Vir: Podjetje Cornus.
Neurje je uničilo tudi domače vrtove, zato je na pomoč priskočila prostovoljka, ki je na območju Lendave razdeljevala sadike, in sicer donacijo podjetja Cornus.

Kot smo že poročali, je neurje v zadnjih dneh povzročilo veliko škodo, ponekod bo sanacija potekala dlje časa.

Na območju Lendavskih Goric in okolice je največ škode na vinski trti, v Ižakovcih in Dokležovju so poškodovane poljščine. Na pomoč so priskočili tudi prostovoljci, ki so preko donacij podjetij razdeljevali brezplačne sadike zelenjave.

Prispelo več vrst zelenjave

Veter, sodra in toča so poškodovali tudi domače vrtove. Olgica Koren iz Lendave je s pomočjo družbenega omrežja Facebook in donatorjev pripravila akcijo, v kateri so podarjali brezplačne sadike za poškodovane vrtove.

»Dobili smo okrog štiri do pet tisoč sadik. Bili so štirje polni vozički z osmimi nadstropji. Res ogromno sadik, šokirani smo bili.

Bilo je okrog 15 različnih vrst zelenjave, od paprike, paradižnika, zelja, ohrovta, čebule, solate, zelene, belušne, cvetače,…« razloži Olgica Koren, admin Facebook skupine Vrtičkarji.

Kdo je donator?

V času, ko je neurje uničilo skoraj vse, je na pomoč priskočilo podjetje Cornus iz Logarovcev.

»Marsikdo bi rekel, da so takšna neurja s točo nam na kožo pisana, saj lahko v tem primeru več prodamo. To ni naš cilj. Naš cilj so zadovoljni vrtičkarji in ne obupani,« pojasnijo v podjetju.

Ob tem še pravijo, da se je za njih spomladanska sezona že zaključila in s tem tudi prodaja sadik. Ker pa jim je nekaj vseeno ostalo, so te ponudili na prizadeta območja, kjer so prostovoljci te razdelili med vaščane.

»Veseli smo, ko vidimo ljudi, da so hvaležni in zadovoljni.«

Odziv ljudi

Kot je povedala Olgica, so se ljudje najprej odzvali s strahom, saj niso navajeni takšnih donacij. Po sadike je prišlo je okrog 120 ljudi.

»Smo pa zelo veseli, da so se ljudje sploh odzvali. Vsi, ki so prišli, so spraševali, koliko stane ena sadika, koliko sem dolžan. Ko smo jim povedali, da je to donacija, so bili veseli in presenečeni. Odzivali so se zelo srčno,« še pravi Olgica.

Kot je Olgica za Sobotainfo še povedala, tokrat ni bil pomemben sloj ljudi, saj so prihajali dejansko vsi.

»Res se je videlo, da se vse vrti okrog narave, okrog toče in vsega tega. Največji odziv je bil iz Lendavskih Goric in Čentibe. Prišli pa so tudi iz Petišovcev, Doline, Pinc, Lakoša, Gaberja, Bakovcev, Murske Sobote.«

Sadike v več krajev

Podjetje Cornus sadike ni podarilo samo v Lendavo, temveč tudi v Mozirje. Prostovoljec Jernej Mazej je tam sadike dostavil v še več krajev, in sicer v Rogaško Slatino, Podolševo, Tuhinsko dolino. Konec tedna peljejo še zadnjo pošiljko v Mokronog in na Bizeljsko.

»Če se javi še kak kandidat za razdeljevanje sadik iz katerega izmed prizadetih območij, bomo z veseljem odpeljali tudi tja, kar še bo na razpolago,« še dodajo v podjetju Cornus.

Podjetje je v preteklosti že poklonilo sadike po neurju s točo na območje Ptuja. 

Komentarji (8)

ena pač (ni preverjeno)

pohvalno, vendar ravno tisti, ki so najbolj potrebni pomoči ne bodo prišli, ker jih je sram....enako kot pri socialkah, žal

.... ..... (ni preverjeno)

Debeloga fuknjenca je nikaj nej sram un je že tak cejlo življenje socialni problem v toj državi.

In reply to by ena pač (ni preverjeno)

Druga pač (ni preverjeno)

Zakaj bi bilo koga sram priti po sadike, če mu je toča uničila vrt? Če pa ga je, mora razčistiti sam pri sebi. Meni se zdi ta pomoč res lepa gesta.

In reply to by ena pač (ni preverjeno)

dejan svinskooglavi (ni preverjeno)

Ali imajo tudi sadike konoplje

grezz (ni preverjeno)

Evo, narod se mora san organizirati in rešavati, VLADA pa nič o energetski draginji, nič o prehranski draginji, nič o večjih plačah in o večjih pokojninah, samo o revanšističnem kadrovanju že tri seje. Te pa oni o političnih nastavljencih, pokvarjenci eni!

Tolpa., (ni preverjeno)

Izgleda ka iz golobovega plesa nebo nič, ker bomo poslušali samo žalostinke in zraven jokali namesto plesa.

In reply to by grezz (ni preverjeno)

ni daleč (ni preverjeno)

zdaj še samo čakamo, da bodo politično truplo, Karla Erjavca poslali v Moskvo za veleposlanika, to bo pa češnja na torti

In reply to by grezz (ni preverjeno)

G. ples (ni preverjeno)

Z golobovega plesa de še samo golobja driska, kak smo jo lejo vidli po včerajšnjon dvnevniki (prispevek o
golobjen nesnaženju na javnih mestih). Pred zleton samo špicne žjega, kak da ma propelar v r.

Starejše novice