V sedmih lokalnih volitvah po vrsti novo vodstvo izbirajo v 56 občinah, od tega tudi v osmih pomurskih.

V prvem krogu lokalnih volitev smo Slovenci v 156 občinah že izvolili nove župane, od tega smo v kar 134 občinah nov mandat zaupali dosedanjim županom. 

V preostalih 56 občinah, kjer v prvem krogu noben od kandidatov ni dobil večine glasov, bodo volivci danes znova oddali glasove. Ob županskih volitvah ponekod znova poteka tudi glasovanje za mesta v občinskih svetih.

18. november je dokončno odločitev prinesel v večini pomurskih občin. V drugem krogu se za županski stolček danes potegujejo v občinah Apače, Cankova, Tišina, Turnišče, Radenci, Ljutomer, Lendava in Gornja Radgona.

Volišča so se odprla ob sedmi uri zjutraj in volivci bodo vse do 19. ure glasovali za novega župana v prihodnjem štiriletnem mandatu, pri čemer bodo izbirali med najuspešnejšima kandidatoma iz prvega kroga.

Zdaj so znani tudi prvi podatki o volilni udeležbi do 16. ure:

  • Občina Apače 46,89 %
  • Občina Ljutomer 43,48 %
  • Občina Gornja Radgona 34,26 %
  • Občina Radenci 45,12 %
  • Občina Lendava 33,78 %
  • Občina Cankova 55,51 %
  • Občina Turnišče 47,02 %

Za izvolitev mora kandidat tokrat zbrati vsaj glas več od tekmeca. V primeru, da bi se glasovi kje razdelili točno na polovico, bi o novem županu odločil žreb, piše STA. Doslej se na volitvah to sicer še ni zgodilo, je pa razlika, ki je odločala a zmagovalcu, kdaj že znašala le glas ali dva.

Medtem ko je volilna udeležba v prvem krogu znašala 51,18 odstotka, gre v drugem krogu na voliščih pričakovati nekoliko manjši delež volivcev.

Glasovanje poteka do 19. ure, dokler še vedno velja volilni molk. Vsakršno nagovarjanje volivcev k takšnemu ali drugačnemu glasovanju je v tem času torej prepovedano.
 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice