Slika je simbolična.
Ministrstvo za infrastrukturo je v četrtek zavrnilo zahtevek Avtobusnega prometa Murska Sobota za revizijo izbora koncesionarjev v linijskem avtobusnem prevozu.

Omenjeni prevoznik, ki ni bil izbran za prevoze v Pomurju, pričakuje odziv pristojnih organov. Na računskem sodišču in Agenciji za varstvo konkurence izbor proučujejo.

Avtobusni promet je za pomurski sklop prevozov ponudil ceno 1,94, Arriva pa 1,80 evra za kilometer. Povsod drugod po Sloveniji je cena enotna,1,95 evra za kilometer, izjema je le obalno-kraško območje s ceno 1,94 evra.

Kako Arriva odgovarja na očitke?

Zato so v Avtobusnem prometu Murska Sobota po besedah direktorja Darka Kovača prepričani, »da je skupina Arriva ponudila dampinško in predatorsko ceno le za območje Pomurja, saj so stroški delovne sile, goriva, amortizacije in drugi stroški po vsej Sloveniji skoraj enaki, saj vendar živimo v isti državi in nikakor ne velja teza, da je v Pomurju vse cenejše«.

Pri tem se sklicujejo tudi na strokovno analizo trga koncesijskih linijskih prevozov v notranjem prometu v luči izbire koncesionarjev.

V skupini Arriva na očitke odgovarjajo, da je ponujena cena oblikovana na podlagi ekonomskih in prometnih analiz in izkušenj ter je ekonomsko vzdržna, in zato tudi sprejeta tudi od naročnika, sicer bi ta zahteval dodatna pojasnila. Očitke tekmeca v razpisu pa ocenjujejo kot popolnoma neutemeljene in brez kakršnekoli podlage.

Kovač je danes povedal, da gre po njihovem prepričanju pri izboru ponudnika za enaka protipravna dejanja, kot jih je Agencija za varstvo konkurence pravnomočno ugotovila že pri neuspelem razpisu leta 2010. Takrat sta si prevoznika Arriva in Nomago, zdaj edina izbrana za avtobusne linijske prevoze v državi, s kartelnim dogovarjanjem poskušala nezakonito razdeliti trg avtobusnih linijskih prevozov ter s tem izključiti konkurenco.

Na Računskem sodišču so za STA navedli, da so seznanjeni z dogajanjem v zvezi z javnim naročilom izbira koncesionarjev za izvajanje gospodarske javne službe javni linijski prevoz potnikov, vendar konkretnih ravnanj brez pridobitve zadostnih in ustreznih podatkov v postopku revizije ne morejo komentirati. Potrdili pa so, da o zadevi pridobivajo dodatne podatke, po njihovi pridobitvi in proučitvi pa se bodo odločili o morebitnih nadaljnjih ravnanjih.

Arriva verjame v svojo ponudbo

Agencija za varstvo konkurence medtem do četrtka ni izdala sklepa o uvedbi nadzorstvenega postopka, opravila preiskave v podjetjih ali vložila zahtevka za revizijo.

»Predmetni upoštevni trg je močno skoncentriran oligopolni trg, zato je ravnanje naročnika v zvezi s postopkom oddaje javnega naročila ključnega pomena pri preprečevanju izvajanja protikonkurenčnih praks ponudnikov oziroma pri preprečevanju nastanka anomalij na upoštevnem trgu«, so za STA pojasnili pri varuhu konkurence in dodali, da o morebitnem nadaljnjem postopanju zaradi interesa postopka ne morejo podati več informacij, prav tako ta v tej fazi kakršnihkoli vsebinskih zaključkov.

Ob tem sicer v Avtobusnem prometu Murska Sobota ugotavljajo, da je mogoče ministrstvu, ki ni preverjalo njihovih navedb in tudi zavrnilo zahtevek za revizijo, očitati negospodarno obnašanje, če je na vseh drugih območjih sprejelo ceno 1,95 evra. Stroški so namreč povsod precej podobni.

Če pa bi Arriva tudi na drugih območjih ponudila 1,80 evra na kilometer, bi država na ta način v osmih letih prihranila skoraj 23 milijonov evrov. Če bi enako storil tudi Nomago, pa kar 64 milijonov evrov, so še izračunali pri soboškem prevozniku, očitajoč naročniku netransparentno, diskriminatorno in negospodarno ravnanje na račun javnih sredstev in s tem kršenje javnonaročniških predpisov. Zato bodo prihodnji teden zahtevo za revizijo poslali na državno revizijsko komisijo.

Skupina Arriva je med tem zavrnila očitke o neprimernem razpisovanju delovnih mest v Pomurju, še preden je izbor potrjen, češ da verjamejo v ponudbo, ki so jo oddali. V Avtobusnem prometu zato tudi sumijo, da je bil postopek izbire dogovorjen.

Komentarji (8)

Gost 333 (ni preverjeno)

Žalostno,ko bi AP diktiral drugim prevoznikom.(Nesposobnost vodilnih)

dejan svinskogllavi (ni preverjeno)

Bom jaz uredil da bo vse prav
Kakšen pregled mednožja
Pa je vse 0ozabljeno

In reply to by Gost 333 (ni preverjeno)

100-100 (ni preverjeno)

V ozadnji toga posla je uničenje APMS verjetno je logično da so cene goriv v Prekmurji enake, cene krüja enake , šoferi pa lejko zaradi bližine in iskanosti šoferskoga poklica idejo delat v Avstrijo, tak ka si kakšnoga zmanjšüvanja plač , nikak nemrejo privoščiti. Kak de se ta zgodba razvila se pa itak zna . Na škodo prekmurskoga maloga človeka, na künci de itak on plačo te mahinacije. Verjetno k tomi posli fajn držijo piskre kcoj ešče naši prekmurski poslanci.

Pivek (ni preverjeno)

Kao cenejši ponudnik, de po pol letak do pa cene zdigavali..

tanja flaškon (ni preverjeno)

Mogoče ja
Mogoče ne

In reply to by Pivek (ni preverjeno)

tanja flaškon (ni preverjeno)

Mati je imela dva sina
Eden je bil pameten
Drugi pa sofer

Lilolik (ni preverjeno)

Tretji se nerojeni de si pa tanjo flaskon v rit porivo

In reply to by tanja flaškon (ni preverjeno)

Z2 (ni preverjeno)

Haha ha še soboški rus vas nede rešilne MURO NE AP. SAJ MATE SPECIAL E ZA ŠOFERA KA DECO ODLAGA I DRI NE PA TAN KE BI MOGEL. ODPELJE JIH NA DRUGO POSTAJO

Starejše novice