Najboljše plače v povprečju v IT-panogi in farmaciji. Med stoterico najbolj radodarnih boste zaman iskali pomurska podjetja.

Pri Financah so pripravili lestvico sto slovenskih podjetij, ki najbolje plačujejo svoje zaposlene. A zanimivo – medtem ko smo v njihovih preteklih pregledih na primer najbogatejših Slovencev in najuspešnejših podjetij lahko prebirali tudi o pomurskih podjetnikih, pa tokrat, pri plačah ni moč zaslediti nobenega podjetja iz regije. 

Na vrhu IT- in farmacevtska podjetja

Pri Financah so lestvico pripravili s pregledom poslovanja slovenskih družb z več kot 25 zaposlenimi, pri čemer so povprečne bruto plače izračunali na osnovi podatka o strošku plač in povprečnega števila zaposlenih, objavljenega v Bisnodovi bazi GVIN. Ob tem so nekaj podatkov črpali še iz baze AJPES FI=PO oziroma iz letnih poročil družb.

Kot so ugotovili, svoje zaposlene v Sloveniji še vedno najbolje plačujejo podjetja v IT-panogi, farmaciji, holdingih in skladih. Tudi v podjetjih na repu lestvice pa je povprečna bruto plača še vedno višja od tri tisoč evrov. 

Na prvem mestu lestvice se je znova znašla slovenska podružnica tehnološkega velikana Microsofta, ki pri nas zaposluje 54 ljudi. Po podatkih poslovne baze Bisnode GVIN je povprečna bruto plača tam nanesla kar 9.397 evrov bruto na mesec oziroma petkrat toliko, kot znaša slovensko povprečje.

Microsoftu sledi še eno IT-podjetje, SAP, z 31 zaposlenimi, ki so lani prav tako prejemali povprečno bruto plačo v višini več kot devet tisočakov, natančneje 9.143 evrov bruto.

Na tretje mesto se je medtem uvrstila podružnica farmacevta Roche, kjer je za 71 zaposlenih lani povprečna mesečna bruto plača znašala 7.540 evrov in je bila glede na leto prej višja za okoli 17 odstotkov, ob tem se je število zaposlenih v istem obdobju zmanjšalo za slabih pet odstotkov. 

Med družbami, ki štejejo več kot tisoč zaposlenih, so povprečno najvišje plače izplačevali v farmacevtski družbi Lek, uvrščeni na 48. mesto, med državnimi podjetji pa v Kontroli zračnega prometa Slovenije (KZPS), ki je pristala na devetem mestu.

O pomurskih podjetjih medtem ne duha ne sluha. Celotno lestvico in razvrstitev podjetij si oglejte spodaj:

Celotno lestvico si lahko ogledate tudi na tem naslovu.

Pritisk na plače ostaja 

Kljub temu, da strokovnjaki napovedujejo ohlajanje gospodarstva, naj bi plače rasle še naprej. Občutek pritisk nanje namreč ustvarja izrazito pomanjkanje kadrov na trgu dela.

Po statističnih podatkih se je povprečna bruto plača na zaposlenega lani povišala nominalno za 3,4 odstotka oziroma realno za 1,6 odstotka. Povečanje v zasebnem sektorju je bilo 2,3-odstotno, v javnem sektorju 1,3-odstotno. Z zviševanji plač in spremembami plačnih sistemov pa precej slovenskih podjetij namerava nadaljevati tudi letos, še pišejo Finance.

Dodatno spodbudo za prenovo plačnega sistema podjetjem predstavlja tudi napovedani dvig minimalne plače. Ta naj bi prihodnje leto porasla na 700 evrov neto oziroma 940,58 evra bruto.

S spleta

Komentarji (20)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Hoot (nepreverjen)

Pričakovano.

Juhica (nepreverjen)

Je med temi kaksne finančna organizacija?

Bakula (nepreverjen)

Te bi bar nekših top 20 napisal. Ne pa ka sliko prikeliš, ka še sam bog nemre prečitati

egrgreg (nepreverjen)

kakšne šok saj pa pomurje pa štajerska so same tovarne pa vse ka se dela delaš za minimalca.

Norci na tun forume pa še li pišejo ka trbej več tovarn v soboto ka do lidgej delo meli.

VRANA (nepreverjen)

Butl, tovarna je nej samo gola proizvodnja !! Vsaka dobra tovarna ima svoj razvoj, inovacije in izumi prinesejo največ dodane vrednosti. Tou nüjcamo v Soboti! Ker znanje baje imamo, pogledni školnike, kelko štrajkajo, ker baje imamo super duper šolstvo in si plače baje zaslužijo!! Tudi ni problem ustanoviti IT firmo, ki lahko kvalitetno dela v Budincih ali pa kjerkoli! Zakoj torej toga nega več?? Znaš zakoj? Zatou ka ste sami modrijaši, v životi pa bore malo kaj konkretnoga napravite!

In reply to by egrgreg (nepreverjen)

egrgreg (nepreverjen)

butl si tij če misleš ka do prinas mele razvojne centre. Prinas je tovarna ge se skup dejvle pa pakera pa okaule voze.

In reply to by VRANA (nepreverjen)

Toti glih (nepreverjen)

A morate ljudi še bolj v slabo voljo spravljali s takimi prispevki?

Putin (nepreverjen)

Zato pa vodilnim v prekmurju lepse kaze

Lpp (nepreverjen)

Te se pa čudijo zakoj ne dobijo delavce, niti za proizvodnjo.

Pikolino (nepreverjen)

Se čudite? Saj pa imate same tovarne (oziroma proizvodnje) v Pomurju.
Malo poglejte ta prva podjetja, pomembne panoge so IT in podobno, ne pa proizvodnja (po možnosti kakšnih stolov in podobno, ne bom omenjal firme), s tem ne bomo prišli nikamor.

policajka (nepreverjen)

Ge man pendrek. Gda nič ne delam, dobim plačo, kda delam tudi. Te povem ka bom še menje delala, te mi zdignejo plačo. Zdaj morem pa delati, pa premalo so zdignili, smo se nej razmili. Najlepše je meti pendrek.

Ifi (nepreverjen)

V številu bolniških bi bili verjetno med top 10.

bossmann (nepreverjen)

Jebiga, Mure več nega, Tan so bile plače - za neštrne.

smrkci (nepreverjen)

Prekmurje je za Slovenijo in politiko,Madžarska.Ko smo se osvojili od bivše Jugoslavije,ki je bila gromozanska napaka politike bivše, sedanja je pa še hujša so Prekmurje izropali,gospodarstvo,zdravstvo,sodišča so živa katastrofa in vse ostalo,vsi to dobro veste in se ne delajte idiotov.

Savudrijec (nepreverjen)

Ka pomejni 1000 evrov v proizvodnji,če te pa za ta kes oskubijo,prikrajsajo za normalni zivot,da bi zijvo vsaj do 60brez tezav z zdravjem..
Nasprotno vecina zaposlenih bo pri 50 tak shirana od dela,ka de vec na bolniskon kak ka bi delali..
Kaj de mi zivot z betegon,ka se bom vlaco od doktora do doktora,te bole ka crknen pa naj bo to pri 50ce je ze tak dano..
Samo nevem kaj mi v tem primeru preostane..najbaukse pa ka se mi vse skuper jebe..

Putin (nepreverjen)

Odcepit se od ljubljane in od take zlovenije... Ce nismo cenjeni enako kot ostale regije, smo prisiljeni se odcepit od teh ljubljanskih pizdunov, se en dokaz da politiki gledajo samo svoje žepeke, nam vsem pa take laži kvasijo ka nemreš vorvlati...

trollbusta (nepreverjen)

vejpa to sploj ne preseneča. v prekmurji mamo glih za en pljunek visokotehnoloških podjetij, večinoma je samo skup šrajfanje in sestavljanje za tuje visokotehnološke mogotce. kda se pa ščej kakša visika tehnologija uštuliti v prekmurje, pa se narod hitro buni, ka trbej fabrike pa nizko plačana delovna mesta, za kere nanč šole ne nucaš.

Mun (nepreverjen)

Mogoče pa so dali za bakle, ovce pa jih kurijo.

stric vili (nepreverjen)

V Pomurju so pač ovce, ki gredo delat za vsak drobiž. Zato se pa potem lastniki znanih podjetij hvalijo z dobički, ki so nastali na račun delavcev. Ostali pametni in sposobni so šli v Avstrijo, kjer zaslužijo več. V Pomurju tudi nočejo kakšnega sposobnega pametnega izobraženega kadra, ker takšenag je treba plačat. Naši znani podjetniki rabijo "črnce", da delajo brez plače, brez besed, brez malice, brez ....

Jušek (nepreverjen)

Glede na strukturo našega gospodarstva ninniti čudno, da ni nobenega podjetja med 100. LEK je na 48. mestu pa ima med zaposlenimi množico doktorjev znanosti, magistrov, farmacevtov in drugih strokovnjakov, NKV,PKV in KV delavcev pa za peščico. Pa vsi pravijo, da so pri njih dobre plače.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice