Vir: Marianum
V Veržeju so sanirali slamnate strehe na zemljankah, ki so nastale pred desetimi leti v projektu Doživljajski turizem v zemljanki.

V Veržeju so se pred desetletjem odločili, da se s postavitvijo petih novih zemljank vrnejo nazaj k naravi. 

S preprostimi slovanskimi bivališči so se odločili ohranjati kulturno dediščino in spodbujati razvoj doživljajskega turizma. Pobudo za nastanek projekta Zemljanke - nova vas v Veržeju so dali na Zavodu Marianum.

Zemljanke so stanovanjske jame, katere značilnost je vkopanost v zemljo, nadzemni del pa je pokrit z dvokapno strešno konstrukcijo, ki sega do tal.

Sanirali slamnato streho, bogata infrastruktura še naprej služi svojemu namenu

Repliko zemljank je pred desetimi leti postavil zavod Marianum Veržej, saj so tam odkrili eno najstarejših arheoloških najdišč slovanske kulture.

Po desetih letih je kritino načel zob časa, zato je bilo potrebno slamnato streho sanirati. Slamnate kritine so nastale v projektu usposabljanja za nacionalno poklicno kvalifikacijo slamokrovec, tako kot pred desetimi leti.

Sanacija je potekala pod mentorstvom slamokrovca Antona Golnarja, zemljanke pa tako še naprej služijo svojemu nameni in pod svojo streho vabijo goste, obiskovalce in vse, ki si želijo domačnosti in stika z naravo.

Vir: Marianum
Vir: Marianum

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice