Foto: Bobo
Po napovedi kandidature za predsednika države smo se pogovarjali z Benjaminom Ferreiro, ki nam je razkril ozadje svoje odločitve. Beseda je tekla tudi o njegovem poreklu, političnem delovanju in o enem največjih dosežkov v zgodovini Slovenije.

Skoraj dve leti je še do predsedniških volitev pa imamo v Sloveniji že prvega kandidata, ki je najavil kandidaturo. To je Benjamin Ferreira, Sobočanec in predsednik Piratov. Po daljšem zapisu na družbenem omrežju Facebook, kjer je povsem nepričakovano sporočil, da se bo potegoval za mesto šefa države, smo ga kontaktirali s prošnjo po pogovoru.

Ambiciozen Prekmurec z zanimivim razmišljanjem se je na našo prošnjo z veseljem odzval in povedal marsikaj. Tudi to, kako si predstavlja funkcijo predsednika, kako ga rasna diskriminacija ne gane in, kako je rojstni dan njegove stranke, bil razlog za poenotenje opozicijske SD in premierja Janeza Janše. Na Twitterju, seveda.

Predsedniške volitve bodo sicer na sporedu leta 2022, ko se izteče drugi mandat Borutu Pahorju. Po Milanu Kučanu, Janezu Drnovšku, Danilu Türku in trenutnemu predsedniku bomo tako Slovenci dobili petega predsednika v zgodovini države. Morda bo to že drugi iz Prekmurja, a Benjamina najprej čakaj prvi resen preizkus na poti do kandidature.

Kandidate za predsednika lahko namreč predlaga:

  • najmanj deset poslancev državnega zbora,
  • politične stranke s podpisi najmanj treh poslancev ali podpisi najmanj tri tisoč volivcev
  • in nazadnje tudi najmanj pet tisoč volivcev. 

1.    Kdo je Benjamin Ferreira? Kaj je po izobrazbi in s čim si služi kruh? Kje živi? Kakšne so njegove politične in delovne izkušnje?

Sem 33-letni Prekmurec, z mamo iz Murske Sobote in očetom iz Gvineje Bissau. Odraščal sem v Murski Soboti, po študiju pa sem do leta 2016 ostal v Ljubljani. Od takrat sem zopet doma.
Na Filozofski fakulteti v Ljubljani sem diplomiral iz prevajalstva za angleški in nemški jezik. 

Od leta 2007 do leta 2014 sem se preživljal s prevajanjem. Nato sem se naučil programiranja in prestopil v tehnološke vode. Leta 2016 začel sodelovati z avstralskim podjetjem X-Team, kjer sem še danes, a v bolj managerski vlogi. Poleg tega sem letos junija začel tudi z MBA-jem, tj. poslovnim magistrskim študijem, na britanski poslovni šoli Warwick Business School, ki ima enega najboljših MBA-programov za študij na daljavo na svetu.

Leta 2010 sem bil član trojice, ki je začela graditi Piratsko stranko, ki je aktivna še danes. Leta 2014 sem s Pirati prebil led s prvim nastopom na volitvah. Nato sem se za 5 let umaknil. Leta 2019 sem postal ponovno aktiven, predlagal sem prenovo statuta Piratov in kandidiral za predsednika. Članstvo je oboje sprejelo.

2.    Kdaj si se odločil za kandidaturo za predsednika države in kaj je bil največji dejavnik za takšno odločitev? Zakaj napoved kandidature tako zgodaj?

Ta misel je bila prisotna že od leta 2010, a takrat se še nisem počutil pripravljenega na to. Dokončna odločitev je padla spontano pred nekaj dnevi, ko sem tudi objavil napoved na Facebooku. Drži, da je napoved zelo zgodnja, nikakor pa ni prezgodnja. Bral sem raznorazne komentarje in spletne bitke med zagovorniki levih in desnih na družbenih omrežjih, nekateri so primerjali Slovenijo z drugimi državami in kako je tam bolje, nekateri so pisali, kako se sramujejo, da so Slovenci … Lahko bi rekli, da mi je to preprosto »potegnilo živec«. 

Kljub temu, da se nekateri s tem morda ne strinjajo, je Slovenija tudi moja država, slovenski in prekmurski jezik sta moja materna jezika in nerad vidim, da se ljudje sramujejo svojega porekla, saj poznam ta občutek tudi sam. Danes vem, da je bila napaka, da sem se kot otrok sramoval svoje gvinejske krvi in zato sem prepričan, da ni prav niti to, da se kdorkoli sramuje, da je Slovenec ali Slovenka. Kritika slabega vsekakor. Sramovanje nespremenljivega, nikakor.

Zavedam se, da me nekateri ne bodo sprejeli kot legitimnega kandidata, ker sem pač mulat. To je razvidno že iz nekaterih komentarjev na napoved kandidature, a me ne moti. Če me bodo želeli spoznati osebno, preden mi bodo zaupali, ni problema. Če ne želijo imeti z mano nobenega opravka, tudi prav.  Moj cilj je omogočati priložnosti vsem Slovencem, ne zgolj tistim, ki me sprejemajo za svojega. 
Vse to so razlogi, za odločitev, da kandidiram. Slovenija potrebuje predsednika, ki bo odpiral vrata drugim, ne pa čakal, da jih drugi odprejo njemu.

3.    Boš kandidiral s podporo stranke in iskal podporo še pri drugih? Kdaj boš začel zbirati podpise?

Vsekakor upam, da me bodo Pirati pri kandidaturi podprli. Moj idealni scenarij bi bil, da me skupaj s Pirati simetrično podpreta oba pola slovenske politike, se pa zanašam predvsem na direktno podporo ljudi in gospodarstva, še posebej podjetnikov in raziskovalnih ustanov ter znanstvenikov, ki si želijo pomoči pri prodoru na tuje trge in povezav z najboljšimi svetovnimi raziskovalnimi inštituti. Pri tem velja omeniti tudi sodelovanje z občinami pri navezovanju kontaktov s tujimi podjetji, ki bi se morebiti želela širiti v Slovenijo. Podpise bom pa začel zbirati takoj, ko bo to mogoče.

4.    Kot predsednik Piratov, boš sočasno vodil kampanjo za državnozborske volitve in predsedniško kampanjo, glede na to, da bodo volitve (če ne bo predčasnih) istega leta? 

Po mojem mnenju mora biti predsednik izrazito nestrankarski in nepristranski. Navsezadnje zastopa vse državljane, ne zgolj svojih volivcev. Pirati so kot stranka izredno uravnoteženi – za »rojstni dan« nam je na Twitterju SD poslal čestitko, Janez Janša pa jo je delil naprej, kar, če si dovolim malo humorja, štejem pod enega večjih dosežkov v zgodovini Slovenije. A kljub temu bom v duhu nepristranskosti v volilnem letu odstopil kot predsednik Piratov in tudi izstopil iz stranke. 

5.    Ali ni morda boj za uvrstitev v DZ in potencialno sodelovanje v vladi bolj realna (pa tudi bolj hvaležna) opcija kot boj za predsednika republike?

Vsekakor. Pirati imajo popolnoma realno možnost, da so tokrat izvoljeni v Državni zbor. Poleg tega se pozornost na državnozborskih volitvah razprši na celo stranko, medtem ko bo v predsedniškem boju fokusirana zgolj name. A niti leta 2010 niti 2014 niti danes se tega ne grem zato, ker je enostavno ali udobno. 

Imam veliko srečo, da sem blagoslovljen s kariero, ki bi mi lahko omogočala brezskrbno življenje slovenskih sanj. A žal nisem človek, ki lahko mirne duše uživa, medtem ko živi v državi, v kateri nekateri ljudje nimajo niti za kurjavo pozimi. V življenju sem pol leta živel od fižola in špagetov ter pozimi v prostoru z zelo slabim ogrevanjem spal na tanki blazini na tleh. Tega ne privoščim nikomur in pri tem želim pomagati – ne zgolj v omejenem obsegu kot posameznik niti s premetavanjem obstoječega denarja po proračunskih postavkah temveč tako, da kot predsednik v državo pripeljem nova sredstva in Slovencem odpiram vrata do novih možnosti, ki vodijo do splošnih koristi.

6.    Koliko računaš, da te bo finančno stala kampanja oziroma kako boš jo financiral?

Prav pri tem se pozna pomanjkanje »stricev iz ozadja«. Kakršnokoli številko povem, če bo večja od tega, kar lahko zberem sam, bodo to zgolj želje. Zato lahko na to odgovorim zgolj, da bo kampanja stala toliko, kolikor bo na voljo. Vsekakor bom zbiral donacije in ne pravim, da nisem optimističen, ampak stoodstotno se pa lahko zanesem zgolj na lastne prihranke, kar pravzaprav ni nič novega. Navsezadnje je vse ukvarjanje s politiko v mojem življenju bilo en velik finančni minus.

7.    Kakšen bi moral biti po tvojem mnenju predsednik države?

Predsednik mora imeti srednje- in dolgoročno vizijo za svojo državo in načrt, kako bo to vizijo poskušal uresničiti. Prav to je tisto, kar ga najbolj ločuje od premierja. Premier deluje v sedanjosti in bližnji prihodnosti, saj nikoli ne ve, kdaj ga bo opozicija poskušala blokirati. 
Na žalost se mi zdi, da slovenski predsedniki opravljajo predvsem operativno delo predsednika ne pa tudi njegove vizionarske vloge. Ali pa zgolj imajo porazen PR. 

Vsak briljanten študent, ki po študiju tukaj ne more opravljati doktorata na najboljših univerzah na svetu ter tega znanja prinesti domov, ker si tega ni mogel privoščiti ali ker nima dovolj »vez in poznanstev«, ki bi mu pri tem lahko pomagali, je poraz za predsednika.
 

Vsako podjetje z ogromnim potencialom, ki ga ne more izkoristiti, ker morda nima poslovnih povezav v tujini, ki bi mu omogočale skokovito rast, je poraz za predsednika.
 

Vsako tuje podjetje, ki išče lokacijo za svojo novo investicijo, ki se odloči za državo, ki ni Slovenija, je poraz za predsednika.
 

Vsak državljan, ki se počuti neslišanega s strani države, je poraz za predsednika.
 

Vsak posameznik, ki že v svojih dvajsetih obupa nad Slovenijo, je poraz za predsednika.
 

In, nenazadnje, vsak trenutek, ko se država ne razvija v skladu s koherentno vizijo, ki jo skupaj sestavijo predsednik in poslanci državnega zbora, je to absolutni poraz za predsednika.

Še iz otroštva mi je ostal v spominu stavek iz Kučanovega govora ob osamosvojitvi: »Danes so dovoljene sanje, jutri je nov dan.« Bil je vsekakor primeren za svoj čas. Naši starši so sanjali in nato so se iz sanj zbudili ter delali naprej po starem, ker druge možnosti ni bilo.

Naša generacija je generacija sanjačev, ki je uspela preroditi svet in ga zares popeljati v digitalno dobo. Reči, o katerih se še leta 2000 ni niti sanjalo, so dandanes del vsakdana. Tehnologije nismo zgolj posvojili ampak smo z njo odraščali, je del nas. In zdaj, ko mi postajamo starši in počasi prevzemamo vajeti družbe, je čas, da poskrbimo za naslednji korak in zagotovimo naslednji generaciji še več.
Do zdaj so bile sanje zgolj dovoljene, potem pa je nastopil nov dan. 

Naloga mene kot naslednjega predsednika je, da naredim vse v svoji moči, da nov dan prelije te sanje v resničnost.

S spleta

Komentarji (54)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
stara (nepreverjen)

Prekrasne besede, prekrasen dečko, predober za Slovenijo.. Želim ti vso srečo pri uresničevanju tvoje vizije, ampak živimo v Sloveniji.......si že slišal , a veš, kaj je foušija?

Karl Marx (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

boli me kurc za njega

In reply to by stara (nepreverjen)

100-100 (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

i mene boli kurec za njega

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

100-100 (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

za koga me že boli kurac
da preverim

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

100-100 (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

sem preveril
me kar boli kurec za njega

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

Alenka Buzerantovšek (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

tudi mene boli kurec

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

Karl Marx (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

sem šel pogledati mojega korenjaka
in ugotovil da je bolan
to pomeni da tudi mene boli kurec

In reply to by Alenka Buzerantovšek (nepreverjen)

100-100 (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

tudi jaz grem na wc pogledati mojega tiča
da vidim če je zdrav

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

tanja flaškon (nepreverjen)

grem zraven da vidim kako to izgleda

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

Svetlana Maka… (nepreverjen)

in kakšen je bil tič

In reply to by tanja flaškon (nepreverjen)

tanja flaškon (nepreverjen)

to sploh ni bil tič
to je bil en mali pimpek
še kurček je premočna zadeva
ja takšnega ima 100 100

In reply to by Svetlana Maka… (nepreverjen)

pomurc (nepreverjen)

Te dečko je pri svojih 33-ih dokazal, da je izobražen in sposoben. In kar se meni zdi najpomembneje, to svojo sposobnost je dokazal na trgu in ne v nekih javnih agencijah, kjer bi sesal proračunski denar. Fant je res na mestu, malo sem zadnji čas spremljal tudi Piratsko stranko, ki ima tudi zelo kvalitetne in realne predloge. Moj glas vsekakor ima!

wooma (nepreverjen)

tip je izstopil iz Piratske stranke. hm,.... racunlniski posle ne gre, ce ne sodelujes z javnim sektorjem, zato isce evre v javnem sektorju.

In reply to by pomurc (nepreverjen)

Jahh (nepreverjen)

Pravo je ka de izstopo v letu volitev (2022) nej pa takoj.

In reply to by wooma (nepreverjen)

bahhh (nepreverjen)

ne se lagat, razen ce ste politik. leta 2018 beremo na sobotainfo. “.......ki ga morda poznate kot nekdanjega člana Piratske stranke Slovenije.” Enkrat bi bil v stranki, potem spet ne, odvisno, tipicen moderdorfer.

In reply to by Jahh (nepreverjen)

100-100 (nepreverjen)

Prle kak de začo dvojnik kvasiti pod mojin imenon norosti, bon napiso PODPIŠEN. Tüj volo mo vas.

wooa (nepreverjen)

Ne, hvala. btw do volitev je se vsaj nekaj let.

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

SivaKučma (nepreverjen)

Piratska stranka, še najbole normalna med strankami.

realnooo (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

OCITNO VI TRIJE NAD MANO STE FRENDI TOGA MOSKEGA (PRI 33 NEJE VEC DECKO;) )

DRUGACE PA MAMO ZADOSTI ZAJEBANTOV V SLO POLITIKI IN DODATNIH TAKSNIH PRIMITIVCEV VEC NE NUCAMO...

Jahh (nepreverjen)

Te moški je nej primitivec niti slučajno. Zajebant pa tudi nej. San bil včasih v njegovi družbi in me je motilo ka je preveč priden (piflarski), pa resen. Torej na pivo bon šau rajši s smejšno, manjasto, meni podobno osebo. S predsednikom pa fala bougi nej trebej oditi na pivo.

In reply to by realnooo (nepreverjen)

piratbaj (nepreverjen)

kdo to financira?

mesecna luni (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

mogoce kandidat, ki zivi v prekmurju, nikakor pa ne prekmurec. Ce zivim v indiji nisem indijec, ali ce zivim med avtohtonimi indijanci, se nisem indijanec. Naj je ponosen na svoje korenine, ki niso iz krajev ob muri.

indijanec bubu (nepreverjen)

Ce je tvoja mama indijka, si rojen v njenem rodnem selu, tam hodis v solo in odrascas, potem si verjetno bolj indijec, kak pa sobocanec, ne?

In reply to by mesecna luni (nepreverjen)

tubu.afrio (nepreverjen)

poudarek je na BOLJ. okolje kjer zivis se ne naredi narodnosti iz tebe.
in ce je tvoja mati bosanka, in prav tako oce, rojen si v Lj, a si potem Ljubljancan z burekom?
veliko je slovenskih drzavljanov, a manj slovencev.

In reply to by indijanec bubu (nepreverjen)

Jahh (nepreverjen)

On pa je rojeni v Sloveniji pa cejli život tü živi. Ste prešteli članek. Prevajalec je, tak ka verjetno guči slovensko bokše kak cejli sobotainfo.

In reply to by tubu.afrio (nepreverjen)

tanja flaškon (nepreverjen)

zakaj že

In reply to by tubu.afrio (nepreverjen)

Mimi123 (nepreverjen)

rasizem na sobota info

In reply to by tubu.afrio (nepreverjen)

Poštenjak (nepreverjen)

Če je rojen tu,ni prekmurec zato ka je mešane krvi??? Zanimivo

In reply to by mesecna luni (nepreverjen)

weston0 (nepreverjen)

tip si dela reklamo za svoje podjetje, nikakor pa ne bo na listi na volitvah. gremo stavit!

weston0 (nepreverjen)

"Nisem človek, ki bi mirno užival, ko nekateri nimajo niti za kurjavo"
Kaksen populizem. Ce kdo nima za kurjavo, mu pomagas priti do drv, do kurionega olja, toplotne crpalke, plina itd, in ne da kandidiras za predsednika, ker sedaj se vedno bodo ljudje brez kurjave.

pirati gor dol (nepreverjen)

Lepo je videti, da imamo kandidata, ki se ne postavlja ne levo, ne desno. Ki ne živi v gozdovih v letu 45, ki je zmožen stopiti eno stopničko nad to blesavo strankarsko politiko. In je hkrati mlad, sposoben in ambiciozen. Pa še Prekmurec po vrhu. Beno, moj glas maš! Pa tudi kakši evro ti primeknen.

o.pirat.so levica (nepreverjen)

evro lahko primaknes, tudi brez kandidature. Ne bit skrt, kot so v partiji.

In reply to by pirati gor dol (nepreverjen)

ica.oooop (nepreverjen)

a je ze obsodil nasilne proteste kriminalcev in mafije v Lj in napad na novinarja? ce ni, potem ni objektiven.

politika... (nepreverjen)

volitve bodo avgusta leta 2022, kaj je smrtno bolan ali kam se mu mudi s to placano promocijo?

Svetlana Maka… (nepreverjen)

jaz sem enkrat kandidirovala
in sem popušila ko stara kuzla

In reply to by politika... (nepreverjen)

Vanek76 (nepreverjen)

Vem dobro kaj pirati delajo v afriki in s čim se ukvarjajo, mornarji morajo najemat tamkašnjo vojsko in policijo da jih ščitijo da lahko varno izplujejo na odprto morje, imajo hitre čolne in so oblečeni kot teroristi z avtomatskim orožjem ter ropajo ladje in ogrožajo življenja posadke. Toliko o rasizmu. Vi pa če to privoščite naši državi pa jih volite.

..... (nepreverjen)

i tata bi sine. kje lahko vlozim?

himna (nepreverjen)

Rad bi bil predsednik, pa mi ne pustijo, ..... me vedno ulovijo?

Vanek76 (nepreverjen)

Že ime pirati ni dobro izbral, to veliko pove o njem.

Thetruth (nepreverjen)

Ne se hecat. Zakaj ni kandidiral za župana MS? Sedaj bi že 2 leti iz županove pisarne pomagal tistim brez kurjave. In to v prekmurju.

Tumpek (nepreverjen)

Pa kar takoj na najvišjo stopničko? Brez kilometrine? Pol pa ugotoviš, da ne pozna niti razlik med Občino in Upravno enoto. Eh ta današnja mladina ...

Mimi123 (nepreverjen)

v vsakem primeru bo boljši kot instagram Pahor, njegova izjava, da on ne namerava biti moralna avtoriteta, pove vse. Ta kandidat ni nikomur iz sedanje politike nič dolžen in lahko pove, kar misli in tudi naredi kaj za Slovence.

In reply to by Tumpek (nepreverjen)

tt (nepreverjen)

Ko da ma predsednik Slovenije dejansko moč karkoli spremeniti. Jao ej... eni rejsan nemate pojma o politiki. V Sloveniji ma vso moč parlament in predsednik lahko samo predlaga kaj parlamanetu, nima pa absolutno nobene izvršilne moči.

korito (nepreverjen)

Saj je povedo: "Vsako tuje podjetje, ki išče lokacijo za svojo novo investicijo, ki se odloči za državo, ki ni Slovenija, je poraz za predsednika."

Predsednik nemre interno spreminjati stvari, lejko pa v tujini lobejra za interese Slovenije in prpela investicije.

In reply to by tt (nepreverjen)

S-love-nija (nepreverjen)

Pa roka mi naj vkraj spadne, če naseden ten levičarskim kandidatom pa ga obkrožin.

Vanek76 (nepreverjen)

Sicer so nam pa že dobro podkurili s samimi slabimi novicami še posebej zadnja leta, tako da skoraj ne verjamem da kdo še rabi dodatno kurjavo.

čarni vrag (nepreverjen)

boli me kurec za njega

Svetlana Maka… (nepreverjen)

kako to izgleda

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Janis233 (nepreverjen)

Takega rabimo za mandatarja ne za predsednika z dobro ekipo ministrov bi mu uspelo ne levo ne desno ampak naprej

Hojko (nepreverjen)

Takega rabimo za župana MS, ampak se je moral umakniti, ker ni smiselno da dva levičarja med sabo kandidirata.

In reply to by Janis233 (nepreverjen)

Infooo (nepreverjen)

Levičarjem se pa kar mudi k oblasti.

ustrert (nepreverjen)

"Prekmurje as a Product". Kaj je sedaj od tega nastalo?

. (nepreverjen)

Bravo, večina od nas ima ideje da bi boljše znali od pokvarjenih skorumpiranih politikof, pa si ne upamo, ker bi nas sistem uničil. Pošteni nemre naprej. Naj proba pa de vido.

nihil (nepreverjen)

Naj vas ime stranke ne zavede, ite pa si preštite njuf program, fse je javno pa dostopno. Veselij me, ka so na zadnjij volitvaj doubile zadosta %, ka dobijo nekše € iz proračuna. Male stranke niti približno ne dobijo telko medijske pozornosti kak razni sd/sds fosili

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice