*Fotografija je simbolična
Koronakriza je močno udarila po svetovnem gospodarstvu, toda nekatera pomurska podjetja so prilagodila svoje poslovanje in ostala bolj ali manj neprizadeta.

Pandemija je povzročila velik šok za svetovno gospodarstvo in niti slovensko gospodarstvo ni bilo imuno na posledice, ki so nastale zaradi številnih ukrepov, zmanjšanja povpraševanja, zaprtja mej in zaradi splošne negotovosti.

Recesiji se ne bo mogoče izogniti, po napovedih Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj, se bo slovenski BDP letos skrčil za 7,8 odstotka, v črnem scenariju drugega vala koronavirusa jeseni, pa za 9,1 odstotka. OECD za prihodnje leto napoveduje 4,5-odsotno rast oziroma 1,5-odstotno v primeru drugega vala okužb. 

Koronakriza ima številne negativne učinke na trg dela, saj so podjetja primorana v racionalizacijo zaradi slabših poslovnih rezultatov, zaposlovanje pa posledično stagnira. Vse od epidemije so tako na Zavodu RS za zaposlovanje beležili izrazito povečevanje registriranih brezposelnih, toda trend v začetku junija kaže, da je vrhunec že dosežen in se bo brezposelnost začela zniževati. Slika bo jasnejša v mesecu juliju, saj se bo konec junija iztekel ukrep čakanja na delo.

Država je sicer za reševanje gospodarstva in ohranitev delovnih mest namenila že tri protikoronske pakete, vredne več milijard evrov, ki vključujejo številne ukrepe, od temeljnega dohodka samozaposlenim, subvencioniranja čakanja na delu pa do turističnih bonov in subvencioniranja skrajšanega delovnega časa, ki sta del zadnjega paketa. Slovenija bo 5,1 milijarde evrov dobila še iz evropskega paketa Evropa nova generacije.

Denarja za pomoč je in bo, kot kaže, na pretek, toda za uspešen spopad s krizo je potrebna tudi sposobnost hitrega prilagajanja, kar dokazujejo tudi številna pomurska podjetja.

VIR: UMAR
VIR: UMAR

Obseg proizvodnje so še povečali

V podjetju Paradajz, ki trži priljubljen paradižnik pod blagovno znamko Lušt, že leto in pol izvajajo temeljite preventivne higienske ukrepe zaradi rastlinskega in človeku nenevarnega virusa ToBRFV, ki napada plodove paradižnika, ob pojavu epidemije koronavirusa pa so vpeljali še merjenje telesne temperature vseh zaposlenih pred vstopom v podjetje, administracija je delala od doma, na čakanju pa so bili zaposleni v LUŠTni domačiji, saj so le to morali zaradi vladnih ukrepov začasno zapreti. 

"Ker gre v našem primeru za živo proizvodnjo, ki poteka po privzeti tehnologiji, je nismo spremenili, prilagodili smo le sisteme zaščite," pojasnjujejo v podjetju iz Renkovcev in dodajajo, da v tem času obsega proizvodnje niso zmanjšali. Še več, v času karantene so še dodatno zaposlovali, ker se je povečal obseg dela v proizvodnji in se je začelo obiranje paradižnikov. 
 

Dobiček bo večji

Poslovne uspehe v času koronakrize beleži tudi ljutomerski Cleangrad, ki je vodilni ponudnik čistih prostorov v Evropi, kjer pravijo, da epidemija ni bistveno vplivala na delovanje podjetja. Ob upoštevanju navodil za varno delo, kot so razkuževanje, uporaba zaščitnih mask in podobno, proizvodnje niso zaustavljali, ampak nadaljevali brez večjih posebnosti. Kljub možnosti subvencioniranja čakanja na delo, pa se državnih pomoči niso posluževali, saj so se njihove kadrovske potrebe celo povečale.

"V času epidemije smo dodatno zaposlovali in nismo odpustili nobenega delavca, ob koncu leta pa pričakujemo rast prihodkov in dobička," so nam zaupali v Cleangradu. 

Nagrade za poslovno uspešnost, regres bo maksimalen in še zaposlujejo

Gornjeradgonski Arcont, ki se ukvarja s proizvodnjo bivalnih enot v času koronavirusa ne beleži padca rasti povpraševanja po njihovih bivalnih enotah, po trenutnem stanju naročil bodo v prvem polletju dosegli načrtovane prodajo, a za drugo polletje pa ocene še ne morejo podati. Priznavajo sicer, da je bila situacija manj rožnata za njihovo proizvodnjo stavbnega pohištva, saj so morali zaradi vladnih ukrepov zapreti vrata salonov in ustaviti izvajanje montaž. Zaradi tega so v mesecu marcu koristili ukrep čakanja na delo za del zaposlenih, a nadaljevali s proizvodnjo oken za program bivalnih enot in za izvoz.

"Po potrebi smo ob večjih naročilih vpoklicali določeno število delavcev, v večji meri pa smo začeli  ukrep čakanja na delo opuščati v začetku maja, ko se je situacija na trgu že nekoliko izboljšala," pojasnjuje in priznavajo, da sicer beležijo zmeren upad naročil, a ga skušajo ublažiti s pospešenimi tržnimi aktivnostmi in s širjenjem na tuje trge.

Pravijo, da bodo po potrebi in s ciljem ohranitve delovnih mest koristili tudi ukrep skrajšanega delovnega časa, a, da so v dobri finančni kondiciji. 

"Kar potrjuje tako dejstvo, da zaposlujemo, kot tudi izplačilo nagrade iz poslovne uspešnosti, ki smo jo izplačali med epidemijo in izplačilo regresa v maksimalni višini 1754 evrov, ki ga bodo naši zaposleni prejeli konec meseca," še pojasnjujejo v Arcontu.

Na krize navajeni

Družinsko podjetje s 70-letno tradicijo ROTO, ima nedvomno izkušnje s številnimi gospodarskimi krizami, ki so se v tem času pojavljale, zato, kot pravijo, so poslovni izzivi pri krizah podobni: priložnost za razporeditev tržnih deležev in zahteve po intenzivnih razvojnih investicijah.

"Tudi tokrat smo v času krize povečali marketinške aktivnosti in povečali vlaganja v razvoj novih izdelkov in tehnologij. Za uspešno poslovanje v času krize je bila odločilna tudi velika fleksibilnost v poslovanju. V času pandemije so nekateri naši kupci začasno ustavili svoje obrate, zato smo njihovo blago skladiščili v naših prostorih. Pri poslovnih partnerjih, za katere proizvajamo končne ROTO izdelke, smo se dogovorili, da smo izdelke dostavljali neposredno njihovim kupcem - uporabnikom. Povečali smo aktivnosti pri spletnih trgovcih, kjer smo v času pandemije ustvarili 30 odstotkov več prihodkov kot lani," razlagajo v Skupini ROTO, ki zaposluje več kot 450 oseb. 

Ker gre za mednarodno podjetje, saj imajo portfelj kupcev po več kot 50 državah in v različnih panogah, se zavedajo, da bodo podjetja, ki niso normalno poslovala v času pandemije, imela velike likvidnostne težave v prihodnje. 

"Za zmanjšanje teh tveganj tesno sodelujemo s kreditnimi zavarovalnicami, ki zavarujejo naše terjatve do kupcev in nas usmerjajo glede varnih poslovnih odločitev," pojasnjujejo

V času pandemije so sicer zabeležili rast predvsem na izdelkih za gradbeništvo, ekologijo in opremljanje vrta, povečali pa so prodajo preko spletnih trgovin, še posebej v Nemčiji, na Nizozemskem, v Franciji in Angliji, še pravijo v ROTO Group. 

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tomči (nepreverjen)
M89 (nepreverjen)

Čemu kljubujejo? Prava kriza se še začela ni, počakajte na jesen, zdaj so še tak dobili zadnji paket pomoči...

Gostjeg (nepreverjen)

Paket pomoci? Razlozi kaksen paket pomoci?
Nove stranke? Nepovratna sredstva? Bodi malo bolj konkreten, da vidimo ker izgledas neksen opasen strucko za firme

In reply to by M89 (nepreverjen)

zakojč (nepreverjen)

V čem pa te raste te Lušt vej pa to nekšna brozga samo .Tu ga more biti notri kemikalij .

DolzJJ (nepreverjen)

Ste kdaj sploh bili v Renkovcih in videli na kak nacin pridelujejo paradiznik? Ce bi, ne bi delili takih komentarjev. Namesto da pljuvate po prekmurskih podjetjih jih rajsi vspodbujajte. Tudi za vaso rit se gre.

In reply to by zakojč (nepreverjen)

krnekii (nepreverjen)

Pač primitivci na socialki pa nimajo nič inteligentnejšega za povedati, kot neumnosti klasiti po anonimnih forumih. Hard jo!!

In reply to by DolzJJ (nepreverjen)

Rotaš (nepreverjen)

Kak Roto? Prejšnji ponedeljek smo meli sestanek z pavlinjekon. Pravo ka ka je kriza pa ka nan nemre dati regresa v celoti. Pa ka ma 72 tisoč evrov zgube... Pes od psa!!!! Laže pa kradne!!

Goske (nepreverjen)

Ges ti predlagan ka ides delat v Magno, tan bos doubo duple regres!!

In reply to by Rotaš (nepreverjen)

Magna? (nepreverjen)

Človek upa na boljše razmere v podjetju v katerem dela in se v tej agoniji - stara. Mogoče veste za katerega starega (nad 40) da bi ga Magna zaposlila? Čeprav je na višku delovnih moči ga ne zaposli niti mesnica. Idi, idi v Avstrijo, se rado navrže med rajo katera drugo ne ve kot natolcevati.

In reply to by Goske (nepreverjen)

Znano je (nepreverjen)

20 let že narod ve kako dela z delavci. Niža plačo, to je bilo prvo, potem še to, da ima zgubo, da mu država pomore ali kaj muti.

In reply to by Rotaš (nepreverjen)

Nepoznati (nepreverjen)

Varis Lendava?

Starejše novice