Jure Banfi
Najdražji nogometaš PLTS je Jan Mlakar, pri Muri bi največ dobili za Nina Koutra.

Cene nogometašev so v zadnjih dveh desetletjih poskočile v nebo. Leta 2001 rekordnih 76 milijonov evrov za prestop Zinedina Zidana iz Juventusa v Real Madrid, danes deluje kot napitnina natakarici napram astronomskim 222 milijonom evrov za prestop Neymarja iz Barcelone v Paris Saint-Germain. 

Le štirje najdražji prodani pred letom 2010

Vsote, ki jih klubi namenjajo nakupom so postale tako velike, da so izmed štirideset najdražjih prestopov v zgodovini nogometa le štirje, ki so se zgodili pred letom 2010. To so bili Zidane, Kaka, Ibrahimović in Louis Figo, katerega prestopa iz Blau Grane v Beli balet navijači Barcelone ne bodo pozabili nikoli.

Nikoli prej se ni zgodilo, da bi nogometaš Barcelone prestopil k smrtnim sovražnikom iz Madrida. Na igrišču se je ob povratku Figa na Camp Nou znašla tudi prašičja glava - znak največjega izdajalca.

Kdo so najvrednejši nogometaši v Sloveniji?

O nedojemljivih vsotah svetovnega nogometnega trga pri nas seveda ni govora, vendar imamo tudi v Prvi ligi Telekoma Slovenije nekaj nogometašev, za katere je potrebno odšteti zajetno mošnjico denarja. Tako so po najnovejših podatkih portala transfermarkt.com najdražji igralci elite slovenskega nogometa:

  • mladi mariborski napadalec Jan Mlakar (dva milijona evrov)
  • mariborsko krilo, Aljoša Matko (milijon evrov)
  • dragulj Olimpije Tim Max Elšnik (milijon evrov)
  • mariborsko krilo Rudi Požeg Vancaš (milijon evrov)
  • bočni branilec Celjanov Advan Kadušić (milijon evrov)
  • krilo Olimpije Đorđe Ivanović (milijon evrov)

Celotna tržna vrednost nogometašev prve slovenske lige je slabih šestdeset milijonov evrov, kar bi po ocenah portala transfermarkt.com v pošteni menjavi zadostovalo za izjemnega napadalca bavarskega ponosa, Roberta Lewandowskega.

Kje se vrtijo cene Murašev?

Murinim nogometašem je po osvojitvi domače krone, pričakovano, poskočila tržna vrednost. Najdražji nogometaš po nanjnovejših podatkih je Nino Kouter, ki je na trgu vreden 700 tisočakov.

Od lanskega leta je slovenskemu reprezentantu cena narasla za več kot sto odstotkov (za 400 tisoč evrov). Z enako vrednostjo se ponaša še en nogometaš črno-belih, Luka Bobičanec. Tudi njemu je od lanskega leta vrednost narasla, dražji je za 150 tisočakov.

Sledi Amadej Maroša, za katerega je po padcu vrednosti januarja, ponovno potrebno odšteti lanskih 600 tisoč evrov. Nad znamko pol milijona evrov so se med Muraši znašli še Jan Gorenc (600 tisoč evrov), Andrija Filipović in Tomi Horvat (oba 500 tisoč evrov).

 

Najdražji nogometaš prekmurskega ponosa je Nino Kouter. Foto: Jure Banfi

Vrednosti padle le trem nogometašem

Tržne vrednosti so padle le trem Murinim nogometašem, Maticu Marušku, Marinu Karamarku in Mihaelu Klepaču. Slednjemu je cena močno padla po slabi strelski sezoni na Fazaneriji, za kar 250 tisočakov napram njegovi vrednosti, ko je igral v Kidričevem pri Aluminiju.

Po strelskem postu, je v črno-belem dresu zadel takrat, ko je bilo najbolj pomembno, na zadnji tekmi proti Mariboru, ki je odločala za naslov prvaka.

Nikoli se ne nasitimo te tekme, še enkrat si oglejte zadetek, s katerim je Klepač kompenziral za strelski post celotno sezono:

S spleta

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
sijo1972 (nepreverjen)

Matka Obradoviča pa ste pozabili?

swarowski (nepreverjen)

Matku se vrednost na transfermakti ne spreminja že nekaj posodobitev...celi čas 200k.

In reply to by sijo1972 (nepreverjen)

Aaaa (nepreverjen)

Igralec je vrejden telko kelko je kupec pripravleni plačati za njega. Nika menje nika več.

pomurc (nepreverjen)

Te vrednosti so kar nekaj... Požeg Vancaš, ki je imel katastrofalno slabo sezono milijon evrov?? Kadušić iz Celja milijon evrov?? Pa ne se hecati. Če sta ta dva vredna milijon, potem morata Kouter in Bobi meti ceno vsaj tri milijone.

njiva

Komentator Aaaa van je lepo napiso,igralec je telko vreden,kak je što pripravljen za njega plačati.Pika.Sicer pa ges mislin,ka je to vse biznis in obračanje pejnez,gledajte te velke nog. in druge športne zvezde kakšne plače majo,tisti šteri jin to davlejo tisti so resan nori.Eden navaden delavec telko ne zasluži celo življenje.
Omenjeniva sta nej Obradovič in tudi Karničnik nej,po moje najbokšiva igralca lanske sezone,celo Karničnik,ki je kamakoli ga je postavo odšpilo dobro.

abcdhgf (nepreverjen)

Če je Vancaš vreden milijon...

ravninec (nepreverjen)

Ges sam bil za mojo ženo včasi vreden tudi milijon, zdaj pa .......

In reply to by abcdhgf (nepreverjen)

Aaaa (nepreverjen)

Zdaj Pa nika, ka jo več nika jebeš...
Zdaj jo drugi jebejo pa so njoj tej vredi 😂😂

In reply to by ravninec (nepreverjen)

Aaaa (nepreverjen)

Vredni namesto vredi 😅

In reply to by Aaaa (nepreverjen)

magyar bacsi (nepreverjen)

Moj stric, ki igra za FC Hoszu Falu pa je vreden celih 500 mio forintov.

Starejše novice