Ob Soboškem jezeru bo kmalu na voljo še več raznovrstnih aktivnosti. Mestna občina načrtuje izvedbo nove kajak kanu steze in postajališča za avtodome.

Soboško jezero se razprostira na južnem delu mesta Murska Sobota in s svojo velikostjo ponuja idealne pogoje za živahno dogajanje, kopanje, plavanje in raznovrstne aktivnosti na vodi.

Soboško jezero nudi odlične pogoje za raznovrstne vodne aktivnosti

Na jezeru lahko najdemo posameznike ali člane športnih društev, ki izkoristijo naravno danost jezera za veslanje, kajak, kanu, jadranje na deski, supanje, wind surfing, kajtanje ali ribolov.

V letu 2020 pa so se tam odvila tudi različna tekmovanja na državni ravni, kot je državno prvenstvo v kajaku in kanuju na mirnih vodah, katerega organizatorja sta bila Kajak Kanu klub Rotoatttivo iz Murske Sobote in Kajakaška zveza Slovenije.

Glede na vse navedeno ne preseneča, da sodi območje Soboškega jezera med razvojno izredno pomembna območja Mestne občine Murska Sobota. V ta namen so se odločili, da vključijo v razvojni program občine za obdobje 2023-2026 tudi urejanje Soboškega jezera. 

Nova kajak kanu steza

Kot je navedeno v dokumentaciji razvojnega programa, se na severnem delu Soboškega jezera že kmalu obeta izvedba nove kajak kanu steze.

Izvedba bo zajemala označitve steze za kajak in kanu na mirnih vodah dolžine 1000 metrov in 90 metrov širine, kar bo omogočilo, da bo lokacija proge vedno na predvidenem mestu.

»Steza bo označena z bojami, ki se jih montira na jekleno vrv, ki je 1,5 metrov pod gladino vode in tako ne bo moteča za ostala plovila. Površina boje bo iz obstojnega materiala, ki ne bo trd in ob udarcu z veslom ali čolnom ne bo povzročil škode na opremi.

Po potrebi se bodo vse proge - jeklene vrvi lahko tudi premaknile ali odstranile, nadgradnja projekta pa je potem ureditev avtomatske štartne linije,« so zapisali na Mestni občini Murska Sobota.

Proge za to disciplino v Sloveniji še ni

Kot je še navedeno v razvojnem programu soboške občine, trenutno v Sloveniji ni nobene proge za to disciplino, zato bi s postavitvijo te proge pozitivno vplivali na razvoj tega športa in tudi razvoj lokalnega okolja.

Cilji načrtovane investicije so predvsem:

  • zagotoviti osnovne pogoje za razvoj vodnih športov: kajak kanu na mirnih vodah,
  • urediti sodobne in varne vadbene površine za kajak in kanu za vse prebivalce mesta in regije,
  • spodbuditi prebivalce k športnemu udejstvovanju,
  • zagotoviti kvalitetne pogoje za izvajanje športne društvene dejavnosti,
  • krepiti vlogo in pomen športnih društev, ki prebivalcem ponujajo kakovostne športne storitve,
  • aktivno slediti trendu razvoja na področju športne infrastrukture in siceršnje urbane urejenosti okolja,
  • povečati dodano vrednost Soboškega jezera in revitalizirati degradirano območje.

Projektna dokumentacija in vsa upravna dovoljenja in soglasja za kajak kanu stezo na Soboškem jezeru so med tem že pridobljena, izvedba investicije je predvidena v letu 2023.

Obeta se tudi postajališče za avtodome

Nova kajak kanu steza pa še zdaleč ni edina v sklopu razvojnega programa za ureditev Soboškega jezera. Z namenom pridobivanja obiskovalcev tudi iz tujine in za več dni, se obeta tudi ureditev postajališč za avtodome.

V okviru izdelave idejne zasnove okolice Soboškega jezera bo poiskali najprimernejšo lokacijo, so zapisali, kjer bi lahko v prihodnje uredili postajališče za avtodome.

Cilji načrtovane investicije so predvsem zagotoviti prostor za postavitev avtodomov z ustreznimi priključki na komunalno infrastrukturo ter s tem ponuditi popotnikom z avtodomi tudi možnost koriščenja raznolike in kvalitetne ponudbe, ki jo nudi objekt Expano s Soboškim jezerom in okolico, je navedeno v razvojnem programu Mestne občine Murska Sobota.

V letu 2022 je bila za postajališče že izdelana projektna dokumentacija in sklenjena pogodba za arheološke raziskave, ki se bodo končale v letu 2023.

Takrat je predviden tudi začetek investicije, ki naj bi se dokončala v letu 2024. V naslednjih letih pa je nato predvidena še nadgradnja sistema z dodatnimi postajališči. 

Komentarji (23)

tuncika

Že dalj časa trobim, da je Expano najboljša turistična točka v Pomurju. In sedaj bo pridobila še novo vsebino, pa zopet novo in novo. To mi delajte.
ČESTITKE.

. .. . (ni preverjeno)

TUNČIKA, KELKO KASEJRAŠ OD SOBOŠKE OBČINE...????🤣🤣🤣👍👍👍

In reply to by tuncika

Pisteiak (ni preverjeno)

Turistična točka v Pomurju so moravske toplice nej pa neksa gramoznica pri hitrih cesti, sobocanci malo se zbudite pa prst v z riti

In reply to by tuncika

Proizvodnja (ni preverjeno)

Lepi nacrti za Expano. Vendar mislim, da denar drvarnici prinesejo le avtodomi. Vesel bi bil ce bi se motil.
Rad bi slisal ali je to vreca brez dna ali pokriva vsaj stroske? Nisce ne pise o tem. V kratkem bo potrebno odati bilance. Rezultati bodo znani.

.. (ni preverjeno)

Ka se tiče tekočoga poslovanja dela Expano pozitivno. Investicija pa je seveda dugoročna kak sakša večja stvar. Samo tak dale bravo.

In reply to by Proizvodnja (ni preverjeno)

Tecumseh (ni preverjeno)

Tistih nekaj deset dnevnih gostov nikakor ne doprinese k pozitivnemu poslovanju. Plačati je potrebno marsikaj, tudi kaj obnavljati... to niso investicije, da se razumemo. Tako da občinarji stalno zavajajo. Neka resna finančna revizija bi res dala realne rezultate, te pa do dandanes nisem zasledil. Občinsko poročilo je lahko oz. je verjetno eno veliko zavajanje, pretakanje sredstev levo in desno, da se izguba ne vidi?
Vreča brez dna in stalno sanjajo o nekih novih pridobitvah. Kaj bodo s postajališčem za avtodome, ko ni nikjer sence, če se kakšen avtodomaš hoče ustaviti za nekaj dni?
Se lahko kopajo ali ne, ko se stalno o tem prepiramo?
Zasadili so le nekaj dreves, morali bi jih več, pa tudi takoj, ko se je sprejel sklep o postavitvi te "drvarnice"! Drevesa rastejo leta in leta, zgradbo pa so vseeno postavili v enem letu. In sedaj... sence za kopalce pač ni, pa tudi za avtodomaše je ne bo.
Če se dobro spomnim, je Jevšek sanjal o tem, da bi bila tu večnamenska mestna športna dvorana, potem so probali sem prestaviti neke koncerte, pa se več kakor ni izšlo, stalno se piše o nekih kajakih, kanujih... pa tudi to ravno ne obratuje v večji meri.
Lokal oddajajo tako malo da, malo ne, najemnina je previsoka, o tem niso razmislili prej. Poleti so še gostje, pozimi in rano spomladi ali pozni jeseni pa jih je za vzorec. Trenutno tudi zaprto.
Ampak, če se jim kaj bostvenega posreči tudi ne bom proti.

In reply to by .. (ni preverjeno)

krampeccc (ni preverjeno)

vepa ka se trucas privosci liden nekaj eni bi skos samo sluzili... placuvlemo davke naj se dela ka bo kaj.
kda je socializem bu se je nej pitalo kelko mo zasluzili ampak se je gledalo na to ka narod nekaj dobij ka de fajn

In reply to by Tecumseh (ni preverjeno)

Tecumseh (ni preverjeno)

Ojoj, ni več socializma. Drugi, ne midva, določajo pravila. In ta so, da smo se toliko "prevzgojili", da več nočemo plačevati nekaj, kar evidentno prinaša zgubo. Sem prihajajo več ali manj ljudje od drugod in potem izguba zaradi njih? Tudi kopališče posluje negativno, ampak tam smo več ali manj domačini in se strinjam, da naj nekaj dobimo od plačanih davkov.

In reply to by krampeccc (ni preverjeno)

gtras (ni preverjeno)

Vojska dela tuj izgubo

In reply to by Tecumseh (ni preverjeno)

mokuš (ni preverjeno)

Čas je ka mo začali kasejrati. Končno. Na Gorenskon še zrak zaračunavlejo.

Lukčev Mesec (ni preverjeno)

Kaj boš ti kasiral siromaček ?

Praviš Gorenjska.

Sedaj, ko je SP v Planici ogromno tujcev biva v sosednji Italiji in Avstriji, ker so Gorenjci preveč navili cene.

Mogoče bo počasi ljudem kapnilo, da bodo pričeli spoštovati svoj denar in pač ne bodo šli tja, kjer je predrago.

In reply to by mokuš (ni preverjeno)

Lukčev Mesec (ni preverjeno)

In bob stezo za pozimi.

-1 (ni preverjeno)

Kdaj boste malo umni spoznali ,da to ni jezero bilo in ni sedaj in nikoli ne bo .To je gramozna jama .

čarni vrag (ni preverjeno)

Malo umen si ti!

In reply to by -1 (ni preverjeno)

:-) (ni preverjeno)

Ogromno vodnih aktivnosti, celo z avtodomi bo narod hodil...ampak pred dvema dnevoma v članku berem, da je KOPANJE PREPOVEDANO!!!

Ajme (ni preverjeno)

kamešnico nazaj sobočancon - tu je negda bil mir in si se lahko malo odvrnil od stresa - zdaj zamazane avtodome ka do sekrete prznili in plastiko filali - bujto - kajak v mirnih vodah??? - wtf ??? - kje je mirna voda, tak od oka???

Vodstvo Expana (ni preverjeno)

Za poslovnega direktorja oz. managerja predlagamo Debeloga Fuknjenca. Stranka Svobodnega Goloba MS

black panter

lejko bi na tistoj brezveznoj trati napravili mini golf,
pa pomali de trbelo te leseni golobinjek vzdržavati malo od zunaj,vačik sprnej pa se vkup sujne kak stara uta

Gost22 (ni preverjeno)

Doj zaprite tou drvarnico samo zgubi dela da de vam jasno komunisti. Pa če je kamenšnica je kamenšnica nemre biti jezero

Talisa5531pa (ni preverjeno)

Škoda ka ste vsi tak negativno nastrojeni!!!! Vsak si tan najde ka je mi ugaja ,sproatitev mir in rekreacijo.

Sobota 1791 (ni preverjeno)

Nika vam ne paše, nej van trbej tan odite pa bojte v varaše.

Flippp (ni preverjeno)

To ni jezero, to je G R A M O Z N I C A

čarni vrag (ni preverjeno)

Kakšna je razlika med jezerom in opuščeno gramoznico?

Starejše novice