*Fotografija je simbolična
Največji geotermalni potencial v Sloveniji je ravno v Pomurju, ampak že vrsto let ostaja neizkoriščen. Radenski župan Leljak namerava to sedaj spremeniti, v načrtih ima celo vzpostavitev prve geotermalne elektrarne v Sloveniji.

Geotermalna energija, ali krajše geotermija, je obnovljiv vir energije, ki izhaja iz vroče notranjosti našega planeta. To energijo se izkorišča na način, da se črpa vročo vodo iz vodonosnikov na površje in se jo nato uporablja za ogrevanje v kmetijstvu, industriji, za ogrevanje stavb, termalna kopališča in celo za proizvodnjo električne energije. 

Slovenija pri energiji odvisna od uvoza

V Sloveniji je izraba geotermije relativno majhna glede na potencial, ki se ponuja, pretežno se uporablja le za termalna zdravilišča in ponekod v kmetijstvu, tu prednjačita tudi pomursko podjetje Ocean Orchids in Lušt, ki s pomočjo geotermije ogrevata rastlinjake. Že na tem področju pa prihaja do določenih težav, ki so povezane predvsem s koncesijami. 

Veliko strokovnjakov vidi največji potencial ravno v izrabi tovrstne energije za proizvodnjo elektrike, Slovenija namreč na področju energetske samooskrbe dosega le okoli 50 odstotkov, preostale potrebe po energiji pa zadovolji z uvozom. Geotermijo je država po številnih pozivih vendarle uvrstila v Nacionalni energetski in podnebni načrt, sprejet 28.2.2020, ki nekaj vrstic namenja tudi spodbujanju investicij v geotermijo in njeno izrabo, hkrati pa predvideva izvedbo pilotnega projekta izrabe geotermije za proizvodnjo električne energij

Priložnost za Radence? 

Županu občine Radenci Romanu Leljaku v času epidemije koronavirusa pasivnosti ne gre očitati, med številnimi ukrepi so na primer občanom oprostili plačilo komunale, vsem gospodinjstvom so razdelili zaščitne maske in začasno ustavili pošiljanje položnic za nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča. Mnoge pa je presenetil, ko je našel čas še za gospodarske projekte, saj je napovedal,  da v sodelovanju z nemškim podjetjem Symbios načrtuje 87 milijonov evrov težak projekt izgradnje geotermalne elektrarne v Radencih. 

Kot nam je povedal v telefonskem pogovoru, pripravljajo pismo o nameri skupaj z zasebnim partnerjem, podjetjem Symbios iz Nemčije, ki ima že precej izkušenj na energetskem področju. 

"Gre za to, da bi začeli z raziskavami geotermalnih vod na našem območju z namenom izgradnje geotermalne elektrarne. Pomurje je na tem področju bogato, Sloveniji primanjkuje električne energije in glede na stalne borbe okoli elektrarn na Muri, mislim, da bi bila to zelo smiselna investicija," pojasnjuje radenski župan, ki obenem meni, da pri tem projektu ne bi smeli biti okoljevarstvenih zadržkov, topla voda pa se lahko nameni ogrevanju stanovanj, kmetijski proizvodnji in še marsičem. 

Gradnja že za dve leti

Projekt bi financirali z javno-zasebnim partnerstvom in evropskimi sredstvi, saj po Leljakovih besedah, Evropska unija za takšne 'zelene' projekte namenja veliko denarja. 

 

"Upam, da v roku dveh let dobimo gradbeno dovoljenje, takoj, ko mine ta kriza s koronavirusom, bomo pogovore nadaljevali," napoveduje Leljak, ki ocenjuje da bo radenska geotermalna elektrarna večja, kot minulo leto zagnana elektrarna na Hrvaškem pri Bjelovarju z močjo okoli 17 megavata. Slednja je stala okoli 44 milijonov evrov.

Potrebno bo globoko vrtati

Geologa Nina Rman in Andrej Lapanje z Geološkega zavoda Slovenije sta za Sobotainfo povedala, da trenutno ni dovolj podatkov, ki bi dokazovali tovrsten geotermalni potencial na območju Radencev, dokazan potencial pa je manjši od območja, kjer stoji elektrarna na Hrvaškem.
 

"Za potrebno temperaturo vode bi bilo potrebno vrtati bistveno globlje, obstoj prepustnega rezervoarja z vodo, pa še ni dokazan," pojasnjujeta geologa in dodajata, da je geološka zgradba območja občine Radencev poznana le do globine okrog 1000 metrov. 

Tam je temperatura malo nad 60 stopinj Celzija, za ekonomsko učinkovito proizvodnjo elektrike pa se običajno potrebuje temperaturo na površini vsaj približno 150 stopinj Celzija. 

"Takšno temperaturo v okolici Radencev pričakujemo približno na globini 4000 metrov," ocenjujeta strokovnjaka.

Še veliko neraziskanega

V Sloveniji je sicer najvišji geotermalni potencial za proizvodnjo elektrike na območju Lendave, Petišovcev in Murske šume, vendar še ni ustrezno dokazan, opozarjata geologa. Za projekt pridobivanja geotermalne elektrike bi tako bilo potrebno izvesti natančne terenske raziskave in zgraditi vrtine.

 

»Šele po testiranju vrtin se lahko zanesljivo projektira število potrebnih proizvodnih in reinjekcijskih vrtin, kapaciteto celotnega sistema in vrsto tehnologije v elektrarni. S tem pa tudi ekonomsko učinkovitost takšnega projekta," poudarjata Rmanova in Lapanje.

Sosedje na področju geotermije uspešnejši

Dejstvo pa je, da nas sosednje države na področju izrabe geotermije prehitevajo po levi in desni, to pa zato, ker imajo večji dokazan geološki potencial in bolje raziskano državno ozemlje, kar je predvsem posledica razvite plinsko-naftne industrije, po mnenju geologov.

Predvsem pa so, v nasprotju s Slovenijo, državne politike prepoznale geotermalno energijo kot obnovljiv, nizkoogljičen vir energije in jo dovolj močno podprle, še zaključujeta strokovnjaka iz Geološkega zavoda Slovenije.

Bo prišlo do premikov?

Kako bo uspelo radenskemu županu, ni jasno. Pred sabo ima, kot kaže, poleg epidemije z neznanim datum konca in njenih gospodarskih posledicah, še izrazite geološke ovire. Upamo pa, da bo nekdo v bližnji prihodnosti vendarle odgovoril na vprašanje, koliko vode bo še preteklo, da bomo geotermijo izkoriščali za kaj več kot pomurska zdravilišča in nekaj rastlinjakov.

Komentarji (8)

. (ni preverjeno)

Župan bo vrtal s svojim svedrom ali opčinskim?

.. (ni preverjeno)

najel bo tvojega, ker ga ze ponujas po obcini zastonj.

In reply to by . (ni preverjeno)

vinkomegla (ni preverjeno)

Bou en kurac kaj z toga bla,bla....

gasilec lojz (ni preverjeno)

Boš ti dobil en administratorjev pimpek od pozadi pa se boš lepše obnašal teliček mamin

In reply to by vinkomegla (ni preverjeno)

vinkomegla (ni preverjeno)

Ni problema oh kako bi mi padalo administratorjev pimpek je super

In reply to by gasilec lojz (ni preverjeno)

df (ni preverjeno)

Realni DF že na tešče remen dol meče ka si san s seuf pijšeš pa štukaš. Či ti je dugi čas začni štrik kvačkati te se pa z njim zadrgni. Tele prekleto mudrijasto.

In reply to by vinkomegla (ni preverjeno)

Blablaakakaka (ni preverjeno)

V MS ziher nede

12 (ni preverjeno)

Zdaj so na oblasti na vseh nivojih in akcija...

Starejše novice