FOTO: Jure Banfi
Slovenci so dobro odprli svetovno prvenstvo v Katovicah, na uvodni tekmi turnirja pričakovano niso imeli težav s Savdsko Arabijo. Zmagovalec je bil odločen že v prvem polčasu.

Rokometna reprezentanca Slovenije je svetovno prvenstvo na Poljskem odprla z visoko zmago. Savdska Arabija ni bila kos razigrani četi Uroša Zormana.

Vprašanje o zmagovalcu je bilo odločeno že v prvem polčasu, v katerem so Slovenci nekajkrat vodili za deset golov, do najvišje prednosti pa so prišli prav ob koncu tekme, ko je Aleks Kavčič povedel za +14.

Slovenci, ki so prvo tekmo odigrali brez Gašperja Horvata in Deana Bombača, so pred okrog 200 navijači iz domovine vknjižili pričakovano zmago. V golu se je v kritičnih trenutkih izkazal Urban Lesjak, s šestimi goli pa sta bila najučinkovitejša Blaž Janc in Rok Ovniček.

SAVDSKA ARABIJA - SLOVENIJA 19:33 (8:16)
Savdska Arabija:
Mohammed; A. Al Abbas, M. Al Abbas, Al Abdulali, Al Hammad, Al Hulaili, Al Janaabi, Al Ma, Al Mohsin, Al Muwallad, M. Al Salem, M. Al Salem, Al Tarouti, Al Turaiki. Selektor: Jan Pytlick.
Slovenija: Lesjak, Baznik; Blagotinšek, Cehte, Dolenec, Horžen, Janc, Slatinek Jovičić, Kavčič, Kodrin, Mačkovšek, Makuc, Novak, Ovniček, Vlah, Žabić. Selektor: Uroš Zorman.

Udarno odprtje dvoboja

Slovenci so v dvorani Spodek izkoristili že prvi napad, mrežo Savdijcev je načel Rok Ovniček. Na naslednji zadetek je bilo potrebno čakati do četrte minute, ko so Savdijci izenačili, a so se zgolj nekaj sekund kasneje spet znašli v zaostanku, saj je Blaž Janc zadel za novo prednost Slovenije.

Slovenska obramba je v nadaljevanju dobro zaustavljala napade tekmeca, Janc pa je v šesti minuti zaključil protinapad za vodstvo z 1:4. Prav protinapad je bil močno orožje čete Uroša Zormana, ki je nato le še višala prednost. 

V 25. minuti je Savdska Arabija prvič na tekmi zaostajala za deset golov, saj je Domen Novak izkoristil še en protinapad naše reprezentance. Zorman je ob visoki prednosti hitro premešal ekipo na parketu in priložnost namenil tudi debitantom na svetovnem prvenstvu.

Po nekoliko slabšem zaključku prvega polčasa in nekaj napakah je slovenska prednost znašala osem golov. Urban Lesjak je z zaključno obrambo protinapada poskrbel, da je semafor kazal rezultat 8:16, v prvem polčasu je bil s štirimi goli najučinkovitejši Aleks Vlah.

Na koncu tekme najvišja prednost

Prvi zadetek v drugem polčasu je dosegla reprezentanca Savdske Arabije. Rok Ovniček je Slovenijo z dvema goloma obdržal v varni prednosti, drugega je dosegel v času, ko je Stefan Žabić prestajal dvominutno kazen.

Rokometaši Savdijske Arabije so se po tem, ko so imeli Slovenci nekaj težav v napadu, približali na 13:19, vmes pa se je z minuto odmora odzval tudi Uroš Zorman. Po 40. minuti, ko se je razigral vratar Urban Lesjak, je našim fantom uspel delni izid 0:5 za rezultat 14:25. 

Prvenca na svetovnih prvenstvih se je v tem času veselil tudi Staš Slatinek Jovičić. Po golu Aleksa Kavčiča so Slovenci vodili že za 12 golov (17:29), ob koncu obračuna, po novem zadetku Kavčiča, pa je prednost narasla na 14 zadetkov, 19:33 je bil tudi končni izid tekme.

Slovenske rokometaše zahtevnejša preizkušnja čaka v soboto, ko bodo nasproti stali Poljaki. Sogostitelji turnirja so včeraj izgubili s Francijo.

Komentarji (2)

Opazovalka (ni preverjeno)

Visoka zmaga? Ja, proti cistim outsajderjem. V soboto de se pokazalo, kelko so dejansko nasi dobri 🤓
Danska je savdijce na pripravljali tekmi nabila za 27 golov razlike, taka nasi po danasnjem rezultati kumaj pasejo izven skupine in nikan dele.

Lkkj (ni preverjeno)

Selektor, na tiskovki ni vedel kdo vse igra v njegovi ekipi. Sramota do konca.

Starejše novice