Na namero občine Lendava, ki želi kot nosilka pripraviti projekt za pridobitev lastne obrambe pred točo v Pomurju, se je ostro odzval vodja protitočne obrambe v Letalskem centru Maribor.

Poročali smo, da želi lendavska občina pristopiti k projektu raziskovalne narave, v okviru katerega bi iskali alternativne materiale za protitočno obrambo, ki bi namesto na srebrovem jodidu bazirala na bolj okolju prijaznim snovem.

Župan Janez Magyar je dejal, da razmišljajo tudi o možnostih meddržavne obrambe pred točo v povezavi z regijami sosednjih držav, ki so blizu Pomurju.

Občina Lendava je 14. julija 2020 tako oddala prijavo projekta za pridobitev lastne obrambe pred točo v Pomurju.

Vodilni partner projekta raziskav in uvajanja novih rešitev obrambe pred točo, ki bi bila okoljsko bolj sprejemljiva od dosedanjih rešitev, je Občina Lendava; partnerji pa so Univerza v Mariboru, Aeroklub Murska Sobota, podjetje Pipistrel in Zavod za turizem in razvoj Lendava.
 

Janez Magyar (FOTO: Mediaspeed)

Projekt v okviru programa EU, kjer so na voljo milijarde

Po besedah lendavskega župana bi vrednost projekta znašala približno dva milijona evrov, gre pa za razpis v okviru programa Evropske unije LIFE.

Program LIFE je sicer finančni instrument EU za okoljske in podnebne ukrepe, ki je bil ustvarjen leta 1992, v obdobju 2014-2020 pa razpolaga s proračunom v višini 3,4 milijarde evrov. Zadnji razpisi za projekte v okoljskem podprogramu LIFE so bili zaprti med 14. in 16. julijem, vloženih pa je bilo več kot 1500 konceptov s strani vlagateljev držav članic za sofinanciranje v višini 2,8 milijarde evrov.

Preko ambicioznega projekta bi tako v Pomurju zagotovili tudi lastno letalo, ki bi proti toči vzletelo neposredne iz pomurske regije, iz soboškega letališča, Magyar pa je idejo predstavljal ostalim pomurskim občinam tudi na zadnji seji Sveta Pomurske razvojne regije.

Trenutni izvajalec protitočne obrambe ostro

Vodja protitočne obrambe v Letalskem centru Maribor Darko Kralj, ki je izvajalec letalske obrambe pred točo v severovzhodni Sloveniji izbran na podlagi skupnega javnega naročila, h kateremu je pristopilo 58 občin, vključno vseh 27 iz Pomurja, pa je namero lendavskega župana zavrgel kot nerealno.

»Ne vem, kako lahko sploh nekdo meni, da bo lahko mimo nas nekaj delal. Larifari. Plus ... Če ne moremo zdaj spraviti milijona skupaj, kje bodo oni dvomilijonski projekt izpeljali,« komentira prvi mož letalske obrambe pred točo v Sloveniji.  

Darko Kralj

Pomurje ni zapostavljeno, delajo po zmožnostih

»To so utopije. Eno šolanje posadke je projekt za pet let. Ne morejo samo kupiti aviona in dejati: 'To bom zdaj jaz počel.' To ne gre,« opozarja. Pomurje se ne bo umaknilo od tega projekta, je prepričan.

Izvajanje letalske obrambe pred točo zajema sicer obdobje od 25. junija 2020 do vključno 15. septembra 2020. Branjeno območje pa zajema vseh 27 občin v statistični regiji Pomurje, vseh 41 občin v statistični regiji Podravje, občini Slovenske Konjice in Zreče iz Savinjske regije in občino Podvelka iz Koroške statistične regije

»Zgolj za to gre, da si nekdo nabira politične točke v Prekmurju, namesto, da bi se združili, da bi skupaj to naredili, zopet v Sloveniji vleče vsak na svoj konec,« še dodaja Kralj in zavrača očitke, da bi bilo Pomurje zapostavljeno pri obrambi pred točo. 

»Vse dele, ki jih branimo, tretiramo enako. Delamo tisto, kar z našo tehnologijo lahko. Tudi Prekmurci z enim letalom ne bodo naredili nič. Za Podravje in Prekmurje bi morali imeti en center, tri letala, eno logistiko, kajti najdražji del projekta je logistika, ne ljudje.

Za logistiko rabiš znanje, da to znanje dobiš, pa rabiš desetletje učenja,« je še jasen Kralj in v svojem slogu pristavi: »Naj probajo, naj si zobe polomijo, bomo pa poceni kupili tehnologijo od njih.«

Toča je letos pomurskim kmetom že povzročila precej škode

Ste vedeli?

Nevarnost pojava toče v Sloveniji je velika. Sodimo med območja z največjo pogostnostjo neviht v Evropi. Nevihte s točo na ozemlju okoli enega kvadratnega kilometra se v Sloveniji pojavijo vsako leto nekaj desetkrat, take, ki prizadenejo ozemlje nekaj kvadratnih kilometrov nekajkrat, tiste z večjim obsegom pa vsakih nekaj let enkrat.

Ob nevihtah škode na pridelkih ne povzroča samo toča, temveč najbolj pogosto tudi močan veter in intenzivne padavine. Torej, četudi bi bilo mogoče nastanek toče preprečiti, ni mogoče preprečiti močnega vetra in intenzivnih nalivov, ki v največ primerih naredijo največjo škodo, opozarjajo na ministrstvu za kmetijstvo.

S spleta

Komentarji (28)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Rt (nepreverjen)

Možno ka Madjar bluzi ali temu Kralju je pa s tem zgleda redno na rep stopi, ka je tak zacvilo. Vseeno je vedno keš v ozadju.

Šalabajzeri (nepreverjen)

Čakaj ov pravi ka bi nucali 3 letala za pomurje. Če san prav seznanjeni on zdaj z 1 letalon leče po pomurji pa štajerskon. Je to sploh učinkovito zdaj ?

In reply to by Rt (nepreverjen)

100-100 (nepreverjen)

Se je včera lipou vidlo pri poročilaj ob 22 vöri. 15 minut je Rosvita govorila o toči v Domžalaj. Ges se pa pitan, ka nan v Prekmurji more toča napraviti ka mo dobili 15 minut v poročilaj. Pa ka nebi zdaj pa što mislo ka nan more toča zatou ka mo v novinaj fkup fse vdariti, samo tou slepec vidi kak nas nazaj devlejo. Te se pa čudivlemo, zakoj smo sigdar naslabši.

LJUBOSUMNOST MB (nepreverjen)

Kdo pa je ta Kralj da se ljubosumno oglaša ne pove pa da iz Mariborja vzletanje letal za Pomurje sploh ni časovno možno. Ko se oni tam spakirajo in priletijo nad Prekmurje je tu toča že naredila svoje. Prekmurje je kmetijska pokrajina in obramba mora biti čim bliže, zakaj pa ne v M. Soboti to kar si on izmišljuje sploh ni pomembno, kot da bi zdaj edino oni vedeli izvajati to obrambo. Pa ka bo on tam šprical pohorske gozdove norec ljubosumni. Župani skup stopite in to uredite saj je na razpolago evropski denar.

Ghost (nepreverjen)

Ta Kralj je smešen z izjavo mimo nas ne morejo delati nič.. kaj mu še ni jasno da kje je denar se da vse naredit in očitno ga je orbanu še nekaj malega ostalo in ga podarja lendavi tudi za ta projekt... Verjetno pa zdajšnji koncesionar dobi lepe denrce da se je tak vžgal...

čarni vrag (nepreverjen)

Od kod si ti zdaj tu vzel Orbana. Saj gre za EU denar in ne madžarskega. Nisi sposoben razumeti kaj piše v članku?

In reply to by Ghost (nepreverjen)

Pillle (nepreverjen)

Ko je komentator čarni vrag je minus že po "defaultu"!
Ne glede na komentar.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Somar je somar, pa če ga pelaš ali neseš!

In reply to by Pillle (nepreverjen)

Slom (nepreverjen)

Seveda ka nemrejo raztirati tiče, če toga sploj letalo gor ne zdigne.

Kamenspotike (nepreverjen)

Dejstvo je, da LC Maribor pokriva preveliko območje in da točnim oblakom, ki večinoma prihajajo s severa in severovzhoda, torej iz smeri "babjega kota" niso kos, v kolikor območje oblaki prekrijejo hkrati. Nedvomno mora Prekmurje imeti svoj center, samo za prekmurske občine. Nenazadnje imamo na razpolago letališče v Rakičanu, ki je logistično na dobri lokaciji, saj znaša zračna razdalja do Grada na Goričkem cca 20 km, približno enako kot do Lendave. To kar Kralj bluzi je larifari, se pač človek boji izgube velikega dela posla (iz 58 občin bi se nadzorovano območje zmanjšalo na 31 občin, torej bi prihodki pravtako padli za cca 47 % ), kar je razumljivo, da je proti ideji. Poleg tega pa je preslišal idejo župana Lendave, da bi se do sredstev skušalo priti iz EU skladov, iz podprograma LIFE, ki v osnovi financira večje in dražje okoljske projekte. Prekmurje, kot izrazito kmetijska pokrajina rabi in mora imeti svoj letalski center, svojo logistiko, svoje pilote in svoje znanje!

Stajri (nepreverjen)

Vodja .... en mali avioncek, haska nobenga, pa se buni se.....mi mamo dobre pilote v rakicanu, dajmo jim da kaj zasluzijo, pa se upanje bo da bodo kak tocni oblak hitro razgnali

In reply to by Kamenspotike (nepreverjen)

Totebuje (nepreverjen)

Iz razglednega stolpa ste se tudi posmehovali in norčarili, zdaj je pa na tretjem mestu najbolj obiskanih destinacij v Sloveniji.

AAAAAAAAA (nepreverjen)

Tej Kralj pa rejsan mijsli ka je kralj v pravon smisli. Konkurenca ga skrbij, čista praf bi bilou ka bi v Pomurjemeli svojo enoto za zaščito proti točo te se pa naj grzej pametnjakovič.

Bučkow (nepreverjen)

Saj letalo ne more vzleteti,če on vanj sede,koliko kg ima? Zato pa je točs. Bednij na kvadra!!!

Trdonja 1 (nepreverjen)

Orban bo dal 2 milijona € pa bo :))

1 Lendavčan (nepreverjen)

In kaj je pravilna rešitev ki bo dobra za vse,razen brezveznih komentarjev.

kristofer (nepreverjen)

In zakaj ne bi delali mimo njih ?Saj pa ce se obcine odlocijo Kralj tu nma kaj .Nikjer ne pise ,da bi moral samo ta Kralj izpeljati obrambo .Temu Kralju se ide samo za pejneze za to pa nasprotuje ,da bi Pomurje imelo svojo obrambo.Imamo tudi dobre pilote in se marsi kaj .Ka de sral vrag naduti

nevihtni (nepreverjen)

Darko Kralj samooklicani kralj toče.

Edino smiselno bi bilo izvajat protitočno obrambo skupaj z Avstrijci, saj večina nevihtnih oblakov pride od tam. Soboško letališče pa izhodišče.

Lendavski župan že govori smiselno, samo s svojimi idejami ogroža monopol Kralja.

Magyar Bacsi (nepreverjen)

Ta Kralj je pravi debeli, zavaljeni BIK!!!!

Gostitelj123 (nepreverjen)

Če ovi kralj pilotejra avion se nan zelo splača küjpite avion. Njegova teža je največji potrošnik aviona

Magyar Bacsi (nepreverjen)

Pravilno!

In reply to by Gostitelj123 (nepreverjen)

Risto Kubura (nepreverjen)

Ko sem študiral na VTŠ je bil med drugim za naše področje zadolžen g. Stanko Kodrin. To je nekaj pomenilo, danes pa nekaj naklada zavaljen bik. Mahhhh prosim lepo.

čarni vrag (nepreverjen)

Kodrin ni nikoli izvajal kakšne protitočne obrambe nad Pomurjem. Tisti čas so streljali rakete, pozneje pa nič.

In reply to by Risto Kubura (nepreverjen)

123eeeddff (nepreverjen)

Pravilno, letos san se sploj ne vido letala, lane pa tak ne dez sau...
Obvezno trbej napravete en center za prekmurje, pravilna ideja!

čarni vrag (nepreverjen)

te Kralj izgleda ne ve, ka mamo v soboti aeroklub in v njen nej malo pilotov, ki bi se lahko hitro usposobili za protitočno obrambo. Avstrijski hagelfliegeri imajo tri letala Cesna 182 z 235 KS motorjem. V Mariboru pa imajo eno letalo Cesna 206 turbo. Cena Cesne 182 je cca. 440.000 USD, cena Cesne 206 turbo pa je nekje 700.000 USD.

Komentiram... (nepreverjen)

Ali kdo ve: koliko pa tole letanje in trosenje reagenta sploh pomaga?

MojeIme (nepreverjen)

Kolikor vem so AC Cerkvenjak že oddali vlogo na civilno letalstvo in bi naj bilo v Cerkvenjaku protitočno letalo Ki bi pokrivalo Pomurje če bo šlo vse uspešno z birokracijo skozi....lepo da razmišljate da bi fajn bilo imeti to ono...samo Glede Kak so počasni v Lj se bo vmes zamenjalo 5 županov.....nažalost

sem.sitna (nepreverjen)

tak samo meglo mešajo učinka pa nobenega

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice