Slika je simbolična.
Direktor in večinska lastnica Avtobusnega prometa Murska Sobota sta že napovedala pritožbo na odločitev ministrstva. Takšen scenarij se je po besedah direktorja lahko pričakovalo.

Poročali smo že, da je Avtobusni promet Murska Sobota ostal brez koncesije za javne linijske prevoze po Pomurju, te bo odslej izvajal ponudnik avtobusnih prevozov Arriva.

Darko Kovač, direktor Avtobusnega prometa Murska Sobota, je za Sobotainfo spregovoril o zahtevanju revizije in - kot trdi - čudnih poslih novoizbranega ponudnika, ki se vlečejo že dalj časa. 

»Že iz letala se vidi, da je vse dogovorjeno«

Kovač je za Sobotainfo zagotovil, da bodo uporabili vsa pravna sredstva oziroma zahtevali revizijo: »To je jasno kot izračun ena krat ena.« 

Da bodo zahtevali revizijo, je za Sobotainfo potrdila tudi Bernarda Maučec, večinska lastnica Avtobusnega prometa Murska Sobota. 

»Arriva dela čudne posle že dalj časa. Že pri prejšnjih razpisih so bili obtoženi dogovarjanja cen z ostalimi. Pri teh poslih je bil Avtobusni promet Murska Sobota edini, ki ni sodeloval.

Ne dvomim, da se vidi že iz letala, da je bilo vse dogovorjeno. Žalostno, da je to nekomu dovoljeno,« je za uredništvo pripomnil Kovač. 

Kaj bo z zaposlenimi?

Na vprašanje, kaj bo z 133 zaposlenimi, Kovač odgovarja, da o tem še ne razmišlja.

 »Ker če je kaj pravice, do takšne manipulacije s ceno ne bo prišlo,« je dejal. 

V isti sapi nadaljuje, da se je takšen scenarij lahko pričakovalo. »Glede na zadnje informacije, ki smo jih prejemali, nad tem niti nismo bili tako presenečeni. Na razpisno dokumentacijo smo postavljali vprašanja, dobili pa smo odgovore, po katerih smo že vedeli, kam pes taco moli,« je še pojasnil Kovač. 

»Na nepravilnosti v razpisu smo večkrat opozarjali, a ni bilo odgovora,« razočarano zaključi.

Spomnimo ...

V postopku oddaje javnega naročila »Izbira koncesionarjev za izvajanje gospodarske javne službe - javni linijski prevoz potnikov na območju Republike Slovenije« je bilo za Pomurje namesto Avtobusnega prometa Murska Sobota izbrano avtobusno podjetje Arriva.

Na nov razpis ministrstva za infrastrukturo glede izvajanja javnih linijskih prevozov potnikov znotraj Slovenije, sta se za pomursko regijo prijavila dva ponudnika, in sicer Arriva in Avtobusni promet Murska Sobota.

Arriva je po vsej Sloveniji podala enako ceno za prevoz potnikov, in sicer 1,95 evra, v Pomurju pa 1,8 evra. Medtem ko cena za prevoz potnikov z Avtobusnim prometom Murska Sobota znaša 1,94 evra na kilometer.

Ministrstvo za infrastrukturo je po premisleku in predlogah ponudnikov za javne linijske prevoze v Pomurju izbralo ponudnika Arriva. 

Kaj bi izguba koncesije pomenila za domačega prevoznika?

Kot je razvidno iz Aplikacije za prikaz porabe javnega denarja v Republiki Sloveniji, so prihodki iz opravljanja prevozov po koncesiji ključni za poslovanje Avtobusnega prometa Murska Sobota, saj jim predstavljajo skoraj 80 odstotkov prihodka. 

Samo v letošnjem letu so v februarju prihodki iz koncesije znašali 268.907,13 evra, marca pa 259.697,74 evra. 

Za odziv na besede Kovača in tudi sicer načrte podjetja v Pomurju smo se obrnili tudi na Arrivo, največjega slovenskega linijskega prevoznika, ki s svojimi družbami opravlja linijske avtobusne prevoze na območju Slovenije, a jih še nismo uspeli priklicati. 

Komentarji (26)

realnooo (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

""Arriva Pomurju pa 1,8 evra. "

"Avtobusnim prometom Murska Sobota znaša 1,94 evra na kilometer."

A NI LOGICNO, DA SE ZA ISTO STORITEV ZBERE CENEJSEGA???
SOBOTAINFO, TE VASI PRISPEVKI SO ZA POBRUHAT!

Nasvet (ni preverjeno)

Ne, ker je cena umetna, financira se iz drugih poslov. Temu se reče dumping cena... Ko bo domače podjetje propadlo bo cena 2x do 3x višja, ker bo konkurenca uničena. Podpirajte domače, ker tujcu se je.. e za vas. Poleg tega domačina lahko pred hišo čakaš če je baraba.

In reply to by realnooo (ni preverjeno)

azog (ni preverjeno)

To gorička raja ne pamti …
Oni razmijo samo ka Schwechater pou menje košta kak Laško pa te rajši avstrijsko pofarbano vodou pijejo

In reply to by Nasvet (ni preverjeno)

Vilmoš Tkalec (ni preverjeno)

Azog se vijdi ka se silosar🤪

In reply to by azog (ni preverjeno)

Nasvet (ni preverjeno)

Predlagam, da pisca razpisa prijavite korupcijski komisiji, vse to naznanite tudi kriminalistom, čimprej.

090 (ni preverjeno)

Cenovni dumping je zakonsko prepovedan tako v SLO, kot EU.

Upam da APMSju uspe vendar pa se bojim, da je v ta posel vpeta tudi politika (NSI/SDS)

Bertoncelj (ni preverjeno)

Je prepovedan ja, uradno. Na žalost papir prenese vse. Pozapreti pisce razpisov in prepoved Arrivi pri sodelovanju na razpisih zaradi korupcije...

In reply to by 090 (ni preverjeno)

Smrkci (ni preverjeno)

Vse je politično nastavljeno, ljudje so pa nori da volijo politične idiote, strank je kot panjov v gozdu.prekmurje so politiki iz ropali sedaj pa se avtobusni promet mislim da več nimajo kaj izropati ker več ni kaj.

Miki mali (ni preverjeno)

Naši politiki ,in pomurski poslanci so pomagali in Pomurko,in Muro, in.... in kje so zdaj te firme ??? Bogo moj Bogo obvaruj me pomoči iz Ljubljane in pomurskih poslancev.!!!!!

Gees (ni preverjeno)

Davno so minoli casi gda se je tisoce ljudi vozilo na delo v soboto, pa na senje, ze leta sen nej vido , razen solske dece , cloveka cakati na avtobus, mislin v vaseh, tak ka ne vem zakoj se sploj zdaj ide, edino za drzavne subvencije mogouce?

afta he (ni preverjeno)

Ide se za to, da se bo prazen avtobus okoli vozo. Država plača nekaj kar večina naroda ne rabi.

In reply to by Gees (ni preverjeno)

nihil (ni preverjeno)

Povsod po Sloveniji ponudijo 1,95€, samo v Pomurji 1,80€?? In ministrstvi so to ne zdi nič spornega?? Kdo že vodi ta resor?? Nova Slovenija!! Se je žižkovski poslanec Horvat že kaj oglasil??

čarni vrag (ni preverjeno)

Vrtovec je lažnivec in škodljivec.

Indigo1 (ni preverjeno)

Tu se vidi kak celava svinja vlaga v pokrajine!

Kengoru (ni preverjeno)

Takak ti prasec zamazane

In reply to by Indigo1 (ni preverjeno)

Indigo1 (ni preverjeno)

vasa celava svinja itak nej nika kriva

In reply to by Kengoru (ni preverjeno)

Kengoru (ni preverjeno)

Tvoja svinska zamazana glava je kriva

In reply to by Indigo1 (ni preverjeno)

afta he (ni preverjeno)

Mogli bi jim zdaj znižati ceno v vseh regijah na 1,80 pa naj vozijo. Me samo zanima, kako je AP prišel do cene 1,94 E, jim je kdo povedal, da bodo drugi dajali 1,95 in so predvidevali da bo tudi v Prekmurji ta cena. Pa se zeznili.

E MOJ KOVAČ ! (ni preverjeno)

Malo si preberite kaj ste napisali sobotainfo 30. decembra 2020 ko je prišlo do prevzema prekmurskih tajkunov. Samo problem je bil da so ti tajkuni - lastniki bili brez vsakega znanja in sposobnosti voditi podjetje. Starimi razklumpanimi avtobusi dandanes ne moreš biti konkurenčen na trgu, ti nevedneži in krivci za današnji položaj se tega niso zavedali in so samo hoteli kasirati na podlagi državnih koncesij, vlagati in posodobiti podjetje pa niso hoteli ali niso bili sposobni, evo pa so dobili bumerang po svoji prazni glavi. To da so zajebali sami sebe jim privoščim, da pa so uničili spet eno Prekmursko podjetje in zaposlene poslali na cesto, za to pa ni opravičila in potrebno bi jih bilo kazniti po pravilih "ljudske skupščine".

Đek (ni preverjeno)

jaz jim sicer tega ne privoščim, je pa njihovo dejanje bilo fejst naivno......velika riba slejkoprej malo požre.
Vsem je že dugo jasno, ka v mali Slo dva prevoznika več kak preveč!!

Avion (ni preverjeno)

Samo tak, usput. Glede na to ka je javni potniški promet subvencionejrana zadeva, so verjetno podatki o prometi tuj javni. Bi se dalo dobiti podatke, kelko potnikov so APMS prepeljali v meseci februari? Potem bi bilo zelo enostavno preračunati 268.907,13€ / število prepeljanih potnikov in dobiti kelko posamezni potnik v povprečji košta državo na mesec, ki ga subvencinira. Ker roko na srce, avtobusi se vozijo 90% prazni. Znan ka trbej nekak lidij z podeželja spraviti do splošnih infrastruktur kak je bolnica, občina idt, samo glede na pejneze kelko se to meče v to, se to da optimizirati.

gost stroka (ni preverjeno)

Ni tako enostavno biti direktor in tudi marsikdo ni sposoben za to...Plača ja...kaj pa vse ostalo?....

12 (ni preverjeno)

Ce sumite je treba it do konca.Ni druge

Drugo, (ni preverjeno)

so tak nej sposobni kak živeti od koncesij , zdaj pa cvilijo kao nameštaljka , ne poglednejo pa kakšen vozni park majo .

Lazarrrr (ni preverjeno)

Upmm >>>zdaj de bar za PUŠČO pelo nej sobočanec ampak MARIBORČAN ka za glovoja pelajo si MB cigani🤣🤣🤣🤣🤣čuj ti v mariboru si❤️❤️❤️💪 Gringosi do se na tekme vozili z mariborskimi avtobusami pa mariborskimi tablami na tekme 😝😝😝😝😝Zdaj še BRZOGA ŽUPAN VRIT BRSNE😂😂😂

Sobota mu (ni preverjeno)

Že pa štajerci

Starejše novice