Po nekaj tedenskem zatišju se je Avtobusni promet Murska Sobota s sporočilom za javnost odzval na dogajanje okoli izbora koncesionarjev za linijske avtobusne prevoznike, ki se je odvijalo v preteklih tednih.

V zapisu ostro obsojajo 'predatorsko' ceno, ki jo je za Pomurje ponudila Arriva ter pozivajo pristojne organe, da preverijo, po njihovem mnenju nedopustne prakse.

Spomnimo namreč, da je v postopku oddaje javnega naročila »Izbira koncesionarjev za izvajanje gospodarske javne službe - javni linijski prevoz potnikov na območju Republike Slovenije« bilo za Pomurje namesto Avtobusnega prometa Murska Sobota izbrano avtobusno podjetje Arriva.

APMS: »Arriva ubrala način, s katerim bi konkurenta izrinila s trga«

Avtobusni promet Murska Sobota je vložil zahtevek za revizijo izbora koncesionarjev za linijske avtobusne prevoznike Ministrstva za infrastrukturo, po katerem naj bi linijske avtobusne prevoze v naslednjih petih do osmih letih izvajala le dva ponudnika, Nomago in skupina Arriva.

»Ob tem pričakujemo tudi odziv pristojnih organov, vključno z Javno agencijo Republike Slovenije za varstvo konkurence, saj gre po našem mnenju za enaka protipravna dejanja, kot jih je agencija pravnomočno ugotovila že pri neuspelem razpisu leta 2010, pri katerem sta si omenjena prevoznika s kartelnim dogovarjanjem poskušala nezakonito razdeliti trg avtobusnih linijskih prevozov ter s tem izključiti konkurenco,« so zapisali. 

»Ker skupini Arriva ni uspelo prevzeti našega podjetja, še zadnjega večjega prevoznika, ki je nepovezan z dvema največjima prevoznikoma in je sposoben samostojno opravljati prevoze za pomursko regijo, je po našem mnenju na zadnjem razpisu ubrala način, s katerim bi konkurenta izrinila s trga, pri čemer je izrabila prevladujoč položaj na trgu.«

»Arriva je ponudila predatorsko ceno«

Dejstvo je, da je prevoznik Arriva oddal najcenejšo ponudbo za opravljanje prevozov za pomursko regijo. Ponudil je 1,80 evra za prevoženi kilometer. Pri tem je bila ponujena cena Arrive za vsa druga območja po državi (z izjemo  obalno-kraškega, kjer je bila 1,94 evra) enotna, in sicer 1,95 evra za kilometer. Ponujena cena AP MS za Pomurje je bila 1,94 evra za kilometer. Ponudbi Arrive je ministrstvo podelilo vseh 100 možnih točk, ponudba AP MS pa je  dobila 94,5 točke, pri čemer je bila razlika le v ceni za kilometer, saj sta oba ponudnika pri drugih merilih dobila vse  možne točke.

»Zato smo prepričani, da je podjetje Arriva ponudilo dumpinško in predatorsko ceno le za območje Pomurja, saj so stroški delovne sile, goriva, amortizacije in drugi stroški po vsej Sloveniji skoraj enaki, saj vendar živimo v isti državi in nikakor ne velja teza, da je v Pomurju vse cenejše.« 

Glede na trditve podjetja Arriva, da so ponujeno ceno za Pomurje oblikovali na podlagi analiz ter preteklih  dolgoletnih izkušenj ter da je ekonomsko vzdržna, navajamo dejstva, ki to zanikajo. Pri tem se sklicujemo tudi na Analizo trga koncesijskih linijskih prevozov v notranjem prometu v luči izbire koncesionarjev s strani Ministrstva za  infrastrukturo Republike Slovenije z dne 29. marca 2022, ki jo pripravil zunanji strokovnjak ekonomske stroke Aljoša Feldin

V povzetku avtor navaja sedem razlogov, zaradi katerih bi verodostojno pričakovali, da bodo stroški družbe Arriva v Pomurju višji od predstavljenih. Spodnja meja njihovih stroškov, ki naj bi jo pokrivali s ponujeno ceno, bo zagotovo še znatno višja od ponujene cene 1,80 evra na kilometer, z dodatno obravnavanimi elementi pa je to samo še dodatno poudarjeno. 

»Tako ne moremo zaključiti drugega, kot da je ponudbena cena za sklop 5 – Pomurje – 1,80 evrov na kilometer ne samo neobičajno nizka, ampak da je zagotovo predatorska cena,« ugotavlja analiza.

»Tudi primerjava ponudbenih cen na drugih sklopih kaže, da je Arriva za pomursko regijo ponudila izrazito selektivno oblikovano nizko ceno oziroma oderuško ceno z namenom izriniti enega konkurenta s trga. Sicer pa že sama primerjava ponujenih Arrivinih cen za različne sklope kaže, da gre za predatorsko ceno.«

Zelo očitno je, da Arriva s tako ceno izkorišča svoj položaj na trgu v drugih regijah in z njo financira neobičajno nizko ponujeno ponujeno ceno  v Pomurju, pravijo. 

»Ministrstvu je mogoče očitati negospodarno obnašanje«

Ker ministrstvo za infrastrukturo ni preverjalo naših navedb o neobičajno nizki ceni, ugotavljamo:

  • Če je ministrstvo ugotovilo, da je cena 1,80 evra na kilometer res primerna, potem mu je mogoče očitati negospodarno obnašanje – če je na vseh drugih sklopih sprejelo ceno 1,95 evra. Stroški (dela, amortizacije, goriva ...) so po posameznih sklopih precej podobni (kar dokazujejo tudi ponujene/sprejete cene na vseh drugih sklopih). 
  • V kolikor bi Arriva tudi na drugih ponujenih sklopih ponudila ceno 1,80 evra na kilometer, bi država v celotni Sloveniji na ta način v petih letih prihranila skoraj 23 milijonov evrov oziroma v osmih letih okoli 37 milijonov evrov (če bi tudi Nomago vozil za 1,80 evra pa bi skupno privarčevali v osmih letih približno 64 milijonov evrov).
  • Arriva s ponujeno ceno ne bo zmožna zagotavljati ustreznega kadra, razvoja linij ustreznih podpornih procesov za neposreden stik s potniki in se ustrezno prilagoditi potrebam potnikov, zato bodo potniki prikrajšani zaradi slabše dostopnosti do osnovnih storitev. Javni linijski prevoz pa je dejavnost, kjer mora prevladati javni interes.

Naročnika na nepravilnosti večkrat opozorili

V zahtevku za revizijo so opozorili tudi na nepravilnosti v razpisni dokumentaciji, ki je bila po njihovem mnenju prilagojena za večje ponudnike in ni omogočala poštenega konkuriranja, čeprav je šlo za mednarodni javni razpis.

»Naročnik je bil prek Portala javnih naročil večkrat opozorjen, da so določila razpisne dokumentacije oblikovana v nasprotju s temeljnimi načeli javnega naročanja in omogočajo, da bosta dva največja ponudnika v celoti pridobila javni razpis, kar se je tudi dejansko zgodilo. Za primerjavo naj omenimo, da je ministrstvo še v letu 2013 imelo sklenjene koncesijske pogodbe za izvajanje linijskih prevozov s 37 koncesionarji,« povzemajo Računsko sodišče.

»Zato menimo, da je naročnik oblikoval merila za izbor, ki onemogočajo učinkovito konkurenco, oviral nastopanje tujih ponudnikov na javnem razpisu oziroma ponudnikov s tujimi najetimi vozili, opustil zahteve, ki bi preprečile izrinjanje konkurence in opustil preverjanje neobičajno nizke ponudbe v sklopu ter zato ravnal netransparentno, diskriminatorno, negospodarno na račun javnih sredstev in kršil javnonaročniške predpise,« pravijo.

Arriva ne plačuje zavarovanja svojim voznikom?

»Ponudnik Arriva je z objavo oglasov v medijih, da prihaja v Prekmurje in zaposluje do 100 ljudi dejansko priznal, da za izvajanje prevozov v pomurski regiji nima svojega kadra in ne potrebne infrastrukture. V dopisih javnosti navaja, kako skrbi za zaposlene in jim plačuje vse prispevke, čeprav je iz javno dostopnih podatkov videti, da v času oddaje razpisa ni plačeval svojim voznikom obveznega dodatnega poklicnega zavarovanja. To so obljubili v letu 2022 – šele potem, ko so izgubili tožbe na prvi stopnji.«

Glede na to, da so pri Arrivi tako prepričani v svoj uspeh še pred odločitvijo revizijske komisije, sumimo, da je bil postopek izbire dogovorjen, pojasnjujejo.

»Če zaradi vsega naštetega ministrstvo ni preverjalo po našem mnenju nedopustne prakse, potem bi to morali storiti drugi organi, med njimi AVK. V nasprotnem se sprašujemo, zakaj take organe oziroma agencije sploh imamo,« so v sporočilu ostro zaključili pristojni na Avtobusnem prometu Murska Sobota.

Komentarji (20)

drevored (ni preverjeno)

Zakaj ne uporabljate lepe slovenske besede "plenilec"? Sicer pa je res to zelo težka situacija ... 😐
Na Ljubljano ne računajte, da bodo karkoli spremenili.

Ztrx (ni preverjeno)

Na politiko nasploh.
In žalostno, da ima Prekmurje poslanca Horvata, pripadnika NSI, kateri obvladuje pristojen resor.
Še bolj žalostno pa, da ste ga marki vnovič izvolili.

In reply to by drevored (ni preverjeno)

carni vrag . (ni preverjeno)

Poslije jebanja nema kajanja

In reply to by Ztrx (ni preverjeno)

Strpnež (ni preverjeno)

A je samo Horvat Prekmurski poslanec kaaj pa drugi ???ztrx...

In reply to by Ztrx (ni preverjeno)

Tanja flaškon (ni preverjeno)

Dejan svinskoglgavi je pošten in mu lahko zaupaš pol avtobusa ljudi

In reply to by Strpnež (ni preverjeno)

Tati (ni preverjeno)

Zdalj de njim stranka Svoboda se zriktala, mislim stečaj, ne nosite več naprej Horvata.

Gost 333 (ni preverjeno)

A se zavedajo ,kaj govorijo,?Zakaj pa ni AP ponudil 1,80 Evra,žal je takšno življenje.Kot opažam AP. prevozu jemljejo Občasne prevoze manjši prevozniki v okolici ,s tem seveda slabijo AP,pa tudi voznikov je pri njih kar dosti tujcev,kateri sploh ne znajo Slovensko.

. (ni preverjeno)

Ap mora vzdrževati postajo pa še kaj zdrugega, ariva nema nič samo izkorišča blesave prekmurce in slo vence.

In reply to by Gost 333 (ni preverjeno)

Kr nekaj (ni preverjeno)

Kaj mora AP vzdrževati? Za postajo oni samo dobro kasirajo...vsak prihod odhod se kasira čez 5 evrov tak da se z postajo zelo lepo služi....da je pa cena predatorska pa tudi ne more držati če izlete vozijo za 1.30 evra po kilometru

In reply to by . (ni preverjeno)

Janez Janša (ni preverjeno)

Zakoj je pa arriva nej v Prekmurji ponudila isto ceno kak drugje po Sloveniji?

In reply to by Gost 333 (ni preverjeno)

carni vrag . (ni preverjeno)

Ti si pa res tele mamino
Ariva bi te vozila ceneje
Ti pa si proti
Verjetno nosiš
Posledice težkega poroda

In reply to by Janez Janša (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Slovensko ministrstvo ne dela za slovenske firme. Za to smo se borili? To je samostojnost in neodvisnost? To je korupcija in kriminal.

carni vrag . (ni preverjeno)

A si se tudi boril
Za kurcevo zdravje
Menda že

Tele mamino

In reply to by . (ni preverjeno)

Edo (ni preverjeno)

To ministrstvo je bilo podkupljeno to se jasno vidi in prosim ap murska ka da to vse na tednik pa naj pride tej minister pred javnost pa to razloži na podlagi koga je dal arrivi če so sploh nej spunjavali pogojev.ap Idi do konca na mednarodno sodišče pa mo te vidli sto ma prav.

marijakon (ni preverjeno)

Zelo tezko bo vse sranje kar ga je skuhal Janez Jansa popraviti, vendar se bomo potrudili.

carni vrag . (ni preverjeno)

Leiko mu ga samo popusite

In reply to by marijakon (ni preverjeno)

marijakon (ni preverjeno)

Ce si peder, mu ga lahko ti..

In reply to by carni vrag . (ni preverjeno)

tanja flaškon (ni preverjeno)

Kekci jedni
Kaj cmizdite
Ste ga pač popusili
Kot stare kurbe

marijakon (ni preverjeno)

Pa kaj če smo ga popusili

Kepa (ni preverjeno)

Arriva, lopovska združba

Starejše novice