FOTO: DOŠ Prosenjakovci
Po odločitvi Madžarske, da zapre svoje meje in omogoči prehod le za nekatere izjeme na samo določenih mejnih prehodih, imajo precejšnje težave na Dvojezični osnovni šoli Prosenjakovci.

Madžarska je s prvim septembrom zaradi slabšanja situacije v zvezi s koronavirusom zaprla svoje meje. Prehod je tako mogoče le v določenih izjemah in samo na mejnih prehodih Pince, Dolga Vas in Hodoš.

Odločitev madžarske vlade pa je povzročila problem v dvojezičnem naselju Prosenjakovci, ki je središče madžarske manjšine v občini Moravske Toplice in se nahaja v neposredni bližini slovensko-madžarske državne meje.

Kljub temu, da je prehod seveda mogoč za namene izobraževanja, pa ima 42 od 100 učencev Dvojezične osnovne šole Prosenjakovci, ki prihajajo iz Madžarske, obilo preglavic pri načrtovanju svoje poti.  Meddržavni prehod v Prosenjakovcih je seveda zaprt, zato morajo zdaj potovati čez mejni prehod Hodoš, kar pa jim precej podaljša pot, hkrati pa povzroča tudi dodatne stroške. 

Predlog ravnateljice

"Dogovorili smo se, da prihaja večji šolski avtobus po otroke na Hodoš, da vsaj večina madžarskih učencev oziroma njihovih staršev privarčuje tistih 14 kilometrov, a nekaterim iz bolj oddaljenih krajev na Madžarskem pa to vseeno ne pride v poštev," pojasnjuje ravnateljica Jožica Herman. Hermanova predlaga, da bi bil meddržavni mejni prehod v Prosenjakovcih odprt vsaj kakšno uro dopoldne in uro dopoldne, torej v času, ko otroci prihajajo in odhajajo iz šole. 
 

Vir: DOŠ Prosenjakovci

Vključil se je tudi manjšinski poslanec

V reševanje nastale težave se je vključil tudi poslanec madžarske narodne skupnost in predsednik Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti Ferenc Horváth. Kot nam je zaupal Horváth, je na vse pristojne organe naslovil, kar je bilo potrebno in pričakuje ugodno rešitev v čim krajšem roku.

"Vseeno nam je, kako bodo rešili, nam je pomembno le, da otroci lahko prehajajo mejo, konkretno odločitev pa bomo prepustili madžarskim oblastem," pravi poslanec, ki sicer o konkretnih rokih, kdaj bi lahko prišlo do rešitve, še ne more govoriti. 

Ferenc Horváth (FOTO: BOBO)

Madžarski otroci prihajajo zaradi kakovostnega programa

Ravnateljica DOS Prosenjakovci zatrjuje, da pri organiziranju pouka, zaradi nevšečnosti pri prehajanju mej učencev, nimajo težav, a vendar si želi hitre rešitve. Kot pravi, zaplet na mejah predstavlja za starše madžarskih otrok tako logistični kot finančni problem. 

Na prosenjakovski šoli sicer vsako leto beležijo več vpisanih otrok iz Madžarske, ki se za šolanje pri njih odločajo predvsem zaradi drugačnega načina izobraževanja in učenja jezikov, izmenjava pa je zaradi kulturne in jezikovne obogatitve obojestransko pozitivna. Še en razlog več, da pristojni pridejo do hitre rešitve v zvezi z nastalo težavo. 

Koronavirus tukaj ne more biti razlog

Ne glede na situacijo s koronavirusom, pa po mnenju Hermanove do takšnih zapletov dandanes ne bi smelo prihajati. "Žalostno, da imamo v 21. stoletju problem s prehajanjem meje. Kljub temu, da je koronavirus, ga na tem območju obvladujemo in se vsi vedemo odgovorno ter samozaščitno," še poudarja ravnateljica prosenjakovske šole z upanjem na čim hitrejši razplet in pozitivno rešitev problematike njihovih 42 učencev iz Madžarske ter njihovih staršev. 

Pozivi tudi k odprtju mejnega prehoda Čepinci - Verica

Do podobne situacije je prišlo že spomladi v prvem valu koronavirusa, ko je Madžarska zaprla mejne prehode, kjer živijo porabski Slovenci. Madžari so nato naknadno sicer odprli še dva dodatna mejna prehoda, med drugim Čepinci - Verica, za katerega so tudi sedaj že pozvali porabski Slovenci, da naj se odpre, saj je za slovensko manjšino izjemnega pomena. 

Komentarji (16)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Jjdhrhtbf (nepreverjen)

Rajsi bi napijsali to kak starsi slovenskih otrok vec nocejo vpisovati otroke v to solo in kak so nejevoljni. Na tej soli se vec ukvarjajo z otroki prek meje kak z domaco deco.

Delavec na minimalcu (nepreverjen)

V tem kraju je Selo prag Slovenije,preseliti mejo do table Prosenjakovci in rešen problem z orbančki za vse čase....

Težka bedarija (nepreverjen)

Najlepše pri celi stvari je, da ima zaradi izumiranja prebivalstva na obmejnem območju šola v Prosenjakovcih praktično le nekaj deset otrok s te strani meje. Zdaj je ta šola našla odrešilno bilko v upravičevanju svojega obstoja v izobraževanju madžarskih otrok.
Pa se vprašajmo: ali moramo res slovenski davkoplačevalci vzdrževati in plačevati šolanje madžarskih otrok? Kako dolgo še? Da bo ostal v tej šoli en dvojezični otrok z naše strani meje in desetine otrok iz Madžarske? Kaj ima ožja in širša skupnost od šolanja madžarskih otrok?
To so prava vprašanja, ne pa kako zagotoviti lažji prevoz otrok iz Madžarske v Prosenjakovce. In mejo je zaprl Orban, kaj se zdaj mi trgamo okoli tega. Ne gre za naše ljudi.

antikriptolibe… (nepreverjen)

V EU nega več naše-vaše, se je sküpno, kak v Jugi. Ešče malo, pa mo talijanske črnce meli v šolaj, tak v Prosenjakovcaj, kak v Soboti...
Ti odgovorin na pitanja:
Ja.
Za vekomaj.
Ja.
Ožja skupnost se uči kulturne madžarščine, širša pa se orbanizejra proti temnim silam kriptoliberalizma.

In reply to by Težka bedarija (nepreverjen)

dr. ekefekt (nepreverjen)

Smeh. Lahko bi isto napisal za albanske in srbske otroke, kar nekaj jih je tudi v npr. Lendavi.

O Celju pa Velenju pa raje ne bi.

In reply to by Težka bedarija (nepreverjen)

delavec in min… (nepreverjen)

"obsojena" haha, vsaj v narekovaje bi dali to besedo. Noben ni nobenga obsodil, zato ne zlorabljajte besed.

Naj vam napišem pravilen naslov brez stila slovenskih novic ali 24kur: ZAPRTA MEJA: Skoraj polovica učencev dvojezične šole v Prekmurju bo morala na daljšo pot

VRANA (nepreverjen)

Dokaj dober naslov. A pozabil si na najnujnejše: ŠOKANTNO, in šele potem dalje, hihi

In reply to by delavec in min… (nepreverjen)

Prekmurjejelep… (nepreverjen)

Naj zaprejo. Menej ne moti. Nasi pa naj z Avstrijo zaprejo. Avstrijci pa z nemcijo. Edino pravilno.

Ein Steiermark (nepreverjen)

Potrebovali bi referendum kateri jezik bi bil uraden v celoviti enotni Stajerski: nemscina ali slovenscina

ffran

Odgovor je jasen, nemščina, Prekmurje nazaj k Madžarski kroni !

In reply to by Ein Steiermark (nepreverjen)

nekoč smo bili… (nepreverjen)

youtube.com/watch?v=-PiMWbKegkQ
youtube.com/watch?v=moPdWGV7L2k

In reply to by ffran

Loplo (nepreverjen)

Takšne šole z malo vpisi (tudi srednje v Lend...) so za zaprtje, saj so z njimi samo nepotrebni stroški za državo, občino...

Margejca (nepreverjen)

Tej vogri majo takšne pravice kak ciganje. Naj se oboje že ednok integrerajro v našo okolje... Imam stik z obojimi.... Samo bi hvatali krivine z čim manj dela.... Fjuuuj...

Miško Bar (nepreverjen)

Rodbinske stike si pozabila napijsati. Margica pa tij si naša! Sijo!

In reply to by Margejca (nepreverjen)

Težka bedarija (nepreverjen)

Problem vse manjšega vpisa otrok iz dvojezičnega okoliša, za katerega je bila šola narejena je resen in se bojim, da nerešljiv. Gre za kombinacijo več faktorjev; od odseljevanja prebivalstva iz obmejnih in malo razvitih območij, do ostarelosti prebivalstva, negativnega naravnega prirasta, ekonomskega mrtvila...

Nihče si ne želi zapiranja te šole; dvojezični pouk je tudi predpogoj za ohranitev madžarske skupnosti v Prekmurju. V civilizirani Evropi so to norme, ki jim pravimo človekove pravice.
Toda: v nekem trenutku se lahko zgodi, da bo v to šolo vpisanih le nekaj učencev od Hodoša do Motvarjevec. Bojim se, da glede na trende, ta čas ni tako zelo daleč. Ali bo potem smiselno držati pri življenju šolo, ki bo imela za majhen avtobus vpisa? Posebno, ker ta šola ne bo več dvojezična. Ko bo v to šolo vpisanih kakšnih 50, 60 madžarskih otrok in le nekaj "naših" je slovenščina tam le predmet na urniku.

Takšna šola pa verjetno ni tisti cilj, ki je bil zasledovan ob njeni izgraditvi. Razen, če se v zadnjem desetletju cilji ohranjanja madžarske kulture v Prekmurju niso nekoliko predrugačili. To pa so potem druge relacije in imajo drugačno ime. In njihov zunanji znak so postavitve nekih spomenikov v Budimpešti.

Zmaga (nepreverjen)

V sloveniji ni nobenih madżarov, gre za ljudi, slovence, ki so se dali pomadżarit in izkoriščajo zavedne slovence.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice