Tokratni gost v studiu TV Idea je bil novi direktor Splošne bolnišnice Murska Sobota Roman Ratkai, ki bo funkcijo uradno prevzel 1. aprila.

Novi direktor Splošne bolnišnice Murska Sobota Roman Ratkai je spregovoril motivih za prijavo na razpis, o finančnem stanju, o javnem in zasebnem zdravstvu, o naložbah ter o strateških načrtih za prihodnost.

Delo v javnem sektorju mu predstavlja izziv

Za prijavo na razpis za direktorja se je odločil, ker je menil, da je v tem trenutku potrebno, da na čelo bolnišnice pride človek, ki ima več 'managerskih' kot zdravniških izkušenj ter več znanja s področja financ in malo manj iz področja zdravstva.

Ker prihaja iz zasebnega sektorja, mu delo v javnem sektorju predstavlja izziv. Njegov cilj niso samo številke, ampak tudi spoznavanje vseh zaposlenih, je dejal.

V Murski Soboti 2,4 milijonov izgube, v Novem mestu trije milijoni dobička

Ratkai je povedal, da so finančni podatki za leto 2022 slabi.

Prvo tromesečje je zaznamoval covid, ampak Splošna bolnišnica Novo mesto, ki je po velikosti primerljiva z murskosoboško bolnišnico, je poslovala z dobičkom.

Kot prvi korak za rešitev situacije navaja natančno analizo vseh stroškov in analizo prihodkov. Kot končni cilj navaja finančno stabilnost, ki jo bodo skušali doseči z zviševanjem prihodkov in zmanjševanjem stroškov: »Bistvo je, da tudi na prihodkovni ravni moramo narediti določeni preboj.«

Pomembno je, da se bodo pacienti pri njih počutili varno

»Splošna bolnišnica Murska Sobota ima določena področja, kjer lahko izstopa, določeni kadri so izstopajoči, so priznani, predvsem po kvaliteti njihovega dela,« je povedal Ratkai.

Želi pa si, da bi pacienti, ki prihajajo v bolnišnico videli, da se trudijo za njih, da jim skušajo čim bolj skrajšati pot čakanja, nuditi kvaliteto zdravljenje ter poskrbeti, da se bodo varno počutili, ter zdravi in zadovoljni odšli od tam.

Razmerje med javnim in zasebnim zdravstvom mora biti vsaj 80 : 20

Sam pravi, da mora obstajati tako javno kot zasebno zdravstvo, ampak da mora biti to razmerje nekako 80 do 85 odstotkov javnega zdravstva ter 20 do 15 odstotkov zasebnega zdravstva.

Javno in zasebno zdravstvo se dopolnjujeta in učita eden od drugega, meni.

Ratkai pa poudari, da se razmerje vsaj 80 odstotkov v javnem zdravstvu mora obdržati, saj so ljudje za to vplačevali celo življenje, oziroma še vplačujejo: »Ampak storitev mora biti res kvalitetna.«

Tudi v prihodnje investicije

V prihodnjem letu je vse skupaj v planu za nekje 18 milijonov investicij. Od tega jih je 10,6 milijonov namenjenih za negovalno bolnišnico, malo manj kot milijon je bila naložba v dializni oddelek, malo manj kot dva milijona pa bo znašala investicija na internem oddelku. 

Ratkai poudari, da je med prvimi nalogami 'dvig' poslovanja, da bo posledično tudi več investicij, kar bo dalo tako zaposlenim kot pacientom boljše možnosti in omogočiti boljše pogoje.

V ospredju strategije so pacienti

Pripravljena je tudi strategija za naslednje leto: »Bistveno je, da poskrbimo za to, da naši pacienti gredo od nas zdravi in zadovoljni, enako velja za zaposlene, enako velja za svojce od pacientov in to je bistvena vloga, ki jo mora odigrati Splošna bolnišnica. Ampak to ne sme biti samo mrtva črka na papirju.«

S 1. aprilom uradno začenja funkcijo, poleg drugih zadev mora spoznati tudi celotno bolnišnico in vse zaposlene, da 'začuti' notranje stanje, ki je po njegovem mnenju včasih pomembnejše kot številke.

Vabljeni k ogledu celotnega razgovora.

Komentarji (20)

Tišinčar (ni preverjeno)

Čista zlagani podatki. Med "Covid obdobjon so prišli iz 4 milijone minusa na plus zaj pa naenok samo takšna razlika. To enostavno nejde. To vsaki ka ma barem 4 razrede osnovne šole končane vide ka je to konstrukt. Naj fajn dajo v kompletna finančna poročila izpred "pandemije" pa med njof pa zdaj. Kama so šli tej pejnezi? Naj se objavi plačilna lestvica poimensko. Ka de se vidlo kelko so skaserali doktori neupravičeno pa kelko bi moglo dobiti ostalo osebje v bolinici opravičeno! Ajde SBMS račune na plano pa mo vidli kakšni gospodari ste bili!

nemrenvrvati (ni preverjeno)

V Novon Mesti 3 milijone pozitivno v Murski Soboti 2,4 milijone negativno??? Kak je tou mozno? Pet milijonov razlike…

In reply to by Tišinčar (ni preverjeno)

janez janez (ni preverjeno)

senja se ti nej, kelko covid dodatkov se je razneslo!!!!!

In reply to by nemrenvrvati (ni preverjeno)

bravoo (ni preverjeno)

Nov svet!

hopes (ni preverjeno)

Zadnje upanje za bolnico. Naj se dajo karte na mizo. Kako je bilo poslovanje taksno zadnja leta? Naj se ne skrivajo podatki.

In reply to by bravoo (ni preverjeno)

FKFV (ni preverjeno)

Zamenjati zdajšno upravo in pokazati kdo je gazda

stroj (ni preverjeno)

če ne bo menjal večino predstojnikov in glavnih sester oddelkov, ki so že celooo večnost na položajih, ne bo napravil nič!!!! bo hitro začutil notranje stanje. Žal v napačno smer.

Sokrates1974 (ni preverjeno)

In kaj imajo glavne sestre pri poslovanju? A te je katera izmed njih razočarala? V postelji? Da pišeš neumnosti....

In reply to by stroj (ni preverjeno)

Kakkkka (ni preverjeno)

Samo ka ne bo leto kak v zadnjic sluzbi

čarni vrag (ni preverjeno)

To so navadne floskule. Realnost pa je takšna, ka so čakalne dobe tudi po dve leti.

vrag od vraga (ni preverjeno)

Če bi jim bil cilj povečati prihodke, bi delali v dveh izmenah, ne pa da te naročijo ob 9. uri, na vrsti si pa ob 13. uri. Tega pri zasebnikih nega. In to je skrb za pacienta.

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

lukčev mesec (ni preverjeno)

Spoštovani Roman, novi direktor.

Ne moreš primerjati Soboške bolnišnice in Novomeške.

Vsaka je stvar zase in edinstvena.

Kaj je pripeljalo Soboške do toliko primanjkljaja ne vemo točno.

To ti lahko pokaže zelo natančna analiza poslovanja nekaj preteklih let.

To, kot podjetnik itak poznaš.

Nekaj zelo bistvenega oziroma najbolj bistveno.

Ni toliko pomembno, če ima bolnišnica na koncu leta kak everček več ali manj, čeprav je dobro, da ni velikega primanjkljaja.

Ne gre tukaj za gospodarsko družbo, ki bi ustvarjala dobiček.

Glavno bistvo je ZADOVOLJNI bolniki in zaposleni !!!

Upam, da, kot uspešni menedžer porihtaš organizacijo dela, ker je popolnoma na psu.

Za začetek popolna reorganizacija naročanja !!!

No, dela je ogromnega.

Upam, da boš imel srečno roko pri izbiri sodelavcev.

Upam tudi, da ti bodo zaposleni čimmanj nagajali in nasprotovali.

Želim ti uspešno delo, dobre rezultate v korist vseh, kot sem zgoraj omenil.

SREČNO !

Tecumseh (ni preverjeno)

Odlično napisano. Zdravstvo ni vreča brez dna, ampak je zdravstvo enostavno povedano še ena vojska v državi. Obnaša se kot nedotakljivi del naše družbe in to je potrebno spremeniti.
Dogodki v UKC Ljubljana so točno pokazali (trenutno je vse potihnilo), kaj vse počenjajo razni predstojniki oddelkov, sorodstvene povezave in še marsikaj. Problem zdravstva sigurno ni privatno zdravstvo, ampak neverjetno netransparentna povezava tako javnega, zakor zasebnega zdravstva. Slednje mora in lahko dela samo kot podaljšek javnega zdravstva in ne kot sedaj, ko nikomur ni jasno, zakaj so čakalne vrste pri enih dolge, pri drugih kratke, ko pa večino posegov itak plača zdravstvena zavarovalnica v enakem znesku. Če pa ima kdo denar in lahko plača samoplačniški poseg pa tudi ni nič narobe, vsaj po mojem. Enako je v drugih državah oz. bo pacient šel na neko operacijo v tujino in si jo plačal, če mu doma tega ne moremo nuditi. Čisto preprosto, vendar tudi s posledico, da bo denar šel ven iz države, namesto, da bi ostal pri nas.
Novi direktor SBMS je pred velikim izzivom, upam, da bo imel ob sebi dobro ekipo in da se izognejo podobnim dobesedno kriminalnim dejanjem, kakršne so se, se in se bodo verjetno še dogajale v večjih bolnišnicah, kakor sta npr. oba univerzitetna centra.
Lepo napisano zgoraj, ni problem v tem, če ostane kakšen evro nad ali pod računsko črto (seveda, da primankljaj ni prevelik), ampak zadovoljni pacienti.
Mi starejši moramo na te probleme gledati bolj podrobno, kajti tudi veliko več potrebujemo zdravstvene usluge!

In reply to by lukčev mesec (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

Ne moreš primerjati Soboške bolnišnice in Novomeške.

Vsaka je stvar zase in edinstvena.

Ma nemoj, nakladač iz bolnice. Ali v Novem mestu delajo drugačni zdravniki kak v Soboti, mogoče veterinarji? Ali sestre delajo zastonj? Mogoče bolniki ležijo na slami?
V Novom mesti delajo bole pošteni vodje in zaposleni. Tako preprosto je to. Mi smo dežela čudežev. Zdaj še dveh približno enakih bolnišnic nemremo primerjati. Mogoče so menje njevkali zaradi "kovida" in bole delali.

In reply to by lukčev mesec (ni preverjeno)

vrag od vraga (ni preverjeno)

Odlična analiza in predlogi, zelo pohvalno. Dodal bi smo, da dosedanje vodstvo ni bilo tako bleščeče in uspešno, kot se je prikazovalo v javnosti. Za tako stanje je v prvi vrsti odgovornost ustanovitelja in sveta zavoda, da je tako stanje dopuščal leta. Nekateri med njimi so bili ali pa so še na vodstvenih položajih tako dolgo , da so jim pognale že korenine, zato je potrebno ta #hlev# temeljito počistiti. Srečno Roman.

In reply to by lukčev mesec (ni preverjeno)

Taraa (ni preverjeno)

Zdravstvo vreča brez dna. Pacienti pa bolni čakajo več let na preglede. Sramotno. Plače pa imajo do plafona . ,,dvoživke,,

Tišinčar (ni preverjeno)

baje sestre
pušijo
ponoči
in
podnevi

janez janez (ni preverjeno)

Trbelo bi doktore pijtati, kelko plače nucajo za svoje življenje.
Če je to 50 jurjov, jim dajmo 50 jurjov, samo, KA DO DELALI!!!
Če se dobro spomnim, so skozi celo zgodovino doktorske plače največje,
ampak, nikoli, nikoli zadosti velke. Kao da majo dva želodca.
Dobro, znan, 25 let šolanja in nonstopno izobraževanje celo delovno dobo, ampak
to se dogaja tudi vodovodaron. Nekda so vlekli cinkove cevi, te so prišle železne, zdaj so hit plastične; pa tudi samo francuza vodovodar več ne nuca, liki laser,.....

V glavnon, doktori, povejte, kelko nucate, pa te van naj vlada to da,
samo ka de mer, pa ka te začali delati!
Delati v bolnicaj, nej pri privatnikaj!
Zdaj se po bolnicaj dosta "počijva", ka si te pri privatniki "fit".

Lejko pa vsi idete privat: zazidajte si nambulante, bolnice, nabavite si šker,
točno tak, kak si vsakši vodovodar ali vulkanizer more!
Te pa zaračunavajte, kelko ščete!

Tisti, ka njemi je te post zdigno pokrvač, se je v njen najšo,
tisti, ka se je samo grenko nasmejo, pa je eden od redkih primerkov,
kakši bi doktori pravzaprav morali biti.
Ker, nekaj jih je tudi izrednih;
ka se mi ne zapiše kar samo od sebe, ka bi si rejsan zaslužili 50 jurjov.
So pa rejdke grujške!!!

vrag od vraga (ni preverjeno)

Sigurno si zaslužijo 5o tisoč na leto, kar pa ni niti tako dosti. Ampak sem prepričan, da jih večina to cifro doseže in tudi preseže. Imajo pa doktorji tudi po 50 dni dopusta, to pa je 400 ur, kar znese blizu 20 % obveznih letnih ur. Potem so tu še obvezna izobraževanja in že smo pri pomanjkanju kadra zaradi različnih odsotnosti.

janez janez (ni preverjeno)

rejsan si vrag od vraga;
vej pa 50 jurjov na mesec!!! , nej ka namerno naopak razmiš!
jebi ga, covid jih je navado na takše cifre, ka te kap, zaj pa te covida nega, te pa njin dajmo bar "cifre" kak se spodobi za g. dr.

In reply to by vrag od vraga (ni preverjeno)

Starejše novice