Slika je simbolična.
Ministrica Šinko ob svetovnem dnevu varstva živali spomnila na nepotrebno trpljenje živali.

Danes obeležujemo svetovni dan varstva živali, ki že od leta 1932 velja za mednarodni dan boja za pravice in dobrobit živali. V ta namen je v državnem svetu potekal tudi poseben posvet, na katerem so o odnosu do živali in izzivih na tem področju mnenja soočili različni deležniki.

Za živali moramo skrbeti na način, ki jim ne povzroča trpljenja

Posveta se je med drugim udeležila tudi Ministrica za kmetijstvo Irena Šinko, ki je ob tem spomnila na moralno dolžnost, da za živali, če jih imamo, skrbimo na način, ki jim ne povzroča nepotrebnega trpljenja.

Po besedah ministrice namreč živali v oskrbi človeka vse bolj razumemo kot čuteča bitja, ne le kot stvari, lastnino, okras ali sredstvo za proizvodnjo.

»Dobrobit živali je aktualna tema in vzbuja pozornost javnosti in različnih evropskih ter domačih institucij. Zaščito in dobrobit živali je tudi ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano prepoznalo kot izjemno pomemben del trajnostnega kmetijstva,« je poudarila.

Odgovorno ravnanje do živali, kot čutečih bitij, zapisano tudi v splošno zakonodajo Republike Slovenije

Kot je v nagovoru še spomnila ministrica, se etika ravnanja z živalmi danes odraža tudi v zakonodaji številnih držav.

Da so živali čuteča bitja, pa smo tudi v Sloveniji zapisali v splošno zakonodajo in v zakonodajo, ki ureja zaščito živali.

Na ministrstvu prav tako podpirajo dvig standardov dobrobiti živali z aktivnim sooblikovanjem politik kmetijstva, za živali pa po navedbah Šinkove skrbijo tudi s finančno podporo, namenjeno njihovemu zdravstvenemu varstvu, s čimer se krepi tudi javna veterinarska služba kot ena izmed ključnih pri zagotavljanju dobrobiti živali pri nas.

Nenazadnje ministrstvo pripravlja tudi spremembe in dopolnitve predpisov, ki urejajo odgovorno lastništvo do živali in predpisujejo dolžnosti skrbnikov živali.

»Z ustanovitvijo Nacionalnega centra za dobrobit živali, ki soorganizira posvet, dodatno poudarjamo pomen širokega dialoga o dobrobiti živali v javnosti,« je še dodala ministrica.

»Vsak posameznik mora razumeti, kaj pomeni trpljenje živali in se truditi, da ga ne povzroča«

Današnji svetovni dan varstva živali je namenjen osveščanju najširše javnosti o tem, da so živali čuteča bitja in da so ljudje odgovorni skrbeti zanje na način, ki jim ne povzroča bolečine, trpljenja in strahu. Poleg posveta se bo danes ob tej priložnosti zvrstilo še več dogodkov.

Pomembna tema v sklopu svetovnega dneva varstva živali je tudi, da se izboljša kulturo ravnanja z živalmi. 

»Kultura je tista, ki zagotavlja, da se človekov odnos do živali s časom izboljšuje. Kulturo ravnanja z živalmi vsaka naslednja generacija lahko izboljša s svojim plemenitenjem načina razmišljanja o živalih.

Nadvse pomembno je tudi, da se sočutna misel razvija že pri mladih, kar je možno doseči z učenjem odnosa do živali že v otroštvu, v okviru družine, vrtca, šole, znotraj lokalnih skupnosti in najpomembnejše, z lastnim zgledom. Vsak posameznik mora razumeti, kaj pomeni trpljenje živali in se truditi, da ga ne povzroča. Prav tako mora vsak od nas vedeti, kdaj je življenje živali dovolj dobro,« poudarja Irena Šinko.

Posveta v organizaciji Nacionalnega centra za dobrobit živali, ki deluje pod okriljem Nacionalnega veterinarskega inštituta ljubljanske veterinarske fakultete, in Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, so se udeležili tudi predsednik državnega sveta Alojz Kovšca, generalni direktor uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Matjaž Guček in predstavniki Zveze veterinarjev Evrope in Evropske komisije.

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tuncika
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Prejšnji teden je bil dan za zaščito otroka, pa niste pisali nič. Z največjega zbora mamic in očetov v LJ je ostal le "incident rdečega drogeraša".
Za peseke pa bi praznovali do konca leta................jao...................

. (nepreverjen)

Bolana komentarja, res. Saj smo pa vsi živa bitja, ki čutimo lakoto in bolečino. Čas je že, da se končno ljudi začne o tem ozavescati. Človek si lahko sam pomaga, žival pa ne. Ne bi bil v vajini koži, kakšna pokvarjena človeka sta, ki ne marata zivali. Pa je to kaj slabega, da pišejo o tem, da so tudi to živa bitja in jih človek z nobeno pravico ne sme tepsti. Tuncika, pa vi ste taki pobožni človek, kljub temu taka mržnja do živali. Kadarkoli je pisanja in kuzkih, izlijete svoj gnev ven. Bog vas blagoslovi.

In reply to by tuncika

Mgkogkgkkk (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Glavno ka živali po cejle dneve smrdijo pa samo žrejo težko je to trpljenje banditi pokvarjeni satanisti za lidij se brigajte rajše pa pišite kaj pametnoga nej pa samo ka je nekšen NATEG.

Htwwthrahtab (nepreverjen)

Svetovni dan živali je. Pa valda lahko kaj napišejo o tem, ali ?.

In reply to by Mgkogkgkkk (nepreverjen)

minsk (nepreverjen)

Stvarno se sami psihiči sprehajajo po teh spletnih forumaj. Me resan zanima kakšna pokveka si v živo

In reply to by Mgkogkgkkk (nepreverjen)

dan živali (nepreverjen)

Zanima me, če de se že enkrat nešče spravo na vse tiste mučitele živali, keri jih majo v ujetništvi zaprejte v blokovskih stanovanjih, jih silijo nositi oblačila in se lizarijo z njimi. Ka ne gučin ka se z živalmi pogučavlejo kak z deco in se do teh živali tudi tak bolano posesivno obnašajo. Ne ven, če so tej bole primeri za policijo ali za psihiatra.

yaa (nepreverjen)

Tvoj um pa je zdrav? Glede na agresijo kero stresas iz sebe se malo zamisli nad sebof ok… Zdraf si ze nej…

In reply to by dan živali (nepreverjen)

tuncika

Z vsem spoštovanjem " g. nepreverjeni komentator", vem da si eden izmed zaposlenih na spletu. Omenil sem samo : neporočanje o shodu za življenje v LJ, ko pa se stvar na veliko opisuje in moderira v medijih na temo o živalih in različnih ideologij (LGBT+, Woke, ipd) pa so spleti polni. Uravnotežite poročanje.
V vednost : pri hiši nikoli nismo bili brez hišnega prijatelja, tudi danes ne. Preveč radi imamo živali, vendar živali so najboljši prijatelji in zavezniki človeka, obratno v naravi ne gre.
Če ne bi napisal tista prva dva perverzna stavka, bi te celo pohvalil, se ti zahvalil, tako pač naj ostane.
Bog blagoslovi tudi tebe in vse dobro ti želim.

realnoo (nepreverjen)

Debeli fuknjenec tij si fejst betežen v prizadeti glavi.

In reply to by tuncika

vodka (nepreverjen)

Največ trpljenja živalim povzročajo tisti kateri se imajo za velike ljubitelje živali.

Starejše novice