Ob svetovnem dnevu dostojnega dela in spoštovanja delavskih pravic je statistični urad RS postregel z nekaterimi zanimivimi podatki.

Kot so zapisali, je v negotovih časih še posebej pomembno, da se zavzemamo za dostojno delo. Govora ja o delu, ki omogoča ne samo preživetje, temveč tudi varnost zaposlitve, redno in dostojno plačilo, socialno varnost ter upoštevanje pravic delavca na delovnem mestu.

Pomemben mednarodno primerljiv kazalnik položaja na trgu dela v določeni državi je stopnja delovne aktivnosti.

Na območju Evropske unije je bila ta leta 2019 54-odstotna. V Sloveniji je bila malce višja, in sicer 55,5-odstotna, torej višja od povprečja v celotni Evropski uniji. Najnižja stopnja delovne aktivnosti je bila v primorsko-notranjski regiji, kjer je znašala 51,4 odstotkov, sledi pomurska regija z 51,5 odstotka. Najbolj delovno aktivna je jugovzhodna regija z 58 odstotki.

Med vikendom dela manj kot petina Slovenk in Slovencev

Kar se tiče delovnih razmerij v Sloveniji, je 88 odstotkov moških zaposlenih za nedoločen čas, pri ženskah je odstotek nekoliko manjši in znaša 85 odstotkov.

Kaj pa prekarne oblike dela? V letu 2019 je take oblike dela opravljalo v Sloveniji 56 tisoč delovno aktivnih. Skoraj polovica, natančneje 48 odstotkov teh oseb so bili študenti, ki so delali prek študentskega servisa, 23 odstotkov jih je opravljalo delo prek agencije, 22 odstotkov je bilo samozaposlenih, ki niso zaposlovali in so delali pretežno za eno stranko, 7 odstotkov pa jih je imelo neprostovoljno zaposlitev za krajši delovni čas.

V Sloveniji delež delovno aktivnih med vikendom znaša nekaj manj kot 19 odstotkov, najbolj delovno aktivni pa so čez vikend v Grčiji, in sicer tam dela kar 41,4 odstotka zaposlenih. 

Komentarji (19)

če ge va ra (ni preverjeno)

Eni garajo cel teden za borno mezdo. Kaj bi sedaj naj še med vikendom garali ????
Banda kapitalistična !!!!!

Lucifuge Rofocale (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Ka ti misleš ka sta za časa Che Guevarre tekla med pa mlejko? Bandit komunističen!

In reply to by če ge va ra (ni preverjeno)

Sandokan II (ni preverjeno)

Ne žali največjega sina slovenskega naroda z banditom. Dovolj bo komunističen.

In reply to by Lucifuge Rofocale (ni preverjeno)

opolo.. (ni preverjeno)

najvecji in najbolj kruti kapitalisti so kitajci. v imenu denarja bodo pobili svoje ljudi, potopili svoje vasi, samo da se sluzi. Partija najvecji kapitalist.

In reply to by če ge va ra (ni preverjeno)

Lažnivi Kaco (ni preverjeno)

Predstavlja enega najbolj pogostih vzrokov za obisk zdravnika v zahodnem svetu in odsotnosti z dela, iz vrtcev, šol. V večini primerov so povzročitelji respiratorni virusi. Virusi se med seboj razlikujejo po načinu širjenja in danes opisujemo več kot 200 različnih virusov, povzročiteljev navadnega prehlada. Menjavanje letnih časov izrazito poveča število obolelih za navadnim prehladom. V začetku jeseni in preko zimskih mesecev opazujemo vsakoletni porast obolelih in šele v marcu opažamo strm upad števila obolelih. Ljudje preživimo jeseni in pozimi več časa v zaprtih prostorih, kar še dodatno pospešuje širjenje virusov s človeka na človeka. Virusi, ki povzročajo navadni prehlad, bolje preživijo v zraku z nizkim odstotkom vlage – v hladnih mesecih leta. Ob dotiku z virusovim izločkom okuženega dela kože ali predmeta, si lahko okužbo prenesemo v oči, v nos ali pa z vdihavanjem virusa. Glavni in najenostavnejši način, da se ubranimo pred okužbo je, da si redno umivamo roke. Ne dotikajmo se oči in nosu. Obolela oseba bo s kašljem in kihanjem širila virusne delce v prostor, zato se, če je le mogoče, izogibajmo daljšim, intimnejšim stikom z obolelo osebo.
.
Bolezenski znaki lahko trajajo tudi do 14 dni, a večina obolelih ozdravi spontano, prej kot v 8 dneh. Pri otrocih včasih zaznamo tudi vnetje dihal (sapnic, malih dihalnih poti: bronhiolitis ter pljučnico). Pa vendar virusi, ki povzročajo navadni prehlad, niso najpogostejši vzrok za vnetje dihal pri otrocih! Pri odraslih lahko poslabšajo potek bronhialne astme in kronične pljučne bolezni. Okužba večinoma izzveni brez večjih posledic za nadaljnje življenje. Izjemoma se lahko klinična slika navadnega prehlada zaplete kot bakterijska okužba srednjega ušesa in kot bakterijsko vnetje obnosnih votlin, sinusov (v 2 %). Bolnik potrebuje pri taki okužbi zdravljenje z antibiotikom in seveda posvet pri družinskem zdravniku.

Opozorilo velja pri imunsko oslabelih osebah (po transplantaciji kostnega mozga se lahko razvije smrtno nevarna pljučnica)!

Diagnozo postavimo klinično – s pregledom. Bolniki večinoma popolnoma ozdravijo (z izjemo takih, ki že imajo pridružene bolezni oz. se pri njih razvije še pljučnica). V praksi se redkokdaj poslužujemo izolacije virusa iz nosnega izločka (izpirka), saj je naravni potek navadnega prehlada samoomejujoč, kar pomeni, da izzveni brez posebnega zdravljenja. Tudi izvid krvne slike s sedimentacijo nam pri diagnostiki ne bo v veliko pomoč.
.
TO JE TO KA NAN GUČIJO KA PREJ NAJBOLE NEVAREN NOVI VIRUS POVZROČA. POIŠČITE NA SPLETI SIMPTOME OKUŽBE S KORONA VIRUSON PA TE MOGOČE CELO MALO PRESENEČENI KAK NAS MAJO ZA NORCA.

In reply to by opolo.. (ni preverjeno)

Tumpek (ni preverjeno)

Ti pa res "garaš"... Non stop.

In reply to by če ge va ra (ni preverjeno)

Gost56435 (ni preverjeno)

Se pravi ka med kednon vse napravimo

twwwp.. (ni preverjeno)

zakaj bi se med vikendom delali? tole v prekmurju se lahko obrazi tako da polovica jih dela v avstriji, druga polovica v obcinski in javni upravi. Oboji so za vikende doma, zadnji se med tednom.

Sobočanec123 (ni preverjeno)

Primerjava z Grčijo je nesmiselna, saj veliko večino BDP-ja Grčije predstavlja turizem. V turističnih državah se dela veliko za vikende, kar je samoumevno.

VojkoZMajolko (ni preverjeno)

Pred več kot 130 leti so ljudje umirali za osemurni delovnik! Danes imamo delavce, ki nimajo zasebnega življenja in dnevno delajo po 2-3 nadure, ki se kar "izgubijo". Lastniki so s takšnimi delavci seveda zadovoljni in tudi od drugih zaposlenih zahtevajo isto.

Ti delavci se ne zavedajo, da so v bistvu samo številke. Ko jih lastniki ne bodo več potrebovali, jih bodo enostavno poslali na zavod. Nihče ne bo delal nadur za njih. Enako se bo zgodilo v primeru, da zbolijo.

Lažnivi Kaco (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

ti pa res sereš
Delaš nad ure za pare
Pa kaj naj lastnika kapitala briga , za tebe ko boš zbolel
Boli ga kurac in prav je tako

In reply to by VojkoZMajolko (ni preverjeno)

VojkoZMajolko (ni preverjeno)

1. Ne delajo za pare, ker "nadur ni". Čisto izkoriščanje.
2. Če lastnika boli k* za zdravje delavca, naj se ne čudi, da ni "pripadnosti podjetju". Ko ima firma finančne težave, pa "moramo vsi malo stisniti". Jok brate, odj*bi!

In reply to by Lažnivi Kaco (ni preverjeno)

Prekmurjejelep… (ni preverjeno)

Levi so vse pokradli in mi to zdaj nazaj služimo. Banda ex jugo pokvarjena. To so bili kup lenuhov ki edino kaj so vedli je krasti z titom na čelu

Lažnivi Kaco (ni preverjeno)

zakaj bi se med vikendom delali? tole v prekmurju se lahko obrazi tako da polovica jih dela v avstriji, druga polovica v obcinski in javni upravi. Oboji so za vikende doma, zadnji se med tednom.

100-100 (ni preverjeno)

Evo, pa nas serjejo. Ešče malo pa mo Prekmurci poleg najbole debelih, najvekšij samomorilcov, najmenje izobraženij, ptd ešče najvekši delomrzneži. Istina pa je ščista načišna-mi smo bili in mo lidge šteri smo 1000 lejt meli druge verte. Probali so nas pomadžariti, knjižno posloveniti, napraviti z nas šalatare ptd, neje gratalo pa nede tüj nigdar. Ptd -pomejni pa tak dale.

Jookrt (ni preverjeno)

To je najvecji nateg v zgodovine človeštva

Mama mia (ni preverjeno)

Za te štipendije,ka nam delodajalci izplačujejo kot plače,bi morali samo tri dni delati v tednu,pa še takrat bi oni bili na boljšem.Lažejo,kradejo,nemarni so pa kot sam vrag.Brez delavcev,bi marsikateri privatnik bil gol in bos.

jeveverica (ni preverjeno)

Čudna statistika. Poznam kar nekaj espeješev, ki se redno mučijo čez petek in svetek.

boa (ni preverjeno)

nekateri invalidi morajo delat sobote nedelje praznike niti hvala jim ne povejo placano ne dobijo nic banda

Starejše novice