*Fotografija je simbolična
Statistični urad Republike Slovenije je zbral nekaj zanimivih podatkov o češnjah in med kraje, ki so poimenovani po češnjah, uvrstil Črenšovce.

Ob letošnjem prazniku češenj, ki tradicionalna poteka v Goriških Brdih, ampak je letos postal ena od mnogih 'žrtev' koronavirusa, so na Statističnem uradu RS zbrali nekaj zanimivih podatkov, številk in dejstev povezanih s tem priljubljenim sadežem.

Med drugim so našteli 28 krajev v Sloveniji, ki naj bi bili poimenovani po češnjah, med njimi pa lahko najdemo tako tudi Črenšovce.

Nad to navedbo pa so se odzvali v občinski svetniški skupini NSi, kjer pravijo, da gre za zmoto državnih statistikov.

»Gre za napako, saj ime vasi in občine Črenšovci NE izvira iz češenj. Opis občinskega grba med drugim pravi: "Nad mlinskim kolesom se nahajajo trije stilizirani plodovi drevesa črense, ki predstavljajo tri krajevne skupnosti v občini ter ponazarjajo ime občinskega središča in občine." Še posebej nekoč je bila v teh krajih zelo razširjena rastlina čremsa (Prunus padus), za katero se v naših krajih uporablja domač izraz črensa. In iz črense torej izvira ime Črenšovci,« so pojasnili na svoji Facebook strani in še dodali, da mnogi domačini, vključno z županjo, še zmeraj uporabljajo starejšo obliko imena, do spremembe ene črke pa je prišlo pa da je prišlo po drugi svetovni vojni.

Uvozimo več kot izvozimo

V statističnem uradu se na njihovo pojasnili še niso odzvali, naj pa omenimo, da smo v Slovenijo leta 2019 uvozili 759 ton češenj, kar 30 odstotkov iz Grčije. Češenj pa smo izvozili 287 ton, od tega veliko večino, kar 82 odstotkov, na Hrvaško.

Komentarji (8)

S-LOVE-NIJA (ni preverjeno)

PA KA VAN ŽIVOT SMRDI NA SOBOTAINFO? VEJPA IDE SE ZA BESEDNO ZVEZO KLOŠARI!

Luple (ni preverjeno)

Jaka muda...

Marduk

Dobrih 25 let, nazaj, se se spomnim tega drevesa - predvsem pa plodov, ki so se mi kot otroku zdeli zanimivi in okusni. Na sreco je name pazila babica;)
Sicer pa vi..., lahko bi ze raziskali kaj se dogaja z obmocjem okoli Copekovega mlina. Pa ocitno niste tega tipa novinarji, skoda..., kam vas nese. Klik klik in bait:)

čikapajo (ni preverjeno)

O češnjah ali črešnjah bi se prej lahko imenovali Črešnjevci, pri Gornji Radgoni. Glede Črenšovec pa nekateri domačini tudi govorijo, da bi bilo pravilno Crenšovci z C in ne Č. No to je njihova zadeva.

Kot glavni problem je, da v Ljubljani itak ne ločijo češenj od črense in tudi ne krajev pri nas. Saj še Pomurja ne ločijo od Prekmurja, kar zelo pogosto zamenjujejo.

Saj se je tudi videlo pri letenju vojaških letal, da Pomurja sploh na zemljevid niso dali. So ga kar odrezali od Slovenije.

Za Ljubljano je Pomurje samo del, kjer je treba pobirat davke in če slučajno koga zanese pot na ta konec, ko pridejo žret in pit.

Anti Komunist/… (ni preverjeno)

Vsako budalo zna ka so Črenšovci poimenovani po čremsi oz črensi

feri11 (ni preverjeno)

Slovenec kak po navadi pa po svoje, na pamet.... Bedaki...

Čika-pajo (ni preverjeno)

V Slovensko abecedo, bi bilo pod nujno potrebno uvrstiti nekatere črke koj je ü, ö ter druge. Imena krajevpa imenovati tako, kot se na tem območju izgovarjajo. Primer -Puconci -Püconci.-Beltinci-Böltinci. Če imamo priimke, kjer se lahko piše z takimi črkami, zakaj potem ne bi imeli tudi krajev.

tekosan (ni preverjeno)

V Ljubljani in osrednjih medijih pravijo takole

Türk = Turk ali Tirk
München = Minhen
Düsseldorf = Diseldorf
dödöli/dödöle = dodoli/dodole ...

In reply to by Čika-pajo (ni preverjeno)

Starejše novice