V drugem krogu sedmih lokalnih volitev novo vodstvo izbirajo v 56 občinah, od tega tudi v osmih pomurskih.

V prvem krogu lokalnih volitev smo Slovenci v 156 občinah že izvolili nove župane, od tega smo v kar 134 občinah nov mandat zaupali dosedanjim županom. 

V preostalih 56 občinah, kjer 18. novembra noben od kandidatov ni dobil večine glasov, bodo volivci danes znova oddali glasove. Ob županskih volitvah pa ponekod znova poteka tudi glasovanje za mesta v občinskih svetih.

Prvi krog je dokončno odločitev prinesel v večini pomurskih občin. V drugem krogu se za županski stolček danes potegujejo v občinah Apače, Cankova, Tišina, Turnišče, Radenci, Ljutomer, Lendava in Gornja Radgona.

Volišča so se odprla ob sedmi uri zjutraj in volivci bodo vse do 19. ure izbirali med najuspešnejšima kandidatoma iz prejšnjega kroga.

Znani so že tudi prvi podatki o volilni udeležbi do 11. ure. Glasovalo je že 84.844 volilnih upravičencev, kar predstavlja 13,85-odstotno volilno udeležbo.

Stanje v Pomurju:

  • Občina Apače 21,62 %
  • Občina Ljutomer 16,35 %
  • Občina Gornja Radgona 15,07 %
  • Občina Radenci 18,05 %
  • Občina Lendava 11,54 %
  • Občina Cankova 19,92 %
  • Občina Turnišče 19,52 %

V primeru izenačenja žreb

Za izvolitev mora kandidat tokrat zbrati vsaj glas več od tekmeca. V primeru, da bi se glasovi kje razdelili točno na polovico, bi o novem županu odločil žreb, piše STA. Doslej se na volitvah to sicer še ni zgodilo, je pa razlika, ki je odločala a zmagovalcu, kdaj že znašala le glas ali dva.

Medtem ko je volilna udeležba v prvem krogu znašala 51,18 odstotka, gre v drugem krogu na voliščih pričakovati nekoliko manjši delež volivcev.

Glasovanje poteka do 19. ure, dokler še vedno velja volilni molk. Vsakršno nagovarjanje volivcev k takšnemu ali drugačnemu glasovanju je v tem času torej prepovedano.

Starejše novice