*Fotografija je simbolična
Pristojno ministrstvo je za pomoč domovom za ostarele po regijah imenovalo koordinatorje. Član koordinacije in direktor Klinike Golnik Aleš Rozman je danes pojasnil vlogo obrazcev, ki so nedavno zaokrožili v javnosti.

Na današnji vladni novinarski konferenci je Aleš Rozman pojasnil, da so se domovi za starejše, zdravstvo in nega povezali s ciljem, da se "čim bolj prepreči vstop virusa v domove za starejše". V ta namen je koordinacijska skupina pomagala pri nabavi zaščitne opreme in izvedla treninge za zaposlene v domovih o uporabi te opreme. Z znanjem in nasveti pa so pomagali tudi pri tem, kako dom razdeliti na cone za okužene in zdrave, piše STA.

"Na nobeni točki nismo zapirali poti v bolnišnico tistim, ki so bolnišnično obravnavo potrebovali. Smo se pa, da bi se lažje odločali, kako in s kakšno stopnjo nujnosti obravnavati bolnike, odločili za triažo, ki so jo opravili domski zdravniki, internisti iz bližnjih bolnišnic in strokovnjaki za paliativno oskrbo," je poudaril.

Obrazci služili zgolj v informativne namene

Kot je orisal na primeru, je 80-letnik lahko funkcionalen in skrbi zase, a lahko to viroza spremeni. "Želeli smo se izogniti temu, da bi ga, ko bi ga videli v postelji, podcenili," je povedal Rozman.

Ocene so beležili na liste, ki so zaokrožili po medijih, po Rozmanovih besedah pa so nastali na podlagi priporočil stroke paliativne medicine.

"Ti formularji niso preprečevali prevoza v bolnišnico ali obravnavali bolnikov, kot da si ne zaslužijo nege. Pač pa so bili namenjeni dežurnim zdravnikom, ki so prihajali v popoldanskem in nočnem času in so oskrbovance videli prvič," je dejal. Kot je poudaril osebje ni imelo hitrega vpogleda v dokumentacijo. Odločitve je bilo treba sprejeti hitro, osebje pa ni imelo vpogleda niti v to, kakšno vrsto bolezni ima bolnik, je dodal.

Kot je zatrdil, je bila oskrba v domovih ustrezna. "Prevoz v bolnišnico ne pomeni avtomatsko boljšega izida oziroma da se bo bolnik avtomatsko pozdravil. Tudi v bolnišnici smo večinsko lahko nudili isto stopnjo oskrbe oziroma enaka zdravila," je dejal. Ob tem je dodal, da je 70 odstotkov starostnikov zbolelo za blago obliko covida-19 in niso potrebovali posebne oskrbe.
 

Okužbe v desetih domovih, kritični bili trije

Kot poroča STA, je pristop k obravnavi stanovalcev domov za starejše Rozman ocenil kot multidisciplinaren in v tem pogledu edinstven v svetu. "Kamorkoli pogledamo vidimo, da so težave z domovi za starejše in v večini primerov so tukaj slabši izidi kot v Sloveniji," je dejal.

V Sloveniji deluje več kot 100 domov za starejše. Okužbe s koronavirusom so našteli le v 10, v nekaterih domovih je zbolelo le osebje, je pojasnil Rozman. V šestih domovih so zabeležili več kot en primer bolezni pri stanovalcih, v dveh domovih pa širjenja niso uspeli pravočasno ustaviti, je ocenil Rozman.

Prvo žarišče okužb je bilo v metliškem domu starejših, večji žarišči pa sta bili še v Šmarju pri Jelšah in Ljutomeru.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
stric feri (nepreverjen)

Kaj je pa drugo bilo za pričakovati? Saj domovi niso bolnišnice, kjer bi imeli vrhunsko opremo in visoko usposobljen kader za primer epidemije.

Domovi so bivalne ustanove, kjer starostniki bivajo. Osebje je usposobljeno za nego teh ljudi.

In jasno, da tudi opreme za kaj drugo nimajo.

Dom je dom ! Bolnišnica pa je bolnišnica !

Starejše novice