Predlog Levice za postopno ukinitev študentskih servisov je naletel na ostre odzive s strani vpletenih. Darko Kutoš iz Mladinskega servisa Murska Sobota opozarja, da je odločitev prenagljena.

Sporazum o projektnem sodelovanju med vladno koalicijo in Levico predvideva tudi ukinitev študentskih servisov, kar naj bi se že kmalu znašlo v zakonodajnem postopku. Z ukinitvijo študentskih servisov Levica želi povečati sredstva za štipendije, posredovanje študentskega dela pa povsem prenesti na Zavod RS za zaposlovanje, ki sicer že zdaj lahko opravlja to delo.

"Zavod za zaposlovanje že zdaj lahko to dela. Vsi zavodi bi lahko že 'nabirali' ta denar, a nihče tega ne počne. Zakaj? Nimajo ne kadrov, ne volje, ne dodatnih sredstev za to delo. Zato so študentski servisi, ki se lahko posvetijo tej nalogi. Tukaj gre za nestrokoven, po domače povedano 'na pamet' predlog ljudi, ki najbrž študentskega dela nikoli niso potrebovali, ker živijo v vati. Gre za politično nabiranje točk na mehki tvorbi, kot so študentje," nad predlogom Levice ni navdušen direktor Študentskega servisa Maribor Marjan Krajnc.

Svoje mnenje o tem, ali bodo Zavodi za zaposlovanje lahko ustrezno nadomestili študentske servise ima tudi predsednik Kluba prekmurskih študentov Gregor Donša.

"Zavod za zaposlovanje nikakor ne bo mogel tega dela opravljati tako dobro kot študentski servisi. Zavodi so namreč preobremenjeni in konec koncev tudi premalo efektivni. Zdaj, če bodo dobili zraven še študentsko delo, bo ta preobremenjenost prevelika. Dvomim, da bodo uspeli vse to urejati tako kot je potrebno. Bojim se, da bo prišlo do razpada sistema".

Zavod za zaposlovanje nikoli ni posredoval študentskega dela

Tudi Darko Kutoš iz Mladinskega servisa Murska Sobota je ob tem izpostavil še en zanimiv vidik.

"V kolikor študent kaj rabi, se lahko na nas obrne tudi izven delovnega časa. Na njihove maile odgovorjamo tudi takrat, ko nismo v službi. Bodo na zavodu za zaposlovanje to počeli? Poleg tega ne pozabimo, da nikoli v zgodovini zavod za zaposlovanje ni posredoval študentskega dela".

Veliko je govora o tem, da bi z ukinitvijo študentskih servisov država prihranila sedem milijonov evrov oziroma bi toliko denarja potem namenila povišanju štipendij.

"Sedem milijonov več za štipendije? Zavodi za zaposlovanje ne bodo delali zastonj, to je popoln nesmisel. V kolikor bi želeli narediti pravilen razrez tega, kaj bo pomenila ukinitev študentskih servisov, bi ugotovili, da je zavodov za zaposlovanje manj kot študentskih servisov. Na tak način se zoži dostopnost. Drugo vprašanje je, koliko ljudi bi bilo potrebno zaposliti, ob tem pa pa ne pozabimo, da bi bilo potrebno na novo vpeljati sistem pri vnosu vseh teh dnevnih vplačil, ki jih zdaj opravljamo mi. To je en kup stroškov, ki se jih ne da zanemariti," pravi Kutoš.

Družba bo še bolj rigidna

Morebitno ukinitev študentskih servisov pa bodo na svoji koži občutile tudi študentske organizacije.

"Seveda to pomeni zmanjšanje sredstev za vse študentske organizacije. Te namreč dobijo sredstva iz koncesijskih dajatev, kar v praksi pomeni, da se ŠOS financira iz koncesijskih dajatev, ki jih potem razdeli naprej med ostale študentske organizacije. V kolikor tega denarja ne dobi, ga tudi mi ne dobimo," pravi Donša.

Študentski servisi so prijaznikom uporabni, pravi Donša, ki dodaja, da je njihovo delo zelo učinkovito in se nad njim nikakor ne morejo pritoževati. Toda ravno oni bodo tisti, ki bodo posledice verjetno najbolj občutili.

"Kakšne bodo posledice? Študenti in dijaki ne bodo imeli enostavnega dostopa do te oblike dela, mi pa bomo ostali brez služb. Takšne so posledice. Jih bo pa čutila celotna družba, ki bo še bolj rigidna. Večina mladih, ki že zdaj veliko časa preživi pred ekrani, bo potem to počela še pogosteje," pa pravi Darko Kutoš.

Ob tem dodaja, da imajo študentje s pomočjo študentskih servisov enostaven dostop do takšne oblike dela. Prav tako si lahko ob tem naberejo delovnih izkušenj, dobijo možnost, da se izkažejo in ob tem tudi zaslužijo, kar je pomembno s socialnega vidika.
 

S spleta

Komentarji (29)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
To smo imeli (nepreverjen)

v socializmu ... zdaj pa gremo v Evropo

panika-panika (nepreverjen)

1. če kdo želi nabirati politične točke, jih ne nabira na račun študentov, ampak parazitskih študentskih servisov

2. Zavoda za zaposlovanje očitno od znotraj še niste videli! Zavod za zaposlovanje ima obilico kadrov, ki lahko posredujejo ta dela, verjamem pa, da tamkajšnje gospe nimajo volje za to, dodatno delo. Konec dolgih kavic in klepetov in dolgočasenja med službo! Sicer pa, poleg stotih, ki jih tam dela, lahko ta dva iz servisa še komot zaposlijo!

3. kaj pomeni ta stavek (copy/paste)?? : Študentski servisi so prijaznikom uporabni, pravi Donša

4. bo strašne posledice ukinitve servisov res čutila cela družba? Kako? - da nam ne bodo več večni študenti prinašali kave? --- naj zaposlijo kelnare. KELNARE!

5. čisto enostaven dostop do študentskega dela bodo študentje imeli tudi preko Zavoda za zaposlovanje, edino vmes ne bo "servisa", ki pobira smetano; zato se dela takšna panika! Boste spet kamenjali Parlament?

6. upajmo, da je to prava poteza, da "ukinemo" večne študente, ki že leta in leta izrabljajo status, nekdo pa poleg tega služi mastne denarce; skrajni čas je, da se naredi selekcija med tistimi, ki študirajo in tistimi, ki "študirajo"

keeway (nepreverjen)

Ukiniti študentsko delo ali pa naj plačujejo prispevke,kot redni delavci.Sedaj pa študent ne plačuje nič, ne za pokojnine,ne za zdravstvo. Študentov,ki delajo je skoraj toliko kot delavcev. Če si študent končaj šolanje in si išči službo!

AHAHAHAHA (nepreverjen)

Glede tega da niso obdavčeni, plačujemo glih tako kot vsi ostali v naši SLO... dohodnino itd, torej tudi prispevke ki nanesejo 15,5%... In nekateri drugače ne dobijo dela kot preko študenta. Torej s tem želite rečti da tudi tisti ki so na robu revščine odvzamejo še zadnjo možnost za delo ? Zakaj pa potem ljudje pa mladi prebegnejo v Nemčijo, Avstrijo ?
Očitnoo Slovenija na veliko zaposluje domačo delovno silo... Že zdaj ni za plače, pri študentih je vsaj plus da jim ni potrebno plačati prihod na delo ter dati malico... Za Slovenijo več kot odlično... Če vse zaspolijo verjemite da bo delavec še mel manj plače tisti ki pa so že sedaj na veliki nogi pa bodo meli še več ;)
Pa brez zamere... Tudi študenje rabijo delo... ;) !

In reply to by keeway (nepreverjen)

panika-panika (nepreverjen)

No, recimo da več NI študentskega dela ---- delo pa je treba opraviti, a ne?
Se pravi, da te bo tisti, ki te rabi, zaposlil, ti plačal prevoz, malico, dal dopust, da boš v dopustu lahko študiral in v 15 letih tudi doštudiral (kot zdaj)!! Amen

In reply to by AHAHAHAHA (nepreverjen)

nešče že (nepreverjen)

Ampak nekateri si želijo zaslužiti denar nasploh dijaki in nasploh med poletnimi počitnicami

In reply to by keeway (nepreverjen)

krščen matiček (nepreverjen)

delo za plačilo bi moralo biti obravnavano enako za vse, med počitnicami ne hodiš v šolo

In reply to by nešče že (nepreverjen)

per (nepreverjen)

Se je predsednik Prekmurskih študentov posvetoval s svojo bazo ali skupaj štrika s Kutošem, ki po mojem vedenju daleč stran od študija in Žižekova tudi ne spada v študentski servis? Levica vam je nastavila ogledalo kako skupaj z delodajalci goljufate študente pri napotnicah in pri denarju, dovolj ste mafali na račun ubogih študentov?

čarnobejli (nepreverjen)

ukiniti levico

Pille (nepreverjen)

Vlada, ki bo ukinila študentske servise, pa tudi študentsko delo, ima moj glas do konca življenja.

Študent naj bo (nepreverjen)

Podpiram Levico. Vsa zadeva okrog študentskih servisov poteka bolj ali manj preko spleta. Tako, da je obisk servisa več ali manj formalnost.

Donša na veliko brani študentske servise z argumenti o učinkovitosti delovanja. V bistvu pa v naslednjem odgovoru lepo pove, da je problem, da se bodo sredstva zmanjšala tudi za njih....predsvsem funkcionarje in to je problem za njih, ne pa učinkovitost.

Pa še vic leta. Predlagam dodatek na stalno pripravljenost:
V kolikor študent kaj rabi, se lahko na nas obrne tudi izven delovnega časa. Na njihove maile odgovorjamo tudi takrat, ko nismo v službi. Bodo na zavodu za zaposlovanje to počeli?

Abgcbf (nepreverjen)

Po zadnjih spremembah zakona gre denar v pokojninsko blagajno tudi iz študentskega dela. Prav tako glede na število opravljenih ur, študent na leto lahko dobi do maksimalno 3 mesece delovne dobe. Predlagam, da se preostali, malo pozanimajo preden komentirajo, da se ne bodo osmešili podobno kot tile komentatorji spodaj.

Nikaloo (nepreverjen)

Gospodic Darko,
z vasega komentiranja se razbere scitenje lasnega interesa ter interesa vasih nadrejenih, ter strogo laganje in metanje peska v oci narodu. Sobotainfo spoh taksnega prispevka ne bi smel objaviti, ker gre za na pamet bluzenje nekih nerelanih zadev.
1. Delodajalcem se ne splaca vzeti studenta ker je predrag. Bolj se splaca vzeti studenta pogodbeno. S tem profitirata obadva.
2. Prosim prikazite prilive in stroske raznih studentskih organizacij katere so ze v vsakem vecjem kraju. V kolikor vem niso ravno studentske zabave poceni;) Prav tako poznam kar nekaj zaposlenih v vasih organizacijah kateri zasedajo stolcek brez smisla.
3. Z lazmi in pomocjo stranke sds ste na najbolj poden nacin zrusili takratno vlado pahorja. Napizdili ste studente, njihove starse, povezali ste se z stranko sds in naredili en big show pred parlamentom. Za na piko na I ste “placali” huligane kateri so z razbijanjem potegnili vecjo medijsko pozornost. Po protestih pa ste trdili, da jih ne poznate.....hjooooj noooo:)
4. A se pozablja na stare dobre medijske objave koliko so tile direktorcki servisev vredni...
Njihove denarnice so polne miljonckov. In oni se upajo prikazovati kot super manangenerji.
Gre za mafijsko povezavo s politiko in izigravanje sistema.
5. “Prijazni uporabnikom” mja... Delodajalec mi po delu izpolni potni nalog z manj urami. Servis x krat opozorim in njim se fucka.
Prosim za pomoc glede osnovnih zadev z izplacilom in obdavcevanjem in seveda oni nimajo pojma o tem.
Prijavim delodajalca, spet nic. Prav tako njihova odzivnost ni kaj boljsa od zavoda:)

Skratka, drzava se spravlja na enega velikega parazita kateri je pripomogel k zrusitvi ze ene vlade. Sedaj pa se zamislite kaksna mafijska posast drzi drzavo v kremplih.

L.p.

Ne laži (nepreverjen)

Študensko delo naj ostane, samo naj se plača vse prispevke kak redno delo, pokojninska doba naj se obračuna na procent opravljenoga dela, ka pa je še najbole važno naj se financejrajo študentski servisi sami od svojoga dela nej od države. Tou kaje zdaj je navadna lopovščina s strani študentskih servisov.

butalec (nepreverjen)

Nelaži,
slabo si informiran - že en lep čas vplačujejo prispevke in odvisno od vplačanih prispevkov se jim priznava tudi pokojninska doba.

In reply to by Ne laži (nepreverjen)

SamoA (nepreverjen)

Samo tou tu pistin:
https://www.studentski-servis.com/delo/pokojninska-doba
15,5% se odsteje studenti...
Za bruto 997€ se dobi en mesec delovne dobe...

kriplin (nepreverjen)

Bravo! Že dolgo sem čakal na to.

. (nepreverjen)

Zdaj jim je šlo v pokojnino in hočejo mlade še bolj zajebati kot nas, da slučajno ne bi kateri dočakal penzije, pa jim ne bi ostalo za deliti denarja, ki ostane od pokojnih v blagajni.

. (nepreverjen)

Če bi vladi bilo za red in poštenost, bi se lotili zdravstva tam je dosti več za urediti.

panika-panika (nepreverjen)

Se bodo, ne boj se, samo, ko se pravi junak za ministra najde!

In reply to by . (nepreverjen)

butalec (nepreverjen)

Študentom, ki res študirajo, dati štipendije, da bo vsem (dovolj pametnim) študij dostopen,
vsi ostali, ki par let naredijo po en izpit, pa naj se priučijo za zidarje, keramičarje, viličariste, bageriste, vodovodarje --- je sto profilov, ki nam jih manjka!
To študentsko delo je državna potuha že vse od ministra Zvera (eni ste bili študenti že v njegovih časih).
Temu je definitivno treba narediti konec. Prav tako študentskim servisom, pijavkam!!
Nimam pa nič proti, če bi dijaki kje kaj delali v juliju in avgustu, študenti pa v študentskih počitnicah.
Med letom pa se naj za božjo voljo učijo!

kasparov

Študentsko delo podpirajo tudi delodajalski paraziti kot so Spar in ostali, ki s tem kradejo državljanom in državi.

In reply to by butalec (nepreverjen)

butalec (nepreverjen)

To je to - mama doma brezposelna, študentka pa v Spari na blagajni, namesto na faksi.
Narobe svet!!
Zato je treba študentska dela (ki trajajo 12 mesecev na leto) ukiniti!!
Kdo rabi delavca, si ga naj zaposli pa amen!!

In reply to by kasparov

AntiFuzbal (nepreverjen)

Edino pravilno.

kasparov

Študentski servisi so paraziti.
Že zdavnaj bi jih morali ukiniti.
Kutoša, Kranjca in druščino pa je brez veze o tem spraševati, saj je jasno, da bo miš cvilila, če ji stopiš na rep.

Kkog` (nepreverjen)

Studentski servis je bil unikum v jugoslaviji in je izum komunizma, sedaj jih pa ta isti hocejo denar speljat na drugi tir, za migrante. Stipendije za druzbne fakse.

Mura je večna (nepreverjen)

študentski servisi morajo ostati,,,kak pa naj mi futbalerom peneze nakazujemo

krščen matiček (nepreverjen)

študentsko delo ukinit, urediti štipendije, tisti ki študirajo naj študirajo in naj dobijo štipendijo, ostali delat, ukinit socialne transferje, subvencije za brezposelne, firma ki rabi delavca naj ga plača, lenuhi pa naj grejo delat ne samo na socialni pomoči

butalec (nepreverjen)

GLEDATE "TARČO" ???

Vutro vgojdno najprle trbej te servise ukiniti!!!!!!!1

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice