Slika je simbolična.
Brezskrbno na dopust: Varno varstvo majhnih otrok pri starih starših.

Dobro počutje in varnost vnukov je izredno pomembna. Preden vnuki stare starše obiščejo ali ostanejo pri njih doma, storimo vse za zagotovitev njihove varnosti in zaščito.

Priporočila za zagotavljanje varnosti majhnih otrok so se precej spremenila, zato so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pripravili nekaj nasvetov, kako ravnati in prilagoditi dom, da bo varnejši za vnuke.

Najprej je potrebno prilagoditi bivalne prostore

Nacionalni inštitut za javno zdravje je na spletni strani med drugim navedel, da je treba najprej prilagoditi bivalne prostore, da bodo varni za otroke.

Med drugim na okna in balkonska vrata namestimo varovala, ki onemogočajo, da bi otrok potisnil glavo skoznje. Varovala zagotavljajo varnost do okrog 4. leta, med bivanjem na balkonu ali terasi pa ga vedno nadzorujemo.

Jagode grozdja in češnjev paradižnik nevarne za zadušitev

Otrokom do 3. leta ne dajemo jesti koščkov trdega sadja ali zelenjave, koščkov mesa, klobase, sira in podobno. Trdo hrano je treba nastrgati, stlačiti ali sesekljati.

Nevarne za zadušitev so tudi jagode grozdja in češnjev paradižnik, zato jih vedno narežemo, predem jih ponudimo otroku. Z vrat hladilnika odstranimo okrasne magnetke, s katerimi bi se radovedni malček lahko zadušil, svetujejo na NIJZ.

V nadaljevanju opozarjajo, da med kuhanjem na štedilniku uporabljamo le zadnje kuhalne plošče, hrana ali tekočina, ki jo hladimo, naj bo zunaj dosega otrok, na mizi ne priporočajo prta, vžigalice in vžigalniki naj bodo otrokom nedosegljivi.

Pri hranjenju mora biti pripet s 5-točkovnim sistemom varnostnih pasov

Majhen otrok naj bo v kopalnici oziroma kadi vedno pod nadzorom odrasle osebe in ves čas na dosegu rok.

V stolčku za hranjenje mora biti pripet s 5-točkovnim sistemom varnostnih pasov in ves čas pod nadzorom odrasle osebe. Uporabo otroškega ležalnika odsvetujejo, ker ne vpliva ugodno na otrokov razvoj in poveča tveganje otroka za poškodbe. Otroku ponudimo le varne igrače.

Otrok mora biti oddaljen od prometne ceste vaj 60 metrov, če se igra zunaj

Klet in garaža ne smeta biti dosegljiva otrokom, opozarjajo na NIJZ. Zakleniti je treba vsa vrata, ki vodijo v klet, garažo, na dvorišče ali vrt, da ne bi majhen otrok dostopal v prostore, ki niso varni za otroke, ali odtaval iz hiše ali stanovanja.

Ne puščamo ključa v vozilu ali prižganega avtomobila brez nadzora, kadar so v bližini otroci.

Poskrbimo za varno igro otrok na domačem vrtu in dvorišču. Prostor, kjer se igrajo otroci, mora biti oddaljen od prometne ceste ali privoza vsaj 60 metrov, drugače ga moramo ograditi. S tem preprečimo, da bi otrok nenadoma stekel na prometno ulico. Otrok naj uporablja le igrala, ki so primerna za njegovo starost in stopnjo razvoja.

V bazenu mora biti otrok vedno pod nadzorom odraslega

Če imamo domači bazen, mora biti otrok ob ali v njem vedno pod nadzorom odrasle osebe, ki zna plavati. Če uporabljamo nadzemni sestavljivi bazen, pa je treba vsak dan po koncu uporabe pospraviti lestev oziroma stopnice za vstopanje v bazen izven dosega otrok.

Tudi v otroškem bazenčku naj bo otrok vedno pod nadzorom odraslega in ves čas na dosegu rok oziroma ga držimo za nadlaket.

Otroka nikoli ne pustimo v avtomobilu brez nadzora odrasle osebe. Ko zapustimo vozilo, s seboj vzamemo vse otroke, tudi spečega dojenčka. Otroci so že utrpeli resne poškodbe in celo umrli zaradi vročine ali mraza, ko so jih odrasli pustili same v vročih ali mrzlih avtomobilih, še opozarjajo na NIJZ.

Komentarji (7)

Irma 3000 (ni preverjeno)

Kristus .. vej dobro ka so nan nekda deca gor zrasli pa neje tej nasvetov bilo

kakić (ni preverjeno)

ja, pa na vsakših 50 metrov varnostnika, budale zmešane, stari starši so vsigdar bole pazili na deco. Znali so ka je dobro pa ka nej, pa še stari starši so nigdar vnuke nej njali v avtoji ali lačne itd.... samo si jih imejte vij prtisnjeni mladi starši, pa jim polagajte to krmilo iz trgovin, namesto ka bi jim babica kukorčni močnik skuhala.

tuncika

Od kdaj pa NIJZ "vzgaja" otroke ??????????? Od kaj pa stari starši "nadomeščajo" starše ???????????? Družina : starš+otrok je , upam neločljiva............ali pa se pripravljajo "upravljalci " otrok.

čarni vrag (ni preverjeno)

Očitno se jim je na tem NIJZ zmešalo. Neverjetne neumnosti pišejo. Sama z ženo sva vzgojila dva otroka in to brez pametnih nasvetov NIJZ. Sedaj imava tri vnukinje, ki jih, ko so starši odsotni vzgajava enako kot sva nekoč njihovo mamo. Lahko verjamete, da imava kar se tega tiče več znanja in izkušenj kot ga imajo vsi ti pametnjakoviči na NIJZ.

3991... (ni preverjeno)

Tej stere je to skup spiso, vupan ka se ne razmnozuje... bougi deca, ci ma deco 🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

janez janez (ni preverjeno)

No, to so ti zdaj sodobni mobitel starši!!!!!
Trbej njin povedati še to, ka nej dobro deteti roke med dveri zaperati!
Mislin ka more ne daleč biti izumrtje homo sapiensa!
Narava de že porihtala sama od sebe!! Še zmeraj je!

tuncika

Prijetno branje, to so vaši nadomestni starši.
Aktivisti LGBTQ+ so na petkovem letnem pohodu Drag March v New Yorku skandirali zaskrbljujoča sporočila o ameriških otrocih. Med drugim so vpili, da prihajajo po otroke.
Z junijem se po besedah mavričnih aktivistov zaključuje “mesec ponosa”. Skupnost LGBTQ+ se je ob tej priložnosti zbrala v New Yorku na vsakoletnem pohodu Drag March, pri čemer so skandirali zaskrbljujoča sporočila. Na priloženih videoposnetkih lahko vidimo množico ljudi v kičastih oblačilih, ena od udeleženk pa je bila celo zgoraj brez, poroča Breitbart.

Starejše novice