Volivci lahko tudi pred drugim krogom županskih volitev, ki bo v nedeljo v 56 občinah, glas oddajo predčasno. V nekaterih občinah jim bo to omogočeno danes, v sredo in četrtek, v nekaterih, zlasti manjših občinah, pa le na katerega od teh treh dni.

Kdaj lahko volivci, ki so na dan splošnega glasovanja odsotni, predčasno glasujejo, določijo občinske volilne komisije samostojno, glede na krajevni običaj oziroma potrebe. V posameznih občinah bodo tako volišča za predčasno glasovanje odprta po različnih dnevih, informacije o tem občine objavljajo na svojih spletnih straneh, poroča STA.

Kdaj lahko volivci predčasno glasujejo?

Predčasno glasovanje poteka od 7.00 do 19.00 na posebnem volišču na sedežu občinske volilne komisije, kjer lahko glasujejo volivci, ki imajo v tej občini prijavljeno stalno prebivališče. S seboj morajo imeti osebni dokument s fotografijo, pred izročitvijo glasovnice pa se tudi podpišejo v volilni imenik.

Ker v drugem krogu nastopata zgolj dva kandidata, volivec glasuje tako, da obkroži zaporedno številko ob kandidatu. Vrstni red na glasovnici je določen z volilnim izidom iz prvega kroga glasovanja, najprej je na glasovnici naveden kandidat, ki je v prvem krogu prejel več glasov, poroča STA. 

Drugi krog bo potekal v 56 občinah

Drugi krog županskih volitev bo v nedeljo v 56 občinah, kjer v prvem krogu, ki je potekal 18. novembra, nobeden od kandidatov ni prejel večine vseh glasov. Volivci bodo tako v drugem krogu izbirali med najboljšima dvema kandidatom iz prvega kroga.

Starejše novice