Slika je simbolična. (Foto: Bobo)
Nov vladni odlok določa, da morajo pogoj PCT izpolnjevati vsi, ki vstopajo v katerikoli vzgojno-izobraževalni zavod. Novo določilo spet povzroča zmedo in nejevoljo.

V petek je vlada v Uradnem listu objavila nov odlok, povezan z izpolnjevanjem pogoja PCT v vzgojno-izobraževalnih zavodih v Sloveniji. 

»Odlok določa, da morajo za izvajanje dejavnosti v vzgoji in izobraževanju ter visokem šolstvu pogoj prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja izpolnjevati vse osebe, ki opravljajo delo v vrtcih in osnovnih šolah /.../, kakor tudi vse druge osebe, ki prihajajo v prostore vzgojno-izobraževalnih zavodov in so starejše od 15 let, o čemer jih vzgojno-izobraževalni zavod obvesti na vidnem mestu s pisnim obvestilom,« je zapisano na vladni spletni strani.

Kaj to pomeni za svojce otrok?

V javnosti so se hitro pojavila ugibanja o tem, ali bodo torej recimo starši in stari starši, ki ne izpolnjujejo pogoja PCT, torej na svoje otroke morali počakati pred vrtci in jim bo vstop v notranjost stavb prepovedan. 

Prejšnji teden sta minister za zdravje Janez Poklukar in državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Damir Orehovec namreč izpostavila, da za prihodnji teden svojcem vrtčevskih otrok za vstop v vrtec ne bo preverjanja pogoja PCT, je pa zaželeno, da ga ljudje imajo.

Današnja objava pripoveduje drugačno zgodbo

»To pomeni, da morajo vsi, ki vstopajo v katerikoli vzgojno-izobraževalni zavod, izpolnjevati pogoj prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja. V kolikor se otroka prevzame pred vhodom v stavbo zavoda, izpolnjevanje pogoja ni potrebno,« je uvedba novega določila pojasnjena na vladni spletni strani. 

V Murski Soboti bodo k izpolnjevanju pogoja PCT pozivali z izobešenimi navodili

Ravnatelj Vrtca Murska Sobota Borut Anželj je za Sobotainfo povedal, da javni zavod spoštuje odloke, zato tudi starše in stare starše naprošajo k spoštovanju ukrepov, zelo zaželeno je tudi izpolnjevanje PCT pogoja.

»Je pa preverjanje PCT pogoja logistično zelo zahtevno, ker vrtec pokriva osem enot, kar pomeni osem različnih lokacij in osem oseb, ki bi bile zadolžene za preverjanje,« pojasnjuje. Ob tem dodaja, da se veliko ravnateljev pomurskih šol in vrtcev sooča s podobnimi težavami, kar jih pušča negotove, prav tako pa tudi starše in šolarje. Šola se namreč pričenja čez dva tedna.

Kot je še omenil, starše o tem ne bodo obveščali preko e-pošte, ker ne želijo povzročati slabe volje, bodo pa na vratih izobešena navodila, v katerih pozivajo k spoštovanju ukrepov in izpolnjevanju PCT pogoja, ki je ob prevzemu otroka zaželen, ni pa nujen.
 

Na Ptuju niso presenečeni

Novo določilo ravnateljice Vrtca Ptuj Marije Vučak ne preseneča: »Tako kot je zapisano v odloku, potrebujejo PCT pogoj. Mi smo dobili okrožnico v petek popoldan, kjer smo bili seznanjeni, da je bil sprejet odlok o določitvi začasnih pogojev za izvajanje dejavnosti v vzgoji in izobraževanju ter visokem šolstvu ter da ta odlok velja od danes do 29. avgusta.

In med drugim piše, da je potrebno izpolnjevanje PCT pogoja za vse zaposlene – zato tudi gredo naši zaposleni na testiranje. Kar se pa tiče staršev, pa bomo starše obvestili (zdaj ravno pišemo obvestilo), da je izpolnjevanje tega pogoja po novem potrebno.«

Tudi oni s strani staršev zaenkrat še niso dobili veliko vprašanj. »Živimo z neko novo realnostjo, s katero se vsi soočamo, ampak glede na to, da je to že pogoj, ki ga je treba izpolnjevati, ko gremo v restavracijo, na kakšne prireditve, sem prepričana, da ne bo nekih večjih težav,« je še povedala Vučakova.

Zmedeni tudi v Mariboru

»Dobili smo okrožnico, v kateri je zapisano, da tudi drugi obiskovalci, ki vstopajo v prostore vzgoje in izobraževanja, morajo izpolnjevati PCT pogoj. Predvidevamo, da so to tudi starši.

Čeprav starši se pri nas ne sprehajajo po vrtcu, ampak v garderobi samo uredijo otroka, ga preobujejo v copatke in ga vzgojiteljica v garderobi prevzame. 

Mi smo obvestila dali na vse vhode, starše smo obvestili. V bistvu je pa res, da je nemogoče, da jaz kot ravnatelj v vseh 34. oddelkih stojim med šesto in deveto in kontroliram to. Tako da ti, ki so to zapisali, bi morali priti tudi na teren ali pa si vsaj zamisliti, kako je to v praksi izvedljivo,« je povedala ravnateljica vrtca Studenci Maribor Olga Fekonja.

Vprašanj s strani staršev v tem mariborskem vrtcu še niso prejeli. »Glede na to, da je to začelo veljati komaj danes, se še nihče ni obrnil. Res je en starš rekel vzgojiteljici 'Če pa mislite še v vrtcu to imeti, bomo pa izpisali otroka'. To je bilo na hitro med vrati rečeno, do mene pa še nihče ni prišel. Mogoče se še bodo kakšne zgodbe odvijale tekom tedna, ampak zaenkrat še ne,« je še povedala Fekonja.

Je novo določilo namenjeno staršem?

Predsednica aktiva ravnateljev ljubljanskih vrtcev in ravnateljica Vrtca Trnovo Suzana Antič je za uredništvo povedala: »Tega dopisa jaz ne razumem, kot da je določilo o izpolnjevanju pogoja PCT namenjeno staršem. Prejšnji teden je minister za zdravje povedal, da takšnega ukrepa še v najhujših časih, ko je bilo število okuženih veliko višje, od staršev nismo zahtevali. Razumem, da to velja za zaposlene in zunanje obiskovalce, recimo za kakšne dodatne dejavnosti, v okviru katerih se z otroki recimo ukvarjajo študentje.«

Dodala je še: »Ko smo imeli prejšnji teden sestanek z ministrstvom za šolstvo, ministrstvom za zdravstvo in zavodom za šolstvo, se o starših sploh nismo pogovarjali. Glede na te pogovore torej okrožnice ne razumem tako, verjamem pa, da se jim je zgodil lapsus. Pravzaprav se sprašujem, kaj se je zgodilo od teh pogovorov do okrožnice, ki eksplicitno ne navaja, da so v to določilo zajeti starši

Povedala je tudi, da od staršev izpolnjevanja pogoja PCT zaenkrat ne bodo zahtevali in sklenila: »V času, ko smo imeli čez tisoč okuženih, so starši ravnali zelo spoštljivo. Vsem je v interesu, da so otroci zdravi, da smo vsi zdravi. Delamo optimalno varno.«

Komentarji (20)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tuncika
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Tako "šolani" ljudje kot so učitelji v SLO ne razumejo enostavnih navodil C-19 ne potrebujemo, in jih je potrebno suspendirati. Vse sosedske države z enostavnim razumevanjem C-19, nimajo težav.

Brez maske (nepreverjen)

Tisti, keri so nej totalno zabiti razmijo, ka je pct prinas že od februara. Edino staršon, starin staršon nej trebelo, zdaj pa trebej. V tujini pa toga nega.

In reply to by tuncika

540 (nepreverjen)

Ja normalno da PCT za vse...

In reply to by tuncika

Vilmoš Tkalec (nepreverjen)

Borut še malo pa boš zamenjan.. Tak ka brezveze nekam nekomu....

tuncika
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Italijanski minister za izobraževanje je glede učiteljev odločen: Kdor ob začetku šole ne bo imel PCT-potrdila, bo suspendiran!

Don Mentony (nepreverjen)

pravilno a če boš to rekel balkancem se bodo zjokali, posrali v gače od jeze in užaljenosti. dobro je zadnič rekel edi pucer ministru za zdravje, eno so švedi ka majo disciplino , drugi smo pa mi.

In reply to by tuncika

Don Mentony (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Edino pravilno, še ko so maske od zunaj bile obvezne so nekateri bebavi starši hodili v šolskih prostorih brez mask in izzivali, potem smo pa imeli kmalu vse zaprto zaradi takih sebičnih drekojedcev.

Mikimqus (nepreverjen)

Zaprto imamo zaradi vas ovčk, ki iz strahu delate kar vam rečejo.

In reply to by Don Mentony (nepreverjen)

Don Mentony (nepreverjen)

Ma nemoj, jaz še nisme imel okužbe, pametnjakovići antivirusni pa vaši svojci pa ste nas zjeba.li, ovca si, ali raje majmun, ker bi lahko bil 3 krat okužen pa ne bi razumel da smo zaprti ravno zaradi tebe, ne zaradi mene, ki nisem nikogar okužil in niti nisem seveda staknil virusa. Malo manj facebooka pa se bomo znova srečali v realnosti, paranoiki.

In reply to by Mikimqus (nepreverjen)

Don Mentony (nepreverjen)

bodi ti budalo, upornik,antivirusant za sebe, boli mene kurec za tebe in tvojo familijo, nimaš pa pravice do tega da ogrožaš mene, s takimi bedaki sem imel žal opravka v službi.jebo vas fejsbuk.

In reply to by Mikimqus (nepreverjen)

Mikimqus (nepreverjen)

Evo, mene pa za tvojo 😂 ka mo se ges cepo zavolo vas?!?!!?!? Zakoj si si nej namazo soncne kreme, ka me speklo sonce ?!!?!

In reply to by Don Mentony (nepreverjen)

Don Mentony (nepreverjen)

štekaš polpismeni fejsbuk kavčar, tebe more brigati za mene v tam kjer se midva srečava ker s emoreva srečat, šola, bolnica, trgovina...kaj pa ti delaš privat, pa če se grupno dol dajete je pa vaša oasbne stvar, razumeš razliko ali si pretrdi enostavno ? Egoizem furaj za sebe, ne za mene . Tudi jaz nisme cepljen, a upoštevam osnovne higienske minimume ki so zadnje leto in pol LOGIČNI !

In reply to by Mikimqus (nepreverjen)

Don Mentony (nepreverjen)

kdaj ti bo v glavi po fejsbuk napovedaih zasvetil čip ? Oktobra ? hehehehe . Leta 2025 pa bodo vsi cepljeni pomrli pravijo facebook demonologi :) . Joj če ne drugo je epidemija razkrila egocentrizem in neumnost takšnih kot si t9i in ni vas malo, kljub temu da ste vsi že imeli v družini nekoga bolnega . Veš kaj je rekel slovenski psiholog ? Da vas je strah, s popolnim zanikanjem si zameglite čisti strah . Še kako prav ima. haha, ko sem gledal strahove koronaskeptikov pred jemanjem brisa, haha, ko so sestram cukali roke stran od obraza. Prav patetično, drugače pa dugi jezike.

In reply to by Mikimqus (nepreverjen)

_______ (nepreverjen)

Don mentron….ka je to fejsbuk, kaksa slovenska stran ge si dopisujete tij in tebi podobni….te bi se lejko imenovsla beee beee buk

In reply to by Don Mentony (nepreverjen)

Mikimqus (nepreverjen)

Daj ne melji prazne slame, če me ne poznaš, ok? Ne, nisem imel v družini nikogar bolnega. Že smo leto in pol te hude epidemije preživeli in to necepljeni in zdravi. Strašno, ne?
Na napačnega si se spravil. Nisem koronaskeptik. Vem, da virus je. Vem, da je nevaren. Toda za koga? Za tistih par procentov ljudi? Tudi gripa je. Leta 2019 je ne vem koliko 30-letnikov bilo hospitaliziranih na intenzivi zaradi hujšega poteka gripe. Prvo malo poglej dalje od svojega nosu, pa potem se spravlaj zmerjat drugače misleče. Lp

In reply to by Don Mentony (nepreverjen)

Vrag.. (nepreverjen)

Don nisi se ti malo preveč razkužil,nekaj ti mimo seka 🤔....
😁😁😁

In reply to by Don Mentony (nepreverjen)

jaajajjaa (nepreverjen)

dobro tak, tej glupi podporniki teoretiki zarot pa vsi ostali cudaki, ce njin ne pase, naj tam pelajo otroke v neki gozd v vrtec pa solo ce se ne mislijo drzati pravil....

2021 (nepreverjen)

Rejsan je žalostno kakšne učitelje-ice, vzgojitelje-ice pa tudi starše imamo, kateri ne razumejo C-ukrepov, da ogrožajo celotno zdravje ljudi v državi. Še kmetje se držijo pravil, da svoj pridelek iz prikolice skipajo na določeno mesto, kot to ustreza vzorcu, ne pa vse povprek, saj bi prišlo do kavsa. Šole in vrtci pa neznajo poskrbeti za red........Sramota!....

540 (nepreverjen)

Ja ucitelji iso neki vzor itak...svoje pravice pa poznajo, s tem se ukvarjajo najvec, briga vecino njih ce bo sola odprta, boso pac od doma, placa ista dela manj

In reply to by 2021 (nepreverjen)

_______ (nepreverjen)

Kaksi smisel pa te je, ajde pametnjakobic prosim razlozi. Ce se cepis nisi zasciten oz vseeno lahko zbolis, nositi mores masko, se drzati vseh ukrepov katere dirigira vlada po posvetu s “stroko”….za norca naj majo tebe, pa tvoje somialjenike, mene nedo. Pa dajte ze enkrat mer, tak ste ze kak ove vegane ka scejo zaj svejt spreobrnite. Pa cepi se pa gotovo, brigaj se za sebe, meni pa ce do prepovedali vse po vrsti mo se s ten sprijazno.

In reply to by 2021 (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice