Vir: ARSO
Po Sloveniji predvsem v drugem delu noči na petek ter v petek zjutraj pričakujemo zelo burne vremenske procese.

Ob približevanju atlantske vremenske motnje bo v noči na petek nad severno Italijo in severnim Jadranom nastalo samostojno in globoko ciklonsko območje, ki se bo v petek zjutraj pomikalo prek Slovenije proti severovzhodu.

Rdeče opozorilo za večji del države

Agencija RS za okolje (Arso) je zato za petek izdala rdeče vremensko opozorilo.

»Rdeče opozorilo zaradi padavin velja za severovzhodni, severozahodni in jugozahodni del države, rdeče opozorilo zaradi vetra pa le za severozahod in jugozahod. Za preostali del države je izdano oranžno opozorilo.«

Poplave in veter

Na območjih, kjer je izdano rdeče opozorilo zaradi padavin, so možne poplave večjih razsežnosti. Reke lahko poplavljajo tudi na območjih, kjer poplave niso pogoste. Verjetni so zemeljski plazovi, prav tako motnje pri oskrbi z energijo in pitno vodo. Vozne razmere bodo lahko zaradi poplavljenih cest nevarne, opozarja Arso.

»Dež se bo krepil že v prvem delu noči, a bo sprva še dokaj enakomeren. Verjetnost močnih nalivov se bo povečala predvsem v petkovem jutru. Skupaj lahko v dobrih 12 urah v hribovitem svetu pade od 60 do 140 litrov na kvadratni meter, na bolj ravninskem vzhodu države pa večinoma od 20 do 50 litrov na kvadratni meter.«

Na območju severozahodne Slovenije lahko veter podira drevesa in odkriva strehe. Promet bo lahko močno oviran. Možne bodo prekinitve v oskrbi z električno energijo. Gibanje na prostem bo lahko zelo oteženo in ponekod nevarno zaradi letečih predmetov, svari agencija.

Gibanje na prostem nevarno in večinoma nemogoče

Rdeče opozorilo pred močnim vetrom je Arso razglasil tudi za jugozahod Slovenije. Veter lahko tam lokalno povzroča razdejanje, ruva drevesa in prevrača daljnovode. Promet bo lahko ponekod onemogočen. Verjetne bodo daljše prekinitve v oskrbi z električno energijo. Gibanje na prostem bo lahko nevarno in večinoma nemogoče.

»V pričakovanem močnem strženu jugozahodnega vetra bodo njegove hitrosti na višini 1500 metrov okoli 100 kilometrov na uro (28 metrov na sekundo), zaradi turbulence, ki jo povzroča orografija, pa lahko podobne največje hitrosti pričakujemo tudi ponekod po dolinah.«

Za obalo je hkrati od 4. do 11. ure izdano rdeče opozorilo zaradi napovedanega povišanega plimovanja. Regijski center za obveščanje Koper je sicer zaradi visokega plimovanja morja v Piranu že danes ob 8.24 sprožil sireno javnega alarmiranja z namenom opozorila na nevarnost, so sporočili iz Uprave RS za zaščito in reševanje.

Najhuje bo v dopoldanskem času, ko je zaradi vetra, padavin in neviht tudi za osrednjo in jugovzhodno Slovenijo Arso izdal opozorilo, a v tem delu oranžne stopnje.

Nevarnost zemeljskih plazov

Geološki zavod Slovenije ob tem opozarja, da od danes popoldan vključno do petka zaradi napovedanih povečanih količin padavin in predhodne namočenosti tal obstaja povečana nevarnost za nastanek novih zemeljskih plazov in reaktivacijo zemeljskih plazov, ki so nastali ob nedavni ujmi, so sporočili z zavoda.

Povečana verjetnost za nastanek zemeljskih plazov velja za celotno Slovenijo in se bo povečevala sorazmerno s količino padavin.

»Prebivalce opozarjamo, naj bodo pozorni na dogajanje na plazovih in na pojavljanje sprememb na tleh, objektih ter pobočjih in upoštevajo navodila, ki jih je posredovala civilna zaščita, še posebej, če je bila odrejena evakuacija,« so poudarili.

Starejše novice