V prostorih Murske republike Hotela Zvezda je Prekmursko prašičerejsko društvo organiziralo občni zbor, kjer so izvolili novo vodstvo ter razpravljali o problematikah prašičereje in kmetijstva nasploh.

Člani Prekmurskega prašičerejskega društva in povabljeni gostje so dodobra napolnili prostore Murske republike v Hotelu Zvezda. Prašičerejci so opravili pregled leta 2019, začrtali program za letošnje leto in izvolili novo-staro vodstvo, ki ga bo naslednja štiri leta znova vodil Dušan Fister. 

Občnemu zboru so prisostvovali tudi drugi pomurski akterji s področja kmetijstva, med drugim Franc Küčan z murskosoboške območne enote KGZS, Franc Režonja, Alojz Varga, Danilo Meolic in drugi. Z obiskom pa so počastili prašičerejce še predstavniki ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, in sicer prvi mož direktorata za hrano in ribištvo Bojan Pahor in Andreja Komel, vodja sektorja za strukturno politiko in razvoj podeželja.

Nekoliko pozneje se je dogodku pridružila še ministrica Aleksandra Pivec, ki je bila zadržana zaradi incidenta z avtomobilom, o katerem smo prvi poročali.

Mladi kot nosilci kmetij

Küčan je povedal, da na terenu ugotavljajo, da se v vseh kmetijskih panogah soočajo z istimi problemi. Priznava sicer, da imajo trenutno kmetje na ministrstvu dobrega sogovornika in vsi skupaj stremijo k močnemu slovenskemu kmetijstvu, ki bo temeljilo na družinskih kmetijah.

Soočajo se pa s problemi cenovnih nesorazmerij, poleg tega je še izpostavil, da tako, "da subvencije predstavljajo 60 odstotkov dohodka kmetije in 40 odstotkov kmetijska dejavnost ne bomo preživeli".  

Küčan poudarja, da morajo mladi dobiti možnost, da zgradijo kmetije in postanejo nosilci kmetijske proizvodnje. 

Izbrana kakovost in večje povezovanje

Pahor je predstavil shemo "Izbrana kakovost", ki bo po njegovem mnenju pozitivno vplivala na slovensko kmetijstvo, kar so se strinjali tudi prisotni prašičerejci.

"Gre za shemo, ki slovenskemu potrošniku pove, da je izdelek narejen, rejen, in vzrejen v Sloveniji, da izpolnjuje določene kakovostne parametre in je garancija slovenskemu potrošniku, da uživa varno pridelano, lokalno in kakovostno hrano," je razložil šef direktorata za hrano in ribištvo.

Pozval je k združitvi prašičerejcev v tako imenovano organizacijo proizvajalcev, da bodo lahko z večjim izhodiščem in pogajalsko močjo konkurirali na razpisih. 

Razpis samo za prašičerejce

Nov razpis, ki bo namenjen izključno dejavnosti prašičereje, je napovedala Andreja Komel, ki je odgovorna za pripravo tovrstnih razpisov. Povedala je, da so tokrat uskladili in se dogovorili s prašičerejci, da so lahko pripravili takšen razpis, ki bo odgovarjal vsem zainteresiranim za pridobitev investicijskih sredstev.  

Prisotni so spomnili še na grožnjo afriške prašičje kuge, ki ima lahko zastrašujoče posledice za prašičerejce, izpostavili podatek, da je stopnja samooskrbe zgolj 37 odstotna in težavno pridobivanje kmetijskih zemljišč, za katera bi država morala poskrbeti, da preidejo v last slovenskega kmeta. Omenili so tudi problematiko umeščanja objektov v prostor, kjer pa so v prvi vrsti odgovorne lokalne skupnosti.

Zaznati je bilo, da obstaja konsenz med predstavniki ministrstva in kmeti prašičerejci, da so napovedani ukrepi, kot so shema Izbrana kakovost in številni razpisi, pozitivni za oživitev panoge, ampak da jih čaka še veliko dela, da bo prašičereja resnično prepoznana kot strateška panoga.

FOTO: Jure Banfi

S spleta

Komentarji (16)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
cuki (nepreverjen)

"Pahor je predstavil shemo "Izbrana kakovost", ki bo po njegovem mnenju pozitivno vplivala na slovensko kmetijstvo, kar so se strinjali tudi prisotni prašičerejci."

"Izbrana kakovost"
Ka je tu bukšoga, bole kvalitetnoga? Tou ka drakše plačan?

Gost 5 (nepreverjen)

Izbrana kakovost je nateg, kmet od tega nima nič, razen dodatnega stroška pri vsakem prodanem kosu. Služijo pa agencije, ki kao izvajajo promocijo, pa inšpektorji, da seveda kmeta še bolj kontrolirajo ali se res drži tega. Že večina odkupovalcev ne dosega normativov, ker bi se naj klalo na posebni liniji, kolje se pa tako ali tako ali v italiji ali v avstriji.

In reply to by cuki (nepreverjen)

hhhg (nepreverjen)

Lahko se je kinčiti s TUJIMI milijardami (subvencijami). Prekmurski "kmet", ki se niti ne dotakne zemlje z nogami in sedi na traktorjih, šprica vsepovsod, tudi na področjih, kjer so zaščitene rastlinske vrste... VEDNO jamra, živi na ravnici, medtem npr. kraški, alpski kmet nikoli ne jamra in dela na najhujši zemlji, a preživi (že od nekdaj)... Jaz bi tem govedom (da ne bom žalil pravih živali) odrezal VSE subvencije, pa naj delajo kot kmetje in naj nehajo uničevati naravo!

hhhg (nepreverjen)

Pri "traktorjih" sem hotel dodati, na hišah, s 4 kolesi (ki so tudi vredni kot ena hiša); si ne predstavljate, kakšno škodo dela takšna teža rodovitni zemlji...

In reply to by hhhg (nepreverjen)

kontra hhhg (n… (nepreverjen)

TI SI EN VELIKI IDIOT NA KVADRAT. TI ZDAJ OBDELAJ 10, 20, IN ŠE VEČ HEKTARJEV ZEMLJE Z MALIN TRAKTORON KAK JE FERGUSON - ZETOR - URSUS ITD..... KAK JE TO BILO PRED 40 LETI, MALO PREMISLI KAJ NAPIŠEŠ....ZGLEDA, KA NISI NIKOLI OBDELOVAL ZEMLJE.

In reply to by hhhg (nepreverjen)

Anarhi88 (nepreverjen)

Bravo. Šalataši se bunijo, velki traktor več trave povozi, te pa nemajo nič za kosilo😁. Še malo pa te se lahko pasli...

In reply to by kontra hhhg (n… (nepreverjen)

Gost 5 (nepreverjen)

Kaj tebi se je odpelalo ali samo nore gobe žreš?

In reply to by hhhg (nepreverjen)

gost2020 (nepreverjen)

Kaj je bedaki? Niste mogli spati ponoči, pa malo pišete neumnosti? Za takšne kot ste vi obstajajo zdravila, samo dovolj hitro jih morate začeti jemati da ne bo prepozno!

klerto (nepreverjen)

obnasaj se kulturno. ali si iz svinjaka prisel? in potem bi rad da te drugi spustujejo, ce si sam to kar govoris.

In reply to by gost2020 (nepreverjen)

gost2020 (nepreverjen)

klerto, za tebe bi bila velika čast, če bi te lahko sploh primerjali s prašičem. Svinje so sicer inteligentne živali kar za tebe ne bi mogli trditi!

In reply to by klerto (nepreverjen)

siolpol (nepreverjen)

sami so si krivi, vecji bodo, bolj se bodo sirili, lazji plen korporacij bodo in odvisni od njih. na koncu jih bodo vse pokupili, da boso hlapci na lastni zemlji. Kaj je lazje nadzorovati in drzati v odvisnosti, 20 velikih kmetij ali 2000 srednje majhnih kmetij?

goostt (nepreverjen)

Spoštovana gospa (ministrica) si mora razjasniti osnovne pojme o kmetijstvu ali želi kmetijsko politiko ali industrijsko proizvodnjo, ena izključuje drugo.

In reply to by siolpol (nepreverjen)

purd-i (nepreverjen)

A prašičerejk niso vabili samo konžari so bili ali tudi prasice?

SlovenskiPes (nepreverjen)

ja pa kaj nam to pomaga, ce pa se vecino tega kvalitetnega mesa izvozi za par centov vec v tujino. Ni ga cez pohlep, tako s strani politike kot s strani rejcev/kmetov. (saj se še spomnimo afere svinjskega/govejega mesa iz leta 2019? ali je to ze predaleč nazaj?

Gost 5 (nepreverjen)

Kmetija je firma, pa ali majhna ali velika. Potrebno se je obnašati tržno in gledati kje več dobiš. Pa v večini primerov se ne odloča kmet kam bo šlo meso ampak sam odkupovalec in od teh dodatnih centov kmet nima nič. Dosti pa na tole vpliva tudi kupec, ki zahteva cim cenejše, dalje pa verjetno že veš zgodbo.

In reply to by SlovenskiPes (nepreverjen)

kmetič (nepreverjen)

sami socialni problematiki komenterajo.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice