V Mestni občini Murska Sobota so se odzvali na izjavo predsednika Lekarniške zbornice Mirana Goluba.

Potem ko je župan Aleksander Jevšek Pomurskim lekarnam dal 60 dni, da zamenjajo svoje vodstvo, sicer bodo začeli postopke za ustanovitev novega javnega zavoda, je predsednik Lekarniške zbornice stopil v bran direktorju Ivanu Zajcu. V izjavi za medije je očitek Mestne občine Murska Sobota, ki je prepričana, da zavod ne spoštuje predpisov zakona o javnem naročanju, označil kot linč direktorja in prizadevanja za njegovo zamenjavo.

V soboški občini so se zdaj odzvali na Golubove besede. Njihovo sporočilo za medije objavljamo v celoti:

»Dolžnost javnega zavoda, da zdravila nabavlja po pravilih javnega naročanja, je predpisana zato, da se v transparentnem in konkurenčnem postopku izberejo najugodnejši ponudniki, s tem pa doseže najnižja cena za vse uporabnike. Nespoštovanje predpisov o javnem naročanju privilegiranim dobaviteljem omogoča monopolni položaj, posledično pa dražja zdravila. Zamenjava direktorja, ki krši predpise tako ni linč kot to navaja g. Miran Golub, ampak skrb za javni interes, skrb za pacienta. 

Zato ni potrebno braniti direktorja Pomurskih lekarn, razen če g. Golub meni, da minister za javno upravo g. Rudi Medved in vrhovni državni revizorji Računskega sodišča nimajo prav, ko trdijo, da so javni lekarniški zavodi dolžni nabavljati zdravila po Zakonu o javnem naročanju. Da je Državna revizijska komisija ravnala narobe, ko je v skladu s svojimi pristojnostmi zoper direktorja Pomurskih lekarn zaradi neizvajanja javnih naročil vložila obdolžilni predlog. Še več, vsi navedeni so potemtakem soodgovorni za linč direktorja Pomurskih lekarn.

Če je to linč, potem po mnenju Lekarniške zbornice, očitno predpisi za direktorja Pomurskih lekarn ne veljajo.
MOMS se že od leta 2015 trudi vzpostaviti zakonito poslovanje Pomurskih lekarn, ki že leta delujejo mimo veljavnih zakonov in pravil. Po letih prizadevanj, da s pravno formalnimi postopki dosežemo, da se preneha nedopustna poslovna praksa, ki ogroža obstoj Pomurskih lekarn, prav tako pa interese uporabnikov, je nekorektno temu reči javni linč.  Tisti, ki pa ga je potrebno braniti je pacient. Opuščanje javnih naročil pomeni dražja zdravila tako na recept kot brez recepta in slabša kakovost storitev. Kar pa vedno prekomerno plačata ZZZS oziroma pacient osebno. To ugotavlja tudi Agencija za varstvo konkurence.

Vnaprejšnja ugotovitev g. Goluba, ki je hkrati predsednik lekarniške zbornice in hkrati lekarnar zasebnik v prostorih Kemofarmacije, da javnega naročila ni možno izvesti v skladu s predpisi ni nobeno presenečenje.

1) Če bi skupno javno naročilo nabave zdravil za javne zavode uspelo, bi javni lekarniškimi zavodi imeli boljše pogoje poslovanja kot zasebne lekarne. Zasebnikom kot je Golub to seveda ni v interesu, saj bi s tem ogrozili sami sebe, torej lekarnarje zasebnike.

2) Golub ima zasebno lekarno v prostorih Kemofarmacije. Gre za enega največjih dobaviteljev zdravil, kar ustvarja videz, da Golubov zasebni interes vpliva na objektivno  in nepristrano pripravo razpisne dokumentacije za skupno javno naročilo nabave zdravil javnih lekarniških zavodov. Če g. Golub že vnaprej ugotavlja, da zbornica javnega naročila ne more izvesti v skladu s predpisi, bi pričakovali, da izvedbo javnega naročila zavrne.

Razni izgovori dokazujejo zgolj eno. Lekarniški zbornici in dobaviteljem zdravil trenutno neurejeno stanje več kot ustreza. Zato tudi ni naključje, da je za izvedbo skupnega javnega naročila nabave zdravil za vse javne lekarniške zavode zadolžen lekarnar zasebnik, kot tudi aktivnosti, ki jih vodi Lekarniška zbornica za zaščito direktorja Pomurskih lekarn. Ob tem pa pozabljajo, da Pomurske lekarne niso izvajale javnih naročil ne samo za zdravila ampak tudi za storitve in drugo blago kot so informacijski sistem, računalniki… Očitno po mnenju zbornice tudi v teh primerih ni možno izvesti javnega naročila.«

S spleta

Komentarji (35)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gost1 (nepreverjen)

Šerif se potapla vküp z svojimi podganami.

per (nepreverjen)

No te pa napiši imena teh podgan ka mo lejko sveče prižigali?

In reply to by Gost1 (nepreverjen)

Lol lol (nepreverjen)

VI STE BARABE NA OBČINI. VSI SMO VAS PROKUŽILI !

pozorni (nepreverjen)

Pa ka s... tej odslüjženi policaj pa njegov zveste oproda. Nej njemi je jasno ka je nej več baug i batina. Če je ostalen občinan prav, ka se te on srše. Sobočance, ste ga zatau palik zvolile, ka de zdrahe delo?

per (nepreverjen)

Prozorni ka si sploj nej pozorni, če bi ostale občine imele tolko uporabnikov kot jih ima mestna občina MS bi se tudi drugače odločali, dokler privatni interes nadvlada javni ne more biti drugače ?Zdaj pa udari minuse.

In reply to by pozorni (nepreverjen)

100000000000 (nepreverjen)

Jevšek rajši se pobrigaj malo za soboške ceste nej ka so kak makedam. Jebala te občina ka si nej vrejden ka sunce na tebe svejti

trud (nepreverjen)

Ka pa skrb za javni interes pri kršitvah drugih javnih zavodov??? Kje je skrb za javni interes pri škodi za nezakonito odpuščanje delavke??

APOTEKAR (nepreverjen)

Jevšek, Đurov in ostala rdeča ekipa, prej ali slej boste odgovarjali za vse svoje lumparije, ki jih je ogromno, ne bo te večno ščitil Kučan ker tudi njega čaka sodba v imenu ljudstva. Sobočanci spreglejte dokler je še čas ne da dopustite da ti prišleki jebejo vse Prekmurce po spiski.

pozorni (nepreverjen)

Gda so ustanavlale Pomurske lekarne so se sigurno zgučale, ka ma vsaka ustanoviteljica eden glas, pa naj ma ešče telko občanov. Policaj se naj za kaj drügoj pobriga, ka verjetno v Sobte ge indrek bole škriple. Tau ka pa ja Zajc nej dal pa ne da njeme viškof telko kak bi on ščel, ka be z njime svoje "veličanstvene" dosežke financejro, je pa glavne kamen spotike.

per (nepreverjen)

Ko bo Zajc s svojim denarjem zgradil lekarne in laboratorije potem lahko zd enarjem dela kar hoče, dokler pa uporablja javna sredstva pa bo delal po predpisih, ki so predpisana za javne zavode

In reply to by pozorni (nepreverjen)

Gradec (nepreverjen)

Dobavitelji in vodstvo pa bodo iz Maribora. Kot pri Expanu pri prekmurski kulinariki

In reply to by per (nepreverjen)

APOTEKAR (nepreverjen)

per - ka ga pa serješ pijtaj Jevška ka dela po predpisaj in on je zadnji pa Đurov ka bo koga učila delati po predpisih najprej moraš urediti vse po predpisaj v občina Sobota to je v svoji hiši pa potem učiti druge. Konec koncev pa Jevšek nikoli v življenji ni delal ampak je celo življenje prisesan na državne jasli. Jevšek bi samo lejko bil za vajenca pri Zavci, pa še nobeden niti Prekmurec ni.

In reply to by per (nepreverjen)

per (nepreverjen)

Ti čeden APOTEKAR ka si zamenjo organe, ti verjetno z usti opravljaš potrebo sploh pa tvoja diereja je prisotna na spletu ni važno kdo je kaj dokler se bo kršila zakonodaja so tudi sankcije če si ti apotekarski vajenec se vidi po izražanju in nestrpnosti apaurin je dober če si že persen porabil?

In reply to by APOTEKAR (nepreverjen)

bravobravo (nepreverjen)

Čestitke gospod Zajc, da niste popustili. Naj oni prej kaj sami zaslužijo za občino preko drugih javnih zavodov in naj tam delijo dobiček...

Nije beg cicija (nepreverjen)

"Per" v tem je ravno problem , da se ljudje , ki se ne razumejo v določene zadeve vpletajo v vsako stvar , seveda z pozicije moči , isto kot ti , čeprav se ne razumeš in ti zadeva ni jasna non-stop lapaš neke neumnosti .

per (nepreverjen)

Jaz za razliko od tebe govorim in pišem ti pa lapaj koliko te je volja in malo poglej če imaš prag?

In reply to by Nije beg cicija (nepreverjen)

Nije beg cicija (nepreverjen)

Eh ja , ko mački stopiš na rep zacvili , pa ne" čejši " se preveč "per" , škodi namreč zdravju in lepoti .

per (nepreverjen)

Če nebi bil ti beg, bi bil cicija, mogoče si pa bosanec je drugi pomen kot pri turkih?

In reply to by Nije beg cicija (nepreverjen)

starček1 (nepreverjen)

A ni tudi javni interes da se odgovarja za plačilo odškodnine ki jo je moral plačati javni zavod v lasti občine? Se vidi da ima SD dvojna merila, ena za svoje privržence druga pa za vse ostale občane.

Mojamoja (nepreverjen)

Če bi zdravila Pomurskim lekarnam dobavljal MARIFARM (seveda iz Maribora) bi bilo boljše kot aedaj ko jih Vitapharm iz M.Sobote. Kaj pa izvajanje javnih naročil v drugih javnih zavodih MOMS (RIS, ZTKS, sama MOMS????). O tem je prepovedano govoriti, kajne?

Oj-oj (nepreverjen)

RIS si pozabo pa celeca ka diplome printa kome šče

In reply to by Mojamoja (nepreverjen)

Oj-oj (nepreverjen)

Opa spregledno san....sori

In reply to by Oj-oj (nepreverjen)

Javna narocila (nepreverjen)

Zgodba?

gost gost gost (nepreverjen)

Se vprašam... direktorju, ki se mu toliko očita, ne samo nabave zdravil, slišali smo, da tudi galex po njegovi zaslugi več ni prekmurski, dražja zdravila za občane... tak bi moral sam odstopiti, brez da ga k temu kdo poziva, če ima vsaj kanček poštenosti. Občutek imam, da komentarje pišejo le tisti, ki jim to stanje v lekarnah paše (beri koristi na tak ali drugačen način) ali pa zaslepljenci, ki ne vidijo bistva problema.

oj-oj (nepreverjen)

ja ti pa lekar na občini delaš

In reply to by gost gost gost (nepreverjen)

postenost (nepreverjen)

Zajc ma več poštenosti kot bilo katera oseba na občini!!

In reply to by gost gost gost (nepreverjen)

per (nepreverjen)

Vidiš ko zapišeš resnico letijo minusi zato ni čudno da v Sloveniji imamo tako dobro urejeno borbo proti korupciji in klientelizmu pa če bolj goljufaš si več vreden zato dobro, da obstajajo ljudje, ki jim je poštenje vrednota.

In reply to by gost gost gost (nepreverjen)

Lejvi brejg (nepreverjen)

Mariborski izvajalci (zakaj že?) na odprtju Tedne ljubiteljske kulture (16.5.2019) v Murski Soboti. Prekmurci ne premoremo ljubiteljskih izvajalcev , da bi nastopili doma? Pa ravno iz Maribora smo jih morali uvoziti?!

Lejvi brejg (nepreverjen)
Gigi8 (nepreverjen)

No ali bo župan Jevšek isto reagiral pri Ceropu?

butalec (nepreverjen)

- bo isto reagiral pri TIC-u????

In reply to by Gigi8 (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Če de g. Zavec kandidejro za župana dobi 100%, seveda ko pride v penzijo.

bedanec (nepreverjen)

zdravila ne plačujem sam, tudi občina jih ne in tudi lekarna ne. Plačuje jih Zdravstvena zavarovalnica. Tako je bilo vsaj rečeno na seji. Lejvi idejo s pravov barvov na svetlo.

Bravo. (nepreverjen)

Jevšek je car. Mačka pa cvili, ko ji stopiš na rep. Oziroma Zajček. Vsi tisti, ki pa Jevška kritizirate od 2014 dalje, vas pa mora boleti. Kljub vašim komentarom in Zajcu je volitve dobil suvereno. Samo tako dalje župan. Naj kar cvilijo.

Mali princ oho , ho (nepreverjen)

Kogar koli je tujca zaneslo med Butalce , vsak jih je hvalil na glas :"Gnoja da imajo dosti in dober koruzni kruh , niti jim ne manjka dežja in sonca in poleti muh- kakor v paradižu , da žive ; samo pameti da nimajo prave ."

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice