Pestro politično dogajanje se ne odvija samo na državni, ampak tudi na lokalni ravni. Župan s skupino svetnikov namreč ne najde skupnega jezika. Zdaj je vajeti v svoje roke prevzelo ministrstvo, ki bo skušalo razrešiti nastali spor.

Že tretja nesklepčna seja občinskega sveta v občini Sveti Jurij ob Ščavnici letos. Tokratna bi morala potekati na daljavo, a se sedem od enajstih svetnikov seje preko spleta ob dogovorjeni uri ni udeležilo.

Zaman čakali pred občinsko stavbo

Ivan Fras, predstavnik skupine Naprej pravi, da so se oni seje udeležili in da so tudi župana obvestili o tem, da se želijo seje udeležiti v fizični obliki.

“Zaman smo čakali pred občinsko stavbo, tudi v času uradnih ur je bila občinska stavba zaprta, klicali smo na tajništvo in župana osebno, a smo eno uro čakali pred zaprtimi vrati”, pravi Fras.

Po besedah župana ni bilo razloga, da se svetniki ne bi udeležili seje preko spleta, saj so jih, kot pravi, pravočasno obvestili o tem in jih tudi pozvali, da sporočijo, če imajo težave z internetno povezavo. Župan občine Sveti Jurij ob Ščavnici Anton Slana pravi, da jih v dogovorjenem času ni nihče obvestil, da ima težave.

“Dan pred sejo pa je skupina članov občinskega sveta, ne vem s kakšnega razloga, začelo sporočati, da pridejo na sejo v živo. Mi smo imeli vse pripravljeno, in tudi vsi ostali člani občinskega sveta so bili pripravljeni na internetno povezavo,” razlaga Slana.

Župan prepričan, da svetniki delajo v škodo občine

Župan je prepričan, da je ravnanje skupine svetnikov, ki nastopajo v skupini Naprej v škodo občine.

“To, kar izsiljuje ta skupina članov občinskega sveta, je za občino škodljivo, je za občino slabo in prav gotovo bom, ker odgovarjam tako pravno, materialno in tudi politično, medtem ko člani občinskega sveta popolnoma za nič ne odgovarjajo, delal na tem, da dokler bom župan, bo poslovanje občine zakonito in v korist občank in občanov.”

Fras pa trdi, da so si želeli, da do zadnje seje občinskega sveta pride, tudi zato, ker je ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport izdalo javni poziv za izgradnjo vrtcev, torej za sofinanciranje investicij. 

“Želimo si, da se prav s 4-oddelčnim prizidkom k vrtcu Sonček, naša občina prijavi na ta razpis.”

Ministrstvo obe strani poklicalo na mediacijski sestanek

Ta predvidena investicija je tudi osrednji kamen spotike med županom in skupino svetnikov. Župan je sicer že pred časom na Ministrstvo za javno upravo poslal predlog, za predčasno razpustitev občinskega sveta. Z ministrstva so zdaj obe strani pozvali k odpravi trenutno nezakonitega stanja. Da bi prispevali k preseganju medsebojnih nasprotij, so na ministrstvu za prihodnji torek sklicali mediacijski sestanek, s katerim se obe strani strinjata.

Kako učinkovit bo sestanek na ministrstvu med županom in skupino svetnikov, bo jasno že dan zatem, ko je sklicana redna seja občinskega sveta, od katere ministrstvo pričakuje, da bo sklepčna, sicer bodo sprožili postopek predčasne razpustitve občinskega sveta. 

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
declaon (nepreverjen)

Moralo bi obveljati čim ljudje nismo zadovoljni z županom ,da odstopi brez pogojno .Ljudje volijo župane in ljudje ga lahko odstavijo .Tudi v Murski bi moralo biti tako in še kje v Pomurju

..... (nepreverjen)

V Murski Soboti smo zadovoljni z županon, vas peščica kerin ne paše pa se grijste.

In reply to by declaon (nepreverjen)

kopitar (nepreverjen)

......... @ Vij ka ste rdeči in zadovoljni njemi lejko potegnete tűdi .Na občini pri vratari je vpisna knjiga ka se vpišete v čakalno vrsto .

In reply to by ..... (nepreverjen)

Sijo1972 (nepreverjen)

Tou so pa tej male obcine, ki bi jih mogli vse po vrsti ukiniti.

Starejše novice