Fotografija je simbolična (foto: Bobo).
Zlate novice iz Avstrije! Lovro Kos, Peter in Domen Prevc ter Timi Zajc so ekipi Sloveniji prileteli nov naslov svetovnih prvakov. Ekipa Roberta Hrgota je v Avstriji ponovila uspeh izpred dveh let.

Na avstrijski letalnici Kulm se je z ekipno tekmo končalo svetovno prvenstvo v poletih.

Če sobota ni bila pretirano radodarna, pa je nedelja znova narisala nasmeh na obraz slovenskih letalcev. Lovro Kos, Peter Prevc, Domen Prevc in Timi Zajc se v Slovenijo vračajo z novim naslovom svetovnih prvakov.

Slovenska zasedba je bila v Kulmu boljša od domačinov Avstrijcev, ki pa so za zlato medaljo zaostali 26,5 točke, bronasta kolajna je pripadla Nemcem.

Slovenci, ki so vodili vse od tretje skupine prve serije, so na avstrijskem Štajerskem branili naslov svetovnih prvakov iz Vikersunda. Pred dvema letoma je na Norveškem ob bratih Prevc in Zajcu letel še Anže Lanišek, ki si je nekaj dni pred začetkom prvenstva poškodoval koleno.

Domen Prevc in Timi Zajc pobegnila Avstrijcem in Nemcem

Za Slovenijo je prvi skočil Lovro Kos, ki je pristal pri 231 metrih in po prvi skupini zasedel drugo mesto. Z 2,1 točke prednosti je vodila Nemčija, za katero je nastopil Pius Paschke, Avstrija pa je po poletu Michaela Hayböcka zaostajala 3,4 točke.

Avstrijci so zaostanek za Slovenijo povečali po drugem skoku. Peter Prevc je s poletom dolgim 226 metrov prednost povišal na 9,3 točke, Nemčija pa je imela zgolj 0,7 točke naskoka.

V tretji skupini je bil izjemen Domen Prevc, ki ga je veter v prsa v zaključku poleta ponesel do 232 metrov in vodstva. Stephan Leyhe je namreč doskočil pri 198,5 metra, Nemčija pa je zaostajala za 36,7 točke. Na drugo mesto so se po poletu Jana Hoerla prebili Avstrijci, ki so imeli 25,9 točke manj od Slovencev.

Kot zadnji je za Slovenijo poletel še Timi Zajc, ki je z vetrom v hrbet pristal pri 226,5 metra. Andreas Wellinger je bil sedem metrov krajši, svetovni prvak Stefan Kraft pa osem. Slovenci so imeli po prvi seriji 31,9 točke prednosti pred Avstrijci, pred Nemci pa že 45,2 točke.

Slabe razmere v drugi seriji

Avstrijci so se po prvi skupini druge serije približali na 10,5 točke razlike. Lovro Kos je skočil v slabih razmerah, na račun tega prejel več kot 15 točk dodatka, a je bil z 208 metri precej krajši od Hayböcka (224,5 metra).

Vetrovne razmere se niso izboljšale niti v drugi skupini letalcev. Manuel Fettner za Avstrijo pristal pri 210 metrih, takoj za njim pa je bil Peter Prevc še za 3,5 metra daljši. Najstarejši od bratov Prevc je prednost pred severnimi sosedi povečal na 16,8 točke.

Slovenci so prednost močno povečali v tretji seriji, ko so bile razmere še slabše. Čeprav Domen Prevc ob doskoku pri 194 metrih ni bil zadovoljen, pa je naskok pred Avstrijo povišal na 43,1 točke. Jan Hoerl je namreč ob vetru v hrbet zmogel do 177 metrov.

Stefan Kraft je kot zadnji Avstrijec doskočil pri 221,5 metra, a to ni bilo dovolj, da bi svojo ekipo popeljal do zlata. Timi Zajc je Slovence tudi z 202 metroma ohranil v debeli prednosti pred severnimi sosedi.

Komentarji (3)

migrant (ni preverjeno)

mi bi skakali puno dalje od vas slovenaca

Debeli fuknjenec (ni preverjeno)

Debeli fuknjenec te pa tij skoči iz petega nadstropja direkt na prizadeto glavo.

In reply to by migrant (ni preverjeno)

1235678 (ni preverjeno)

cestitke

Starejše novice