Prebivalci ob cesti imajo dovolj tovornega prometa in neposlušnosti države. Župana grozita tudi s protestno zaporo ceste.

Dober mesec dni mineva odkar se je v naselju Pertoča pripetila huda prometna nesreča, v kateri je življenje izgubil 22-letnik, ki je z osebnim avtomobilom trčil v tovorono vozilo. Številni domačini so takrat le zmajevali z glavo in tožili, da je bilo le vprašanje časa, kdaj se bo zgodilo kaj takega. Tovorni promet jim namreč že dalj časa greni življenje.

Težki tovornjaki skozi vasi

Regionalna državna cesta R2-440, ki poteka med Petanjci in mejnim prehodom Kuzma, poteka tudi skozi vasi Gederovci, Cankova in Rogašovci. Krajani se že več let pritožujejo nad tovornim prometom, ki se vije po tej cesti, a na njo sploh ne sodi. Prvi tovornjaki, tudi težki vlačilci, začnejo voziti že v nedeljo zvečer in vozijo ves teden, tudi v nočnih urah. Krajani, ki živijo ob cesti, imajo zaradi tega težavo s spancem, hkrati pa tovornjaki uničujejo infrastrukturo in ogrožajo varnost prebivalcev ter ostalih uporabnikov ceste.

Domačini pravijo, da naj bi se vozniki tovornjakov, med njimi je precej tudi takih s tujimi registrskimi oznakami, po tej cesti vozili, ker se izogibajo cestninam ali pa izbirajo najbolj optimalno pot do cilja.

Pisali tudi na Direkcijo, a brez uspeha

Župani občin, skozi katere poteka cesta, so se leta 2013 z zahtevo po umiritvi tranzitnega tovornega prometa že obrnili na Direkcijo RS za ceste, a so naleteli na gluha ušesa. Po ponovnih pozivih in dopisih so župani le prejeli odgovor DRSC, v katerem so zapisali, da res beležijo približno 70-odstotno povečanje tovornega prometa na cesti ter da bodo pripravili analizo stanja tranzitnega tovornega prometa na problematični cesti.

Z začetkom izgradnje obvoznice še slabše

Stanje se je s pričetkom gradnje murskosoboške obvoznice še poslabšalo, tožijo domačini. Število tovornih vozil naj bi se v tem času še povečalo, saj iz kamnoloma na Goričkem vozijo material za gradnjo omenjene obvoznice. 

Bodo cesto protestno zaprli?

Župani in krajani imajo po večletnem pozivanju države k ureditvi stanja na tej cesti vedno manj upanja v mirno rešitev. V pogovoru za RTV Slovenija sta župana občine Rogašovci Edvard Mihalič in občine Cankova Drago Vogrinčič povedala, da v kolikor v kratkem ne bo posluha s strani države in Direkcije RS za ceste, bodo cesto protestno zaprli.

Komentarji (22)

Vfhjm (ni preverjeno)

Precito san samo 1.odstavek toga clanka. Znan, ka neje fajn kda ti 30-tonski sleper mimo okna vozi, ali pa kda ga srecas na kaksi ozki ovinkasti cesti. Ali neje mi jasno zakoj se je tista nesreca prvo napisala? Ali tao domacini nenehno "uporabljajo" da dosezejo svoj namen ali mediji ka de branost veca? Kelko ges znan, je v tisti nesreci bil kriv voznik OSEBNEGA vozila in nej tovornjak.

Anonim0001111 (ni preverjeno)

prvo se pozanimaj o vzrokih nesreče, pa ne piši brezveze

In reply to by Vfhjm (ni preverjeno)

megica (ni preverjeno)

in ka je biu vzrok, če se že tak pameten?? štrafla ga je kap!! kar je tude potrjeno, zato je tude meu na števce krepko čez 100km/h.. šleperist se je umiko že na njivo(zato je tude doj odpelo), ale spasa nej blo!! še kaj??

In reply to by Anonim0001111 (ni preverjeno)

gbdf (ni preverjeno)

Ampak vseeno neje bil kriv šofer tovornjaka. Zakoj je te trbelo to omeniti? če pa je nesrečni dečko v avtoje mel zdravstvene probleme.

In reply to by megica (ni preverjeno)

ejni (ni preverjeno)

Ja kak je že zgoraj opisal. Ne izkoriščajte nesrečo nekoga drugega za svoje dobro!!! Ni vse krivo v "šleparih" ampak v kulturi, pozornosti in obnašanju nas samih na cesti. Res da si želimo najboljšo sosedo in mir mimo hiše, vendar roko na srce zmeraj tako ne gre. Če bi radi imeli na Goričkem založene trgovine , dostavljen cigel do hiše mora tudi kak tovornjak do vas priti.

123 (ni preverjeno)

Se vidi da živimo v popolnoma idiotski državi idiotskega represivnega organa. Mimo teh hiš se vozijo šleperji z namenom izigravanja plačevanja avtocest in namesto da bi prepovedali promet za težke tovornjake -razen za dostavo, država lepo dopušča da gre denar mimo nas. Po drugi strani pa se uničujejo ceste ter prelagajo popravila uničenih cest na občine. Pa smo normalni.

In reply to by ejni (ni preverjeno)

Vaščan (ni preverjeno)

Pa vi ste sploj preštele ka piše dale? Opozarjamo in pozivamo državo ka reši situacijo že več kak štiri leta! Ta cesta je enostavno nej primerna za tranzitni tovorni promet in šlepere keri se dnevno vozijo po toj cesti. Problem je v ton ka številni hrvaški, srbski, turški pa še kakšni šleperi vozijo tu mimo, ker se jin bole splača kak pa iti po avtocesti od Gruškovja do Šentilja pa te naprej po avstrijski avtocesti. Nan pa uničujejo ceste, kuče, naravo in ogrožajo našo varnost. In na to ka se je zgodilo pred enin mescom smo opozarjali že dugo časa, pa so nan odgovarjali z direkcije za ceste, ka nega nesreč s tovornjaki.

Actros v8 (ni preverjeno)

Pa je tu bil slucajno kriv kamion?

In reply to by Vaščan (ni preverjeno)

počka (ni preverjeno)

Te pa se obrnite na policijo! Kelko san seznanjeni, se težki tovornjaki nesmijo voziti po regionalni cesti. Naj stavlajo pa lepe kazni pišejo, pa naj njajo "Janeza" keri se je pelo 54 km/h.

In reply to by Vaščan (ni preverjeno)

igec (ni preverjeno)

tou se že dugo dogaja.....in zakoj glij zdaj?
Volitve se bližajo, župana pa nemata nika pokazati....joj joj lokalniva šerifa, kak globoko sta spadnola!

slksdlfj (ni preverjeno)

Tij tele, vej pa prešti si članek! Ide se za tranzitni promet, nej za dostavo do tejh trejh bougih bout, ka so na toj trasi! 90 procentov toga ide v razne lederfabrike pa tak dale v Avstriji. Dva šlepera se na toj cesti kumaj srečata, ka je tak ali tak prevouska, te se pa še bicikliston mejša pa se drajsajo gor pa doj, kak či bi si smrt prosili. V 12 lejtaj 7 smrtnih nesreč na toj relaciji. Malo se zamislimo, prosin..

Vipko
Truplo

Ne vozijo tu samo tuji šleperji, pa bi lahko drugje oz. bi država MORALA poskrbeti, da bi se drugje vozili.

Kot kolesar imam večkrat glavo v torbi, kakor se temu pravi... zaradi šleperjev. Prehitevajo, grejo v škarje, na kolesarja se niti ne ozrejo, zapirajo vozno pot...

In v tem prednjačijo šleperji od prleškega prevoznika na F... Dalje ne bom pisal! Ne bi pa bilo slabo, da si lastnik svoje šoferje malce spravi v red!

In reply to by slksdlfj (ni preverjeno)

bono1

Saj maš se praf, ka si napijso, samo eno me čudi, ka so kolesari nej za na cesto pa tuj kolesari so redni udeleženci v cestnom prometi, če se normalno pela v kome je te problem?

In reply to by slksdlfj (ni preverjeno)

slksdlfj (ni preverjeno)

Seveda, ka so biciklisti tüj za na cesto. Problem pa je, ka se v toj vlogi na toj cesti strašno izpostavlaš morebitnoj nesreči.

In reply to by bono1

bono1

Tej šteri vozijo material z težkimi kamioni iz kamnoloma v Sotini so totalno nekulturni šoferi ne držijo se omejitev in lepao po sredini ceste ceste šibajo, kak ka so oni sami na cesti.Pa ge je policija, ka bi jih malo nadzirala....?

edenpac

Toliko pripomb o kamionih , voznikih kamionov , vlačilcev. Kako pa kaj s podiranjem rekordov na tej relaciji. Nihče nič ne ve , ne sliši ?

kočijaš (ni preverjeno)

Ravnokar sem se peljal po cesti na relaciji Gederovci - Murska Sobota. V eni smeri sem v teh 10 minutah srečal 9 težkih šleperjev, od tega jih je bilo 7 velikih, ki so prevažali gramoz (verjetno za avtocesto). Ker sem zjutraj bral ta članek sem namenoma "štel" število šleperjev. Mimogrede, vsi so imeli registracijo MS, nobenih tujcev ni bilo.

vodka (ni preverjeno)

Meni se vidi ka je pred čason bil znak v Gederovcaj s šterin je bil tovorni tranzitni promet prepovedani pa še osna obremenitev ji bila omejena. Ne ven, če je što znak odstrano ali pa policaji rajši za grmom z radarom stojijo kak ka bi tranzitne šlepare doj stavlali pa štrafali.

avtocesta (ni preverjeno)

za koga se delajo avtoceste? pomgrad za obvoznico mora koristiti to cesto. tak pac je. je pa dejstvo ka sto koli modruje mednarodni tranzit nema kaj delati tu.... hrvati in ostali iz slo ne koristijo relacije mb graz.... ajpak skozi goricko bliznico.
krivi smo si pa sami ka vrejd zmeuf samo pisarimo

Za zamislete (ni preverjeno)

No narod boze kak pa te naj z kamnoloma spravejo v soboto material?? Pa kak naj leder pripelajo z jenersdorfa v soboto?? Po zrake nede slo nazalost. Te ka se izogibajo raznih cestnin ale kaj taksoga je dejansko fejst malo ker dejanske alternative za to pot nega skora nikse.
Pa malo razmislite prle kak pametuvlete v bozo mater. Pa se to z keme v puconcaj pa rotoja ge kaksa avtocesta ale kaksa ekstra cesta?? Mislin ka be se tej kamione pa tovornjake nej tu vozile ce be mele pametno alternativo. Pa bunite se kalko scete da be pa napravele obvozneco be se pa pa bunele zakoj so tovornjake tan pa ka se slepajo ka nemrete letate kak nimake.

ajdaklas (ni preverjeno)

Ne razmite poante toga članka lekar. Živen na toj relaciji. Nejso problem tovornjaki, keri vozijo leder pa šouder, problem so internacionalne špedicije. Zagojana med trečof pa sejdmof šiba mijmo šleperof še pa še, ka o omejitvaj sploj ne gučimo. Pa nejdo tej v Jennersdorf ali pa kamnolom. Izvolte se inauk sprehoditi peški od Giderovec do Sotine. Pa naj vas te čüjen, ka te pravli.

In reply to by Za zamislete (ni preverjeno)

Mura je večna (ni preverjeno)

Ka se tijče lokalnih tovornjakov, normalno ka do se pelali po toj cesti. Prepovedati pa trbej tranzit, tou pa ne soudi na lokalne ceste nikak.

Starejše novice