Šolski prostor je pripravljen na začetek šolskega leta, ravnatelji in učitelji imajo bogate izkušnje in se bodo lahko soočili tudi s ta hip nepredvidenimi situacijami, je na novinarski konferenci dejal državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje.

Kot je že znano, se bo letošnje šolsko leto začelo po modelu B, ki je zastavljen tako, da se bo izobraževanje izvajalo v izobraževalnih ustanovah. Državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Damir Orehovec je pri tem izpostavili, da bo poleg higienskih ukrepov, kot je nošenje mask, upoštevanje varnostne razdalje in prezračevanje prostorov, potrebno izvajati tudi pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani).

Velika verjetnost, da se bo prešlo na samotestiranje

Ta po besedah Orehoveca ni še povsem dorečen.

Trenutno velja, da se tisti, ki ga ne izpolnjuje in vstopa v šolski prostor, enkrat tedensko testira. Tako bo po oceni državnega sekretarja verjetno veljajo še naslednji teden, za naprej pa bodo še dodatno obvestili, kako in kaj. Velika verjetnost je, da se bo prešlo na samotestiranje, je dejal.

Po otroka v vrtec le s PCT

V skladu z odlokom, ki ga je vlada sprejela minuli teden, morajo tudi starši, ki pripeljejo svoje otroke v vrtce, izpolnjevati pogoj PCT. Orehovec je pri tem pojasnil, da bodo starši, ki ne bodo izpolnjevali pogoja PCT, vseeno lahko vstopili na zunanje šolske prostore. Odlok namreč prepoveduje vstop v notranje prostore. Večina vrtcev to že upošteva, je dodal.

Postopek za posebne situacije

V primeru, da učenec ali dijak noče nositi maske, imajo po besedah državnega sekretarja že imajo pripravljen postopek za takšne situacije.

Vsekakor naj se začne s pogovorom, vabilom na razgovor, otroku v osnovni šoli pa ne bo treba zapustiti šole. Je pa pri tem državni sekretar pozval vse, da se skušajo čim bolj držati predpisov, ki si jih niso izmislili na ministrstvu, in zaupajo zdravstveni stroki.

Nova publikacija za potek vzgojno-izobraževalnega procesa

Izkušnje, ki so jih ravnatelji in učitelji pridobili minulo leto, so po besedah Orehovca pripomogle k nastanku nove publikacije s podrobnejšimi navodili in priporočili, ki jih bodo šole upoštevale pri organizaciji in izvedbi vzgojno-izobraževalnega procesa. Prenovljeno publikacijo je ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ravnateljicam in ravnateljem predstavilo na današnji konferenci na Brdu pri Kranju, kjer je tudi potekala novinarska konferenca.

Kot je pojasnil direktor Zavoda RS za šolstvo Vinko Logaj, so publikacijo zasnovali tako, da so segmente predšolskega, osnovnošolskega in srednješolskega obdobja opremili s priporočili, kako naj poteka vzgojno-izobraževalni proces.

V publikaciji je natančneje razdelana javnozdravstvena situacija v Sloveniji in pa primerjava z nekaterimi drugimi državami. Poudarjena je razlika med poukom na daljavo in poukom v šoli, posebna skrb pa je namenjena tudi duševnemu zdravju.

Na področju otrok s posebnimi potrebami je posebej priporočeno, na kakšen način bi v primeru zaostrovanja razmer za njih izvajali določene aktivnosti.

Ob upoštevanju vseh ukrepov začeli in končali v šolskem prostoru

Logaj je obenem izrazil pričakovanje, da bi ob upoštevanju vseh priporočil in ukrepov šolsko leto lahko začeli in končali v šolskem prostoru. Poleg izkušenj bodo k temu lahko pripomogle tudi različne oblike testiranja, cepljenje in določeno število prebolevnikov v šolskem prostoru.

»Na ta način bomo lahko s protokoli, ki so jih nekatere šole že izdelale, nekatere pa jih še dopolnjujejo, omogočili, da bomo prihajajoče šolsko leto uspešno izpeljali,« je povedal Logaj.

Po oceni Orehoveca je tudi zelo pomembno, da so začeli s procesom posodobitve učnih načrtov, ki naj bi trajal dve ali tri leta. Razmislili bodo tudi, kako s samim ocenjevanjem, izobraževanjem na daljavo ter preverjanjem in ocenjevanjem znanja na daljavo, je povedal. Ob tem je izpsotavil, da naj bi bili prihodnji mesec tudi znani prvi izsledki nacionalne študije, ki bi pokazala posledice šolanja na daljavo.

Tradicionalna konferenca ravnateljev vrtcev, osnovnih in srednjih šol bo na Brdu pri Kranju potekala do srede.

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
gost512412 (nepreverjen)

glih gledan video kak so vsi ti odloki oz. ukrepi brez zakonske podlage... odlok ni enak zakonu... zakon je nad odlokom... torej, če ti napišejo kazen, ker nimaš maske oz. PCT pogoja lahko napišeš pritožbo in kazni ne plačaš...
pa še link do videja: https://www.bitchute.com/video/LrroEQsZo4uC/

540 (nepreverjen)

Ce si malo cuden se s tem pac ukvarjas...ce pa si normalen pa itak imas masko kjer je zahtevano.

In reply to by gost512412 (nepreverjen)

micikaaa (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Držite se ukrepov.....CEPITE SE.......

Anonimec19e7w71g (nepreverjen)

Micikaaa toto cepivo ti lahko samo globoko v rit porinem

realna (nepreverjen)

mogoče samo v razmislek:
- razmišljate kdaj realno iz več zornih kotov? so vam stvari logične?
- a je logično, da je že toliko časa pogoj PCT, pa število okužb še kar raste?
- a vam je logično, da nosečnica ne sme jemati niti lekadola, za korono pa priporočajo cepljenje?
- a je bila katera "svetovna vojna", kjer se je tako zavzemalo za zdravje ljudi in reševalo "navadno rajo"?
-vam je logično, da se zdravstveni delavci, ki vsak dan delajo s kovid bolniki, s cepivi..in je to tako "smrtonosna" bolezen, ne cepijo??
- vam je logično, da imamo npr,.dializnega bolnika, ki si mora urediti prevoz do ljubljane, ki ga komaj zdrži, cepilne enote so pa organizirane do 22.ure zvečer in se pripeljejo skoraj na dom?
-ste res pripravljeni cepiti svoje otroke? vas nič ne zanima konkreten podatek koliko otrok npr.je v enem letu sploh bilo okuženih in koliko otrok je umrlo? vas res to ne zanima?
- ste kdaj brali res strokovne članke, kaj je cepivo? kaj vsebuje? (a veste, da otroku do 1.leta starosti naj ne bi dali jesti domačega, pazi domačega jajca, ker je zelo alergeno!!1- pazi, cepivo, ki pa ga prejme pri enem letu pa je narejeno na osnovi beljaka? mimogrede to ti pove tudi zdravnica - no, vsaj meni je...
- a ni zanimivo, da se celo leto nismo nič pogovarjali o gripi?
- a ni zanimivo...oz. ste opazili, da bi se energija vlagala v zdrav način življenja? je bilo 10% časa, ki ga namenjajo cepljenju in ostalim zadevam namenjeno "reklami" zdravega načina življenjenja?

drugače bi bilo pa lepo, da bi vsakemu dovoljevali svoje mnenje in pa odločitve... brez obsojanja :)

Starejše novice