V zadnjem času smo v Sloveniji poleg epidemije koronavirusa priča tudi političnim bojem, takšnim in drugačnim. Ti seveda ne potekajo zgolj na državni, ampak tudi na regionalni ravni.

Eden takšnih se že dalj časa odvija v občini Sveti Jurij ob Ščavnici, kjer se večina občinskih svetnikov ne udeležuje rednih sej obinskega sveta in posledično nobena od zadnjih štirih sej ni bila sklepčna.

Svetniki bojkotirajo seje

Do nesoglasij prihaja med županom in sedmimi od enajstih občinskih svetnikov. Ti bojkotorirajo seje, ki posledično niso sklepčne. Po mnenju župana se s tem dela velika škoda občini.

"Nikakor ne more priti do sodelovanja med temi sedmimi člani občinskega sveta in županom. Kar koli sem poskušal, se ne izide. Gre enostavno za blokado in povzročanje škode naši skupnosti," pravi župan Anton Slana.

Razvoj občine oviran

Občinski svetnik Ivan Fras se strinja, da je razvoj občine na ta način oviran. Ob tem dodaja, da so na župana apelirali, da na dnevni red seje doda različne točke, kar pa naj ne bi želel storiti.

"Seveda se temu izogiba in mi smo nekako odločeni, da zaradi tega načina ignoriranja naših pobud in pa naših sklepov, ne gremo na občinske seje," pravi Fras.

Poziv k skupnemu odstopu

Konsenza med obema stranema za zdaj ni na vidiku, župan na eni strani pravi, da je svetnike pozval k skupnemu odstopu.

"Že na dveh sejah, rednih sejah občinskega sveta, sem članom občinskega sveta predlagal, da vsi podamo nepreklicne odstopne izjave. Tako jaz, kot župan, tako vseh enajst članov občinskega sveta. Čez dva meseca bi potem ponovno prišlo do nadomestnih volitev," pravi Slana. 

Na drugi strani pa Fras trdi, da so to že lansko leto predlagali sami.

"Prvič slišim to izjavo, da naj vsi skupaj odstopimo. V kolikor se župan strinja in odstopi in ne kandidira na naslednjih volitvah, enako pa storimo mi, občinski svetniki, ki prav tako potem ne kandidiramo na naslednjih volitvah, se s tem popolnoma strinjam".

Zatika se tudi pri gradnji vrtca

Kamen spotike naj bi bila tudi izgradnja novega vrtca. Župan si želi pet-oddelčnega vrtca, občinski svet na drugi strani pa štiri-oddelčnega. V izgradnji slednjega Fras tudi vidi eno od rešitev nastale situacije.

"Ena stvar je, da se iz osnutka proračuna za letošnje leto izvzame vrtec, seveda pet-oddelčni vrtec. Mi smo že lani in pa predlani sprejeli sklep, da se gre v izgradnjo štiri-oddelčnega vrtca, a se to že dve leti ne izvaja. Ena od rešitev je, da se gre takoj v izgradnjo štiri-oddelčnega vrtca," pravi Fras.

Predlog o predčasni razpustitvi občinskega sveta

Ali bi se težave tukaj res končale, pa je vprašanje. Tudi zato je župan na Ministrstvo za javno upravo že naslovil predlog o predčasni razpustitvi občinskega sveta.

"Pravzaprav to ni enostaven postopek, toda kaj drugega nam po vseh poizkusih ne preostane. S sodelavci in ostalimi štirimi člani občinskega sveta, ki imajo približno enako razumevanje vodenja občine kot jaz, smo poskušali storiti vse, a enostavno ne gre," pravi Slana.

Takšnemu predlogu smo bili v preteklosti v Sloveniji priča dvakrat, a tako v primeru občine Kostanjevica na Krki, kot v primeru občine Velika Polana, se to na koncu ni zgodilo. Kako se bo zgodba odvila v tretjem primeru še ni znano, je pa jasno, da bodo morali vsi akterji, zavoljo dobrega delovanja občine, stopiti korak nazaj in najti primerno rešitev.

S spleta

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
sijo1972 (nepreverjen)

To pa so te male občine, ukinit vse občine, ki ne dosegajo vsaj 5.000 prebivalcev in jih združit.

Göbels (nepreverjen)

Vsaj 10.000! Mesto katero ima manj kot 10.000 prebivalcev ni mesto ampak selo. V Sloveniji bi bilo čist dovolj 3 občine!

In reply to by sijo1972 (nepreverjen)

Mchroß (nepreverjen)

Saj politične igrce je tudi koronavirus in ta PLANdemija!

citroenxsara02

Definitivno sem za to , da se ukine te majhne občine saj ne prinašajo nič kaj dobrega razen dodatnih stroškov. Razvoj te občine je že zdavnaj stagniral in mladi povečini tako kot drugod bežijo ven. Da o omenjeni situaciji sploh ne govorimo 4 ali 5 oddelčni vrtec pri vsem tem nažalost ne igra nobene vloge ,bolj se jim gre za to čigava beseda bo obveljala. Na koncu od nobenega. Vsi ti svetniki pa naj kar nekam grejo- ne bom napisala kam. Ne znajo delovati za dobro občine ampak samo za dobro lastnega ega. Komaj so čakali , da lahko županu mečejo polena pod noge , ker pač ne bo plesal kot oni žvižgajo. Ravno te majhne občine bi lahko bile bolj urejene in bi se postopoma razvijale ampak za to so potrebni pravi ljudje na pravem mestu.

Parsifal (nepreverjen)

kak so pa po farbaj rastalani? kelko lejvij kelko desnij?...

Jurij (nepreverjen)

Smo pravi Sveti Jurij ob scalnici. Vsi se nam smejejo, občina nazaduje. Najbolje bo, da gremo pod Radgono. Zakaj bi seljak ima svojo občino? Trije moški brez j..c nam pišejo usodo. Tragično. Zakaj težišče prenašate eden na drugega in na ministrstvo? Zakon vam daje možnost da prosto po Prešernu odstopite, večina, in muke bo konec. Iščete rešitve, ki niso rešitve, samo, da ostanete na funkcijah.

Bodoči Vardist (nepreverjen)

Kaj javkate, saj ste hoteli svojo občino! Moj predlog je: razpustitev leglo svetnikov z županom na čelu in naj vas vzame Radgona pod svoje okrilje. Sami, na žalost niste sposobni voditi občine!

In reply to by Jurij (nepreverjen)

ŠTEFAN K. (nepreverjen)

No~no vardist nebi se popolnoma strinjal s tabo da sami niso sposobni voditi občine vendar že od ustanovitve naprej gledamo iste obraze, ki občino peljejo samo nazaj v preteklost. Mislim da so v tej občini veliko bol sposobni ljudje od teh, ki jim krojijo usodo, če pogledamo samo v zgodovino te občine kaki VELIKI LJUDJE izhajajo od tam naprimer samo nekaj imen g. VUK, g. KOROŠEC, g. KOCBEK, g. GRMIČ itd. Aja pa da ne pozabim na največjega Jurjevškega tajkuna g. RAŠČANA

In reply to by Bodoči Vardist (nepreverjen)

čiži (nepreverjen)

Ko župan ne sprevidi, da ne more sodelovati s tričetrt občinskih svetikov, bi pričakovali, da on odstopi, saj je moteč za večino.
Ali pa skupinski harakiri, vsi odstopiti in se zavezati, da na predčasnih ne kandidirajo, to bi blo pošteno do občanov!

Göbels (nepreverjen)

IMAM REŠITEV:
VSE PRED ZID!
TA MALA DRŽAVICA IMA PREVEČ POLITIKANTOV, KOMU NA ČAST!?

Starejše novice