezposelni in dobivajo socialno, ene države mogoče majo na čakanji vse turistične delavce ipd. Pravi pokazatelj de čas po krizi...

asshol (nepreverjen)

Hvala vam za leder fabriko pa G wagen. AMEN

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice