Uro in pol dolg rutinski pregled? Policija pojasnjuje.

Včeraj smo poročali o primeru neživljenjske birokracije, ki je rutinski nadzor avtobusa sprevrgla v  dolgo, mučno proceduro. Skoraj 40 otrok s posebnimi potrebami je ob spremljevalcih kar uro in pol čakalo na zaključek policijske kontrole.

Policija zdaj pojasnjuje, zakaj se je postopek, ki običajno ne bi trajal več kot deset minut, tako zavlekel in odgovarja, ali bi lahko storili kaj več za hitrejšo rešitev situacije.

Neživljenjska birokracija

Spomnimo, da je avtobus, poln otrok iz Osnovne šole IV Murska Sobota, na avtocestnem postajališču v Lukovici obstal zaradi nepravilnega znaka, ki označuje prevoz skupine otrok. 

Ta se je namreč namesto na levi nahajal na desni strani avtobusa, kar pa ni v skladu s prilogo pravilnika o delih in opremi vozil, ki natančno določa obliko označitve.

FOTO: Znak, v skladu s predpisi (levo), in znak, s katerim je bil opremljen avtobus, ki je prevažal skupino otrok iz OŠ IV (desno).

Nekaj manj kot 40 otrok s posebnimi potrebami, med njimi tudi gibalno ovirani, ki potrebujejo posebno nego, zdravila in previjanje, je tako zaradi birokracije bilo podvrženih mučnemu čakanju. Več kot poldrugo uro je denimo čakal tudi 14-letni Nino s cerebralno paralizo.

Da je zadeva zelo naporna za otroke s posebnimi potrebami, policistom ni uspela pojasniti niti ravnateljica soboške četrte osnove šole, ki se je nanje obrnila v telefonskem klicu.

Ker varnost otrok tudi po ugotovitvah policistov, ki so opravljali pregled, ni bila ogrožena, v vodstvu šoli ocenjujejo, da je težava tičala le v neživljenjski birokraciji. Čeprav razumejo, da so policisti zgolj opravljali svoje delo, pa menijo, da bi lahko ravnali bolj življenjsko in postopek opravili hitreje. 

Ranljivejše skupine zahtevajo več pozornosti

V Generalni policijski upravi medtem pojasnjujejo, da kakšni posebni postopki preverjanja prav za tovrstne nadzore avtobusov niso predvideni, a zagotavljajo, da delo policistov vedno nadzirajo tudi ustrezne službe.

Ob tem zagotavljajo, da se sami ustrezno prilagodijo primerom, v katerih so udeleženi otroci s posebnimi potrebami, oziroma stremijo k temu, da bi postopki bili izvedeni čim hitreje. Prav zato naj bi kot točko nadzora ob zaustavitvi tudi izbrali počivališče, kjer sta se v bližini nahajala stranišče in restavracija.

»V konkretnem primeru je potrebno povedati, da gre za prevoz otrok, najranljivejše skupine cestnoprometnih udeležencev, kjer so prevozi podvrženi tudi nekemu strožjemu sistemu oziroma pravilom. Policisti so zato na take prevoze še posebej pozorni, da ne bi prišlo do kakšnih nepravilnosti in posledično tudi do prometnih nesreč,« odgovarja Ivan Kapun, vodja Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi.

Od desetih minut do ure in pol

Po pojasnilih policistov rutinski pregledi, kakršnemu je bil podvržen avtobus s pomurskimi otroci, običajno trajajo dobrih deset minut, a le če ob tem niso ugotovljene nepravilnosti, ki postopek zavlečejo. Prav to pa naj bi se zgodilo v omenjenem primeru:

 »V tem primeru so pa bile kršitve ugotovljene, in to več teh kršitev. Poleg tega je poleg policije nadzor kasneje prevzel še inšpektor Inšpektorata RS za infrastrukturo, zato je bilo potrebno izvesti ustrezne postopke, da se te nepravilnosti ustrezno sankcionirajo.«

Postopek je menda trajal dlje zaradi večjega števila prekrškov, bodo pa pri policiji v nadaljevanju preverili, ali bi vendarle bilo mogoče storiti še kaj, da bi tak postopek izvedli hitreje.

»V naših preverjanjih bomo pa sigurno ugotavljali tudi to, in če bomo ugotovili, da bi to vendarle lahko na kakršenkoli način skrajšali, bodo policisti na to opozorjeni,« zagotavlja Kapun.

S spleta

Komentarji (31)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Lovec (nepreverjen)

Ta ista (slovenska) policija se v takšnih primerih dostakrat izkaže. Se spomnimo samo primera kubanskih plesalcev v Bovcu lansko leto kda so jim naložili kazni pa četudi so jim za eno vro prinesli pasporte! Nej se je dalo vači, samo so sledili črki zakona. Zdaj ka so zriktali te napis zadaj na kombije pa se je varnost dece in prometa izboukšala za 100 procentno. Me zanima ka bi štrikali velmožje z Generalne policijske uprave če bi se kerome deteti rejsan kaj poslabšalo. Šalabajzari.

Pax (nepreverjen)

Ve se kdo pri nas sprejema zakone. A je policija kriva, da izvolimo idiote v državni zbor?

In reply to by Lovec (nepreverjen)

helmut (nepreverjen)

zakoni gor ali doj če bi policaj na tereni meo kaj Zdrave kmečke pameti ne bi zaradi ene table komplicero vöro pa pou oz. bi lejko dao samo opozorilo.

In reply to by Pax (nepreverjen)

Pax (nepreverjen)

Preberi preden kritiziraš. Napačna tabla je bila še najmanjši problem. Bilo pa jih je več.

In reply to by helmut (nepreverjen)

Pax (nepreverjen)

Pa še to: Če bi jaz bil policaj, bi vložil ovadbo proti Sramotainfo, zaradi zavajujočega prispevka, v katerem pišejo, da je vzrok za tako dolg pospovek napačna tabla. Kar pa je daleč od resnice.

In reply to by Lovec (nepreverjen)

Pax (nepreverjen)

... postopek...

In reply to by Pax (nepreverjen)

Lovec (nepreverjen)

Pa če poznaš dejansko stanje napiši ka je bilo narobe, ka mo meli nekšo objektivno informacijo. Ker tudi policija neje pojasnila šteri so bili tej prekrški ka so terjali vse skuper preverjanje vro pa pol. Ka man občutek ka tudi policaji nakladajo.

In reply to by Pax (nepreverjen)

Pax (nepreverjen)

Potrebno bo počakati na konec postopka.
Krivec ni policija, ampak prevoznik in tisti, ki ga je izbral (objektivna odgovornost)!

In reply to by Lovec (nepreverjen)

snops1 (nepreverjen)

Ja, polek vsega čuda ka lazi po Sloveniji in slovenskih cestah, je tou največji problem, ka ga trbej rešiti. Policija se pa tudi očitno špila z ognjon (narodon) ka takšo sranje zagovarja.

In reply to by Pax (nepreverjen)

snops1 (nepreverjen)

Ka si policaj ka tak zaneseno tou zagovarjaš? Daleč od resnice gučiš, pa ne veš ka se je dogajalo? Te pa naj na plan pridejo s temi očitnimi kršitvami. Tej odgovor policije je na meji predrznoga.

In reply to by Pax (nepreverjen)

1000%ISTINA (nepreverjen)

POSEREN SE NA NJIHOVO POJASNILO !

trava je zelen… (nepreverjen)

zaradi znaka keri je bil 55cm pritrjen preveč v desno bi lejko prišlo do prometne nesreče....
pa nehajte s primitivnostjo--pa kdo tu koga zajbava?

Nikalo (nepreverjen)

JOJ KAKSNO MEDIJSKO SCENO DELATE S TOGA. PA KA ZAJ NO....JE BIU STO KAJ OSKODOVANI? mislin joooj...
Rajsi pisite in obvescajte ljudi o sranjih ka se dogajajo po obcinah...
Tan raziskuvlite in na pune pisite, ker tan se nas placan pejnez na tezko stran in v zepke mece.

grinch (nepreverjen)

Postopki si res dolgi, ampak v članku enkrat pravijo, da je samo zaradi table, v nadaljevanju pa policija pravi, da je bilo več prekrškov, da so poklicali še inšpektorat za infrastrukturo. Hmm zdaj pa naj povejo kaj vse je bilo narobe.

Prikazuje se samo ena stran, stran malega človeka, kot žrtve sistema. Prevečkrat v medijih prebiramo tako enostransko predstavljene članke. Mi se pa vedni jezimo na sistem in več ne vemo ali upravičeno ali pa ne.

gghhj (nepreverjen)

te na sobotainfo so malo fuknjeni

Pax (nepreverjen)

Malo?
Zelo si prizanesljiv.

In reply to by gghhj (nepreverjen)

RedZaPet (nepreverjen)

Ka pa če bi tisti, ki je opravljal prevoz, vse poriktal in namestil v nulo in bi hitro šli naprej,... Na to ste pomislili?!

Prem (nepreverjen)

VIdim, da ste nekateri lepo požrli PR-ovski tekst, ki zgodbo prikaže tako, da v resnici nič ne pove, navaja pa samu ugibanja in posplošena dejstva, ki gredo policiji v dobro. Zato pa imajo ustanove svoje PR ljudi, da besede tako obrnejo, da na koncu niso nič krivi. In ravno takšni kot eni med vami komentatorji ste idealni, da zagrizete v takšno zgodbo. Pa dajmo vklopiti malo ZKP (zdrave kmečke pameti). Če bi bilo kaj narobe avtobus + šofer verjetno ne bi smel nadaljevati poti, drži? in avtobus je po dobri uri in pol lepo nadaljeval pot proti MS. Nikjer niso zapisali, da je postopek trajal tako dolgo zaradi nedelovanja njihove, policijske, naprave za branje tahografa. Da prvi ni deloval, morali so klicati in seveda čakati da pride drugi kombi z novo napravo, ki pa je baje tudi bila pokvarjena. Kolikor sem izvedel je šele tretji deloval. Btw, a je kdo pričakoval da bo policija rekla "mea culpa" in priznala napako? seveda ne. Je pa žalostno, da eni bolj verjamete policiji kot otrokom, staršem in učiteljem, torej žrtvam postopka. Naslednjič, ko pa bodo vas kontrolirali pa boste imeli polna usta nezadovoljstva nad našo policijo. In še enkrat ZKP - ni izgovora, da so morali otroci - invalidi čakati uro in pol na povratek domov. Če je bilo kaj narobe bi lahko takoj povedali, da naj si iščejo nadomestno vozilo. Pa ni bilo, zato so tudi lahko nadaljevali z istim busom in istim šoferjem. Pogrešam pa izjavo in komentar lastnika avtobusa, da končno jasno pove, kako je bilo.

grinch (nepreverjen)

Ne gre se za to, da bi povzeli in bili zadovoljni.
Mene najbolj pri medijih jezi, da se zadeva poroča enostransko in površno.
Iz članka ne vemo kaj se je zgodilo, dobili smo samo pavšalni odgovor policije in tarnanje ravnateljice. Kaj pa prevoznik? Kaj je se bilo narobe. Ne bi se smeli zadoboljiti samo s to izjavo policije, morali bi povedati in razjasniti vse okoliščine.
Talo dolgo niso samo table gledali.

In reply to by Prem (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Ravno zdaj sem se pripelo domov iz Ljubljane. Vido san samo dva policaja, ki sta stavila nekšni tovornjak. So se pa izgleda s pokvarjeno opremo (če drži ka piše eden od uporabnikov) spravili šikanirat ravno te uboge prizadete otroke. Kak se lejko vozijo okoli s pokvarjenimi čitalci tahografov? Ali to opremo nihče ne preverja in vzdržuje? Naj se zaradi zlorabe službenih pooblastil za šikaniranje prizadetih otrok takoj organizira preiskovalna komisija in disciplinsko kaznuje odgovorne za to akcijo. Gospa Bobnar v akcijo in napravite red med vašimi podrejenimi! Če nej pa odstopite!

bušman (nepreverjen)

Najbolj pameten komentar je zapisal Prem! Če bi res bilo kaj narobe potem bus ne bi nadaljeval poti. Tiste fore, ki jih pišejo PR-ji pa si res lahko nekam vtaknejo. Stavke obračajo, kot, da sploh ne gr eza ljudi. Gre se jim za "sankcioniranje" in še en kup podobnega sranj. Je že kdo kdaj v mdijih prebral, da so policaji zapisali, da so ga posrali?????? NIKOLI !!! Za vsako neumnost so še vedno imeli nek izgovor. In še malo za obuditev spomina. Vsi se še spomnimo, kako so ga veselo popivali z mlado damo na Gorensjekm in se ponoči vozili s službenim vozilom. In potem ti taka zadeva pride na misel, kaj vse je lahko kak dan prej nekdo počel in potem zeza uboge otroke.
Starši naj stopijo skupaj in najamejo odličnega odvetnika, ki je specializiran za odškodnine in tožba proti državi.

Zavedni (nepreverjen)

Kaki državi...storilci imajo ime in priimek.

Direktor policije vozil neregistrirano vozilo – neznaten prekršek - Delo
https://www.delo.si › novice › slovenija
Direktor policije vozil neregistrirano vozilo – neznaten prekršek. Generalni direktor policije j

Pijani štajerski policisti. Se zaleteli, nesrečo prikrili in grozili. Komandir pa ...
pozareport.si › post › pijani-stajerski-poli...
Danes pa pričakujemo tudi odziv ministrice za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar in generalnega direktorja policije Marjana Fanka, ...

policijsko pravo - Evropska pravna fakulteta
PDFhttps://www.evro-pf.si › website › 2014/01
4.2.4 Predčasna razrešitev generalnega direktorja policije ...... kaznovan zaradi kaznivega dejanja, za katero je bil kazenski postopek

- POLICIJA. MI SMO ZAKON..NAD NAMI JE SAMO ~ PLAVO NEBO~ -???.

levi komunist (nepreverjen)

CITIRAM

Da je zadeva zelo naporna za otroke s posebnimi potrebami, policistom ni uspela pojasniti niti ravnateljica soboške četrte osnove šole, ki se je nanje obrnila v telefonskem klicu.

KAJ SE IMA BABA VTIKATI V DELO PILICISTOV
Čebi bil ta pravi policaj, bi moral ovaditi še ravnateljico, zaradi - oviranja - vtikanja v policijske zadeve

Naj raje skrbi, da bo otroke predala v take avtobuse, ki ne bodo nevarni na cesti tako za potnike, kakor tudi za druge udeležence v prometu.

To je zelo huda stvar, če označba ni na pravem mestu.
Ali si predstavljate, da bo drugič dal voznik avtobusa ta znak kar na streho,, skliceval pa se bo da jo ima nameščeno na vozilu,

Mura je večna (nepreverjen)

levi komunist
to si pa lepo napisal
kam bi pa prišli, če bi se vsaka ravnateljica
vtikala v delo policije

Prem (nepreverjen)

Levi komunist in Mura je večna - kakšno napačno razmišljanje se poraja v vajinih glavah. Dolžnost ravnateljice je, da preveri kaj se dogaja z otroci. In Levi komunist, še enkrat si preberi - avtobus ni bil nevaren na cesti, lahko je nadaljeval vožnjo. Praviš,da se je vtikala v delo policistov - a ti veš kaj je vtikanje v delo? Jaoj, kak ste eni pametni, pa to je neverjetno kakšni umotvori se najdejo v tem našem okolju.

gostja 426 (nepreverjen)

jaz pa se se spomnim ko je en školnik eno učiteljico v šoli natepaval,, otroci pa so posneli film, Ja, ja na te stvari naj
bo ravnateljica pozorna ne pa da moti in onemogoča delo policistov
Ali si predstavlajte direktorja zapora, ki bi klical policijo zakaj lovijo pobegla zapornika in ju ne pustijo naprej.
Takšen direktor biodletel ko usran golub

bridki (nepreverjen)

Ubogi otroci žrtve birokratskega sistema in čustveno neiteligentnih osebkov.

bušman (nepreverjen)

Brez smisla pišemo tukaj gor. Policista itak ne premakneš in že po "defoltu" imajo vedno prav. Sicer vsi dobro vemo za kaj gre, četudi se bodo na glavo postavili na samem ministrstvu. Ljudem je jasno in verjamjo, kar jim veleva logika in zdrava kmečka pamet. Tista o vtikanju v delo je tudi čisto policijska. Imajo se za oh in sploh najbolj pametne. In celo ravnateljica se naj nebi vtikala v njihovo delo. Aloooo? Kako za vraga pa mora imeti ravnateljica visokošolsko izobrazbo? Policaj pa je imel poklicno šlosarsko ali kmetijsko šolo in šel za pol leta na tečaj in postal policaj. In sedaj je tip v uniformi hudo pameten. Daaaleč bolj od ravnateljice? Dajte no. Z vsako zapisano izjavo se policija še bolj smeši. Še mimogrede. Tako policija, kot vsak drug javni organ, ki dela javno vsem na očem se mora soočiti tudi s tem, da bo javnost kritična do njegovega dela. In naj si javni organi ne zamišljajo, da so edini pismeni in pametni na svetu. Če pa kdo res misli, da je pameten in sposoben naj odpre svoj S.P. ali gre delat v gospodarstvo kam v Avstrijo in bo videl, če bo preživel.

komunist Janez (nepreverjen)

se spomnim časov, ko smo se odločali za nadaljevanje šolanja
Tisti najbolj zabiti - tupi so sli v uk za učitelje
tisti bolj pametni pa so šli študirati ekonomijo, pravo medicino, tudi na tehnične fakultete so odšli, za učitelje pa so šli res tisti najbolj tupi
zato mi dragi moji ne govorite o kakšnih šolah ki jo imajo školniki
Učiteljski faxs leiko naredi vsak butec s končano posebno osnovno šolo
Za policaja pa moraš imeti poleg šol še druge psihofizične lastnosti.
Delo ravnateljev je ravnanje podrejenih učitlov v ležeči položaj, da jih leiko jebejo, da se leiko jebejo

Pax (nepreverjen)

Sramotainfio, zakaj ne objavite kompletnega pojasnila?
https://www.24ur.com/novice/slovenija/pojasnilo-policije-pri-vozniku-ug…

SRAM vas bodi PISUNČKI!!!

...:::::::::::… (nepreverjen)

Trebalo bo zbrati za novi kombi, ker ta Opel ni predviden za tablico na levi strani in ni skladen s predpisi.
Še dobro da so do zdaj to tolerirali.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice