FOTO: Jure Banfi
Slovenski rokometaši se na svetovnem prvenstvu veselijo še druge zmage. Izbranci Uroša Zormana so po Savdijski Arabiji razbili še Poljake, gostitelje turnirja so pred polno dvorano ugnali s 23:32.

Po Savdski Arabiji je pokleknila še Poljska. Slovenski rokometaši so se v razprodani dvorani Spodek poigrali z gostitelji prvenstva.

Dvoboj v Katovicah se je končal z izidom 23:32, Slovenci so sredi drugega polčasa nekajkrat vodili tudi z 11 goli prednosti, že v prvem polčasu pa so storili pomemben korak do zmage.

Poljaki pred domačim občinstvom med 19. in 30. minuto srečanja niso dosegli zadetka, ob odmoru pa so zaostajali za šest golov. V nadaljevanju tekme je prednost le še naraščala, visoka zmaga pa je dober obet za nadaljevanje svetovnega prvenstva.

S sedmimi goli je bil najučinkovitejši Slovenec Jure Dolenec, ki je izkoristil štiri sedemmetrovke, s šestimi oziroma petimi goli pa sta mu sledila Aleks Vlah in Blaž Janc, ki je bil proglašen za igralca tekme.

POLJSKA - SLOVENIJA 23:32 (11:17)
Poljska:
Bis, Chrapkowski, Czuwara, Daszek, Dawydzik, Dzialakiewicz, M. Gębala, T. Gębala, Jedraszczyk, Komarzewski, Krajewski, Morawski, Moryto, Olejniczak, Pietrasik, Sicko, Skrzyniarz, Walczak. Selektor: Patryk Rombel.
Slovenija: Baznik, Lesjak; Blagotinšek, Janc, Dolenec, Cehte, Kodrin, Žabić, Horžen, Mazej, Ovniček, Makuc, Bombač, Mačkovšek, Novak, Vlah. Selektor: Uroš Zorman.

Z odlično obrambo do visoke prednosti ob polčasu

Aleks Vlah je Slovenijo že v prvem napadu popeljal v vodstvo, a je bil nato že v 47. sekundi izključen Blaž Blagotinšek. Sedemmetrovko je izkoristil Arkadiusz Moryto, ki je po slovenski napaki dosegel še gol za vodstvo z 2:1.

Jure Dolenec je s sedmih metrov poravnal izid, Poljaki pa so v šesti minuti prvič povedli za dva gola. Z leve strani je bil uspešen orjak Tomasz Gębala. Dolenec je v sedmi minuti znižal na 4:3, v sedmi minuti pa je z drugo sedemmetrovko izenačil na 4:4. Borut Mačkovšek je Slovence popeljal v drugo vodstvo na tekmi.

Slovenci so v 12. minuti prvič vodili za dva gola, a kaj, ko je bil po zadetku Deana Bombača še drugič izključen Blagotinšek. Gostitelji prvenstva so prišli do novega izenačenja, Dolenec pa je po prekršku nad Blažem Jancem zadel s črte sedmih metrov. 

Poljaki so zatem izenačili preko Macieja Gębale, Slovenci pa so znova vodili po golu Tilna Kodrina. V 15. minuti so domačini še tretjič prišli do številčne prednosti, saj je bil izključen Stefan Žabić. Bombač je po poljskem izenačenju zadel za vodstvo z 8:9, po golu Janca pa je bilo 8:10.

Po prvencu Stefana Žabića je Kodrin z levega krila povišal na 10:12. V 23. minuti so Poljaki za minuto in 37 sekund izgubili dva igralca, Janc pa je z desne strani zadel za vodstvo z 10:13. Rok Ovniček je v 26. minuti priigral sedemmetrovko, ki jo je v prednost štirih golov pretvoril Dolenec.

Slovenija je po prodoru Ovnička prvič vodila za pet (10:15), isti igralec pa je v 29. minuti zadel tudi za 10:16. Poljska je strelski post, ki je trajal od 19. minute, prekinila 15 sekund pred odmorom, ko je sedemmetrovko izkoristil Moryto. Kljub temu so Slovenci ob polčasu vodili za šest golov (11:17), saj je na drugi strani zadel Janc.

V nadaljevanju še povišali prednost

V drugem polčasu je bilo pričakovati protinapad gostiteljev, ki so prvi zadetek dosegli v četrti minuti, ko je Jožeta Baznika premagal Przemyslaw Krajewski. Naši fantje so v peti minuti izkoristili igralca več, Vlah je bil avtor prvega slovenskega gola po odmoru.

Primorec je nato zadel še drugič in izničil zadetek Szymona Sicka (13:19), Slovenci pa so zatem še povečali naskok. Mačkovšek je po protinapadu zadel s hrbtom obrnjen proti vratom, Janc pa je po dolgi podaji vratarja Baznika povišal na 13:21.

Slovenija je v 39. minuti za dve minuti izgubila Kodrina, a je tudi po zaslugi Baznika pobegnila na devet golov prednosti. Po podaji Žabića je za 14:23 zadel neovirani Dolenec. V 44. minuti so Poljaki zaostajali že za deset golov, Janc je po prestreženi podaji povišal na 14:24.

Poljaki so se po izključitvi Stefana Žabića približali na 18:25, a je upe domačinov z golom v 48. minuti utišal Kodrin. Slovenija je po zaslugi Blagotinška v zadnjih deset minut vstopila z devetimi goli prednosti. 

Vlah je s četrtim golom na tekmi ob koncu 52. minuti povišal na 18:28, član Celja pa je dobro minuto kasneje zadel še za 19:29. Prav Vlah je nato s tretjim golom v nizu povišal na 19:30. Slovenci so prednost obdržali tudi po izključitvi Tadeja Mazeja, prvenca na prvenstvu se je veselil Domen Novak.

V ponedeljek sledi še tretja tekma, nasprotnik Slovencev pa bodo aktualni olimpijski prvaki Francozi.

Komentarji (5)

113 (ni preverjeno)

Ob vseh teh političnih katastrofaf vseh SLO vlad je bil res to trenutek ko lahko rečem bravo SLOVENIJA.
Rokomoteši res ste bili pravi.Ne zapravite tega zaupanja.

Ferika (ni preverjeno)

BRAVO dečki! Tou je bilou veselje glejdate! Znankar so tak dobre zatou, ka so se v Pomurje pripravlale. Dobra hrana, šunka pa gijbanca pa takše.... hehe....

.. (ni preverjeno)

Tak je po prleški tunki so doubili energijo.

In reply to by Ferika (ni preverjeno)

Hlapečinci (ni preverjeno)

In ka zaj? Bo zaj vsaki Slovenec k plači dobil 500 EUR, ali kaj?

Opazovalka (ni preverjeno)

Fenomenalna predstava nasih!

Starejše novice